Andesteg – langtidsstegt and med appelsin og timian
Denne opskrift på andesteg er en af mine favoritter til årets juleand og det er da også denne opskrift, som vi gentager år efter år, enten til Mortensaften eller til selve julemiddagen, som jeg altid står for.
Den er så god og vi glæder os hvert år til julemiddagen med langtidsstegt and og indimellem også med flæskesteg.
En langtidsstegt andesteg, hvor smagen af appelsin, vanille og timian komplimentere anden helt perfekt. Den julesauce, som bliver tilberedt fra skyen på sådan en andesteg, den smager så englene synger!
Prøv også: opskrift på brunede kartofler >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Andesteg - Langtidsstegt and med appelsin og timian
- 1 and, ca 3 kg
- 2 øko appelsin
- 1 frisk timian, bundt
- 1 spsk flagesalt
- 1 tsk sort peber, friskkværnet
- Til bradepanden
- 0,50 vaniljestang
- 3 gulerødder, skåret i tern
- 4 stængler bladselleri, skåret i mindre stykker
- 3 rødløg, i kvarte
- 5 dl appelsinjuice, friskpresset
- 1 liter vand
- Til saucen
- 1 tsk honning
- 1 spsk majsstivelse
- 0,50 dl piskefløde
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde
Tag anden ud en time før den skal i ovnen og rens og soigner andestegen. Tag posen med indmad ud og gem kråsen til at komme i bradepanden til saucefonden. Dup anden tør indvendigt og udvendigt med køkkenrulle og gnid anden med salt og peber, også både indvendigt og udvendigt.
Skræl appelsinerne og skær dem i grove tern. Kom dem i en skål og vend sammen med timian, samt en smule friskkværnet sort peber. Fyld anden med timian og appelsinbåde og luk åbningen med en kødnål.
Tilberedning i ovn
Læg indmad fra anden, timiankviste, gulerødder, bladselleri, løg og en flækket vaniljestang i bunden af bradepanden.
Læg anden med brystet ned i bradepanden og sæt i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft) og steg anden i en time.
Vend anden om og sæt den på en rist efter en time, så den har brystet op og hæld appelsinsaft og 1 liter vand over anden, så det løbet ned i bradepanden. Steg videre i 2 timer ved 125 grader. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time.
Hæv temperaturen til 150 grader i yderligere en time. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time. Mål eventuelt med et stegetermometer sat ind i anden. Efter en time, eller når temperaturen på anden er 65 grader, så hæves temperaturen til 225 grader og anden steges videre i cirka 20 minutter eller til temperaturen er 74-75 grader. Du kan også tjekke om anden er færdig ved at stikke den med en kødnål, hvorefter saften der løber ud skal være klar.
Si skyen fra og sæt den i køleskabet. Partér anden og læg stykkerne i en bradepande. Brun anden lige inden servering, til skindet er sprødt, ved 250 grader i ca. 10- 15 minutter. Skum skyen for fedt og kog ind, til der er ca. 5 dl sky tilbage til saucen. Jævn eventuelt saucen med lidt majsstivelse og smag til med honning, piskefløde, salt og peber
Servering
Andesteg serveres med almindelige, brune og franske kartofler, den brune julesauce, rødkål, en sprød kålsalat, surt og sødt og et dejligt glas kraftig rødvin.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Kære Ann-Christine
Jeg har med glæde fulgt din opskrifter i flere år. Derfor vil jeg også lige give din lidt feedback på denne opskrift. Jeg ved at ovne er forskellige og at ænder er forskellige. Jeg havde dog en lidt uheldig oplevelse, hvor stegetiden er helt skæv. Jeg vil anbefale en lavere temperatur til selve stegningen. Og skindet blev aldrig sprødt. Men din opskrift på sovs var succesfuld ved julebordet:-)
Hej Karen
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre!
– og du har ret, man skal altid tage højde for både at ovne er forskellige og at stegen kan være det. Bagetider og temperaturer kan variere fra ovn til ovn.
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Den bedste sovs får jeg ved grøntsager i bradepanden (løg, gulerødder og bladselleri) og vand.
Efter den sies, tages så meget fedt af som muligt.
Selve sovsen laves på en melbolle af andefedt og mel. Den røres op med skyen.
Ingen fløde eller maizena. Samme procedure for flæskesteg. Meget enkelt og samtidig den bedste smag her i familien.
Hej Karina
Mange tak for din fine hilsen og at dele.
Julesauce er virkelig noget af det bedste :)
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej
Stege tiden for at nå op til 62 grader er en time kortere end opskriften. Ved opvarmning af and dagen efter er stegetid desuden ved 120 grader med alufolie fra kold ovn ikke korrekt. Efter 35 min er anden ca 23 grader. Dette er et problem da andet tilbehør jo er klar på det tidspunkt.
Vores ovn fungerer fint :-)
Vh. Jesper