Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/andesteg/

Andesteg – Den ultimative langtidsstegt and med appelsin og timian

Denne på opskrift andesteg er ultimativt mit bedste bud på årets juleand og det er præcis denne opskrift vi gentager år efter år, når jeg står for julemiddagen.

Den er så god og vi glæder os hvert år til julemiddagen med langtidsstegt and og indimellem også med flæskesteg.

En langtidsstegt andesteg, hvor smagen af appelsin, vanille og timian komplimentere anden helt perfekt. -og lad mig bare sige, uden at prale naturligvis ;) – at den julesauce man får tilberedt fra skyen på sådan en andesteg her, ja, den smager så englene synger…

Se flere tips under opskriften

PT4-5H

Andesteg - opskrift på langtidsstegt and med appelsin og timian

4-8 pers.     4-5 timer
4-8 pers.
Ingredienser
Udskriv opskrift
4-5 timer
Fremgangsmåde

valdemarsro youtubeKig gerne med i videoen her, hvor jeg viser fremgangsmåden

 

Anden renses og soigneres, deerefter gnides den indvendig og udvendig med salt og peber. Fyld anden med timian og appelsinbåde. Appelsinbådene skal skæres groft i skiver, så saften løber, og luk med en kødnål.

Tilberedning i ovn:
Læg indmaden, timiankviste, gulerødder, bladselleri, løg og en flækket vanillestang,  i bunden af bradepanden. Læg anden med brystet op (*se tip nederst i opskriften), på en rist sat over bradepanden og hæld appelsinsaft og 1 liter vand over anden, så det løbet ned i bradepanden og sæt and og bradepande i en kold ovn, tænd for 125 grader alm ovn og steg anden i ca. 4 timer. Dryp jævnligt anden med appelsinsaft, og sky fra bradepanden.

Tilberedning på webergrill:
Andens vinger og lår pakkes ind i grillfolie, så de ikke bliver forbrændte.
Læg de varme kul i hver sin side, så der er plads til en drypbakke imellem kullene. I drypbakken lægges indmaden, grøntsagerne, en flækket vanillestang, 1/2 L friskpresset appelsinsaft og 3 dl vand.
Anden lægges på risten på grillen, hæld friskpresset appelsinsaft over, et godt stegetermometer i (vi bruger et weber-stegetermometer, der siger når anden er klar) Beregn 2- 2 1/2 time.

Herefter er det det samme, om du laver anden i ovn eller på grill:
Si skyen fra, partér anden og læg stykkerne i en bradepande. Brun anden, til skindet er sprødt ved 250°C i 10-15 minutter lige inden servering. Skum skyen for fedt og kog ind, så der er ca. 5 dl sky. Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med fløde, honning, salt og peber.

Tip – tilbered andestegen dagen før juleaften
Jeg tilbereder hellere end gerne andestegen dagen før juleaften. Når den er kølet en smule af, er den nemmere at partere i pæne stykker, som jeg anretter i et pænt ovnfast fad, som kan bruges til servering og samtig så går det på ingen måde ud over hverken smag, mørhed eller saftigt kød.

Jeg kommer alt stegeskyen gennem en sigte i en beholder og stiller skyen i køleskabet. Når den er kølet af er sky og fedt perfekt adskilt og det er nemt at skrabe fedtet af skyen. Fedtet gemmer jeg og bruger til at pensle andestegen med.
Omkring 30-40 minutter før den skal serveres, pensler jeg anden med fedtet som er skrabet af skyen. Jeg stiller anden i en kold ovn med staniol over og varmer op til 100 grader. Den er klar til servering efter 30-40 minutter. Er sværen ikke helt sprød, så giv den 5-10 min grill uden staniol over.

Servering
Jeg serverer anden med almindelige, brune og franske kartofler, den brune sauce, rødkål, nogle gange en frisk vintersalat, surt og sødt og et dejligt glas kraftig rødvin. Og naturligvis risalamande til dessert

* TIP:  Hvis man lægger andestegen direkte i bradepanden med brystet vendt ned den første time, bliver brystkødet muligvis endnu saftigere (og man minimere risikoen for at det bliver lidt tørt)