Dette er ultimativt min bedste opskrift på andesteg! En langtidsstegt and og smagen af appelsin, vanille og timian komplimentere bare andestegen helt perfekt. -og lad mig bare sige, uden at prale naturligvis, at den sauce man får, smager så englene synger…

Vi har tænkt os at stege 2 ænder til jul i år, den ene kommer på grillen og den anden i ovnen. Vi bliver 8 voksne, så jeg ved ikke helt om det er nok, men så laver jeg måske 2 andebryst ved siden af. Skulle du få lyst til at eksperimentere, så kan du evt prøve opskriften.

Opskrift på andesteg med appelsin, timian og vanilje

  • 1 god and på omkring 3 kg
  • 2 økologiske appelsiner
  • 1/2 bdt. frisk timian eller 2 kviste tørret
  • salt, peber
  • 1/4 liter appelsinsaft
  • 1/2 stang vanille
  • 1/2 liter hønsebouillon
  • 1 tsk. honning
  • majsstivelse

Anden gnides indvendig og udvendig med salt og peber. Fyld anden med timian og appelsinbåde. Appelsinbådene skal skæres groft i skiver, så saften løber, og luk med en kødnål.

Laver du anden i ovnen gør du herefter således:

Læg anden med brystet nedad i en bradepande, og sæt den i en kold ovn ved 150°C . Efter 1 time hældes fedtet fra. Læg indmaden og en flækket vanillestang i bunden af bradepanden, vend anden og hæld appelsinsaft og 1/4 liter hønseboullion over anden sæt den tilbage i ovnen og steg den ca. 3 timer. Dryp jævnligt anden med appelsinsaft og hønseboullion. Tilsæt evt mere boullion hvis den damper for meget ind.

Laver du anden på webergrill, gør du herefter således:

Andens vinger og lår pakkes ind i grillfolie, så de ikke bliver forbrændte.

Læg de varme kul i hver sin side, så der er plads til en drypbakke imellem kullene. I drypbakken lægges indmaden, en flækket vanillestang, 1/2 L friskpresset appelsinsaft og 3 dl hønse boullion.

Anden lægges på risten på grillen, hæld friskpresset appelsinsaft over, et godt stegetermometer i (vi bruger et weber-stegetermometer, der siger når anden er klar) Beregn 2- 2 1/2 time.

Herefter er det det samme, om du laver anden i ovn eller på grill:

Si skyen fra, partér anden og læg stykkerne i en bradepande. Brun anden, til skindet er sprødt ved 250°C i 10-15 minutter lige inden servering. Skum skyen for fedt, kom resten af bouillonen ved, og kog ind, så der er ca. 5 dl sky. Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med honning, salt og peber.

Jeg serverer anden med almindelige, brune og franske kartofler, den brune sauce, rødkål, nogle gange en frisk vintersalat, surt og sødt og et dejligt glas kraftig rødvin. Og naturligvis risalamande til dessert