Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/andesteg-med-svesker/

Klassisk andesteg med æbler og svesker

Sådan en helt klassisk andesteg med svesker og æblefyld og alt det gode klassiske tilbehør til … det er nu altså bare godt!

Jeg plejer stort set altid at fylde vores juleand med appelsin (den langtidsstegte and i denne opskrift). Men sidste år fik vi gås til juleaften og der valgte jeg at fylde mere traditionelt med æbler og svesker, hvilket også er virkelig lækkert – så jeg fik sådan lyst til at variere min andesteg med appelsin og lave den mere klassiske udgave denne gang.

Begge varianter af fyld kan i øvrigt snildt bruges til både andesteg og gåsesteg og begge dele smager super skønt. Skal man fx tilberede to ænder til juleaften, så vil jeg næsten anbefale at lave en af hver.

Se flere tips under opskriften her

læs også: min personlige liste til planlægning af julemiddagen

PT6H

Klassisk andesteg med svesker og æble

Tid i alt6 timer
Arbejdstid60 min.
Holdbarhed2 dage
Antal1 stk.
Ingredienser
 • 1 and, ca. 3 kg
 • Fyld til anden
 • 4 æble, skåret i tern
 • 200 g svesker
 • 3 rødløg, i både
 • salt
 • sort peber, friskkværnet
 • Til at komme i bradepanden
 • indmad fra anden
 • 4 gulerod, skrællede
 • 5 stængler bladselleri
 • 1 porre, renset
 • 2 rødløg
 • 4 laurbærblade
 • 5 stængler frisk timian
 • vand til at fylde bradepanden halvt op
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

valdemarsro youtubeSe med i videoen her, hvor jeg viser opskriften >>

 

Start med at rengøre anden, der sikres at den er ren indvendigt og hvis der sidder fjerrester i skindet, så plukkes de af. Derefter skylles anden kort under en koldt rindende vand, og duppes af ind- og udvendigt med køkkenrulle.

Gnid anden indvendigt og udvendigt med med salt og peber og fyld dernæst anden med svesker, æbler og rødløg, luk anden med 3-4 kødnåle.

Kom anden med brystet op på en rist, lagt i en stor bradepande (* se også tip nederest i opskriften).

I bunden af bradepanden lægges indmad fra anden, samt porre, løg, bladselleri, resten af æble/sveskeblandingen, laurbærblade, timian.

Fyld bradepanden halvt op med vand og sæt anden i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft), hvor den steges i 4 – 4 1/2 time.

Hæld gerne fond/fedt fra bradepanden over andens bryst ca en gang i timen. Man behøver ikke måle temperaturen, for når man langtidssteger på denne måde – så skal den nok blive helt perfekt.

Når anden steges dagen før servering
Da jeg stort set altid steger and dagen før juleaften, vælger jeg selv denne metode.

Når anden er færdigstegt tages bradepande med and og sky ud af ovnen. Anden får lov at hvile en halv times tid på en rist inden den parteres. Og sky og fedt hældes gennem en sigte ned i en gryde eller skål. Kom skålen med sky og fedt på køl – meget gerne til næste dag. Det skiller sig helt perfekt fra hinanden, når det køler af, og så er fedtet lige til at skrabe af.

Parter juleanden og anret kødstykkerne i et fad. Læg evt lidt af fyldet fra svesker og æble i et hjørne af fadet. Sætter folie over og kommer det på køl til næste dag.

Skroget pilles for det sidste andekød, som kan bruges til fx sandwich eller på et stykke ristet rugbrød med sennep, rødbede og cornichoner.

Ca inden time inden julemiddagen tages anden ud af køleskabet. Den pensles med rigeligt af andefedt (det der nu ligger oven på skyen fra bradepanden. Kom igen folie hen over og stil fadet med andesteg i en kold ovn og skrue op til 125 grader, varm den langsomt op i ca. 30 minutter.

Tag tilsidst folien af og skrue op til 225 grader – evt. grill – til skindet er sprødt og den klassiske juleand er klar til servering.

Hvis juleanden steges samme dag som servering:
Tag anden ud af ovnen, sæt den på et stort skærebræt og sigt alt indholdet fra bradepanden i en gennemsigtig skål. Sæt skålen på køl mens anden parteres og anrettes. Dæk andestykkerne med folie og et rent klæde til den skal serveres – det holder på varmen.

Fjern fedt fra skyen, hvorefter julesaucen er klar til at blive tilberedt.

* TIP
Hvis man lægger andestegen direkte i bradepanden med brystet vendt ned den første time, bliver brystkødet muligvis endnu saftigere (og man minimere risikoen for at det bliver lidt tørt)

3 kg and passer til 4-6 personer