Julesauce – sauce til andesteg og gåsesteg
Julesauce er et vigtigt indslag i julemiddagen. Juleaften falder mange i svime over sauce og den bliver virkelig også ualmindelig god, når den er tilberedt på en sky fra andesteg eller gåsesteg.
Måske bliver det også en anelse frygtindgydende, når julesaucen bliver sat på en piedestal, særligt hvis man nu står med ansvaret for saucen første gang, men denne opskrift er altså god og til at have med at gøre og jeg har gjort mit ypperste for at gøre opskriften nem og sikker.
Den bedste julesaucen laves på skyen fra and- eller gåsesteg.
Prøv også: Alle mine bedste opskrifter til julemiddagen >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Julesauce til and eller gås
- Til Fond
- 1 andesteg eller gås, inkl kråse og indmad
- 4 gulerødder, i grove tern
- 5 stængler bladselleri, i grove tern
- 1 porre, i grove skiver
- 2 rødløg, i både
- 4 laurbærblade
- 5 stængler frisk timian
- 1 liter Vand til bradepanden
- 10 sort peber
- Tilberedning af saucen, inden servering
- sort peber, friskkværnet
- 1 spsk ribsgele
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk majsstivelse, eller efter behov
- kulør
- salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom kråse, indmad, grønt og krydderurter i den store bradepande, som juleanden eller gåsen skal stege i. Fyld bradepanden halvt op med vand.
Når julestegen er færdig, sigtes skyen ned i en ren skål – fyldet fra bradepanden kan gemmes til fx at blende i en suppe eller sauce. Skal saucen være ekstra klar, så kan fonden sigtes et par gange og gerne gennem et rent klæde.
Stil den sigtede sky i køleskabet i en ren skål. Fjern alt fedtet, som lægger sig på overfladen af skyen.
Inden servering
Varm skyen op i en gryde til kogepunktet og jævn med saucejævner eller majsstivelse rørt ud i mælk eller piskefløde.
Smag saucen godt til med salt, peber og ribsgele.
Lad saucen simrekoge godt under omrøring. Juster farven med et par dråber kulør og smag igen til med salt, peber, mere ribsgele og piskefløde, efter smag og behag.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej Ann-Chrestine
Jeg kan godt lide dine opskrifter, men jeg bliver ked af det når jeg læser at du råder andre til at kassere gode madvarer, som her i denne opskrift hvor der har været kogt sky på indmad og grøntsager. Begge dele smager udmærket og kan feks bruges som fyld i en æggekage – eller grøntsagerne kan fryses ned og senere blendes og bruges som fyld i en pastasovs, der er mange muligheder når man gerne vil undgå madspild.
MVH Ingeborg
Hej Ingeborg,
Tak for din fine hilsen! – og du har helt ret, sådan har jeg selv gjort de seneste år og det er nu opdateret i opskriften.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa. Der er ikke indmad med til den and jeg skal lave i morgen. Jeg kan se at halsen er med. Skal den bare hel ned i bradepanden i stedet for så?
Ja, den giver også rigtig smag til saucen sammen med anden.
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse med julemiddagen
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for mange gode opskrifter og for alle dine tips.
Du nævner i din video at du lader skyen koge ind så den reduceres med ca 1/3, men det er ikke nævnt i din opskrift.
Hvis man steger anden dagen før juleaften hvornår vil du så anbefale at man koger skyen ind? og hvor lang tid tager det ca?
Hej Miriam,
Det har jeg undladt de seneste år, da jeg synes der er rigeligt smag uden at koge yderligere ind, så opskriften kan du godt regne med :)
Kh Ann-Christine