Valdemarsro http://www.valdemarsro.dk/gaasesteg-opskrift/

Gåsesteg – opskrift på langtidsstegt gås

Virkelig lækker og klasssisk tilberedt gåsesteg, som giver noget nær det lækreste kød, man kan forestille sig.

Kød fra en gås er lidt mildere og finere i smagen end andesteg – og begge dele er jo virkelig et hit til jul. Gåsen er desuden god hvis man er flere, for der er godt med kød på. En langtidsstegt gås skal tilberedes i god tid – beregn gerne 8 timer. Og af samme grund vil jeg anbefale, at man tilbereder den dagen før julemiddagen, på den måde har man god tid til at lade fonden fra tilberedningen til saucen skille fra fedtet og man har intet hastværk, men kan bare gå og råhygge sig i køkkenet. Smagsmæssigt, så er den akkurat lige så god hvis man tilbereder den dagen før, hvis man blot følger opskriften og varmer den nænsomt og langsomt op, helt som jeg beskriver.

Rigtig god fornøjelse med julemiddagen og hvis I skal have gås i år – så er denne opskrift virkelig dejlig.

PT8H

Gåsesteg - langtidsstegt

8 pers.     8 timer
8 pers.
Ingredienser
  • 1 god gås - min er en økologisk på ca 4,5 kg
  • Til at fylde i gåsen
  • 4 æbler, uden kærnehus og blomst, skåret i store tern
  • 200 g svesker
  • 3 små rødløg, eller 2 store
  • salt og friskkværnet peber
  • Til at komme i bradepanden
  • indmad fra gåsen
  • 2 rødløg, skåret i både
  • 4 gulerødder, skrællede
  • 4 stængler bladselleri (eller 1/4 knoldselleri i tern)
  • 1 porre, renset og halveret
  • 4 laurbærblade
  • 2 kviste timian
  • 1 liter vand
Udskriv opskrift
8 timer
Fremgangsmåde

Rens gåsen indvendigt for fedt mv. Alle de rene fedtstykker gemmes, det kan fryses ned og er super godt til confiteret gås, og til at stege alt fra varm rødkålssalat til frikadeller i. Rens også gåsen udvendigt ved at fjerne alle rester af fjerstubbe, det kan tage lidt tid og en madpincet er god at have ved hånden til arbejdet.

Når gåsen er rengjort, så gnides den grundigt overalt med salt og peber. Fyld den med svesker, æbler og rødløg og sæt den i en kold ovn, som tændes på 125 grader. Her steges anden i ca. 7 timer, hver halve time overhældes gåsen med stegesky fra bradepanden. Man behøver ikke måle temperaturen, for når man langtidssteger på denne måde – så skal den nok blive helt perfekt.

Når gåsen steges dagen før servering:

Da jeg altid steger gåsen dagen før, vælger jeg selv denne metode.

Tag bradepande med gås, sky osv ud af ovnen. Gåsen stillet på et stort skærebræt til let afkøling og imens hældes alt sky, fedt osv fra bradepanden igennem en sigte. Kom skålen med sky og fedt på køl. Det skiller sig helt perfekt fra hinanden, når det køler af, og så er fedtet lige til at skrabe af.

Parter gåsen i flotte stykker. Jeg skærer brystkødet af med skind, skærer det i portionsstykker og anretter brystkød, lår og evt andet godt småkød i et ovnfastfad. Sætter folie over og kommer det på køl til næste dag.

Når gåsen og saucen skal serveres tilberedes først saucen:

Få min opskrift på den lækreste julesauce her. 

Ca inden time inden julemiddagen skal serveres tages gåsen ud af køleskabet. Pensl den med et par gavmilde spiseskefulde gåsefedt og kom igen folie hen over. Stil gåsen i en kold ovn og skrue op til 100 grader, varm den langsomt op i ca 30-45 minutter. Tag tilsidst folien af og skrue op til 225 grader – evt grill – til skindet er sprødt og gåsen er klar til servering.

Når gåsen steges samme dag som servering:

Så slutter man blot stegetiden på de 7 timer af med at give den, 225 grader i ca 15 minutter, til  skindet bliver sprødt. Tag derefter gåsen ud af ovnen, sæt den på et stort skærebræt og sigt alt indholdet fra bradepanden i en gennemsigtig skål eller kande. Sæt skålen i køleskabet mens gåsen parteres og anrettes i et serveringsfad. Dæk gåsen over med folie og et rent klæde, så den holder varmen.

Fjern al fedt fra skyen og forsæt derefter som her i opskriften på på den lækreste julesauce.

*) det fedt der er hældt i en skål, sigtes og det rene fedt gemmes. Kan fryses ned i portioner i frostposer og er fantastisk godt til at stege i. Fedt fra både and og gås kan klarer højere temperaturer end fx smør og giver et velsmagende godt resultat. 

valdemarsro youtube

Se med i videoen her, hvor jeg viser hvordan jeg laver andesteg og sauce – princippet er stort set det samme med denne opskrift >>