Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/brun-sauce/

Brun sauce til flæskesteg

Min bedste opskrift på klassisk brun sauce til flæskesteg, lavet med masser smag, saft og kraft – og virkelig skøn.

Under opskriften deler jeg lidt tips til hvordan man i god tid kan forberede saucen til juleaften og få en fond der er fyldt med smag, som kan fryses ned og bruges til fx frikadeller eller hakkebøffer med bløde løg – nu vi er ude i ‘brun sovs’ kategorien af mad …

Min familie jubler, når der er brun sauce til flæskestegen – måske særligt fordi det kun sker et par gange om året, hvis jeg skal være ærlig. Til gengæld, så bliver det også en mægtig god brun sauce, når jeg får den lavet.

PT3H

Brun sauce til flæskesteg

4 pers.    3 timer
4 pers.
Ingredienser
  • Fond til saucen
  • 2 løg, skåret i tern
  • 1 gulerod, skåret i tern
  • 3 fed hvidløg, knust
  • 2 stængler frisk rosmarin
  • 1 tsk timian, tørret
  • 3 laurbærblade
  • 3 stængler persille
  • 6 peberkorn
  • 3 svineben, (kan undlades, men giver en kraftigere sauce)
  • 8 dl vand
  • Til saucen
  • 1 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 6 dl stegesky/fond fra flæskestegen
  • 1/2 dl rødvin, eller 1-2 tsk. rød balsamico
  • 1 tsk worcestershire sauce, evt. mere til at smage til.
  • 1 tsk ribsgele, eller lign
  • 1 dl piskefløde
  • sort peber, friskkværnet
  • flagesalt, efter smag
  • 2 dråber kulør, evt.
Udskriv opskrift
3 timer
Fremgangsmåde

Fond til flæskestegssovs
Kom alle ingredienserne til fonden i den bradepande, hvor flæskestegen placeres på en rist over, så saften drypper ned og giver smag.

En halv time inden flæskestegen er færdig, tages den ud af ovnen. Alt fyldes i bradepanden hældes gennem en fintmasket sigte i en skål og flæskestegen sættes tilbage i ovnen hvor den tilberedes færdigt.

Når fonden er sigtet, kan den enten stå og sætte sig, så bundfaldet lægger sig på bunden, eller den kan sigtes en ekstra gang gennem et rent bomuldsklæde. Det giver en klarere sauce.

Lad derefter fonden stå på køkkenbordet i en ren skål og skum det øverste fedtlag fra, når den har delt sig.

Sauce til flæskesteg
Smelt smør i en gryde og pisk hvedemel i. Hæld derefter fonden til flæskestegen i lidt efter lidt, og kog op, mens saucen piskes jævn. Mangler man ekstra væde, kan man fint komme en dl kartoffelvand i saucen.

Smag til med rødvin eller balsamico, worchestershiresauce, ribsgele, salt og peber – alt efter smag og behag.

Saucen kan rundes af med lidt piskefløde og man kan lige piske et par dråber kulør i for synets skyld – men endelig ikke for meget.