Valdemarsro http://www.valdemarsro.dk/perfekte-brunede-kartofler/

Brunede kartofler

Ingen jul uden brunede kartofler – helt uundværligt, efter min mening. Brunede kartofler og franske kartofler er et must til julemiddagen. Vi spiser kun brunede kartofler på Mortensaften, hvor vi spiser andesteg eller gåsesteg og så til selve julemiddagen – hvor vi spiser de brunede kartofler til både flæskesteg, and og gås.

Brunede kartofler og god julesauce! SÅ godt jo.

I er mange der har spurgt til min tilberedningsmetode ift brunede kartofler, og der er vitterligt mange forskellige måder at tilberede de brunede kartofler på, og der er mange metoder, som giver et perfekt resultat!

Denne metode har jeg brugt i nogle år efterhånden, den er ret nem og enkel – og så giver den perfekt resultat. Hver gang. Og den kan klargøres dagen i forvejen, hvilket er et hit, for det gør tidpunktet inden julemiddagen skal på bordet, en smule nemmere.

Jeg kan rigtig godt lide at have så mange ting forberedt i god tid til julemiddagen. Jeg vil ikke gå på kompromis med resultatet, ved at springe over lave gærde – men, kan jeg med god forberedelse sørge for, at der er god tid til både hygge med gæster, julekram, hygge med børnene og alt det andet dejlige – uden stress i køkkenet, så er jeg all in.

Se i øvrigt mine tips til at tilberede en lækker julemiddag uden stress her

PT1H

Brunede kartofler

8 pers.     1 time
8 pers.
Ingredienser
  • 1 kg små kogte og pillede kolde kartofler - se note.
  • 1 spsk andefedt (alternativt, gåsefedt eller alm. smør)
  • Karamel - lavet dagen i forvejen
  • 100 g sukker
  • 1 1/2 dl vand
  • 40 g smør
Udskriv opskrift
1 time
Fremgangsmåde

Tilberedes dagen før serveringen
Smelt sukkeret i en gryde ved middelvarme (jeg bruger indstillingen 5 ud af 9). Det går meget langsomt, og det skal det også! – blot hold øje med det, for lige pludselig er den der. Når sukkeret er smeltet, så får det lov at bruge et meget kort øjeblik til, hvorefter smøret kommes på og bruser op og derefter hældes vandet langsomt over. Kog det op og kog det lidt ind. Hæld karamellen gennem en sigte i et glas og lad den køle af til næste dag.

Kan opbevares på køkkenbordet til kartoflerne skal tilberedes.

Kartoflerne kan også skrælles, koges og afkøles dagen før servering. Opbevar de kogte kartofler i en tildækket skål i køleskabet.

15 min. inden servering
Lige inden servering, steges de kolde kartoflerne på en pande i lidt ande- eller gåsefedt (alternativt brug ren smør, hvis du ikke lige har det andet), blot til de er blevet lune. Hæld karamellen over og rør godt rundt – så er de klar til servering.

Så nemt og enkelt på dagen – helt uden stress.

P.S. Skal kartoflerne serveres samme dag som de er kogt, så skal de uanset være afkølet inden de vendes i karamellen på panden.