Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/flaeskesteg/

Flæskesteg med sprød svær

Flæskesteg med sprød svær er en skøn klassiker og smager jo virkelig dejligt året rundt!

I dag vil jeg dele opskriften og fremgangsmåden på hvordan jeg altid tilbereder flæskesteg – og hver gang får super saftigt kød og knasende sprød svær.

Uanset størrelsen af kamsteg, bruger jeg fremgangsmåden i min opskrift her og aldrig et stegetermometer. Hvis du har det bedst med stegetermometer, så stikkes det ind fra siden af stegen og skal måle ca. 55 grader før der skrues op til 225 grader. Derefter skal sværen være sprød, når det rammer 63 grader – er den ikke det, så skal den have grill for resten. Temperaturen rammer gennemstegt under hviletiden på køkkenbordet.

PT3H

Flæskesteg med sprød svær

4 pers.    3 timer
4 pers.
Ingredienser
  • 1 kg svinekam
  • 2 spsk flagesalt
  • sort peber, friskkværnet
  • 8 laurbærblade, (kan undlades)
  • 4 stængler frisk timian, kviste (kan undlades)
  • 2 dl vand
Udskriv opskrift
3 timer
Fremgangsmåde

Trin 1
Svinekammen er ofte forskåret i sværen fra slagteren – men den skal gerne tjekkes efter med en skarp kniv.
Tricket er, at der skal skæres igennem sværen, igennem fedtet og lige akkurat ned til der hvor kødet starter eller lige før – man må endelig ikke skære ned i kødet, for så vil kødsaften gøre sværen blød under stegning og det er sværere (men ikke umuligt) at få en sprød svær.

Trin 2
Stød gerne salten helt fint i en morter og gnid den derefter grundigt ud i sværen og ned mellem hver en rille i sværen. Det gør en kæmpe forskel ift at få den perfekte svær at der er gnedet godt med salt ned mellem rillerne i flæskestegen.

Trin 3
Sæt flæskestegen på en rist, lagt over en bradepande – eller et ovnfastfad med tilhørende rist.
Risten bruges til at hæve flæskestegen lidt over fadet, så den ikke kommer direkte i kontakt med væden.
Sørg for at sværen ligger nogenlunde i lige højde – læg evt en skrællet kartoffel under den ene ende af stegen, for at sørge for at den ligger helt lige. Det sikrer en jævnt stegt sprød svær.
Kom vand i bunden af bradepanden. Det skal ikke røre flæskestegen, men være under risten.

Trin 4
Sæt flæskestegen i en kold ovn!
Tænd på 125 grader varmluft og steg i 2 timer.
Skrue op til 200 grader og steg videre i 30 minutter.
Skrue til sidst temperaturen op til 225 grader og steg videre til sværen er sprød. Det tager cirka 15-20 minutter, og hvis det tager længere tid end det, så kan der sluttes af med en smule grill til sidst.

Grill plejer ikke at være nødvendigt, men det kan hjælpe på at få en sprød svær til sidst, hvis der enten er trængt kødsaft op i sværen (hvis ridserne har været for dybe) eller hvis der ikke er gnedet nok salt mellem sværene.

Trin 5
Lad flæskestegen hvile på et skærebræt i 15 minutter inden den skæres ud.