Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/andesteg/

Andesteg – langtidsstegt and med appelsin og timian

Denne på opskrift andesteg er ultimativt mit bedste bud på årets juleand og det er præcis denne opskrift, vi gentager år efter år, når jeg står for julemiddagen.

Den er så god og vi glæder os hvert år til julemiddagen med langtidsstegt and og indimellem også med flæskesteg.

En langtidsstegt andesteg, hvor smagen af appelsin, vanille og timian komplimentere anden helt perfekt. Den julesauce,  som bliver tilberedt fra skyen på sådan en andesteg her, den smager så englene synger…

PT5H

Andesteg - Langtidsstegt and med appelsin og timian

Tid i alt5 timer
Arbejdstid60 min.
Holdbarhed1 dag
Antal4 pers.
Ingredienser
  • 1 and, ca 3 kg
  • 2 øko appelsin
  • 1 frisk timian, bundt
  • 1 spsk flagesalt
  • 1 tsk sort peber, friskkværnet
  • Til bradepanden
  • 0,50 vaniljestang
  • 3 gulerod, skrællede og skåret i tern
  • 4 stængler bladselleri
  • 3 rødløg, i kvarte
  • 5 dl appelsinjuice, friskpresset
  • 1 l vand
  • 1 tsk honning
  • 1 spsk majsstivelse
  • 0,50 dl piskefløde
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

Rens og soigner andestegen. Tag posen med indmad ud og gem halsen til at komme i bradepanden til saucefonden. Gnid anden indvendig og udvendig med salt og peber.

Skræl appelsinerne og skær dem i grove tern. Kom dem i en skål og vend sammen med timian, samt en smule friskkværnet sort peber. Fyld anden med timian og appelsinbåde og luk med en kødnål.

Tilberedning i ovn
Læg indmad fra anden, timiankviste, gulerødder, bladselleri, løg og en flækket vanillestang,  i bunden af bradepanden.

Læg anden med brystet op (*se tip nederst i opskriften), på en rist sat over bradepanden og hæld appelsinsaft og 1 liter vand over anden, så det løbet ned i bradepanden og sæt and og bradepande i en kold ovn.

Tænd for 125 grader almindelig ovn og steg anden i ca. 4 timer.

Dryp jævnligt anden med appelsinsaft, og sky fra bradepanden.

Tilberedning på grill
Andens vinger og lår pakkes ind i grillfolie, så de ikke bliver forbrændte.

Læg de varme kul i hver sin side, så der er plads til en drypbakke imellem kullene.

I drypbakken lægges indmaden, grøntsagerne, en flækket vanillestang, 1/2 L friskpresset appelsinsaft og 3 dl vand.

Anden lægges på risten på grillen på indirekte varme, hæld friskpresset appelsinsaft over, et godt stegetermometer i (vi bruger et stegetermometer, der siger når anden er klar) Beregn 2- 2 1/2 time.

Herefter er det det samme, om du laver anden i ovn eller på grill
Si skyen fra, partér anden og læg stykkerne i en bradepande.

Brun anden, til skindet er sprødt ved 250°C i 10-15 minutter lige inden servering.

Skum skyen for fedt og kog ind, så der er ca. 5 dl sky. Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med fløde, honning, salt og peber.

Servering
Andesteg serveres med almindelige, brune og franske kartofler, den brune julesauce, rødkål, en sprød kålsalat, surt og sødt og et dejligt glas kraftig rødvin.