Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/andesteg/

Andesteg – langtidsstegt and med appelsin og timian

Denne på opskrift andesteg er ultimativt mit bedste bud på årets juleand og det er præcis denne opskrift, vi gentager år efter år, da jeg altid står for julemiddagen.

Den er så god og vi glæder os hvert år til julemiddagen med langtidsstegt and og indimellem også med flæskesteg.

En langtidsstegt andesteg, hvor smagen af appelsin, vanille og timian komplimentere anden helt perfekt. Den julesauce,  som bliver tilberedt fra skyen på sådan en andesteg her, den smager så englene synger…

Prøv også:  opskrift på brunede kartofler >>

PT5H

Andesteg - Langtidsstegt and med appelsin og timian

Tid i alt5 timer
Arbejdstid60 min.
Holdbarhed1 dag
Antal4 pers.
Ingredienser
  • 1 and, ca 3 kg
  • 2 øko appelsin
  • 1 frisk timian, bundt
  • 1 spsk flagesalt
  • 1 tsk sort peber, friskkværnet
  • Til bradepanden
  • 0,50 vaniljestang
  • 3 gulerod, skrællede og skåret i tern
  • 4 stængler bladselleri
  • 3 rødløg, i kvarte
  • 5 dl appelsinjuice, friskpresset
  • 1 l vand
  • 1 tsk honning
  • 1 spsk majsstivelse
  • 0,50 dl piskefløde
Udskriv 
Fremgangsmåde

Fremgangsmåde
Tag anden ud en time før den skal i ovnen og ens og soigner andestegen. Tag posen med indmad ud og gem kråsen til at komme i bradepanden til saucefonden. Dup anden tør indvendigt og udvendigt med køkkenrulle og gnid anden med salt og peber, også både indvendigt og udvendigt.

Skræl appelsinerne og skær dem i grove tern. Kom dem i en skål og vend sammen med timian, samt en smule friskkværnet sort peber. Fyld anden med timian og appelsinbåde og luk åbningen med en kødnål.

Tilberedning i ovn
Læg indmad fra anden, timiankviste, gulerødder, bladselleri, løg og en flækket vaniljestang i bunden af bradepanden.

Læg anden med brystet ned i bradepanden og sæt i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft) og steg anden i en time.

Vend anden om efter en time, så den har brystet op og hæld appelsinsaft og 1 liter vand over anden, så det løbet ned i bradepanden. Steg videre i 2 timer ved 125 grader. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time.

Hæv temperaturen til 150 grader i yderligere en time. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time. Mål eventuelt med et stegetermometer sat ind i anden. Efter en time eller når temperaturen på anden er 65 grader, så hæves temperaturen til 225 grader og anden steges videre i cirka 20 minutter eller til temperaturen er på 75 grader.

Tilberedning på grill
Pak andens vinger og lår ind i grillfolie, så de ikke bliver forbrændte.

Læg de varme kul i hver sin side, så der er plads til en drypbakke mellem kullene. Læg indmad, grøntsager, en flækket vaniljestang, 1/2 L friskpresset appelsinsaft og 3 dl vand i drypbakken.

Læg anden på risten på grillen ved indirekte varme. Hæld friskpresset appelsinsaft over, og sæt et stegetermometer i anden. Beregn 2- 2 1/2 time.

Herefter er det det samme, om du laver anden i ovn eller på grill
Si skyen fra og sæt skyen i køleskabet. Partér anden og læg stykkerne i en bradepande.

Brun anden, til skindet er sprødt ved 250°C i 10-15 minutter, lige inden servering.

Skum skyen for fedt og kog ind, så der er ca. 5 dl sky. Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med fløde, honning, salt og peber.

Servering
Andesteg serveres med almindelige, brune og franske kartofler, den brune julesauce, rødkål, en sprød kålsalat, surt og sødt og et dejligt glas kraftig rødvin.