Gå til forsiden
Menu

Andesteg – Den ultimative langtidsstegt and med appelsin og timian

Denne på opskrift andesteg er ultimativt mit bedste bud på årets juleand og det er præcis denne opskrift vi gentager år efter år, når jeg står for julemiddagen. Den er så god og vi glæder os hvert år til julemiddagen med langtidsstegt and og indimellem også med flæskesteg.

En langtidsstegt andesteg, hvor smagen af appelsin, vanille og timian komplimentere anden helt perfekt. -og lad mig bare sige, uden at prale naturligvis ;) – at den sauce man får tilberedt fra skyen på sådan en andesteg her, ja, den smager så englene synger…

Andesteg - opskrift på langtidsstegt and med appelsin og timianUdskriv opskrift

Andesteg - opskrift på langtidsstegt and med appelsin og timian

 • 1 god and på omkring 3 kg
 • 2 økologiske appelsiner
 • 1/2 bdt. frisk timian eller 2 kviste tørret
 • salt, peber
 • ¼-1/2 liter appelsinsaft
 • 1/2 stang vanilje
 • 3 gulerødder, skrællede
 • 4 stængler bladselleri eller 1/4 skrællet knoldselleri i tern
 • 3 rødløg, skåret i kvarte
 • 1 liter vand
 • 1 tsk. honning
 • majsstivelse
 • 1/2 dl piskefløde

Anden renses og soigneres, deerefter gnides den indvendig og udvendig med salt og peber. Fyld anden med timian og appelsinbåde. Appelsinbådene skal skæres groft i skiver, så saften løber, og luk med en kødnål.

Tilberedning i ovn:
Læg anden med brystet nedad i en bradepande, og sæt den i en kold ovn ved 150°C . Efter 1 time hældes fedtet fra. Læg indmaden, timiankviste, gulerødder, bladselleri, løg og en flækket vanillestang i bunden af bradepanden, vend anden og hæld appelsinsaft og 1 liter vand over anden sæt den tilbage i ovnen og steg den ca. 3 timer. Dryp jævnligt anden med appelsinsaft, og sky fra bradepanden.

Tilberedning på webergrill:
Andens vinger og lår pakkes ind i grillfolie, så de ikke bliver forbrændte.
Læg de varme kul i hver sin side, så der er plads til en drypbakke imellem kullene. I drypbakken lægges indmaden, grøntsagerne, en flækket vanillestang, 1/2 L friskpresset appelsinsaft og 3 dl vand.
Anden lægges på risten på grillen, hæld friskpresset appelsinsaft over, et godt stegetermometer i (vi bruger et weber-stegetermometer, der siger når anden er klar) Beregn 2- 2 1/2 time.

Herefter er det det samme, om du laver anden i ovn eller på grill:
Si skyen fra, partér anden og læg stykkerne i en bradepande. Brun anden, til skindet er sprødt ved 250°C i 10-15 minutter lige inden servering. Skum skyen for fedt og kog ind, så der er ca. 5 dl sky. Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med fløde, honning, salt og peber.

Tip – tilbered andestegen dagen før juleaften
Jeg tilbereder gerne andestegen dagen før juleaften. Når den er kølet en smule af, er den nemmere at partere i pæne stykker, som jeg anretter i et pænt ovnfastfad, som kan bruges til servering. Jeg kommer alt stegeskyen gennem en sigte i en beholder og stiller skyen i køleskabet. Når den er kølet af er sky og fedt perfekt adskilt og det er nemt at skrabe fedtet af skyen. Fedtet gemmer jeg og bruger til at pensle andestegen med.
Omkring 30-40 minutter før den skal serveres, pensler jeg anden med fedtet som er skrabet af skyen. Jeg stiller anden i en kold ovn med staniol over og varmer op til 100 grader. Den er klar til servering efter 30-40 minutter. Er sværen ikke helt sprød, så giv den 5-10 min grill uden staniol over.

Servering
Jeg serverer anden med almindelige, brune og franske kartofler, den brune sauce, rødkål, nogle gange en frisk vintersalat, surt og sødt og et dejligt glas kraftig rødvin. Og naturligvis risalamande til dessert


andesteg
Vi har tænkt os at stege 2 juleænder til jul i år, den ene kommer på grillen og den anden i ovnen. Vi bliver 8 voksne, så jeg ved ikke helt om det er nok, men så laver jeg måske 2 andebryst ved siden af. Skulle du få lyst til at eksperimentere, så vil jeg varmt anbefale at prøve min opskrift på langtidsstegt andesteg – jeg hører at den også efterhånden er blevet et helt fast indslag til andre julemiddage og Mortensaften and rundt omkring i Danmark.

Måske disse opskrift også kan bruges:

Langtidsstegt-and

P.S billederne er blevet opdateret i 2015 – dette var billedet tidligere og jeg fik sådan lyst til at tage nogle nye. Opskriften er næsten den samme, bortset at den er forbedret en smule ved at jeg over tid er gået væk fra at bruge hønsebouillion, som jeg gjorde i sin tid – bouillion er erstattet af grøntsager som kommes i bradepanden og sammen med andestegen danner det sådan cirka verdens bedste sauce!82 kommentarer

 • Hej!

  Hvordan steger du den når du steger den på grillen? Går ud fra at du ikke starter med en kold grill :-)

  Glæder mig til at prøve det.

  Mange hilsner
  Birthe

 • Hej Birthe,
  Jeg må lige vende den med min søster, som lavede en fantastisk andesteg sidste år til jul på grillen.
  Jeg forstiller mig at jeg ville stege den på indirekte varme med et stegetermometer i, og så lade være med at lette låget, medmindre der skal ekstra kul på eller den er færdig. Jeg vil sætte en foliebakken ned mellem kullene til at samle skyen til saucen. -men på den måde kan jeg jo ikke hælde appelsinsaften over løbende….
  -jeg må lige undersøge nærmere og vende tilbage :-)

 • Madame skrev:

  Det lyder virkelig lækkert, det vil jeg også prøve. Langtidsstegning skulle give mere saft og kraft, men jeg har aldrig prøvet det selv. Tak for en fin idé!

 • Mor skrev:

  Mums! siger jeg bare. Og lover ikke for meget, når jeg nu skriver, at vi kommer med GOD appetit, til denne dejlige menu :-)

 • Madame,
  Velbekomme, jeg glæder mig til at høre hvad du synes om den

  Mor,
  Det lyder godt! :-)

 • Super :-)

  Jeg glæder mig til at høre nærmere fra dig. Jeg er SÅ spændt på resultatet og vil jo gerne gøre det så godt som muligt :-)

  Mange hilsner
  Birthe

 • Mor skrev:

  Et lille obs. til din lækre opskrift: Hvis du lægger anden med brystet direkte på bradepandens bund, hænger skindet så ikke i, når du vender den efter en time..? God idé at langtidsstege ved de 150 grader, for så bliver anden ikke tør.

 • Newyorkerbyheart,
  det vil jeg også gerne. Det er nok dét måltid på året som bare ikke må mislykkes… Vi skal nok klare den ;-)

  Mor,
  Næh, det er ikke sket, nok fordi jeg starter på en kold ovn, så fedter anden selv til under sig, så den ikke hænger i. Lagde man den på en varm bradepande, tror jeg du har ret :-)

 • et cetera skrev:

  Uhada, hvor det lyder dejligt – det ser ud til at være en fantastisk variation af (jule)anden!

 • Valdemarsro.dk skrev:

  Newyorkerbyheart,
  Så har jeg søgt support hos min søster, som sidste år lave juleand på grillen.
  De lagde den på den varme grill, inddirekte varme og med en foliebakke til at samle skyen fra anden. De brugte et stegetermometer, som sad i anden hele tiden, så de kunne følge med i slagets gang, uden at løfte låget.

  Et cetera,
  Det er SÅ dejligt :-) -jeg fik meget meget lyst til julemad når jeg læser opskriften ;-)

 • Mor skrev:

  Ja, det har du ret i! En gammel “kogekone” kan også lære nyt :-) Dejligt med en fridag! Der er jo så meget man bare gerne vil hygge med i denne tid..
  I går da jeg varmede et glas gløgg, havde jeg hverken mandler eller rosiner, men fandt i stedet korender og pinjekerner. Det er også godt!

 • Mor,
  Du er nu ikke spor gammel ;-)
  Det lyder da som en meget god gløggblanding, du fik lavet dig :-)

 • Claus skrev:

  Jeg vil også takke for opskriften. Jeg sendte faktisk et link til min egen kære Mor med opskriften – det sjove var at hun om natten ikke havde kunnet sove og selv havde fundet den. Så jeg har fået lovning på ultimativ andesteg a la valdemarsro.dk når vi kommer til Danmark i Februar – mums – glæder mig allerede

 • Claus,
  Selv tak!
  Det var da ikke det værste at have i udsigt ;-) Jeg glæder mig til at høre, hvad I synes om anden…

 • Lilian Andersen skrev:

  Jeg kendte faktisk godt opskriften og har lavet den før, men vanillen har jeg ikke haft med, og for søren, den giver lige et ekstra pift til den i forvejen vidunderlige sovs.

 • Lillian,
  Velkommen her! Vanillen er et must, smager skønt ;-) Godt du også synes det

 • Anja skrev:

  Enig – skøn sauce!!!!!! Er dog ikke god dagen efter – der bliver den lidt skarp i smagen, så man skal helst spise op. Men det er nu heller ikke noget stort problem, den er virkelig lækker…. Vi langstidsstegte en 3600-grams and i ca. 4½ time ved 155-160 grader, skar den ud og grillede den til sidst (i ovnen), og det tog den bestemt ikke skade af.

 • Anja,
  Det er dejligt at høre at det også faldt i jeres smag :-)
  -og saucen… vi har aldrig haft noget til overs :lol:

 • marianne skrev:

  sen vil jeg prøve til jul!!!!

 • Marianne, jeg håber den blev vellykket! Det er min egen julefavorit..

 • keld sørensen skrev:

  Hej
  Hvormange grader skal anden være når den er færdig…på weber

 • Hildur skrev:

  Hej og tak for den dejlige opskrift. Jeg prøvede den sidste år og den smagte fantastisk. MEN det her med at “skumme skyen for fedt” synes jeg altid er lidt svært-kan ikke rigtig gøre det ordenligt. Har du nogle gode idéer? :)

  • Ann-Christine skrev:

   Det er rigtig dejligt at høre, jeg elsker selv den andesteg nemlig :)

   Når jeg skal skumme skyen, så hælder jeg alt saften, både sky og fedt fra anden over i en høj og smal gennemsigtig skål. Jeg bruger fx det blenderglas jeg har til min stavblender. Så lader jeg det lige stå i 5-10 minutter hvorefter fedtet har lagt sig helt tydeligt oven på og er nemt at tage af med en dyb sauce ske. Håber det kan hjælpe dig lidt :)

 • Simon skrev:

  Indmaden – appelsinerne?

  • Ann-Christine skrev:

   Nej, der er ofte en lille pose inden i anden med indmad, det er den der skal i. Den giver en masse god smag til fonden og sies fra inden saucen tilberedes.

 • Helena skrev:

  Det lyder bare helt vildt lækkert!!! Den skal prøves når vi skal have and i morgen :)

 • Mia b skrev:

  Hej, hvor meget tror du stegetiden skal forkortes med hvis man bruger et stort andebryst på over 1 kg? Mvh

 • Claus skrev:

  Hej.

  Denne opskrift lyder virkelig lækker. Den skal da helt sikkert prøves.

  Skal man komme mere ned i bunden af bradepanden, hvis man skal lave 2 ænder på en gang? Jeg håber, at der er plads til dem begge. hehe.

  Rigtig glædelig jul.

  • Hej Claus,
   Jeg ville tilsætte dobbelt appelsinsauce og måske også ekstra hønseboullion. Rigtig god fornøjelse med ænderne og rigtig glædelig jul :)
   Kh Ann-Christine

 • Berit Blom skrev:

  Englene sang…. og de skal synge igen juleaften. Tak.

 • Jesper Skovsgaard skrev:

  Hejsa.

  Har været en del på din blog og må sige der er rigtig mange spændende ting. Nogle har jeg prøvet og andre er i den liste som man skal forsøge sig med :)

  Jeg har lige et spørgsmål ang. denne jule and her..
  vil lige have det hele på plads inden imorgen, da jeg skal holde jul for mine forældre og mine bedsteforælre for første gang..
  Burde nok have holdt juleaften for dem noget før da jeg er 29 og egentlig elsker at lave mad til familien og venner..

  Men men men… nu har jeg som sagt sagt ja. Og faldt over denne and. Vi er en af de familier der enten får kalkun eller and. og ikke for at snakke ond om min mors madlavning. så har hun desværre lavet anden lidt tør de sidste par år hehe :D

  Du skriver at timianen skal i anden.. på dit billede er det hakket og blandet med appelsinerne, men i teksten skriver du “også timian i ”
  Mener selv det er det bedste at hakke timianen og blande det med appelsinerne, som du har vist på billedet.. Simpelthen for at få mest smag af timianen i hele anden.

 • Hej Jesper,
  Du har helt ret, timian og appelsin skal blandes sammen. Jeg har lige skrevet det om, så det står mere tydeligt :)
  Rigtig god fornøjelse med andestegen og julemiddagen.
  Rigtig glædelig jul
  Kh Ann-Christine

 • Peter Aaby skrev:

  Hej Ann

  En rigtig rigtig go opskrift :)

  Jeg er ikke selv den store “andespiser” men min kone og jeg skulle nu sidste år holde jul for første gang for hele min svigerfamilie. Og de er voksne som børn ægte “andespisere” :)

  Så den stod på flæskesteg, and, brune kartofler hele den gammeldags juleaften middag.

  Jeg igang lillejuleaften med anden i ovnen som du har beskrevet i din opskrift. Og næste dag blev den varmet op, da stegen var kommet ud.

  Aldrig har jeg fået så meget ros for maden, og især for den saftige and :)

  Så tusind tak Ann-Christine ;-)
  Mange hilsner fra Peter)

  • Hej Peter,
   Tusind tak, hvor er det bare rigtig dejligt at høre! – den andesteg står også fast på vores julemenu herhjemme :)
   Rigtig god weekend
   De bedste hilsner
   Ann-Christine

 • karen skrev:

  1000 tak for en virkelig, virkelig god opskrift, anden blev smørmør og sovsen uovertruffen! Vil helt sikkert blive lavet igen her i huset, den and!

  Venligst Karen

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Karen,
   Det er jeg glad for at høre, det er jo efterhånden blevet vores faste juleand og det er så skønt at andre kan bruge min opskrift og blive begejstret :)
   Kh Ann-Chrisitne

 • Fastrup skrev:

  Jeg har fulgt denne opskrift i flere år. Den lykkes altid og ALLE elsker den bare. Så tak for den bedste opskrift på and, som internettet kan fremvise :)

  • Ann-Christine skrev:

   Tusind tak for den dejlige hilsen! Det er så dejligt at høre, at min favorit også kan bringe glæde i andres hjem :)

 • Leif skrev:

  Jeg lavede en tilsvarende and for et par uger siden, dog 4.500 gram berberi/moskus and, fyldt med appelsin & timian.
  4 timer ved 100 grader med brystet ned
  4 timer ved 125 grader
  1 time ved 160 grader.
  Hældte lidt stegesky over brystet hver halve time.
  Perfekt mør og skindet var sprødt

  Jeg synes ikke det er nødvendigt at anvende hønseboullion, men tager altid vingespidserne, halsen og indmaden og bruner i lidt af andefedtet sammen med Gulerod, løg, pore & bladselleri – Kommer dette i bradepanden sammen med ca. en liter vand.

  Dette var mere end rigeligt til 8 personer.

  • Ann-Christine skrev:

   Mange tak for dine gode tip! Jeg vil helt sikkert prøve dit tip som alternativ til hønseboullion – det lyder lækkert!

 • Astrid skrev:

  Hejsa – Vi skal have denne and til jul. Er prøvesmagt. Stor succes. Tak for opskriften. Et enkelt spørgsmål: Når du skriver “franske kartofler”, mener du så chips…?

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Astrid,
   Hvor dejligt at høre! Den står også på vores julemenu.
   Jeps :) Det er helt klassiske taffelchips, overvejer dog at gøre forsøget med at lave dem selv … som supplement, for taffelchips, hører sjovt nok bare til juletraditionen hjemme hos os.
   Kh Ann-Christine

 • Eva skrev:

  Kære AC
  Hvor længe vil du tro en stor dansk nd på 3750g skal have?
  Mange hilsner Eva

  • Ann-Christine skrev:

   Kære Eva,
   Jeg har ikke været så meget online i disse juledage, hverken på mail eller blog – men jeg håber du fandt frem til en god løsning og at det blev en skøn andesteg.
   Rigtig glædelig jul
   Kh Ann-Christine

 • Anna skrev:

  Hvilken type appelsinsaft er det du bruger?

  • Ann-Christine skrev:

   Friskpresset appelsinjuice, som regel. Men man kan også bruge en god købt ‘friskpresset’ appelsinjuice

 • Bolette Freno skrev:

  Hejsa.
  Jeg lavede den skønneste and for to år siden, og nu kan jeg ikke finde opskriften, men jeg TROR altså, det var din. Den ligner i hvert fald det, jeg kan huske.
  Nå, men problemet er, at sidst, jeg lavede den, lavede jeg noget tilbehør, som alle herhjemme var helt vilde med, og som går under navnet “timian sjams” her i huset. Det var noget med nogle løg og, naturligvis, timian. Kender du mon noget til det? Hvis du gør, må du MEGET GERNE dele med mig, da det er mig, der står for ænderne til jul i år.
  Og så, i øvrigt, tak for en masse gode opskrifter.

 • Line skrev:

  Kan man stege anden dagen før og så “nøjes” med trin to dagen efter? Altså vente med at brune anden?

  • Leif skrev:

   Hej Line,

   jeg ved ikke om det er den bedste metode, men i 15 år skulle jeg have både and og flæskesteg klar til juleaften kl. 18:30, så jeg stegte anden aftenen før, og brunede den efter flæskestegen var færdig juleaften, og den var næsten lige så god, men intet er så godt som lige ud af ovnen :-)

   • Ann-Christine skrev:

    Tak for at du lige trådte til og hjalp mens jeg holdt weekend :) Jeg ville have svaret præcis det samme, og jeg synes faktisk det fungerede overraskende godt. Jeg opvarmer anden langsomt med stanniol over fadet, eller et tilsvarende fad vendt omvendt på, og så pensler jeg andestykkerne med andefedt – så bliver anden ikke spor tør

  • Ann-Christine skrev:

   Ja, det gjorde jeg sidste jul og det fungerede helt perfekt

 • L. Tran skrev:

  Hej Ann-Christine,
  Tak for opskriften. Det lyder vildt lækker. I år skal jeg stå for 2 ænder og har tænkt at bruge din opskrift. Men min familie elsker både æbler og svesker. Kan man bruge både æbler+svesker og appelsin+timian som fyld? Skriger de mod hindanden?
  Og et spørgsmål til :D Vil vanillen giver ænderne en “kage-agtig” smag? Jeg har andrig prøvet vanille i mad (kun i kager eller ris a la mande) og er derfor i tvivl om jeg tør at bruge vanille til min ænder.
  Tak :-)

  • Ann-Christine skrev:

   Jeg ville lave en af hver, hvis familien elsker den traditionelle æble og sveske-and. Og så kan man jo evt prøve dem hver for sig ved at tage to gange – der skal i så fald laves to sauce til, synes jeg – for at saucen passer til anden.
   Den med appelsin og vanilje er ikke kage-agtig, men vaniljen giver et skønt strejf til andestegen. Brug gerne en vaniljestang hvor du har skrabet de dyrbare vaniljekorn ud og brugt dem til kage. En halv ton vaniljestang giver stadig et lille strejf af vanilje.
   God fornøjelse og lad mig endelig høre hvad du synes :)

   • L. Tran skrev:

    Hej Ann-Christine,
    Mange tak for svaret. Vi får se hvad min familie sige om ænderne i år :D

    Du og din familie må have en dejlig jul.

 • Camille Engedal skrev:

  Jeg er ved at planlægge julemiddagen og måtte selvfølgelig starte med at se hvad du har af foreslag – du vi har lavet mange af dine opskrifter med stor succes. Sidst dine brunkager, der både var super nemme og mega gode :-)

  Nu til spørgsmålene: Vi skal ha’ både flæskesteg og and. Går andesaucen mon til flæskestegen? Og kan man bruge skyen fra flæskestegen til saucen? Eller skal vi monha’ gang i flere sauce?

  De bedste julehilsner – Camille

 • camilla skrev:

  Ville lige høre om når den har fået den første time om den så ikke skal op på en(rist og ligge de sidste 4 timer

 • camilla skrev:

  Tak for det hurtige svar
  Kan i og jeres familie ha en super god jul

 • Lena skrev:

  Hvornår skal honningen tilsættes?

 • Sisse Vestergaard-Platz skrev:

  Tak for en altid inspirerende blog!
  Jeg forstår simpelthen ikke denne opskrift, der ellers lyder rigtig dejlig.
  Jeg har tænkt mig at stege og partere andebassen den 23. december og så varme den den 24. Men skal opskriften forstås således, at jeg skal springe bruningen over (der hvor du skriver at anden skal brunes 10-15 min ved 250 grader inden serveringen) og så nøjes med at varme den 30-40 minutter på sele aftenen?

  God aften!
  Sisse

  • Ann-Christine skrev:

   Tusind tak :)
   Jeg har lige rettet det lidt, for jeg ved godt hvad du mener :)
   Den 23 springer du sidste step over med at varme den parteret i et fad efter stegning. Den 24 kan du så afslutte med at give den lidt grill hvis skindet lige skal være ekstra sprødt. Håber det giver mening. Ellers spørg endelig bare igen!
   Kh AC

   • Sisse skrev:

    Mange tak – tænkte at det nok var sådan, men blev altså lidt i tvivl alligevel. Vi prøvekører din opskrift i næste uge, så jeg er sikker på at anden er godkendt ;)

    Tak for en rigtig god blog – jeg har stor glæde af dine ugeplaner :)

    Det’ sørme – det’ snart December!

    Sisse

    • Ann-Christine skrev:

     Mine børn har allerede erklæret jule for startet, da der kom sne i går :) Så vi er så småt i gang med julehyggen allerede ;)
     Rigtig god fornøjelse med andestegen, jeg håber det bliver et hit!
     Kh Ann-Christine

 • Anne Sofie Munksgaard skrev:

  Hej Ann-Christine,

  Jeg ved simpelthen ikke lige hvor jeg skal stille dette spørgsmål henne, så nu bliver det her under dette opslag, da jeg tænker det er mest nærliggende.
  Jeg er på jagt efter en god økologisk and eller gås til juleaften og tænkte, at du måske kunne have bud på hvor man kan få fat i sådan en?
  Jeg følger din blog og tænker at du på den baggrund er garant for god kvalitet med fokus på økologi – derfor er jeg nysgerrig efter at høre hvad du tænker om forespørgslen?

  Bedste hilsner

  Anne Sofie

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Anne Sofie,
   Det er bare så fint at stille det her under denne opskrift :)
   Jeg køber årets julegås fra Gothenborg og det var også derfra jeg havde købt årest andesteg til Mortens aften.
   Nu ved jeg ikke hvor i landet du holder til. Men de kan købes i deres webshop: http://www.gothenborg.dk/fjerkraekasser i deres gårdbutik – og jeg køber dem selv i den nye butik ‘Smagsgiveriet’ som forhandler bl.a Gothenborg på Marselisborgvej i Aarhus – det er ret nemt ift hvor vi bor.

   I sommers havde jeg et samarbejde med Gothenborg som kun har økologiske fjerkræ og jeg var i den forbindelse ude at besøge gården og se hvordan deres fjerkræ voksede op på markerne. Virkelig et skønt sted, gode forhold for dyrene som har meget plads og lever et så naturligt liv som overhovedet muligt + det smager bare virkelig, virkelig godt kødet fra de fjerkræ.
   Håber det kan bruges :)
   Kh Ann-Christine

   • Anne Sofie Munksgaard skrev:

    Tak for et meget brugbart svar! Jeg har idag bestilt en julegås på hjemmesiden til levering i december. Nøj vi glæder os til at sætte tænderne i den juleaften!

    • Ann-Christine skrev:

     Hvor godt! Jeg glæder mig også vildt meget til at tilberede sådan en lægger gås til jul
     God fornøjelse til jer
     Kh AC

 • Søs skrev:

  Tak for en rigtig god opskrift! Prøvede den i går i ovnen og vi må sige, at det den bedste andesteg,vi har fået længe. Anden bliver lavet i grillen på rotisseri juleaften!

  • Ann-Christine skrev:

   Ej, hvor er det dejligt at høre. Og sådan et rotisseri tror jeg hellere at jeg må spørge Martin om det ikke lige kunne være sagen på hans ønskeseddel i år ;)

   • Søs skrev:

    Vil lige fortælle, at anden lavet i grillen på rotisseri er virkelig også super god – alle gæster roste anden og at det også var en af de bedste ænder de havde fået!!! Vi lavede den om formiddagen og smurte den i fedtet og blev varmet i ovnen.

 • Lisbet skrev:

  Jeg overvejer virkeligt at prøve denne opskrift på andesteg. Der er bare to ting der driller lidt.
  1. Jeg elsker virkelig æble-sveske – guffet som der plejer at være i ” min mors gås” til jul og jeg fylder også Mortens anden med svesker og æblerne – men jeg tænker også at appelsin giver noget saft til kødet.
  – mon det kan kombineres??
  2. Vi skal holde juleaften hjemme for første gang, trods at jeg aldrig har forstået at der både skulle And, flæskesteg og medister til jul da jeg er vokset op med kun at få gås/ and. Så er det endt med, at vi skal have alle tre ting for at til gode se alles ønsker og behov samt Sikre Julefreden… Flæskesteg er ikke min spidskompetence udover spise den. Men jeg satser på langtidstegt. Men hvordan kombinere jeg dette med også skulle stege And. Min plan er at stege Anden om formiddagen og flæskesteg om eftermiddagen, så genvarme anden. Jeg vil helst lave And på dagen da jeg elsker duften, og jeg tror ikke jeg når at stege den d. 23.12, der vist nok andet der skal gøres.

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Lisbet,
   Jeg vil næsten forslå at lave anden med æbler og svesker helt som du plejer ;) Altså den med appelsin er jo min favorit, men måske den er god at teste af Mortensaften i stedet. Jeg kan ikke helt forestille mig en kombination af de to.
   Mht til tilberedningen, så i med anden tidligt fra morgenstunden, parter den og sæt på køl og så flæskestegen om aftenen. Det lyder som en god plan :)
   Rigtig glædelig jul og rigtig god fornøjelse med middagen
   Kh AC

 • Olavur skrev:

  Den andesteg skal prøves i dag. men et spørgsmål: Skal appelsinbåderne ind i anden med eler uden skal?

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Olavur,
   Var selv i gang med julehyggen, så nåede ikke online i går :) Jeg kommer appelsinerne i med skal
   Rigtig glædelig jul
   Kh Ann-Christine

 • Ann skrev:

  Hej Ann-Christine,
  Jeg vil lave din and her på fredag, og jeg glæder mig til at servere den :)
  Jeg vil dog høre, om du tror, det er muligt at forkorte stegetiden? Jeg planlægger at gå i gang med anden lige efter fyraften, men jeg vil gerne spise, før det bliver alt for sent, så hvad tænker du, ovnen skal stå på, hvis jeg “kun” vil stege anden i tre timer? Anden vejer 2,4 kg.
  Tak for hjælpen! :)
  Mvh. Ann

  • Ann-Christine skrev:

   Du kan sagtens forkorte stegetiden til tre timer – samme temperatur :)
   Det kan være den blot lige skal have 5-10 minutter mere ved høj temperatur til allersidst, men jeg tror det ikke.
   Rigtig god fornøjelse.
   Kh AC

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *