Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/flaeskesteg/ Aftensmad Familiefavoritter, Julefrokost, julemiddag, Juleopskrifter, Mormormad

Flæskesteg med sprød svær

Flæskesteg med sprød svær er en skøn klassiker og smager virkelig dejligt året rundt!

Her vil jeg dele min opskrift og fremgangsmåde til, hvordan jeg altid tilbereder flæskesteg og hver eneste gang får super saftigt kød og knasende sprød svær.

En saftig flæskesteg med sprød svær er så lækkert på julebordet, men er også godt til middagen resten af året, og til den lækreste flæskestegssandwich.

Prøv også: min opskrift på brun sauce til flæskesteg >>

Flæskesteg med sprød svær
Vil du gerne have billede på udskriften?

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.

PT3HPT30M4
Ingredienser
  • 1 kg svinekam
  • 2 spsk flagesalt
  • sort peber, friskkværnet
  • 8 laurbærblade, (kan undlades)
  • 4 stængler frisk timian, kviste (kan undlades)
  • 2 dl vand
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde

Trin 1
Svinekammen er ofte forskåret i sværen fra slagteren – men den skal gerne tjekkes efter med en skarp kniv.
Der skal skæres igennem sværen, igennem fedtet og lige akkurat ned til der hvor kødet starter eller lige før. Man må endelig ikke skære ned i kødet, for så vil kødsaften gøre sværen blød under stegning og det er sværere (men ikke umuligt) at få en sprød svær.

Trin 2
Stød gerne salten helt fint i en morter og bland den med friskkværnet peber, gnid  derefter grundigt ud i sværen og ned mellem hver en rille i sværen. Det gør en stor forskel i forhold til at få den perfekte svær, at der er gnedet godt med salt ned mellem rillerne i flæskestegen.

Trin 3
Sæt flæskestegen på en rist, lagt over en bradepande – eller et ovnfast fad med tilhørende rist.
Kom laurbærblade og timian under flæskestegen på risten. Risten bruges til at hæve flæskestegen lidt over fadet, så den ikke kommer direkte i kontakt med væden.
Sørg for at sværen ligger nogenlunde i lige højde – læg evt en skrællet kartoffel under den ene ende af stegen, for at sørge for at den ligger helt lige. Det sikrer en jævnt stegt sprød svær.
Kom vand i bunden af bradepanden. Det skal ikke røre flæskestegen, men være under risten.

Trin 4
Sæt flæskestegen i en kold ovn! Tænd på 125 grader varmluft og steg i 2 timer.
Skrue op til 200 grader og steg videre i 30 minutter.
Skrue til sidst temperaturen op til 225 grader og steg videre til sværen er sprød. Det tager cirka 15-20 minutter, og hvis det tager længere tid end det, så kan der sluttes af med en smule grill til sidst.

Grill plejer ikke at være nødvendigt, men det kan hjælpe på at få en sprød svær til sidst, hvis der enten er trængt kødsaft op i sværen (hvis ridserne har været for dybe) eller hvis der ikke er gnedet nok salt mellem sværene.

Trin 5
Lad flæskestegen hvile på et skærebræt i 15 minutter inden den skæres ud.