Klassisk andesteg med æbler og svesker
En klassisk andesteg med svesker og æblefyld smager vidunderligt og særligt når den serveres ved juletid med alt det gode klassiske tilbehør til.
Æbler og svesker fyldt i en andesteg er nok den mest klassiske måde at lave juleand og de saftige sødmefyldte svesker og æbler er også skønne til. Har du lyst til at prøve en anden version eller skal lave to ænder til jul, så vil jeg også anbefale min opskrift på langtidsstegt and med appelsin. Den er også virkelig skøn, vi laver altid den ene Mortens Aften og den anden juleaften.
Læs også: liste til planlægning af julemiddagen >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 1 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Klassisk andesteg med svesker og æble
- 1 and, ca. 3 kg
- 1,50 spsk salt
- 1 tsk sort peber, friskkværnet
- Fyld til anden
- 4 æble, skåret i tern
- 200 g svesker
- 3 rødløg, i både
- Til bradepanden for tilberedning af andefond
- indmad fra anden
- 4 gulerødder, skåret i grove tern
- 5 stængler bladselleri, skåret i grove stykker
- 1 porre, skåret i grove stykker
- 2 rødløg, i grove tern
- 4 laurbærblade
- 5 stængler frisk timian
- 1 liter vand til at fylde bradepanden halvt op
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde
Tag anden ud af køleskabet, 1 time før den skal tilberedes. Rengør og soigner anden og dup den ind- og udvendigt med køkkenrulle. Bland salt og friskkværnet peber i en skål og gnid anden indvendigt og udvendigt med salt og peber.
Fyld anden med æbler, svesker og rødløg. Pres ikke fyldet for meget og gem hellere lidt til bradepanden. Luk åbningen med et par kødnåle. Læg anden i en dyb bradepande med brystet vendt ned. Sæt i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft) og steg anden i en time.
Læg derefter anden på en rist med brystet opad. Læg indmad fra anden, samt gulerødder, bladselleri, rødløg, resten af æble/sveskeblandingen, laurbærblade og timian i bradepanden. Fyld bradepanden halvt op med vand og lad den stege videre i 2 timer. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time.
Hæv herefter temperaturen til 150 grader og fortsæt stegningen i yderligere 1 time.
Hæld fortsat væde fra bradepanden over anden hver halve time. Sæt evt. et stegetermometer i anden og hold øje med kernetemperaturen. Efter 1 time eller når kernetemperaturen på anden er 65 grader, hæves temperaturen til 225 grader. Lad anden stege videre i ca. 20 minutter, eller til kernetemperaturen er på ca. 74-75 grader.
Tjek med en kødnål, om anden er færdigstegt. Saften, der løber ud skal være klar.
Tag anden ud af ovnen, sæt den på et stort skærebræt og sigt alt indholdet fra bradepanden i en gennemsigtig skål. Sæt skålen med sigtet fond og fedt på køl, mens anden parteres og anrettes i et fad. Dæk andestykkerne med folie og et rent klæde til den skal serveres, det holder på varmen.
Fjern fedt fra andefonden og tilbered julesaucen.
3 kg and passer til 4-6 personer
Åh, hvor godt! Jeg skal i år, for første gang, selv stå for tilberedning af juleænder. Jeg havde læst din opskrift på den langtidsstegte med appelsin, men min mand var lige ved at gå om kuld ved udsigten til at skulle mangle æblerne og sveskerne (jeg spiser ikke selv fyldet uanset hvad de består af – jeg ved ikke hvorfor), så det er helt perfekt med den her opskrift! Hurra!
Jamen, det var da bare perfekt timing :)
Hvor super hyggeligt at du skal stå for julemiddagen i år, og helt perfekt at der lige kom den klassiske andesteg her på bloggen så :)
Rigtig god fornøjelse med det hele
Kh AC
Spændende opskrift og hvor ser det lækkert ud:-)!
Vi skal grille lam i år igen, for vi er jo i Spanien julen over – det bliver dejligt og meget anderledes…
Uhm, det lyder fantastisk lækkert – og som en anderledes, men også rigtig hyggelig jul :)
Hej Ann Christine.
Rigtig god video, jeg skal selv holde jul for første gang i år og tilbered alt selv, så det er rart lige at kunne få vist hvordan man gør og nogle små fif?
Du har lagt anden på en rist, er det nødvendigt eller kan man lægge den direkte i bradepanden?
Jeg Elsker at følge dig på bloggen, du er en stor inspiration, bliver så glad hver gang du har lagt noget op.
Julehilsner
Stine
Hej Stine,
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg virkelig glad for at høre ♡
Hvor er det hyggeligt at skulle holde din første julemiddag!
Sidste år delte jeg denne liste på bloggen, som jeg selv har lavet og finpudset år for år til mine juleplanlægning herhjemme. Måske du kan bruge den?
Mht and på rist – så behøves det ikke og anden kan godt ligge direkte i bradepanden. Det bliver den også rigtig god af – men jeg plejer dog at holde den væk fra vand, fedt og sky, og på denne måde får den sprødt skind hele vejen rundt. Du kan sagtens bruge en bagerist der passer til bradepanden – sådan en der er i ovnen i forvejen og som blot kan lægges lige oven på bradepanden. Men som sagt – har du det ikke, så går det også glimrende alligevel :)
Rigtig glædelig jul og rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Mega mange tak for den video; for første gang nogen sinde, skal jeg selv stå for julemiddagen, så alle tricks er velkomne.
Jeg snupper straks tricket med at stege anden på forhånd, så jeg forhåbenligt minimerer stressniveauet den 24. Måske jeg spørger dumt her, men nu kommer mit spørgsmål: i videoen steger du en and, jeg skal stege to ænder. Hvis jeg følger din opskrift og blot lægger en ekstra and på ovnristen, kommer jeg så til at mangle fond til sovs? Din opskrift tager vel udgangspunkt i en and? Og det ville være noget nær en katastrofe, hvis der ikke er sovs nok juleaften. Alternativt skal jeg stege en and den 22. og endnu en den 23? Det virker bare så omfattende.
Hvad anbefaler du?
Hej Stine,
Dejligt at du kan bruge videoen :) Det er jeg glad for!
Jeg ville lægge begge ænder på – og jeg er ret sikker på at der er nok sauce på denne måde, hvis du bruger en dyb bradepande.
Men hvis du vil være på den helt sikre side, så kan du evt koge fond på skroget om aftenen den 23. december og så er du i hvertfald helt sikker på at der er rigelige mængder sauce ;) – den passer sig selv i gryden (sammen med grøntsager, de samme som jeg kommer i bradepanden) og skal gerne koge 4-5 timer. Derefter sigtes og blot stilles på køl til næste dag.
Kh AC
Tak.
Hej AC, hvis min and vejer 4,2 kg, hvor længe skal den så stege?
Tak for al den gode info! Mvh Helle
Jeg ville give den 30-60 minutter længere ved den lave temperatur (og bruge et stegetermometer)
God fornøjelse og rigtig glædelig jul
Kh AC
Tak, jeg prøver med 1 time, mine stegetermometre duer ikke, og jeg ved heller ikke, hvad temperaturen skal være, for at anden er mør men ikke tør??
Hej Ann-Christine – har lige set din video og GO inspiration!!
Laver selv altid anden dagen før, men kan aldrig huske, hvordan den skal vende – jeg kan se at din har brystet opad – har den under hele stegningen? Jeg mener, at jeg plejer at stege den med ryggen opad i starten og vender den til sidst, for at brystet ikke bliver for tørt, men kan ikke rigtig huske det, eller hvor lang tid den i givet fald skal have til sidst?
MH Chr
Hej Christian,
Tusind tak!
Jeg har også i årevis brugt tricket med andebrystet ned i den første stegetime og derefter vendt anden rundt.
Ved de ænder, som jeg har tilberedt de sidste 2-4 år har jeg ikke gjort det og det har fungeret virkelig fint og stadig givet et resultat med saftigt kød. Jeg har derfor tænkt at hele hemmeligheden ligger i selve langtidsstegningen og ikke hvilken vej anden vender. Lyder det fornuftigt?
I denne opskrift på andesteg med appelsin, der gør jeg faktisk som du beskriver
Kh AC
Tak for svaret!
Det lyder meget sandsynligt med langtidsstegningen – og DEJLIGT ikke at skulle stå og fedte med en varm and, der bestemt ikke er særlig samarbejdsvillig, når den skal vendes :-) Hav en ganske forrygende jul – og tak for en go og hyggelig video!!!!!
Hvor er det dejligt at høre! Glæder mig til at lave endnu flere videoer i det nye år også :)
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse med juleanden :)
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Sætter du ovnen på alm. eller varmluft, når du langtidssteger anden i 5-6 timer og hvilken vej vender op og vender du anden undervejs?
Glædelig jul og på forhånd tak.
Vh. Jeanett
Jeg bruger alm ovn i min nye ovn (den gamle ovn duede kun på varmluft, så det brugte jeg tidligere og det fungerede også fint)
Jeg vender brystkødet op hele vejen på denne andesteg og det fungerede glimrende – tidligere har jeg vendt anden med bryst ned i starten den første time – som i denne opskrift på andesteg – men jeg synes faktisk begge metoder fungere fint og tror at selve nøglen ligger i langtidsstegning ved lav temperatur.
Glædelig jul
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg skal tilberede julemiddag for første gang i år og din opskrift/video er min redningsplanke! Jeg har en and på 3,8 kg og tænker på om den mon genererer nok fond til at lave sovs til 5 voksne og 2 (små) børn?
Vh Rikke
Hej Rikke,
Jeg tror der fint bliver til nok sauce. Hvis du vil være helt på den sikre side og tilbereder anden dagen før, så kan der evt nåes at koges mere fond på skroget om aftenen. Det er blot at gøre dobbelt antal grøntsager klar som skal i bradepanden, opbevarer dem på køl i en pose til om aftenen og så i en gryde med skrog, salt, peberkorn, krydderurter og gerne lidt æbleeddike. Lad det koge i nogle timer – hæld på en kande, skål eller stort glas, stil på køl og så er fonden klar til at fjerne fedt fra næste morgen og alt smuldret har samlet sig i bunden.
Rigtig god fornøjelse med det hele.
Kh AC
Hej Ann Christine,
Tak for en altid meget inspirerende blog!
Jeg skal have to ænder på hver 3,8 kg i ovnen til vores julemiddag. Jeg vil gerne langtids stege dem, men er blevet i tvivl om, de så have endnu længere tid, nu der er to?
Ønsker dig og dine en rigtig glædelig jul!
Hej Lisbeth,
De skal ikke have længere tid, men man skal blot sikre at der er en anelse luft imellem dem, passer tid og temperatur også fint til to ænder
Rigtig glædelig jul
Kh AC
Tak for fin video :) Når du siger 4-5 timers stegning et det så stegetermometeret det afgør tiden eller har du en stegetid pr. Kilo jeg kan rette mig efter?
Mange julehilsner,
Lisbeth
Hej Lisbeth,
Min andesteg er 3 kg i opskriften her, og jeg bruger ikke stegetermometer.
Hvis det er en mindre and jeg skulle tilberede ville jeg blot skrue 25 grader ned for temperaturen og give den samme tid.
Kh AC
Jeg står lige overfor at skulle bestille årets juleand. Vi bliver fire voksne, og der er også flæskesteg. Vil du mene, at en and er nok?
Ja, det vil jeg mene at det er.
Rigtig god fornøjelse :)
Kh AC
Hvor er det guld værd med sådan en udførlig video. Vi skal holde jul i vores hjem for første gang i år, og jeg vil jo så gerne have det hele spiller. Jeg er sikker på denne guide nok skal hjælpe. Kan du hjælpe mig med et par spørgsmål?
Hvor meget vand kommer du i bradepanden med grøntsager og indmad?
Bruger du en bestemt slags æbler, eller er det ligemeget?
I opskriften står der 5-6 timer, men i videoen siger du 4-5 timer. For mig er der meget stor forskel på 4 og 6 timer, hvad skal jeg gå efter?
Hvor hyggeligt med den første julemiddag.
Jeg vil anbefale at gå efter omkring 5 timer. Mht vand i bradepanden, så kom gerne 1/2 liter i og spæd endelig op hvis nødvendigt.
Hvis du laver to ænder, så er det blot det samme i bradepanden. Men kom endelig indmad i bradepanden fra begge ænder, det giver masser af smag til saucen og hvis I er mange, så kom gerne dobbelt væde i bradepanden, så der er nok til sauce.
Kh AC
Tusind tak for hjælpen! Har set din video mange gange nu, så håber det kommer til at gå godt! Hvor lang til vil du koge den fond du koger på skroget?
Jeg koger den gerne 3-6 timer, lidt afhængig af hvordan det lige passer ind. Jo længere, jo mere koncenteret smag :)
Okay, lige et spørgsmål mere ;) Hvis du steger 2 ænder på samme tid, vil du så fordoble fyld og vand i bradepanden til sky?
Når anden skal varmes op, skal den så ud af køleskabet 1 time før den skal i ovnen i 30 min?
Det er sådan jeg gør, for at den får tid til langsomt at blive varm og dermed ikke risikere at blive tør. Men kortere tid kan også fint gøre det :)
Tak for dit svar. Jeg har lige lavet en ‘prøve’ and på 2,8kg. Jeg har en slidt ovn så kunne ikke præcist se graderne men havde stege termometer inde midt over anden. På intet tidspunkt var temp over 125. tvært i mod lå den under 100 den første time. DR undre mig at bryst kødet er blevet tørt. Jeg har hældt fond over hver rime og den fik 4,5 timer. Hvad gør jeg galt….
Hmm, jeg skal ikke kunne sige det med sikkerhed. Men tænker at det måske kan hjælpe at sætte anden direkte i bradepanden med brystet ned i en kold ovn den første 1 – 1 1/2 time og derefter vende den og sætte den på rist. På den måde drypper fedtet i anden ned mod brystet og hvis det ikke er så fed en andesteg, som jeg har brugt, så kan det forhåbentlig gøre en forskel.
Hvis du gør det, og det giver et bedre resultat, så skriv det endelig lige til mig :)
Det vil jeg forsøge?
Vender tilbage med resultat
Jeg skal prøve den her til jul ?
Men hvor længe skal en and havde på 4400g
Jeg vil give den 4 1/2 – 5 timer
Rigtig glædelig jul til dig
Tusind tak og rigtig glædelig jul til dig også ? glæder mig til at lave anden efter din opskrift
Dejligt at høre ♡ Og rigtig glædelig jul til dig også
Kh AC
Hej Valdemarsro
Jeg lavede and og andesovs i går juleaften efter DIN opskrift – og det var simpelthen fantastisk!
Jeg er 21 år, og det er første gang at jeg skulle være vært til juleaften, så jeg var ret nervøs. Heldigvis var det en rigtig, rigtig dejlig opskrift, og jeg fik simpelthen SÅ meget ros, og det smagte alt sammen HELT vidunderligt!
Tusind tak for at have en så god blog! God jul!
Mvh Simone
Hej Simone
Jeg er så glad for at høre, at din første jul som vært gik så fantastisk! Tusind tak for din søde hilsen ♡
Rigtig glædelig jul til dig
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Først rigtig godt nytår og tak for den gode opskrift på andesovs
vi har aldrig fået så god en sovs til jul og alle gæsterne roste den helt vildt :-) så den er gemt til næste år.
Kærlig hilsen Kirsten
Hej Kirsten,
Godt nytår og hvor er det dejligt at høre! Det er jeg rigtig glad for.
Tusind tak for din søde hilsen og rigtig god weekend
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej :)
Tusind tak for en udførlig opskrift. Vi skal både have and og flæskesteg. Jeg tænker at lave anden dagen før, og så også bruge din opskrift på langtidsdrift flæskesteg på selve dagen. Hvordan vil du foreslå jeg gøre med graderne i ovnen når nu flæskestegen er i ovnen og anden skal varmes op?
Mh Brit
Hej Brit
Det lyder som en skøn menu, jeg har ikke prøvet at stå med både and og flæskesteg i ovn (så har vi lavet fx flæskesteg på grill.) Men jeg ville nok vælge at lade anden stå på køkkenbordet i en times tid, så den ikke var køleskabskold, men nærmere stuetemperatur og sætte den ind til flæskestegen ved de 125 grader i 15 minutter. Tag den ud, dække den til med folie og et rent klæde og sætte den ind igen når der skrues op til 225 grader med flæskestegen – hold endelig godt øje med den.
Husk endelig at pensle anden godt med det andefedt der er i overskud fra tilberedningen dagen før.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Mange tak for en fantastisk opskrift. Jeg har lige prøvet den af. Til vores juleaften skal jeg stege to ænder. Skal jeg så beregne samme mængde grønt i bradepanden og samme stegetid?
Det kommer lidt an på ovnen med tiden, men jeg vil tro du fint kan gå ud fra samme tid med to ænder.
Jeg ville komme en halv gang ekstra grønt i bradepanden for at give smag til dobbelt portion sauce.
Kh AC
Kære Ann-Christine
Tusind tak for en altid fantastisk blog! Jeg står og skal lave to ænder her til juleaften, og har to ovne til rådighed – den ene ovn er dog en kombiovn, og har derfor kun varmluft indstilling – skal jeg skrue ned for graderne i den ovn så, eller hvad ville du anbefale? :)
Kære Charlotte,
Jeg vil anbefale at skrue ned til 115 grader fra start og holde lidt øje med den, for det kommer lidt an på ovnen. Hvis det er en ovn du ikke kender så godt, så vil jeg næsten anbefale at bruge et stegetermometer og holde øje med at den.
(den skal først ramme de 74-75 grader, når den er færdig)
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen :)
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Kan man egentlig lave juleanden 2 dage før?
Det har jeg ikke forsøgt mig med, så jeg skal ikke kunne sige det med sikkerhed … -men mon ikke det fint kan gå.
Hvis jeg prøvede det, så ville jeg pensle den parterede andesteg med rigeligt andefedt inden den overdækkes og stilles på køl, for at sikre at den ikke bliver tør, og lad det gerne blive på under opvarmningen.
Kh AC
Dejlig opskrift! Vi havde dog lidt problemer med sovsen, der endte noget tynd. Hvor lang tid vil du sige, det tager at koge fonden ind? Og hvor meget majsstivelse bruger du?
Dejligt at høre :)
Saucen skal koges godt ind, svarende til den mængde sauce man ønsker og til smagen er i top. Majsstivelse er svært at sætte præcist mål på, men det lyder som om der skulle have været lidt mere i jeres. Lad den endelig simre godt igennem med majsstivelsen da det tager nogle minutter før den tykner godt.
Kh AC
Hvornår tidligt vil du tage en and på 3kg op ad fryseren når den skal tø i køleskab og laves 23/12 om eftermiddagen?
Tusind tak for dejlige opskrifter. Vi har din side om absolut ynglings herhjemme ?.
Mvh Hanne
Jeg tager den gerne op af fryseren ca 2 1/2 – 3 dag før jeg tilbereder den, dvs i løbet af den 20 december, hvis den skal tilberedes den 23 om eftermiddagen.
Tusind tak for din søde hilsen, det er så dejligt at høre ♡
Glædelig jul til jer
Kh Ann-Christine
Hej :) Hvis jeg skal tilberede en and på 2,4 kg, hvor lang tid skal den så have i ovnen? :)
Jeg vil anbefale at tjekke den med et stegetermometer efter 2 timer og følge temperaturen derfra – så er du på den sikre side :)
Hej Ann-Christine og tak for dine dejlige opskrifter! Jeg har lige set videoen om hvordan kan man lave en god juleand med æbler og svesker og har lige et spørgsmål ift. lavning. Du siger at man skal forberede sovsen i god tid og det er jeg meget enig i, men risikerer vi ikke at anden bliver tør imens? Ellers måske regner du med at lægge anden i oven igen after at den er blivet der i 4-5 timer på 125 grader og før man vil endelige spise den?
Jeg håber, at du kan sende et svar til mig således at jeg kan lave det bedste juleand!
Tusind tak på forhånd og rigtig god Jul!
Elena
Kære Elena,
Mange tak for din søde hilsen.
Læs meget gerne hele opskriften godt igennem her, der beskriver jeg hvordan jeg præcis gør og resultatet er en skøn saftig and. Husk endelig at pensle den med rigeligt fedt.
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg skal holde juleaften første gang og faker at have helt styr på det, så nu spørger jeg dig i stedet for familiens rutinerede andestegere: Hvor mange ænder ville du lave til 19 personer, heraf tre små børn? Der bliver også flæskesteg, men et par af gæsterne spiser ikke gris.
-det er sejt! – og uden at kende din familie, så vil jeg anslå at fire juleænder vil række. Det ville jeg selv tilberede til 16 voksne og tre børn.
Hvis du tænker enten at det er lige voldsomt nok, eller tænker om det måske kan række … så vil jeg anbefale at erstatte/supplere med confiterede andelår.
Man kan købe dem klar til at blive stegt på panden hos flere slagtere.
Rigtig god fornøjelse med julemiddagen
Rigtig glædelig jul ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Du er simpelthen en stjerne, at du orker at besvare så ufatteligt mange spørgsmål!
Tak for vurderingen, det var jeg også nogenlunde nået frem til, selvom min mor mente, vi kunne nøjes med to (?!) ænder. Jeg vil partere dem inden stegning, så der kan gå to i ovnen af gangen :)
Tak for landets bedste madblog og glædelig jul!
Marie
Hvor er du sød! Tusind tak – jeg håber det kommer til at gå mægtig godt, det er en god plan (og jeg tror også to ænder vil være for lidt)
Rigtig glædelig jul ♡
Kh AC
Vender du anden i ovnen på noget tidspunkt ?
Mvh. Henrik Andresen
Ja, det står nederst i opskriften under tips, at man kan lægge den med brystet ned først.
Kh AC
Ok , jeg så bare videoen på Youtube :-D, men tak for svar og glædelig jul .
Hej Ann-Christine, jeg har i år valgt at købe parteret andelår (7 stk) og andebryst (2 stk) istedet for en hel and. Jeg følger dog din opskrift så meget det er muligt og har netop fyldt gulerødder, selleri, løg, æbler, svesker mm i bradepanden og vil nu langtidsstege ved de 125 grader, men… hvor langt tid tror du jeg skal give det?
Tusinde tak for en fantastisk blog og for dine altid lækre og sikre opskrifter – hele familien er fan af dine opskrifter ??
Jeg tror det vil være fint med 1 time ved 125 grader til andelårene (ikke varmluft) og derefter skrue op, for at få skindet sprødt o 10-15 minutter. Husk endelig at dryppe godt med fond løbende.
Mht andebrystet, så vil jeg i stedet anbefale at ridse skindet, salte det godt og stege det på en kold pande med skindet ned, sætte temperaturen til middel og stege langsomt til fedtet smelter og skindet bliver sprødt. Derefter kan andebrystet vendes og steges færdigt på den anden side. Det skal have ca 30-40 minutter i alt. Så bliver det helt perfekt lækkert med saftigt kød og sprødt skind
Tusind tak for din søde hilsen, det er rigtig dejligt at høre.
Glædelig jul til jer
Kh Ann-Christine
Hvis man steger med brystet nedad, vil du så have vand tilsat fra start?
Nej, det vil være uden vand og først vand når den vendes og sættes på en rist.
Super tak, det tænkte jeg også.
Tak for hurtigt svar, tror jeg er klar til Mortensaften nu, med dine opskrifter ??
Hvor dejligt! Rigtig god fornøjelse♡
Kh AC
Vi har gennem mange år stegt anden dagen før eller alternativt stegt den og lagt den i fryseren. Gemt sky og andefedt. Når anden så skal lunes, pensles den med andefedt og bliver lækker sprød og ikke tør. Andefedtet er ved et uheld blevet smidt ud, hvad kan det erstattes med?
Hej Anna
Hvis du ikke kan få fat i andeefedt fx fra slagteren eller supermarkedet. Ellers ville jeg nok alternativt pensle med usaltet smør, men jeg har ikke gjort forsøget selv …
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg skal for første gang stå for julemiddagen og efter at have set din dejlige YouTube video føler jeg mig godt klædt på til det! :-)
Hvis man absolut ikke kan få fat i æbleeddike, kan man så bruge æblecidereddike eller en anden form for eddike til at koge fond på skroget?
Hej Tanja,
Hvor er det dejligt at høre, tak for din søde hilsen :)
Jeg bruger faktisk selv æblecidereddike, så det er vist blot en fortalelse hvis jeg siger æbleeddike i videoen. Du kan under alle omstændigheder bruge begge dele eller fx hvidvinseddike
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej,
Jeg skal lave and for første gang og vil benytte din opskrift :-). Når du bruger alm. ovn sætter du den så både på varme ovenfra og nedefra ? Mvh Betina
Ja, det er over+undervarme
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh AC
Hej Ann Christine
Tusind tak for dine skønne opskrifter.
Hvad menes der, når der under “til at komme i bradepanden” står “stængler stængler”?
Hej Tina,
Tak for din hilsen for at gøre mig opmærksom på det.
Det var en skør fejl i kodningen der drillede ved alle opskrifter med bladselleri, det er rettet nu :)
Kh AC
Hej Ann Christine
Så langt så godt med anden, men har du en opskrift på det som næsten er vigtigere…. sovsen. Og tak for nogle gode opskrifter på alt muligt.
Hej Henrik,
Ja, det kan du tro! Jeg kan varmt anbefale denne opskrift på julesauce
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej – og glædelig jul
Jeg synes din opskrift på andesteg og genopvarmning ser meget tillokkende ud. Men hvad gør jeg, når jeg kun har en ovn. og vi også skal have flæskesteg til juleaften. Så er ovnen jo varm op til servering og du anbefaler at anden varmes op fra kold ovn/100 grader…
Tak for mange gode opskrifter
Hej Jane,
Mange tak for din søde julehilsen.
jeg har skrevet lidt om det i opskriften til min anden andesteg
Rigtig glædelig jul
Kh AC
fulgte din dejlige opskrift sidste år og anden blev super vellykket.I år har jeg 2 ænder på hver 2.6 kg i ovnen samtidig – ændrer dette på tilberedningstiden?
Hej Jennifer,
Hvor er det dejligt at høre.
jeg oplever ikke det giver den store forskel, men måske en smule kortere tid, når de er lidt mindre. Du kan evt tjekke dem med et stegetermometer 30 min før de bør være klar.
Hold evt øje med dem og se om det virker til at ovnen bager skævt, så den ene and får mere varme end den anden, så kan de blot byttes rundt halvvejs.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
1000 tak for alle dine gode råd. Vores julemiddag i år er lavet efter dine opskrifter.
Jeg har valgt i år at lave sovs som du gør ud af skyen. De andre gange har jeg lavet opbagt sovs også med sky og fond.
Men i år ville jeg gøre som dig. Men jeg synes ikke der er sky nok, hvad kan man gøre?
Mvh Ditte
Hej Ann Christine
Tak for virkelig mange dejlige opskrifter. Jeg vælger altid dine opskrifter, når jeg googler efter noget, for de virker altid.
Sidste år skulle jeg for første gang holde jul hos mig og der reddede din gode video med hvordan man tilbereder juleanden mig. Men nu kan jeg ikke finde den. Har søgt og søgt. Ved du mon hvor den er?
Hej Lotte,
hvor er det dejligt at høre. Videoen til andesteg er lige her: https://youtu.be/Txz2F4fmERM
God fornøjelse med julemiddagen og tusind tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Tusind tak – det var præcis den, jeg ledte efter. Så er andestegen reddet :-) God jul!
Hej Ann-Christine.
Tak for din opskrift! Jeg brugte den til min første and sidste år, og den blev virkelig god. Ikke mindst den beeeeedste sauce!
I år skal jeg lave to ænder af cirka 3 kg. Jeg er simpelthen blevet så forvirret omkring, hvor ænderne skal ligge den første time og hvilken vej den skal vende, samt ovnens indstillinger, når der er to ænder.
Kan du hjælpe? 🙏🏼
Med venlig hilsen
Freja
Hej Freja,
Hvor er det dejligt at høre! Jeg steger ænderne med brystet ned i bradepanden den første time – helt som beskrevet i opskriften og derefter på rist med brystet op. To ænder på samme tid har jeg beskrevet her: https://www.valdemarsro.dk/andesteg/ Det er bradepande med rist der skal vendes undervejs, ikke ænderne.
Rigtig god fornøjelse og rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej,
Jeg skal stege to ænder på 2600 gram, har set kommentarer igennem, også tips fra den med appelsin.
Som jeg kommer frem til, er det 1 time med brystet nedad i en kold varmluftovn på 125 grader, derefter 2 timer hvor anden kommer op på rist brystet opad, og vand/ grøntsager tilsættes i bradepande.
Sidst en time på 150 grader – men skal det være kortere når anden er på 2600 g, og er ovenstående rigtig læst?
Tak for alle dine opskrifter 😊
Jeg ville bruge stegeteremometeer med de lidt mindre ænder og sandsynligvis ville jeg give dem måske 1 1/2 time ved 125 grader med brystet op og 30-45 min ved 150 grader, men det kommer an på stegen, så brug meget gerne et stegetermometer, for at være sikker.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Tak for fantastiske opskrifter, de lykkedes hver gang! Et spørgsmål til juleand i stegepose. Jeg vil stege anden den 23. og så lave fond på skroget. Har du nogen tips til and i stegepose? …Jeg går udfra at jeg skal tilføje væsken fra stegeposen til den færdige fond og så lade det køle af for så derefter at fjerne fedt og grums. Er det kortekt? Mange tak og rigtigt god Jul til dig og din familie.
Hej Anne Mette,
Mange tak for din søde hilsen. Det er vel nok dejligt at høre ♡
Jeg bruger ikke selv stegepose til tilberedning af anden, men hvis jeg gjorde, så ville jeg til saucen tilføje al den væde der er i stegeposen og gøre helt som du beskriver.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej
Tak for en masse spændende og inspirerende opskrifter.
Jeg har stegt min and, frosset den og fonden. Ved at uheld har jeg fået smidt andefedtet, som jeg plejer at pensle anden med før opvarmningen ud. Hvad kan jeg bruge i stedet?
Hej Anna
Jeg har svaret dig her: https://www.valdemarsro.dk/andesteg-med-svesker/#comment-163734
Kh AC
Hvor smagte det dejligt! Tak for gode opskrifter til vores julemiddag, hvor “du har stået for” alt fra juleand til brune kartofler, sovs, rødkål og salat. Ja, og selvfølgelig også ris a la mande og kirsebærsauce. Og konfekt til bagefter.
Stort tak, hele min familie er så glade for dine opskrifter og gode guides
GOd jul og godt nytår
Årh hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og skønne tilbagemelding på mine opskrifter, det er jeg vel nok glad for
Glædelig jul og godt nytår
Kh Ann-Christine
Hvor stikker du stegetermometeret ind henne ??
Mvh. Mona Honnens
Lige mellem låret og brystet.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
Vil det være muligt at rengøre anden og fylde den aftenen før at den skal tilberedes?
I følge mine beregninger skal den i ovnen allerede kl. 6 om morgenen (vi har ikke mulighed for at stege den dagen før). Så vil det være nemt hvis vi kan forberede det hele og bare sætte den direkte i den kolde ovn ;)
Jeg vil anbefale at vente med at fylde den til lige inden den skal steges. Men du kan gøre fyldet klar, vende æblerne i en spsk æblecidereddike eller citronsaft og vende det hele sammen i en lufttæt pose eller beholder.
Kh Ann-Christine
Fulgte opskriften på andesteg og sovs, skiftede dog anden ud med et lille stykke andebryst, det var super lækkert
Skønt at høre, mange tak for din søde hilsen
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej,
I din kogebog foreslår du at tilberede anden dagen før, hvor anden efter parkering skal smøres ind i fedt, inden stilles ind i køleskabet. Jeg er lidt i tvivl om, hvor det fedt kommer fra, da fedtet fra anden er en del af fonden fra ovnen. Skal jeg købe ekstra andefedt?
Tak for en god hjemmeside og kogebog :-)
/Susanne
Hej Susanne,
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for
jeg bruger al det fedt der samles øverst i fonden fra bradepanden efter jeg har sigtet den.
Selve fonden bruger jeg til sauce, men fedtet tager jeg fra og bruger til at pensle anden med.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine. Jeg er så helt igennem taknemmelig for at du har så gennemførte opskrifter. Jeg har dog et spørgsmål :-) Jeg har haft anden (3,6 kg) i ovnen på 125 grader i 3 time og 1/2t på 150 grader. Jeg har sat et stegetermometer i og den viser 80 grader :O Men det er da vel ret hurtigt og ret meget? Skal jeg så nu tage 225 grader i 20 min.? Uhh det er ikke min stærke side at lave mad. Håber du kan give et råd. Jeg ønsker dig og din familie en skøn jul. Kh Elisabeth
Hej Elsebeth,
jeg har svaret dig nu på din anden besked.
Jeg håber det lykkedes rigtig fint.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine :-)
Jeg forsøger at se om du er online, selv om det er på selve dagen og du helt sikkert selv har travlt. Men har virkelig brug for et råd til hvad jeg skal gøre med anden. Jeg brugte stegetermometeret og den sagde 80 grader efter 3,5 time i ovnen på 120 grader. (Har nu set at det ikke skal stikkes i brystet, som jeg gjorde) Så jeg panikkede og tog anden ud. Nu er anden skåret ud, men den har slet ikke fået nok.
Er der nogen måde hvorpå jeg kan redde den? Har søgt og søgt efter svar på nettet, men kan intet svar finde. Er der noget jeg kan gøre, når jeg varmer den op igen? Forstå godt hvis du ikke får svaret i dag. Tusinde tak for dine skønne opskrifter og et ønske om en dejlig jul. Mh Elisabeth
Hej Elisabeth
Det er helt fint du skriver, jeg plejer lige at kigge ind i kommentarfeltet her juleaftensmorgen, hvis jeg når det :)
Jeg vil anbefale at partere anden og anrette den i et fad. Pensle dem godt med fedtet fra bradepanden og drysse skindet med lidt groft salt, så kan du varme den langsomt op ved 100 grader i aften og tilsidst give den nogle minutter ved 225 grader til den er perfekt stegt og har sprødt skind.
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Jeg er en trofast bruger af dine opskrifter og de er altid vellykket, nu står det på and i aften. jeg har et spørgsmål til opskriften, lidt sent at spørger, men håber jeg kan nå at få svar :-) Når du sætter anden i ovnen ligger du så anden ned i bradepanden med vand og grønsager osv. i den første time ? også derefter op på risten ?
Ps. har lige prøvet den opskrift på langtidsstegt flæskesteg, wow den var god og blev rost af gæsterne
Glædelig jul
Hilsen
Charlotte
Hej Charlotte
Tusind tak for din søde hilsen. Hvor er det dejligt at høre!
jeg kommer alt grønt og indmad, + kråse fra starten, Jeg venter blot med at komme væden ved til anden er sat på risten med brystet op efter den første time i ovnen.
God fornøjelse og glædelig jul til jer
Kh Ann-Christine
Tusind tak for dit hurtige svar :-)
Hej!
Tak for alle dine fantastiske opskrifter og bøger 🤗❤️.
Hvorledes kan det være at sveskerne til gåsestegen skal ligge i blød i portvin?
Vil det mon blive for sødt hvis man gør det til en andesteg? Vi elsker nemlig både and og portvin herhjemme 😅🙈.
Tusind tak for din søde hilsen.
Gåsens kød kan være lidt tørrere i kødet, så jeg sætter lidt ekstra ind her, blandt andet med portvin ;) Du kan sagtens komme portvinssvesker i anden også, det smager vidunderligt :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Normalt følger vi din fantastiske opskrifter og lave den dagen før, altså den 23. december, men ville den mon være ligeså god/kunne holde sig hvis man lavede den den 22. december? :)
Tak for altid lækre opskrifter :P
Tak for din søde hilsen :)
Ja, det kan den godt. Blot endelig pensle den rigtig grundigt over det hele med andefedtet, så holder den sig fint i to dage også.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, kan man bruge en moskus/berberie and i denne opskrift uden den bliver tør? Vh Mads
Som udgangspunkt ja, men moskusand er mere magert og derfor er risikoen for tørt kød også større.
Jeg ville selv gøre som ved gåsestegen her: https://www.valdemarsro.dk/gaasesteg-opskrift/ og give den en let sprængning i et døgn før den skal steges, så skal kødet nok blive mørt.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej!
Såfremt man steger anden den 23. og varmer den op den 24., hvad er så din erfaring med indholdet (svesker og æbler) i forhold til opbevaring og genvarmning?
Lægger du svesker og æbler fra anden i en bøtte i køleskabet og luner dem dagen efter?
På forhånd tak. Vh
Ja, præcis. Du kan anrette det i fadet ved anden, inden den skal i ovnen og lune fyldet med i ovnen.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hejsa :-)
Jeg er ved at lave 2 ænder langtidsstegt. Det er fritgående ænder. Har lige opdaget efter et par timer i ovnen, at de begge ligesom får lidt mørke plamager samme steder under vingerne. Kan det være sprungne blodkar, eller noget andet? og er det noget der vil gå ud over smagen? Bare pudsigt at begge stege har det samme. (Kan desværre ikke vedhæfte billeder her..)
Tja, det tør jeg ikke sige, men mon ikke det godt kan være årsagen.
håber det blev godt :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine. Tak for mange dejlige opskrifter :)
Du noterer at hvis man steger 2 andre frem for 1 and, så skal mange bruge varmluft i stedet for Alm ovn – er dette også selvom ænderne står ved siden af hinanden? Jeg er panisk for at servere tør and til mine dejlige (krævende) gæster 😉 TAK for hjælpen
Hej Felicia
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg bruger varmluft ved to ænder, da jeg synes det bliver sværere at stege dem ens. Du kan forsøge med alm ovn, og så flytte rundt på dem i ovnen nogle gange undervejs.
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse med ænderne.
Kh Ann-Christine
Tak for dine mange fine opskrifter. Har fulgt denne til punkt og prikke med en 3,3kg fersk and.
Den er “sprunget” på toppen og de to bryst har hver rykket sig 3-5 cm fra midterbenet.
Har aldrig prøvet noget lignende. Nogen ide om hvorfor det mon er sket?
Det var i den sidste time hvor temperaturen gik op på 150 C. Nu har jeg taget den ud og giver dem væske fra bradepanden.
Gav den jævnligt i hele perioden i oven.
Hej Lise
Mange tak for din søde hilsen.
Det har jeg ikke prøvet, så jeg må være dig svar skyldig på hvad årsagen er. Jeg tror jeg ville vælge at partere anden nu, hvor den er sprunget og lægge dem i et ovnfast fad og tilberede den færdigt efter den er parteret.
Pensl kødstykkerne godt med fedt inden du sætter den tilbage i ovnen.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Glædelig jul!
Jeg synes jeg har forberedt mig godt, men nu hvor jeg genlæser opskriften og kommentarerne bliver jeg alligevel i tvivl om stegetiden. Min and er 3,4 kg (fritgående berberie). Nu er jeg i tvivl om jeg skal regne med ca 4 timer og 20 min eller 5 timer og 20 min? Jeg ved ikke om du når at svare, men så har jeg måske et svar til næste år.