Gå til forsiden
Menu

Æblesmør med vanilje og stjerneanis

Snart må jeg have fat i en stige og plukke de sidste æbler ned, inden fuglene snupper bidder fra dem alle. Jeg har stadig planer om flere æblekager, tartetatin, æbleskiver og i dag tror jeg faktisk jeg vil forkæle Johan og Julie med en lun nybagt bolle smurt med denne æblesmør og så en mini portion af den lækre æblegrød med vanilje.

For et par uger siden til et forældremøde i børnehaven, herude i vores lille område af Aarhus, hvor jeg ikke kender andre end min søster og svoger – spottede jeg helt uventet Ninna. Og igår eftermiddags kom hun forbi hos os til kaffe og playdate med børnene. Det er de små ting der gør, at jeg begynder at føle mig mere og mere hjemme i området her.

æble smør med vanilje

Den fine eddiket har Sara fra minimega lavet, men den er desværre ikke længere at finde på hjemmesiden. Den var ellers lige til at printe ud og bruge selv. Min printer er en skramlet gammel sag, så printet bliver ikke knivskarpt, men det er stadig ganske fint. Sådan et lille glas kan jo sagtens bruges som værtindegave – men så skal man nok lave dobbeltportion ;)

På billederne er det skyr og æblesmør – en himmelsk kombination som smager syndigt og lækkert! Perfekt som tilbehør til morgenmad, en snack eller dessert.

Æblesmør – 1 ½ - 2 dlUdskriv opskrift

Æblesmør – 1 ½ - 2 dl

 • 6 æbler skåret i tern med skræl. Jeg bruger ikke kernehus, men det kan man godt
 • 4 dl vand
 • 4 stjerneanis
 • 1 kanelstang
 • 1/2 vanilje
 • 1/2 dl rørsukker
 • 1/2 dl lys muscovadosukker (kan erstattes af rørsukker)
 • evt lidt mere kanelpulver og vanilje

Æbler, vand, stjerneanis, vanilje, kanelstang og halvdelen af sukkeret koges til æblerne er kogt helt ud. Æblegrøden moses igennem en sigte, så skræl, kanelstang og stjerneanis sorteres fra. Der skal arbejdes lidt her, men det er det værd! Kom den sigtede æblemos i en ren gryde sammen med resten af sukkeret (tilsæt evt en smule kanel og vaniljekorn) og kog det ved middelsvag varme. Det skal lige simre lidt, men ikke koge. Rør jævnligt i det, det må ikke koge fast. Det tager tid før æblemosen karameliseres og bliver mørk og tyk. Regn med 1 1/2 – 2 timer til en portion som denne.

Æblesmør kan bruges til mange lækre ting. På et godt stykke brød som marmelade, på en ostemad, på skyr og yoghurt, til pandekager, som topping på kager, i en lagkage, til æbleskiver.
41 kommentarer

 • Ninna skrev:

  Det er vildt så lille verden er:-) Glæder mig til næste playdate, det var vildt hyggeligt! Sikke nogle søde børn i har! S gik hele aftenen i går og øvede sig på at sige Johan;-)

  • Ann-Christine skrev:

   Nårh, hvor er han sød! Aj, men det var da så hyggeligt og vi må snart aftale noget igen. Den er vi med på!
   Hyggeligt lige at løbe ind i hinanden i institutionen i dag også – lille bitte verden og skønne blogverden :)

 • Ninna skrev:

  Nå ja, og dit æblesmør smagte fantastisk!

 • Lea H skrev:

  Hvor ser det godt ud. Kan man krydre den med en smule kanel? Æble/kanel er en fantastisk kombination i f.eks. kager.

 • fit,healthy and happy skrev:

  Hvor ser det lækkert ud! Vil helt sikkert prøve det :)

 • Christina skrev:

  Hvor ser det lækkert ud. Tak for opskriften – det skal helt sikkert prøves;)

 • Vinnie skrev:

  Lidt mærkeligt, men må simpelhen kommenter på den ediktet :D den er bare for fed :)

  • Ann-Christine skrev:

   Ja, helt vildt, ik´
   jeg er også vild med den og med alle de ting som Sara laver, faktisk. Hun er dygtig og prøv at klik ind på hendes blog, hun har flere skønne DIY og print selv
   Kh AC

 • emma skrev:

  Mmm glæder mig til flere opskrifter :)

  • Ann-Christine skrev:

   Yeahh :) og jeg er så glad for at være på igen, Emma. Jeg har lavet skønne ting i køkkenet de seneste dage. Der kommer søde sager på bloggen i denne uge :)
   Kh Ann-Christine

 • Anne skrev:

  Hej Ann-Christine

  Skønne inspirerende billeder!

  Jeg har en del æblegrød i køleskabet – kogt i weekenden. Kun æbler og sukker – kunne jeg mon på en eller anden måde få transformeret dette til æblesmør? Jeg mangler jo smag af anis, kanel og vanilje?

  Hilsen Anne

  • Ann-Christine skrev:

   Sagtens. I et ubleget kaffefilter med smagsgiverne, eller knus krydderierne let, put dem i grøden, kog godt i gennem i et kvarters tid, sigt så krydderierne fra inden du lader det simre videre til æblesmør. Det tror jeg bliver helt godt :) Lad mig endelig høre om resultatet :)

 • Sille skrev:

  Smuk og indbydende farve! Og sød idé med de hjemmelavede mærkater. Jeg er nu lidt misundelig over alt det overskud, du har. Din familie er rigtig heldig! Det håber jeg, de er klar over!

  • Ann-Christine skrev:

   Hvor er du sød, Sille! Det tror jeg de er og jeg er også enormt heldig med dem :)
   Det giver mig energi at lave alle de her skønne sager og at dele dem med jer søde læsere, ikke mindst

 • Mette skrev:

  Hej – hvor lyder det lækkert – faldt over opskriften da jeg læste om æbleskiverne med dette som fyld – det skal prøves! Skal vist snart have julepynten ned – deri ligger nemlig min æbleskive pande! :) Sjovt også når jeg klikker på linket til Ninna – at jeg finder ud af, at hun er gift med min gamle studiekammerat! :) Verden er lille! Fortsat god dag!

  • Ann-Christine skrev:

   ja, det er en lille verden. Det opdagede jeg også da jeg spottede Ninna til forældremøde i børnehaven ;)
   (det kribler også i mig for at tage julepynten frem. Men vi venter til næste weekend (tror jeg)) ;)

 • Karina skrev:

  Jeg er ved at afprøve den her opskrift netop nu – det dufter himmelsk :)

 • Line Hillerup skrev:

  Skøn opskrift – køkkenet dufter:-) Putter du atamon i glasset?

  • Ann-Christine skrev:

   Det lyder dejligt. Nej, jeg bruger faktisk aldrig atamon. Jeg skolder glasset med kogende vand og skyller en smule cognac i. Det plejer snildt at kunne gøre det.

 • Malene skrev:

  Hej Ann-Christine

  Tak for nogle altid herlige og hjertevarme opskrifter og nye ideer. Jeg bor selv i studielejlighed, og da det begrænser udfoldelsesmulighederne er det dejligt at få nye input her på din blog.

  Din opskrift på æblesmør ser rigtig lækker ud, men hvorfor hedder det æble”smør”?

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Malene,
   Godt spørgsmål. Jeg ville heller ikke kalde det æblesmør, hvis jeg selv skulle finde på et ord til det. Men mon ikke det kommer af at det er smørbart. Det er lidt ala en marmelade uden ‘klumper’
   Tak for de søde komplimenter! Det varmer :)
   Kh Ann-Christine

 • Henriette skrev:

  Jeg har en portion til at stå og simre på komfuret nu :) og glæder mig til at smage..! Hvor længe kan de holde sig på køl..? Jeg har lavet en stor potion da vi selv har mange æbler i haven :)

  • Ann-Christine skrev:

   Jeg ved det faktisk ikke. Sådan noget bliver aldrig rigtig for gammelt herhjemme. Det kan jo godt holde sig i månedsvis – men man kan også være uheldig at der kommer mug på. Vi plejer at spise vores inden for 3-4 uger.

 • Anne skrev:

  Hej Ann-Christine.

  Tak for lækker og inspirerende blog – elsker simpelthen at læse dine opskrifter.

  Mine forældres have bugner af æbler lige nu, så tror jeg vil forsøge mig med en omgang æblesmør i dag. Du skriver 1/2 vanilje – er det vaniljestang?

  Mvh Anne.

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Anne,
   Hvor er det dejligt at høre :) Uhm, æblesmør er en af mine favoritter :)
   Jeg bruger en halv vaniljestang
   Kh Ann-Christine

 • Maren skrev:

  Jeg har lige lavet en lille portion 2/5 af opskriften, men uanset at jeg harnkogt den ind i 2 timer, bliver den ikke den flotte røde farve som din, men bare den typiske æblebrune. Hvordan kan det være? Konsistensen passer eget godt og smager også skønt

  • Ann-Christine skrev:

   Det kommer nok ret meget an på æblesorten vil jeg tro. Har også lavet de brune versioner af æblesmøret med andre sorter.

 • Trine skrev:

  Hold nu op, det smager godt.
  Var ikke helt sikker på jeg kunne lide det, så jeg lavede bare en halv portion, men det var da vist en stor fejl ;)

  Tak for mange gode og inspirerende opskrifter. Jeg bruger din side rigtig meget når jeg skal finde på noget nyt :)

  Mvh Trine

  • Ann-Christine skrev:

   Ej, hvor er det skønt at høre! Jeg er glad for at det blev en succes og heldigvis har vi en lang og skøn æblesæson foran os ;)
   Tak for det pæne komplimenter, jeg er super glad for at du kan bruge mine opskrifter
   Kh Ann-Christine

 • Gudrun Jensen skrev:

  Hvis man vil lave en sundere udgave af æblesirup uden sukker er det ret nemt. Man koger MANGE GODT MODNE æbler til de er kogt , hænger dem i saftpose til næste dag. Så hæder man det i en gryde og koger, koge, koger saften ind til der ca. en tiendedel tilbage, som er siruppen. Kan bruges til alt, og smager skønt, og kan holde sig i årevis, hvis man har æbler nok. Venligst Gudrun

  • Ann-Christine skrev:

   Så lækkert! Og det er jo bare endnu en god grund til at vi må have os et æbletræ mere til haven ;)
   Godt tip! :) Tak for det
   Kh AC

 • Sarah skrev:

  Nu har jeg prøvet denne 2 gange og uanset hvor længe jeg koger den efter den er siet, kan jeg ikke få den tyk……
  Skal vandet æblerne er kogt i med når den er siet eller er det kun æblerne?
  Selvom den dog ikke tykner, så dufter det dejligt :)

  Mvh Sarah

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Sarah,
   Der er en del forskel på hvor meget pektin der er i æbler og der er mere i kernehuset, så måske hjælper det ved de æbler du har brugt at have kogt dem med …
   Uanset, så ja jeg lader det hele blive i. Æblerne skal koges ud til de er helt uigenkendelige og så skal det hele moses godt gennem sigten. Det tager tid, men så kommer der også så meget mos med at det tykner godt.
   Prøv evt at komme 2-3 spsk sukker mere ved, komme det i en gryde eller sauterpande med stor overflade og lade det simre uden låg. Så skulle væsken gerne fordampe og det bliver tykkere i konsistensen.
   Du kan sagtens varme det du har lavet op igen. Men ellers så nyd og spis det som det er blevet – det er helt sikkert også super lækkert på skyr, yoghurt, grød osv.
   Kh AC

   • Sarah skrev:

    Hej AC

    Tusinde tak for dit uddybende svar og beklager at jeg først vender tilbage nu, men har været indlagt med mindstemanden, og har lige fået lov at komme hjem.
    Jeg koger altid æblerne sammen med æbleskrogene også, for som du selv skriver, har jeg altid lært at de indeholder meget pektin, men tror at jeg nu har fundet min fejl. For efter at have kogt det 3 timer uden at det tyknede, skruede jeg op og så fik det 2 timer mere, og så skete der noget, så mon ikke jeg har kogt det ind ved for svag varme….:)
    Kan godt se at jeg er nød til at lave en omgang igen, for det har været et kæmpe hit herhjemme, ungerne er vilde med det :)
    Jeg havde forresten ikke stjerneanis – og er heller ikke så pjattet med lakrids – så jeg puttede hele nelliker i, det kan sagtens anbefales :)

    Kh Sarah

    • Ann-Christine skrev:

     Hej Sarah,
     Jeg håber han har det godt igen.
     Og fantastisk at æblesmør er blevet så godt et hit hjemme hos jer, det lyder rigtig lækkert med nelliker i også
     Kh AC

     • Sarah skrev:

      Hej AC

      Ja han har det godt igen, ikke noget alvorligt, men en slem infektion i mund og hals, og når man er en lille purk på 1 år, har feber og ikke får vådt eller tørt, så sætter det sine spor. Men han er ved at være på højkant igen. Det hjalp gevaldigt at komme hjem til sine storebrødre :)
      Ja med lidt ekstra nelliker, kan det næste være en juleæblesmør :)
      Kh Sarah

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *