Klassisk andesteg med æbler og svesker
En klassisk andesteg med svesker og æblefyld smager vidunderligt og særligt når den serveres ved juletid med alt det gode klassiske tilbehør til.
Æbler og svesker fyldt i en andesteg er nok den mest klassiske måde at lave juleand og de saftige sødmefyldte svesker og æbler er også skønne til. Har du lyst til at prøve en anden version eller skal lave to ænder til jul, så vil jeg også anbefale min opskrift på langtidsstegt and med appelsin. Den er også virkelig skøn, vi laver altid den ene Mortens Aften og den anden juleaften.
Læs også: liste til planlægning af julemiddagen >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 1 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Klassisk andesteg med svesker og æble
- 1 and, ca. 3 kg
- 1,50 spsk salt
- 1 tsk sort peber, friskkværnet
- Fyld til anden
- 4 æble, skåret i tern
- 200 g svesker
- 3 rødløg, i både
- Til bradepanden for tilberedning af andefond
- indmad fra anden
- 4 gulerødder, skåret i grove tern
- 5 stængler bladselleri, skåret i grove stykker
- 1 porre, skåret i grove stykker
- 2 rødløg, i grove tern
- 4 laurbærblade
- 5 stængler frisk timian
- 1 liter vand til at fylde bradepanden halvt op
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde
Tag anden ud af køleskabet, 1 time før den skal tilberedes. Rengør og soigner anden og dup den ind- og udvendigt med køkkenrulle. Bland salt og friskkværnet peber i en skål og gnid anden indvendigt og udvendigt med salt og peber.
Fyld anden med æbler, svesker og rødløg. Pres ikke fyldet for meget og gem hellere lidt til bradepanden. Luk åbningen med et par kødnåle. Læg anden i en dyb bradepande med brystet vendt ned. Sæt i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft) og steg anden i en time.
Læg derefter anden på en rist med brystet opad. Læg indmad fra anden, samt gulerødder, bladselleri, rødløg, resten af æble/sveskeblandingen, laurbærblade og timian i bradepanden. Fyld bradepanden halvt op med vand og lad den stege videre i 2 timer stadig ved 125 grader. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time.
Hæv herefter temperaturen til 150 grader og fortsæt stegningen i yderligere 1 time. Hæld fortsat væde fra bradepanden over anden hver halve time. Sæt evt. et stegetermometer i anden og hold øje med kernetemperaturen. Efter 1 time eller når kernetemperaturen på anden er 65 grader, hæves temperaturen til 225 grader. Lad anden stege videre i ca. 20 minutter, eller til kernetemperaturen er på ca. 74-75 grader.
Tjek med en kødnål, om anden er færdigstegt. Saften, der løber ud skal være klar.
Tag anden ud af ovnen, sæt den på et stort skærebræt og sigt alt indholdet fra bradepanden i en gennemsigtig skål. Sæt skålen med sigtet fond og fedt på køl, mens anden parteres og anrettes i et fad. Dæk andestykkerne med folie og et rent klæde til den skal serveres, det holder på varmen.
Fjern fedt fra andefonden og tilbered julesaucen.
3 kg and passer til 4-6 personer
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Tag lige og tjek din opskrift. Noget af det er streget ud, hvis man ikke gør det, får anden kun 3 timer ved 125 grader, og tilberedningstiden er nede på 4 timer.
Hvilke æbler bruger du? Jeg har lavet mange ænder, og der er ikke plads til 4 af de madæbler, jeg plejer at bruge.
Hej Jens
Overstregningen kommer af at du har klikket på et afsnit i fremgangsmåden, det kan du blot klikke væk igen selv.
Det er en funktion, som gør at man kan have overblik over hvor langt man er med madlavningen.
Jeg bruger blot de æbler vi har, det behøver ikke være en bestemt sort men kan fx være elstar, gala, pigeon osv. størrelsen og mængden kan derfor variere lidt efter sort
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hvis man laver det hele juleaften: når man tager anden ud til sidst, efter 20 min på 225grader. Så lader du anden hvile mens du hælder stegesky fra (dvs. ca 10min?). Derefter parteres den og lægges i et fad med folie og klæde over. Men pensler du anden med andefedt her, eller er den bare klar til servering nu med klæde over og mens man laver sovs? Er lidt usikker på den præcise fremgangsmåde med anden fra man tager den ud til sidst, indtil servering?
Og hvad er forskellen på at varme anden med almindelig ovn eller varmluft? Jeg hælder mest til varm luft, men skal jeg så sænke temperaturen på stegningen?
Hej Daniel
Når jeg tilbereder anden samme dag, så varmer jeg den ikke igen inden servering, så lader jeg den blot være under folie og klæde så den holder sig varm, mens jeg laver saucen
Synes man den lige skal varmes lidt ekstra inden servering, så kan man blot give den 225 grader i 4-5 minutter og så er den klar, da den jo allerede er godt lun i forvejen.
Om man bruger varmluft eller alm ovn til denne opskrift kommer lidt an på om ovnen bager jævnt. Hvis den gør det, vil jeg anbefale alm ovn og 225 grader, for så tørre luften ikke anden. Hvis man bruger varmluft, så sænk temperaturen til 200 grader og igen skal den kun have nogle minutter til den er varm, da den allerede er lun i forvejen når den er tilberedt og parteret kort forinden.
Rigtig god fornøjelse med julemiddagen og glædelig jul til jer
Kh Ann-Christine
Hvorfor er “Tid i alt” 5 timer med appelsin og 6 timer med æbler og svesker? er det ikke samme stegetid?
Tak for mange dejlige opskrifter
Peter
Hej Peter
Tak for at gøre mig opmærksom på det, er er mig der har skrevet forkert og begge opskrifter er 6 timer.
Rigtig glædelig jul og tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine