Vinaigrette dressing til salat


Vinaigrette er en helt fast del af vores salater herhjemme. Det er den dressing, jeg rører sammen på et splitsekund når aftensmaden er klar og jeg lige hurtigt vil vende en salat sammen.
Olie, æbleeddike, honning, dijon og en smule salt og peber. Det lyder jo alt for enkelt til at være en opskrift i sig selv, men vendt i en skål rucola, grønne blandede salatblade, finthakket kål, sommersalat eller lign, og så kan den fint serveres til maden.
Ekstra godt og lækkert bliver det at toppe salaten med bær, nødder, feta eller lign – men det er strengt taget ikke nødvendigt. Grøn salat med vinaigrette kan snildt serveres som den er.
Vinaigrette
- 4 spsk olivenolie
- 2 spsk æblecidereddike, eller citronsaft
- 1 spsk honning
- 2 tsk dijon sennep
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Kom det hele i en skål og rør det sammen til vinaigretten er ensartet i konsistensen.
Alternativt kan det rystes sammen i et glas med låg.
Vinaigrette kan opbevares i køleskabet en lille uges tid.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Lækker opskrift. Hvilken basis olivenolie vil du anbefale. Har nemlig været meget uheldig med dem vi har haft købt?
Ofte bruger jeg en fra olivenolie fra änglemark, den er forholdsvis smagsneutral og den har vi næsten altid – sådan god til det meste uden at skille sig bemærkelsesværdigt ud ;) Haha, hvis man kan sige sådan om en olie, men det er egentligt sådan jeg godt kan lide en basisolie, som skal kunne bruges til flere formål.
Jeg har fået at vide, at den honning, man kan købe i supermarkedet er opvarmet for at sikre et ensartet produkt. Opvarmningen skulle ødelægge nogle af honnings gode egenskaber. Ved du, om det er sandt?
Dorthe
Jeg spurgte ind til det samme på vores besøg hos Jakobsens og fik fortalt at de varmer honningen så nænsomt og kortvarigt op, så alt det gode bliver bevaret. Hvilket også var en rigtig positiv information for mig :)
Modsat hvis man så kommer en tsk honning i en kogende varm te … så er der måske mest den gode smag tilbage. Derfor kan det være en ide at drikke lunken kamille te med honning ved øm hals fx.
Hvis der sker nænsom opvarmning sker der ikke ændring med honningenmvh Sannah(gift med en hobbyavler?)
Hyggeligt, Sannah – så har I egen honning?! ♡
Udenlandsk Økologisk honning er ikke 100% økologi, hvilket det skal være hvis den skal være dansk.
Så personligt synes jeg også dansk er er bedre valg.
Hvor sjovt! Den er stort set identisk med min fars olie-eddike dressing (det kalder vi den), som vi har lavet i alle årene :) Du har nemlig helt ret – sådan en god dressing er fantastisk på alle de dejlige forårsgrøntsager der nu kommer :-)
Nogle gange bruger vi den også bare på gode tomater med lidt rødløg (og eventuelt feta). Det er en anden smagsoplevelse, men også virkelig lækkert.
Og tak for info om honning. Det kan nogle gange være svært om man skal vælge dansk eller økologisk, og jeg vælger næsten altid økologisk. Så godt med lidt nuancer i den henseende.
Dbh, Helene
Det er sådan en skøn klassiker med sådan en dejlig vinaigrette :)
Tak for din fine hilsen og kommentar
Kh AC
Prøv at skifte dijon sennep ud med et nip raw lakrids pulver – det smager godt!
Det skal da prøves :) Tak for tippet!
Hej. Kunne ikke dy mig for at kommentere på dit honning indslag. Min mand er nemlig hobby honning avler i vestjylland. Han har altid fortalt mig at man aldrig skal købe udenlandsk økologisk honning. Eller man kan i hvert fald ikke regne med at det er økologisk efter danske regler. Man kan vel nærmest sige at det er falsk varedeklaration. Hvis man tror man køber økologisk så er udenlandsk honning langt fra dette. Og så lige en kommentar til honningen fra Jacobsen tja så er det jo bare et opvarmet blandingsprodukt fra bier over hele Danmark. Du skulle hellere prøve den koldrørte som hobbyavlerne laver. Kæmpe forskel smagsmæssigt og i øvrigt vil du kunne smage forskellige nuancer som du ikke kan i storavlerne honning. Det kunne være smage som raps hvis bierne har stået på rapsmarker eller fx hvis de har fløjet meget hvor der er frugttræer o.s.v. I øvrigt er der ofte meget sukkervand i storavlernes honning da de fodre bierne lidt mere end hvad godt er. Selvfølgelig er det stadig efter reglerne. Vil da også gerne sende dig en smagsprøve hvis du vil prøve forskellen.
Elsker i øvrigt din blog. Måtte dog bare lige rette dig i dette indslag.
Mvh malene Flydtkjær
Hej Malene,
Så fint du skriver og kommentere! :)
Jeg er helt med på, at der er forskel på hvilket produkt en dedikeret, erfaren og dygtig honning avler får frembragt ift en større producent. Lige som der er forskel på egnshonning, honning fra forskellige årstider og årgange mv.
Vi køber gerne (og har spist en del) honning fra hobbyavlere også. Men lige så vel som jeg indimellem køber den økologiske kylling, hakket øko svinekød eller en øko culottesteg, i Super Brugsen, frem for mine yndlings øko gårdbutikker, så køber jeg også jævnligt honning i daglighandlen.
Jeg er ikke er enig i, at man aldrig skal købe udenlandsk honning eller at ø-mærket udenlandsk honning er falsk varedeklaration. Jeg er helt med på at der er forskellige regler for økologi i forskellige lande. Mon ikke de fleste ved, at det gælder for alle produkter inkl honning, ris, frugt, soya og alt muligt andet. Derfor kan man alligevel sagtens stole på det røde ø-mærke som et godt økologisk valg. Så hvis man vil købe fx akaciehonning (som ikke produceres i Danmark) så kan man godt regne med og bør kunne stole på, at når man går efter ø-mærket, så er det det bedste valg ift at minimere indtaget af sprøjtegifte, pesticider mv. Og dette må gælde uanset hvilke produkter vi taler om.
Som jeg skriver, så er min vinkel og holdning netop at dansk honning er et rigtig godt produkt og selv om jeg ellers altid vælger økologi, så kan jeg med god samvittighed se bort fra det økologiske valg lige når det gælder honning.
Så bortset fra synspunktet på økologisk udenlandsk honning, så læser jeg egentligt ikke at vi grundlæggende er uenige :)
Kh Ann-Christine
Så Lækker og ligetil. Jeg synes helt klart den er bedst med æblecidereddike.
Dejligt at høre :)
Hej AC
Hvilken honning bruger du til din vinaigrette? Fast eller flydende?
Dbh Lene
Hej Lene,
Det kommer an på hvad jeg har, begge dele fungere lige fint.
Kh AC
Skal have en gæst med diabetes – i morgen lørdag d. 20. Vil lave både Ruculasalat og Grønkålssalat. Dressingen indeholder honning. Vil det være Ok – eller kan du anbefale andet.
Vh Kirsten Mabeck
Det skal jeg ikke kunne sige om vil være okay. Det er nok meget forskelligt fra person til person. Jeg vil anbefale at spørge gæsten :)
Kh AC
I skal finde jer en lokal biavler , hold op med at køb fra supermarkeder min morfar varmer det ikke engang op det bliver bare rørt og siget :))
Hej.
Kan du mon hjælpe mig
Hvad er hemmeligheden dog på en god olie eddike dressing? Jeg synes aldrig, at jeg formår at få den gode smag som når jeg er på restaurant og får salaten serveret med olie eddike dressing. Jeg prøvede lige denne fine opskrift, men ramte igen ikke? Suk.
Mvh
Helle
Hej Helle
Til min smag rammer min opskrift her perfekt :)
Det er så enkel en opskrift, så det handler måske nok blot om råvaren – måske du skal bruge en anden dijon, honning, æblecidereddike eller olie end du plejer eller har gjort. Smag til, flere gange med mængden og juster med salt og peber.
Kh Ann-Christine
Er det en sød Dijon sennep eller en stærk – det er lige gået op for mig at der er forskel. Jeg har en meget stærk og når jeg bruger den synes jeg det gennemtrænger det hele.
Tak, for fantastiske bøger og blog
Hilsen Jette
Tusind tak for din søde hilsen :)
Jeg bruger en stærk dijon, men det er selvfølgelig smag og behag :)
Du kan enten bruge halv mængde dijon eller prøve om en sød version passer bedre til dine smagsløg.
Kh Ann-Christine