Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/andesteg-med-svesker/

Klassisk andesteg med æbler og svesker

En klassisk andesteg med svesker og æblefyld smager vidunderligt og særligt når den serveres ved juletid med alt det gode klassiske tilbehør til.

Æbler og svesker fyldt i en andesteg er nok den mest klassiske måde at lave juleand og de saftige sødmefyldte svesker og æbler er også skønne til. Har du lyst til at prøve en anden version eller skal lave to ænder til jul, så vil jeg også anbefale min opskrift på langtidsstegt and med appelsin. Den er også virkelig skøn, vi laver altid den ene Mortens Aften og den anden juleaften.

Læs også:  liste til planlægning af julemiddagen >>

PT6H

Klassisk andesteg med svesker og æble

Tid i alt6 timer
Arbejdstid60 min.
Holdbarhed2 dage
Antal1 stk.
Ingredienser
  • 1 and, ca. 3 kg
  • 1,50 spsk salt
  • 1 tsk sort peber, friskkværnet
  • Fyld til anden
  • 4 æble, skåret i tern
  • 200 g svesker
  • 3 rødløg, i både
  • Til bradepanden for tilberedning af andefond
  • indmad fra anden
  • 4 gulerod, skåret i grove tern
  • 5 stængler bladselleri, skåret i grove stykker
  • 1 porre, skåret i grove stykker
  • 2 rødløg, i grove tern
  • 4 laurbærblade
  • 5 stængler frisk timian
  • 1 liter vand til at fylde bradepanden halvt op
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Fremgangsmåde

Fremgangsmåde
Tag anden ud af køleskabet, 1 time før den skal tilberedes. Rengør og soigner anden og dup den ind- og udvendigt med køkkenrulle. Bland salt og friskkværnet peber i en skål og gnid anden indvendigt og udvendigt med salt og peber.

Fyld anden med æbler, svesker og rødløg. Pres ikke fyldet for meget og gem hellere lidt til bradepanden. Luk åbningen med et par kødnåle. Læg anden i en dyb bradepande med brystet vendt ned.

Læg indmad fra anden, samt gulerødder, bladselleri, rødløg, resten af æble/sveskeblandingen, laurbærblade og timian i bradepanden. Fyld bradepanden halvt op med vand og sæt i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft) og steg anden i en time.

Læg derefter anden på en rist med brystet opad og lad den stege videre i 2 timer. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time.

Hæv herefter temperaturen til 150 grader og fortsæt stegningen i yderligere 1 time.

Hæld fortsat væde fra bradepanden over anden hver halve time. Sæt evt. et stegetermometer i anden og hold øje med kernetemperaturen. Efter 1 time eller når kernetemperaturen på anden er 65 grader, hæves temperaturen til 225 grader. Lad anden stege videre i ca. 20 minutter, eller til kernetemperaturen er på ca. 74-75 grader.

Tjek med en kødnål, om anden er færdigstegt. Saften, der løber ud skal være klar.

Tag anden ud af ovnen, sæt den på et stort skærebræt og sigt alt indholdet fra bradepanden i en gennemsigtig skål. Sæt skålen med sigtet fond og fedt på køl, mens anden parteres og anrettes i et fad. Dæk andestykkerne med folie og et rent klæde til den skal serveres, det holder på varmen.

Fjern fedt fra andefonden og tilbered julesaucen.

3 kg and passer til 4-6 personer