Gå til forsiden
Menu

Den ultimative langtidsstegt and med appelsin og timian

Kategori: Jul · Opskrifter

Dette er ultimativt min bedste opskrift på andesteg! En langtidsstegt and og smagen af appelsin, vanille og timian komplimentere bare andestegen helt perfekt. -og lad mig bare sige, uden at prale naturligvis, at den sauce man får, smager så englene synger…

Vi har tænkt os at stege 2 ænder til jul i år, den ene kommer på grillen og den anden i ovnen. Vi bliver 8 voksne, så jeg ved ikke helt om det er nok, men så laver jeg måske 2 andebryst ved siden af. Skulle du få lyst til at eksperimentere, så kan du evt prøve opskriften.

Andesteg med appelsin, timian og vaniljeUdskriv opskrift

Andesteg med appelsin, timian og vanilje

 • 1 god and på omkring 3 kg
 • 2 økologiske appelsiner
 • 1/2 bdt. frisk timian eller 2 kviste tørret
 • salt, peber
 • ¼-1/2 liter appelsinsaft
 • 1/2 stang vanille
 • 1/2 liter hønsebouillon
 • 1 tsk. honning
 • majsstivelse

Anden gnides indvendig og udvendig med salt og peber. Fyld anden med timian og appelsinbåde. Appelsinbådene skal skæres groft i skiver, så saften løber, og luk med en kødnål.

Tilberedning i ovn:
Læg anden med brystet nedad i en bradepande, og sæt den i en kold ovn ved 150°C . Efter 1 time hældes fedtet fra. Læg indmaden og en flækket vanillestang i bunden af bradepanden, vend anden og hæld appelsinsaft og 1/4 liter hønseboullion over anden sæt den tilbage i ovnen og steg den ca. 3 timer. Dryp jævnligt anden med appelsinsaft og hønseboullion. Tilsæt evt mere boullion hvis den damper for meget ind.

Tilberedning på webergrill:
Andens vinger og lår pakkes ind i grillfolie, så de ikke bliver forbrændte.
Læg de varme kul i hver sin side, så der er plads til en drypbakke imellem kullene. I drypbakken lægges indmaden, en flækket vanillestang, 1/2 L friskpresset appelsinsaft og 3 dl hønse boullion.
Anden lægges på risten på grillen, hæld friskpresset appelsinsaft over, et godt stegetermometer i (vi bruger et weber-stegetermometer, der siger når anden er klar) Beregn 2- 2 1/2 time.

Herefter er det det samme, om du laver anden i ovn eller på grill:
Si skyen fra, partér anden og læg stykkerne i en bradepande. Brun anden, til skindet er sprødt ved 250°C i 10-15 minutter lige inden servering. Skum skyen for fedt, kom resten af bouillonen ved, og kog ind, så der er ca. 5 dl sky. Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med honning, salt og peber.

Tip – tilbered andestegen dagen før juleaften
Jeg tilbereder gerne andestegen dagen før juleaften. Når den er kølet en smule af, er den nemmere at partere i pæne stykker, som jeg anretter i et pænt ovnfastfad, som kan bruges til servering. Jeg kommer alt stegeskyen gennem en sigte i en beholder og stiller skyen i køleskabet. Når den er kølet af er sky og fedt perfekt adskilt og det er nemt at skrabe fedtet af skyen. Fedtet gemmer jeg og bruger til at pensle andestegen med.
Omkring 30-40 minutter før den skal serveres, pensler jeg anden med fedtet som er skrabet af skyen. Jeg stiller anden i en kold ovn med staniol over og varmer op til 100 grader. Den er klar til servering efter 30-40 minutter.

Servering
Jeg serverer anden med almindelige, brune og franske kartofler, den brune sauce, rødkål, nogle gange en frisk vintersalat, surt og sødt og et dejligt glas kraftig rødvin. Og naturligvis risalamande til dessert


62 kommentarer

 • Hej!

  Hvordan steger du den når du steger den på grillen? Går ud fra at du ikke starter med en kold grill :-)

  Glæder mig til at prøve det.

  Mange hilsner
  Birthe

 • Hej Birthe,
  Jeg må lige vende den med min søster, som lavede en fantastisk andesteg sidste år til jul på grillen.
  Jeg forstiller mig at jeg ville stege den på indirekte varme med et stegetermometer i, og så lade være med at lette låget, medmindre der skal ekstra kul på eller den er færdig. Jeg vil sætte en foliebakken ned mellem kullene til at samle skyen til saucen. -men på den måde kan jeg jo ikke hælde appelsinsaften over løbende….
  -jeg må lige undersøge nærmere og vende tilbage :-)

 • Madame skrev:

  Det lyder virkelig lækkert, det vil jeg også prøve. Langtidsstegning skulle give mere saft og kraft, men jeg har aldrig prøvet det selv. Tak for en fin idé!

 • Mor skrev:

  Mums! siger jeg bare. Og lover ikke for meget, når jeg nu skriver, at vi kommer med GOD appetit, til denne dejlige menu :-)

 • Madame,
  Velbekomme, jeg glæder mig til at høre hvad du synes om den

  Mor,
  Det lyder godt! :-)

 • Super :-)

  Jeg glæder mig til at høre nærmere fra dig. Jeg er SÅ spændt på resultatet og vil jo gerne gøre det så godt som muligt :-)

  Mange hilsner
  Birthe

 • Mor skrev:

  Et lille obs. til din lækre opskrift: Hvis du lægger anden med brystet direkte på bradepandens bund, hænger skindet så ikke i, når du vender den efter en time..? God idé at langtidsstege ved de 150 grader, for så bliver anden ikke tør.

 • Newyorkerbyheart,
  det vil jeg også gerne. Det er nok dét måltid på året som bare ikke må mislykkes… Vi skal nok klare den ;-)

  Mor,
  Næh, det er ikke sket, nok fordi jeg starter på en kold ovn, så fedter anden selv til under sig, så den ikke hænger i. Lagde man den på en varm bradepande, tror jeg du har ret :-)

 • et cetera skrev:

  Uhada, hvor det lyder dejligt – det ser ud til at være en fantastisk variation af (jule)anden!

 • Valdemarsro.dk skrev:

  Newyorkerbyheart,
  Så har jeg søgt support hos min søster, som sidste år lave juleand på grillen.
  De lagde den på den varme grill, inddirekte varme og med en foliebakke til at samle skyen fra anden. De brugte et stegetermometer, som sad i anden hele tiden, så de kunne følge med i slagets gang, uden at løfte låget.

  Et cetera,
  Det er SÅ dejligt :-) -jeg fik meget meget lyst til julemad når jeg læser opskriften ;-)

 • Mor skrev:

  Ja, det har du ret i! En gammel “kogekone” kan også lære nyt :-) Dejligt med en fridag! Der er jo så meget man bare gerne vil hygge med i denne tid..
  I går da jeg varmede et glas gløgg, havde jeg hverken mandler eller rosiner, men fandt i stedet korender og pinjekerner. Det er også godt!

 • Mor,
  Du er nu ikke spor gammel ;-)
  Det lyder da som en meget god gløggblanding, du fik lavet dig :-)

 • Claus skrev:

  Jeg vil også takke for opskriften. Jeg sendte faktisk et link til min egen kære Mor med opskriften – det sjove var at hun om natten ikke havde kunnet sove og selv havde fundet den. Så jeg har fået lovning på ultimativ andesteg a la valdemarsro.dk når vi kommer til Danmark i Februar – mums – glæder mig allerede

 • Claus,
  Selv tak!
  Det var da ikke det værste at have i udsigt ;-) Jeg glæder mig til at høre, hvad I synes om anden…

 • Lilian Andersen skrev:

  Jeg kendte faktisk godt opskriften og har lavet den før, men vanillen har jeg ikke haft med, og for søren, den giver lige et ekstra pift til den i forvejen vidunderlige sovs.

 • Lillian,
  Velkommen her! Vanillen er et must, smager skønt ;-) Godt du også synes det

 • Anja skrev:

  Enig – skøn sauce!!!!!! Er dog ikke god dagen efter – der bliver den lidt skarp i smagen, så man skal helst spise op. Men det er nu heller ikke noget stort problem, den er virkelig lækker…. Vi langstidsstegte en 3600-grams and i ca. 4½ time ved 155-160 grader, skar den ud og grillede den til sidst (i ovnen), og det tog den bestemt ikke skade af.

 • Anja,
  Det er dejligt at høre at det også faldt i jeres smag :-)
  -og saucen… vi har aldrig haft noget til overs :lol:

 • marianne skrev:

  sen vil jeg prøve til jul!!!!

 • Marianne, jeg håber den blev vellykket! Det er min egen julefavorit..

 • keld sørensen skrev:

  Hej
  Hvormange grader skal anden være når den er færdig…på weber

 • Hildur skrev:

  Hej og tak for den dejlige opskrift. Jeg prøvede den sidste år og den smagte fantastisk. MEN det her med at “skumme skyen for fedt” synes jeg altid er lidt svært-kan ikke rigtig gøre det ordenligt. Har du nogle gode idéer? :)

  • Ann-Christine skrev:

   Det er rigtig dejligt at høre, jeg elsker selv den andesteg nemlig :)

   Når jeg skal skumme skyen, så hælder jeg alt saften, både sky og fedt fra anden over i en høj og smal gennemsigtig skål. Jeg bruger fx det blenderglas jeg har til min stavblender. Så lader jeg det lige stå i 5-10 minutter hvorefter fedtet har lagt sig helt tydeligt oven på og er nemt at tage af med en dyb sauce ske. Håber det kan hjælpe dig lidt :)

 • Simon skrev:

  Indmaden – appelsinerne?

  • Ann-Christine skrev:

   Nej, der er ofte en lille pose inden i anden med indmad, det er den der skal i. Den giver en masse god smag til fonden og sies fra inden saucen tilberedes.

 • Helena skrev:

  Det lyder bare helt vildt lækkert!!! Den skal prøves når vi skal have and i morgen :)

 • Mia b skrev:

  Hej, hvor meget tror du stegetiden skal forkortes med hvis man bruger et stort andebryst på over 1 kg? Mvh

 • Claus skrev:

  Hej.

  Denne opskrift lyder virkelig lækker. Den skal da helt sikkert prøves.

  Skal man komme mere ned i bunden af bradepanden, hvis man skal lave 2 ænder på en gang? Jeg håber, at der er plads til dem begge. hehe.

  Rigtig glædelig jul.

  • Hej Claus,
   Jeg ville tilsætte dobbelt appelsinsauce og måske også ekstra hønseboullion. Rigtig god fornøjelse med ænderne og rigtig glædelig jul :)
   Kh Ann-Christine

 • Berit Blom skrev:

  Englene sang…. og de skal synge igen juleaften. Tak.

 • Jesper Skovsgaard skrev:

  Hejsa.

  Har været en del på din blog og må sige der er rigtig mange spændende ting. Nogle har jeg prøvet og andre er i den liste som man skal forsøge sig med :)

  Jeg har lige et spørgsmål ang. denne jule and her..
  vil lige have det hele på plads inden imorgen, da jeg skal holde jul for mine forældre og mine bedsteforælre for første gang..
  Burde nok have holdt juleaften for dem noget før da jeg er 29 og egentlig elsker at lave mad til familien og venner..

  Men men men… nu har jeg som sagt sagt ja. Og faldt over denne and. Vi er en af de familier der enten får kalkun eller and. og ikke for at snakke ond om min mors madlavning. så har hun desværre lavet anden lidt tør de sidste par år hehe :D

  Du skriver at timianen skal i anden.. på dit billede er det hakket og blandet med appelsinerne, men i teksten skriver du “også timian i ”
  Mener selv det er det bedste at hakke timianen og blande det med appelsinerne, som du har vist på billedet.. Simpelthen for at få mest smag af timianen i hele anden.

 • Hej Jesper,
  Du har helt ret, timian og appelsin skal blandes sammen. Jeg har lige skrevet det om, så det står mere tydeligt :)
  Rigtig god fornøjelse med andestegen og julemiddagen.
  Rigtig glædelig jul
  Kh Ann-Christine

 • Peter Aaby skrev:

  Hej Ann

  En rigtig rigtig go opskrift :)

  Jeg er ikke selv den store “andespiser” men min kone og jeg skulle nu sidste år holde jul for første gang for hele min svigerfamilie. Og de er voksne som børn ægte “andespisere” :)

  Så den stod på flæskesteg, and, brune kartofler hele den gammeldags juleaften middag.

  Jeg igang lillejuleaften med anden i ovnen som du har beskrevet i din opskrift. Og næste dag blev den varmet op, da stegen var kommet ud.

  Aldrig har jeg fået så meget ros for maden, og især for den saftige and :)

  Så tusind tak Ann-Christine ;-)
  Mange hilsner fra Peter)

  • Hej Peter,
   Tusind tak, hvor er det bare rigtig dejligt at høre! – den andesteg står også fast på vores julemenu herhjemme :)
   Rigtig god weekend
   De bedste hilsner
   Ann-Christine

 • karen skrev:

  1000 tak for en virkelig, virkelig god opskrift, anden blev smørmør og sovsen uovertruffen! Vil helt sikkert blive lavet igen her i huset, den and!

  Venligst Karen

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Karen,
   Det er jeg glad for at høre, det er jo efterhånden blevet vores faste juleand og det er så skønt at andre kan bruge min opskrift og blive begejstret :)
   Kh Ann-Chrisitne

 • Fastrup skrev:

  Jeg har fulgt denne opskrift i flere år. Den lykkes altid og ALLE elsker den bare. Så tak for den bedste opskrift på and, som internettet kan fremvise :)

  • Ann-Christine skrev:

   Tusind tak for den dejlige hilsen! Det er så dejligt at høre, at min favorit også kan bringe glæde i andres hjem :)

 • Leif skrev:

  Jeg lavede en tilsvarende and for et par uger siden, dog 4.500 gram berberi/moskus and, fyldt med appelsin & timian.
  4 timer ved 100 grader med brystet ned
  4 timer ved 125 grader
  1 time ved 160 grader.
  Hældte lidt stegesky over brystet hver halve time.
  Perfekt mør og skindet var sprødt

  Jeg synes ikke det er nødvendigt at anvende hønseboullion, men tager altid vingespidserne, halsen og indmaden og bruner i lidt af andefedtet sammen med Gulerod, løg, pore & bladselleri – Kommer dette i bradepanden sammen med ca. en liter vand.

  Dette var mere end rigeligt til 8 personer.

  • Ann-Christine skrev:

   Mange tak for dine gode tip! Jeg vil helt sikkert prøve dit tip som alternativ til hønseboullion – det lyder lækkert!

 • Astrid skrev:

  Hejsa – Vi skal have denne and til jul. Er prøvesmagt. Stor succes. Tak for opskriften. Et enkelt spørgsmål: Når du skriver “franske kartofler”, mener du så chips…?

  • Ann-Christine skrev:

   Hej Astrid,
   Hvor dejligt at høre! Den står også på vores julemenu.
   Jeps :) Det er helt klassiske taffelchips, overvejer dog at gøre forsøget med at lave dem selv … som supplement, for taffelchips, hører sjovt nok bare til juletraditionen hjemme hos os.
   Kh Ann-Christine

 • Eva skrev:

  Kære AC
  Hvor længe vil du tro en stor dansk nd på 3750g skal have?
  Mange hilsner Eva

  • Ann-Christine skrev:

   Kære Eva,
   Jeg har ikke været så meget online i disse juledage, hverken på mail eller blog – men jeg håber du fandt frem til en god løsning og at det blev en skøn andesteg.
   Rigtig glædelig jul
   Kh Ann-Christine

 • Anna skrev:

  Hvilken type appelsinsaft er det du bruger?

  • Ann-Christine skrev:

   Friskpresset appelsinjuice, som regel. Men man kan også bruge en god købt ‘friskpresset’ appelsinjuice

 • Bolette Freno skrev:

  Hejsa.
  Jeg lavede den skønneste and for to år siden, og nu kan jeg ikke finde opskriften, men jeg TROR altså, det var din. Den ligner i hvert fald det, jeg kan huske.
  Nå, men problemet er, at sidst, jeg lavede den, lavede jeg noget tilbehør, som alle herhjemme var helt vilde med, og som går under navnet “timian sjams” her i huset. Det var noget med nogle løg og, naturligvis, timian. Kender du mon noget til det? Hvis du gør, må du MEGET GERNE dele med mig, da det er mig, der står for ænderne til jul i år.
  Og så, i øvrigt, tak for en masse gode opskrifter.

 • Line skrev:

  Kan man stege anden dagen før og så “nøjes” med trin to dagen efter? Altså vente med at brune anden?

  • Leif skrev:

   Hej Line,

   jeg ved ikke om det er den bedste metode, men i 15 år skulle jeg have både and og flæskesteg klar til juleaften kl. 18:30, så jeg stegte anden aftenen før, og brunede den efter flæskestegen var færdig juleaften, og den var næsten lige så god, men intet er så godt som lige ud af ovnen :-)

   • Ann-Christine skrev:

    Tak for at du lige trådte til og hjalp mens jeg holdt weekend :) Jeg ville have svaret præcis det samme, og jeg synes faktisk det fungerede overraskende godt. Jeg opvarmer anden langsomt med stanniol over fadet, eller et tilsvarende fad vendt omvendt på, og så pensler jeg andestykkerne med andefedt – så bliver anden ikke spor tør

  • Ann-Christine skrev:

   Ja, det gjorde jeg sidste jul og det fungerede helt perfekt

 • L. Tran skrev:

  Hej Ann-Christine,
  Tak for opskriften. Det lyder vildt lækker. I år skal jeg stå for 2 ænder og har tænkt at bruge din opskrift. Men min familie elsker både æbler og svesker. Kan man bruge både æbler+svesker og appelsin+timian som fyld? Skriger de mod hindanden?
  Og et spørgsmål til :D Vil vanillen giver ænderne en “kage-agtig” smag? Jeg har andrig prøvet vanille i mad (kun i kager eller ris a la mande) og er derfor i tvivl om jeg tør at bruge vanille til min ænder.
  Tak :-)

  • Ann-Christine skrev:

   Jeg ville lave en af hver, hvis familien elsker den traditionelle æble og sveske-and. Og så kan man jo evt prøve dem hver for sig ved at tage to gange – der skal i så fald laves to sauce til, synes jeg – for at saucen passer til anden.
   Den med appelsin og vanilje er ikke kage-agtig, men vaniljen giver et skønt strejf til andestegen. Brug gerne en vaniljestang hvor du har skrabet de dyrbare vaniljekorn ud og brugt dem til kage. En halv ton vaniljestang giver stadig et lille strejf af vanilje.
   God fornøjelse og lad mig endelig høre hvad du synes :)

   • L. Tran skrev:

    Hej Ann-Christine,
    Mange tak for svaret. Vi får se hvad min familie sige om ænderne i år :D

    Du og din familie må have en dejlig jul.

 • Camille Engedal skrev:

  Jeg er ved at planlægge julemiddagen og måtte selvfølgelig starte med at se hvad du har af foreslag – du vi har lavet mange af dine opskrifter med stor succes. Sidst dine brunkager, der både var super nemme og mega gode :-)

  Nu til spørgsmålene: Vi skal ha’ både flæskesteg og and. Går andesaucen mon til flæskestegen? Og kan man bruge skyen fra flæskestegen til saucen? Eller skal vi monha’ gang i flere sauce?

  De bedste julehilsner – Camille

 • camilla skrev:

  Ville lige høre om når den har fået den første time om den så ikke skal op på en(rist og ligge de sidste 4 timer

 • camilla skrev:

  Tak for det hurtige svar
  Kan i og jeres familie ha en super god jul

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *