Valdemarsro http://www.valdemarsro.dk/kylling-i-roemertopf/

Kylling i Rømertopf

Kylling i Rømertopf med estragon og så ellers bare god tid til at den kan passe sig selv i ovnen og bliver mør som smør.

Jeg bliver altså helt sulten når jeg ser denne lækre kylling som vi tilberedte i fredags og havde et helt lækkert festmåltid ud af. Perfekt måde at starte weekenden på! Sådan en kyllingesteg er jo et festmåltid og tænkt sig hvordan det for 100 år siden var en virkelig fornem spise at tilberede en helstegt kylling. Den tanke kan jeg godt lide!

Læs også med nedenfor, hvor jeg fortæller om hvordan jeg strækker sådan en kylling til at være rigtig mange gode måltider til mange dage.

PT3-4H

Kylling i Rømertopf

6-8 pers.     3-4 timer
6-8 pers.
Ingredienser
  • 1 stor hel kylling - her en økologisk skovkylling fra Gothenborg
  • 1 øko citron med skal, skåret i grove tern
  • 1 stort bundt estragon - kan erstattes af rosmarin eller timian
  • 4 spsk smør
  • 2 fed hvidløg, knust
  • 1 stort løg i tern
  • 1 1/2 dl hvidvin
  • Salt og friskkværnet peber
  • Derudover
  • 800 g små kartofler
  • Serveres med: en god grøn salat og et godt brød
Udskriv opskrift
3-4 timer
Fremgangsmåde

Sæt Rømertopf i blød i vand, mens kyllingen gøres klar. Den skal gerne stå i blød i 15-20 minutter.

Kyllingen renses og duppes med et stykke køkkenrulle og gnides godt med salt og peber på skindet. .

Hak halvdelen af estragon (eller rosmarin/timian, hvis du foretrækker det) helt fint og bland det med smør, hvidløg, salt og peber.

Løsn forsigtigt brystskindet foroven på kyllingen og hele vejen ned, uden at prikke hul igennem. Her skal laves to dybe lommer, hvor estragonsmøret kan kommes i.

Gnid kyllingen indvendigt med salt og peber og fyld den med løg, citron og resten af estragon (el. timian/rosmarin) sæt en kødnål eller to i, for at lukke til.

Hæld nu vandet fra Rømertopf og kom kyllingen i Rømertopfen. Hæld hvidvin ved, sæt låg på og sæt Rømertopfen i en kold ovn, som skrues op til 150 grader.

Nu skal kyllingen ellers bare hygge sig der i omkring 2 1/2 time. Derefter kommes kartoflerne ved og kyllingen steger videre med låg i 1 time mere.

Tag nu Rømertopfen ud, tag låget af, og hvis skindet på kyllingen ikke er sprødt, så skal den bare lige have 10-15 minutter ved 220 grader uden låg.

Tag kyllingen op og lad den hvile lidt. Imens hældes alt saft gennem en sigte og ned i en ren gryde. Kog det ind i et lille kvarters tid, og kom gerne lidt fløde ved. Saucen bliver ikke spor tyk, men serveres i små skåle til at dyppe brødet i – det smager himmelsk. Resten af saften kommes i en beholder og sættes på køl. Det kommes ved skroget, når det skal koges til suppe/kyllingefond senere.

Parter kyllingen med de stykker der skal bruges nu. Til os fire passede det med et godt stykke brystkød til os voksne, et lår til hver af børnene + de smagte lidt brystkød også.

Resten af kyllingen pilles når den er lun, og det gode kyllingekød opbevares på køl i en bøtte for sig – og skroget på køl i en bøtte for sig.