Brunede kartofler


Brunede kartofler og franske kartofler er uundværligt til julemiddagen. Vi spiser brunede kartofler på Mortensaften, hvor vi spiser andesteg og så til selve julemiddagen – hvor vi spiser de brunede kartofler til både flæskesteg, and og gås. Brunede kartofler og god julesauce! SÅ godt!
Jeg har to tilberedningsmetoder til brunede kartofler,og de giver begge et perfekt resultat! Den ene er mere klassisk og så er den som kan klargøres dagen i forvejen, hvilket også er et hit, for det gør tidspunktet inden julemiddagen skal på bordet, en smule nemmere.
Læs også: tilbered en lækker julemiddag uden stress >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 6 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Brunede kartofler
- 1 kg babykartofler, eller aspargeskartofler
- 100 g sukker
- 40 g smør
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Dagen før eller nogle timer før servering:
Lav et lille kryds i skrællen på kartoflerne, i både toppen og bunden. Det gør dem nemmere at pille kartoflerne, efter de er kogt.
Kog kartoflerne i letsaltet vand, til de er lige knap møre.
Hæld vandet fra og kom straks kartoflerne i iskoldt vand og pil kartoflerne, ved at hive skrællen af med en lille urtekniv.
Dup kartoflerne, så de er tørre og læg dem i en skål med låg. Sæt dem i køleskabet til næste dag eller til senere på dagen. De skal nå at være helt kolde før næste step.
Inden servering:
Tag kartoflerne ud af køleskabet og tag låget af.
Kom sukker i et jævnt lag på en stor kold pande. Tænd for middelhøj varme (jeg sætter blusset til 6 ud af 9), og lad sukkeret smelte og blive lysebrunt, uden at røre i sukkeret.
Tilsæt smør, så snart sukkeret er lysebrunt og lad det bruse op. Rør godt igennem til en lækker brun karamel.
Kom kartoflerne på panden og skrue lidt op for varmen. Brun kartoflerne godt i cirka 15 minutter og vend dem flere gange undervejs, til de er flotte brune på alle sider.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Mums! Genialt med tricket om at lave karamellen dagen før for de blev perfekte.
Tak
Hej Mette
Mange tak for din søde hilsen, jeg er glad for det blev en succes
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Brunede Kartofler:
Hvor svært kan det være????
Karameliser sukker på panden. Når det er lysebrunt og bruser op hælder man vand på og lader det koge sammen. Du kan gemme det i måneder i en bøtte eller flaske og bruge det samme Mortens aften og juleaften OG næste år.
Mvh. Den Gamle Kok.
Seriøst, vand i mine brunede kartofler?! Ikke på vilkår, for det eneste du opnår, er en tynd karamel, som ikke sætter sig ordentligt på kartoflerne eller giver den rigtige smag. Det er et billigt trick, man brugte i gamle dage på restauranter, for at strække karamellen til flere kartofler.
Beklager, men det får du ikke ros for.
Hej Leif
Mange tak for din besked og input.
Jeg kan bedst lide at der både er sukker og smør i de brunede kartofler – det giver en god smag og balance, så jeg vil selv nødigt undvære smør til mine brunede kartofler, men det er jo altid en smagssag :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine og rigtig glædelig Jul,
Jeg sad lige og nærlæste din guide til “karamel dagen før” og studsede ved følgende:
“Smelt sukker i en gryde ved middelhøj varme til det er gyldenbrunt. Brus op med smør og rør godt rundt, og skrue lidt ned for varmen. Hæld langsomt vand på panden med smør og sukker”.
Først nævner du gryde og dernæst pande, så er lidt i tvivl om den korrekte fremgangsmåde?
Tusind tak for en superlækker side, med mange gode retter vi nyder godt af herhjemme :-)
Kærlig hilsen
Janne
Hej Janne
Mange tusind tak for din søde hilsen, jeg er glad for du har glæde af mine opskrifter ♡
Du kan helt frit bruge gryde eller pande. Det kommer sig ikke så nøje, det skal bare gerne være en med lidt tyk bund, hvor det du laver ikke så let brænder på.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine