Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/gaasesteg-opskrift/

Gåsesteg – opskrift på langtidsstegt gås

Virkelig lækker og klassisk tilberedt gåsesteg, som giver noget nær det lækreste kød, man kan forestille sig.

Kød fra en gås er lidt mildere og finere i smagen end andesteg – og begge dele er virkelig et hit til jul. Gåsen er desuden god hvis man er flere, for der er godt med kød på.

En langtidsstegt gås skal tilberedes i god tid og skal tøes op i 4-5 dage i køleskab.

Prøv også: min opskrift på brunede kartofler >>

PT6H40M

Gåsesteg - langtidsstegt

Tid i alt6 timer 40 min.
Arbejdstid2 timer
Holdbarhed2 dage
Antal8 pers.
Ingredienser
 • 1 gås, i opskriften er brugt en øko gås på ca 5,5 kg
 • Fyld til gåsen
 • 4 æble, uden kærnehus og blomst
 • 200 g svesker
 • 3 rødløg
 • salt
 • sort peber, friskkværnet
 • Til at komme i bradepanden
 • indmaden fra gåsen
 • 2 rødløg, skåret i både
 • 4 gulerod, skrællede
 • 4 stængler bladselleri
 • 1 porre, renset og halveret
 • 4 laurbærblade
 • 2 stængler frisk timian
 • 1 l vand
Udskriv 
Fremgangsmåde

Rens gåsen indvendigt for fedt mv. Alle de rene fedtstykker gemmes, det kan fryses ned og er super godt til confiteret gås, og til at stege alt fra varm rødkålssalat til frikadeller i. Rens også gåsen udvendigt ved at fjerne alle rester af fjerstubbe, det kan tage lidt tid og en madpincet er god at have ved hånden til arbejdet.

Når gåsen er rengjort, så gnides den grundigt overalt med salt og peber. Fyld den med svesker, æbler og rødløg og sæt den med brystet ned i en kold ovn, som tændes på 125 grader almindelig ovn* (se meget gerne ekstra tip nederst i opskriften). Her steges gåsen først i 1 time hvor efter den vendes og sættes på en rist, hvor den steges videre i ca. 4 – 4 1/2 time, hver halve time overhældes gåsen med stegesky fra bradepanden.

Kernetemperatur i gåsestegen skal være 75 grader, når stegen er helt færdigtilberedt og vil være omkring 68 grader, når der fortsættes herfra til næste step.

Når gåsen steges dagen før servering
Da jeg altid steger gåsen dagen før, vælger jeg selv denne metode:

Tag bradepande med gås, sky osv. ud af ovnen.

Stil gåsen på et stort skærebræt til let afkøling og imens hældes alt sky og fedt fra bradepanden igennem en sigte ned i en skål.

Sæt skålen med sky og fedt på køl. Det skiller sig helt perfekt fra hinanden, når det køler af, og så er fedtet lige til at skrabe af og bruges til at pensle gåsen med (eller til fedt på brødet til sildemad)

Parter gåsen i flotte stykker. Skær brystkødet af med skind, skær det i portionsstykker og anret brystkød, lår og evt andet godt småkød i et ovnfast fad, smurt med gåsefedt. Pensl de parterede stykker gås med rigeligt gåsefedt i fadet og drys en smule flagesalt over. Sæt  folie over og kommer det på køl til næste dag.

Inden gåsen og saucen skal serveres, tilberedes først julesaucen.

Få min opskrift på den lækreste julesauce her. 

Ca inden time inden julemiddagen skal serveres tages gåsen ud af køleskabet. Stil fadet på køkkenbordet, stadig dækket med folie, så det ikke er køleskabskoldt. Stil derefter gåsen i en kold ovn og skrue op til 100 grader, varm den langsomt op i ca. 30-45 minutter. Tag tilsidst folien af og skrue op til 225 grader – evt grill – til skindet er sprødt og gåsen er klar til servering.

Når gåsen steges samme dag som servering:
Så slutter man blot stegetiden af med at give den, 225 grader i ca 15 minutter, til skindet bliver sprødt. Tag derefter gåsen ud af ovnen, sæt den på et stort skærebræt og sigt alt indholdet fra bradepanden i en gennemsigtig skål eller kande. Sæt skålen i køleskabet mens gåsen parteres og anrettes i et serveringsfad. Dæk gåsen over med folie og et rent klæde, så den holder varmen.

Fjern al fedt fra skyen og forsæt derefter som her i opskriften på på den lækreste julesauce.

*) det fedt der er hældt i en skål, sigtes og det rene fedt gemmes. Kan fryses ned i portioner i frostposer og er fantastisk godt til at stege i. Fedt fra både and og gås kan klarer højere temperaturer end fx smør og giver et velsmagende godt resultat.