Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/julemiddag-uden-stress/

Forbered julemiddagen uden stress

julemiddag uden stress

Jeg har samlet en masse dejlige tips og inspiration til hvordan en julemiddag kan forberedes uden stress. Nu har jeg selv stået for julemiddagen i en del år  efterhånden og er ret vild med det – synes det er noget så hyggeligt at tilberede netop den middag og at samle ny erfaring år for år. Både for et bedre resultat år for år og for at gøre det lidt nemmere. Uanset så går jeg ikke på kompromis med resultatet, men jeg er samtidig i den grad tilhænger af at det ikke behøver at gøres sværere end det er – og jeg elsker små fantastiske tricks, der gør at jeg kan stornyde det hele.

For mig ligger kodeordet og overblikket i en god planlægning. Sidste år delte jeg min faste planlægningsliste som en PDF, lige til at printe ud. Den har fulgt mig i en del år og bliver hvert år rettet en smule til og justeret – efterhånden meget lidt, for den fungerer bare. I var mange der var glade for listen, så jeg tænkte at jeg ville udvide ‘konceptet’ lidt og sætte lidt flere ord på i år.

Spørg endelig, hvis der er nogle tips I kunne tænke jer at få uddybet eller hvis der er andet I kunne tænke jer mit bud på, som kunne gøres nemmere.

TIP: få alle mine juleopskrifter her >>

Juleaften Menu

Først og fremmest planlægger jeg menuen inden jeg går videre med juleplanlægningen. Det er julemenuen, som jeg tilbereder middagen ud fra og handler ind til. Jeg gennemgår derfor alle mine opskrifter til årets menu og skriver indkøbsseddel ud fra dem. Så gennemgår jeg køkkenskufferne for at se om jeg allerede har nok sukker, vanilje, risengryn, krydderier osv. Det er ret basalt – men det er bare rart at have helt styr på, at den del spiller – så man ikke lige pludselig står og skal afsted midt i middagen. Anden eller gåsen bestilles i god tid og Martin arrangerer indkøb af julevin og portvin.  Jeg overvejer derudover hvad der skal købes ind til morgenmad/brunch juleaftensmorgen (vi spiser blandt andet klatkager) og får også lavet en plan for hvor meget vi ellers er hjemme i juledagene og behov for at handle dertil.

Hovedret

Dessert

Forberedelser op til jul

Når middagen er planlagt, så går jeg i gang med at få overblik over hvad der skal laves hvornår.

Det skriver jeg ned og hænger på køleskabet – på den måde har jeg overblikket, og Martin (og børnene, når de bliver større) kan se hvad der skal gøres og hvad de kan gøre. Nu bliver det jo sådan lidt ‘det er mig der bestemmer’ agtigt, kan I nok høre – men lige når det angår større arrangementer og herunder også julemiddagen, så fungerer det bare godt, når der er én der tager styringen på at have overblikket, hvilket bestemt ikke betyder, at man skal gøre alting selv.

TIP TIL JULENS INDKØB

Med Valdemarsro Premium kan du nemt og hurtigt klikke alle juleopskrifterne over på en indkøbsseddel, hvor ingredienserne automatisk bliver lagt sammen og sorteret efter kategori. Så er det nemt at gå dine køkken- skabe, skuffer og krydderier igennem og tjekke, om du har nok sukker, risengryn, krydderier, surt og sødt samt kulør til julesaucen osv. Fjern alt det fra din indkøbsseddel på Valdemarsro, som du har i forvejen og print indkøbssedlen ud.

3-4 dage før juleaften

  • And eller gås tages op af fryseren til langsom optøning i køleskabet.
  • Tjek på om der mangler at blive suppleret op på pebernødder, småkager, konfekt – både hjemmelavet og købt juleslik.

2-4 dage før juleaften

  • Lave indkøbsliste og handle

1 dag før juleaften

  • Smut mandler og hak dem på nær to
  • Kog appelsinsauce
  • Lav risengrød, lav gerne en hvor vaniljen koges med, som i denne opskrift på risalamande
  • Skræl små kartofler og kog dem.
  • Lav varm rødkålsalat
  • Snit rødkål fint til rødkålssalat
  • Kan andesteg eller gåsesteg laves nu – det gør jeg og sætter den i ovnen tidligt om formiddagen. Se gerne denne video, hvor jeg viser fremgangsmåde og tips.

Juleaften

Morgen og formiddag

  • Lav grønkålssalat klar til servering
  • Lav rødkålssalat klar til servering
  • Skæl kartofler og stil dem i en gryde med vand
  • Stil skåle og fade frem på køkkenbordet til anretning af julemiddagen
  • Hente gran, kogler mv ind fra haven til julebordet.
  • Dække et smukt og hyggeligt julebord, så snart der er ryddet af bordet efter vores julebrunch.
  • Sidst på formiddagen; forberede og sætte flæskesteg i ovnen, hvis vi skal have det – langtidsstegning.
  • Pisk fløde til risalamanden og vend den i risalamanden, hvorefter den stilles på køl, klar til servering senere – husk mandlen.

Mellem kl 16.00 og 17.00

  • Lav saucen
  • Lun rødkålssalaten
  • Varm andesteg eller gåsesteg langsomt op ved 100 grader, husk pensl med fedt og dæk med folie.
  • Kog kartofler
  • Tilbered de brunede kartofler
  • Lun de franske kartofler

Så er alt klar til servering omkring kl 17.30-17.45  – og en skøn julemiddag kan nydes ♡

julemiddag-guide

julemiddag

forberedelse juleaften

Spørgsmål til opskriften?

Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.

Kommentarer
  • Helene Helsø:
    18. december 2022 kl. 06:53

    Kære Ann- Christine- tak for en fantastisk blog og hjemmeside. Jeg lærte for to år siden at planlægge julen. Ikke med off men i min kinabog hvor jeg gennem de sidste 20 år har samlet alke mulige opskrifter, jeg steger dog mine ænder en uge før jul, partere dem og fryser dem ned- så skal de lunes og skindet gæres sprødt. Det er lækkert og ikke tørt-. Hav en fantastisk jul- kh Helene

    • Ann-Christine:
      18. december 2022 kl. 08:25

      Kære Helene
      Det er så skønt at være i god tid.
      Tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul
      Kh Ann-Christine

  • Hans Daugaard:
    25. september 2022 kl. 03:44

    Jeg har nu ikke nogen kommentar, men derimod et spørgsmål om, hvordan man steger en gås. Jeg har mange gange stegt and til jul, men aldrig en gås. Min hustru døde her i marts måned og det var hende, der stod for det meste af julemåltidet, og nu synes mine sønner, at jeg ville have godt af at samle hele familien til julemåltidet. Det har de på sin vis ret i, men så vil jeg overraske dem med gåsen i stedet for anden. Hvordan gør man?

  • Ina Stavnager:
    4. december 2021 kl. 15:40

    Hej Ann-Christine.
    Min mand og jeg skal stå for flæskestegen i år. Og da vi også skal til fødselsdagsbrunch den 24. ville det være rart at få den lavet allerede den 23. Er det totalt no-go med flæskesteg? Jeg syntes ikke du skriver noget om det i din ellers fine liste 🙂
    Mvh. Ina

    • Ann-Christine:
      6. december 2021 kl. 08:21

      Hej Ina,
      Jeg laver selv kun flæskesteg dagen før hvis det er til sandwich eller pålæg, så jeg har ikke nogle gode råd til at forberede flæskestegen til julemiddagen.
      Mit bedste tip er derfor at teste det af i forvejen og se om det kan fungere som I ønsker det.
      Rigtig god fornøjelse
      Kh Ann-Christine

  • Vis alle 65 kommentarer

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.