Andebryst á l’orange
Andebryst á l’orange er en herlig velsmagende ret og lidt mere overkommelig at lave end en hel stor andesteg.
Kødet fra and kan bare noget særligt i selskab med appelsin og timian – fuldstændig som min langtidsstegt andesteg med timian og appelsin, som har været en fast del af den traditionsrige julemenu i vores hjem i mange år.
Denne opskrift på andebryst med appelsin er delvist inspireret fra min hele andesteg og delvist fra den klassiske canard á l’ orange. Perfekt til en skøn middag, til Mortens Aftens, jul hvis man er to eller til julefrokosten.
Prøv også: Opskrift på lækker grønkålssalat >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Andebryst á l’orange
- Andebryst
- 2 andebryst
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Appelsinsauce
- 2 dl appelsinjuice
- 0,50 citron, lidt saft herfra
- 2 spsk cointreau
- 1 spsk honning
- 1 spsk sukker
- 1 stængel frisk timian
- 1 kanelstang
- 1 knivspids stødt kardemomme
- salt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Appelsinsauce
Alle ingredienserne til appelsinsaucen kommes i en gryde og lad det koge ind til ca. 1 dl. sauce. Det tager omkring samme tid, som det tager at stege andebrysterne.
Sigt saucen og hæld den på panden med stegefedt fra andebrystet. Rør det sammen, smag til og hæld over andebrysterne.
Andebryst
Rids skindsiden på andebrystfileterne med en skarp kniv – pas på ikke at skære igennem fedtet og ned i kødet, da kødsaften vil sive ud under stegningen, og kødet vil blive tørt. Gnid andebrysterne godt på alle sider med salt og peber.
Læg dem med skindsiden ned på en kold tør pande og sæt varmen på lav middelvarme, så panden varmes langsomt op og fedtet har tid til at smelte. Steg andebrysterne med skindsiden ned ved lav varme til skindet er sprødt i ca. 20 min.
Vend andebrysterne om og steg dem på den anden side 5 min.
Sluk varmen, tag andebrysterne af, og lad fedtet stå på panden til saucen.
Skær det lækre andekød ud i tynde skiver, anret på tallerkener eller et fad og hæld appelsinsaucen over.
Hej Ann-Christine
Det er imorgen min tur til at holde den ugentlige madklub og jeg vil prøve din andebryst a la orange….jeg har købt 2 store flotte andebryster på ca 400 gr stykket – og kommer i tvivl om størrelsen på andebrysterne i din opskrift. Jeg tænker selvfølgelig på stegetiden. Du skriver godt nok i et tidligerre svar her på siden at du bruger andebryst fra Gothenborg – er de osse på 400 gr?
Mange tak for gode opskrifter – jeg bruger app’n flere gange om ugen og er så glad for den
Hilsen Jette
Hej Jette
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for.
Nu har jeg lige været lidt væk fra computeren de seneste dage i forbindelse med bogforum, så jeg håber det er gået godt!
Det lyder så hyggeligt med din madklub, – og de andebryst jeg plejer at bruge vejer også mellem 350-400 g.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
jeg holder meget af and a l’orange og har nu oplevet at mislykkes med appelsinsovsen. Anden blev perfekt, men da jeg kom den indkogte sauce på stegepanden – blev den til bolcheklumper i fed sky.
Havde jeg kogt saucen for meget ind? Betød det noget at den flydende honning i sommerhuset var meget tyktflydende? Eller skete der noget “kemisk” da den kom ned i fedtet på stegepanden?
Heldigvis havde vi ikke gæster. Men hvad skete der?
Havde investeret i Brugsens tilbud på Cointreau. Så nu har vi den til næste forsøg.
Gode råd modtages.
Mange hilsner Margaretha
Hej Margaretha
Jeg tror det enten kan skyldes at den er kogt for meget ind, eller måske har temperaturen på panden været høj da du kom appelsinsaucen på panden?
Huskede du at slukke for varmen på panden inden?
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine. Jeg vil prøve din opskrift på mandag til pige middag. Betyder ovenstående, at det er no – go at genopvarme saucen, når den først er lavet? Mvh Hanne
Er vild med dine opskrifter!
Hej Hanne
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for! :)
Saucen kan sagtens varmes igen, den skal blot varmes langsomt op og ikke koge længe.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Jeg elsker bare dine super gode opskrifter. De er min førsteprioritet på søgning af opskrifter.
I denne opskrift skriver du “smag til” vedr. sovsen. Hvad mener du med det?
MVH Lars Larsen
Hej Lars
mange tak, det er jeg glad for at høre :)
Smag til og smag om du synes den mangler salt, peber – men også om sødme/syrebalancen er som du ønsker den skal være.
Jeg har skrevet nærmere om at smage til her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Du skriver det er Mortens aften d.11/11. Det er Mortens aften onsdg 10/11 2021 og den 10/11 hvert år.og Mortens dag d.11/11
Min bror døde i 1959 Mortens aften, han blev kun 21 år. Han døde af en hjerneblødning. I mange år efter ville min mor ikke holde Mortens aften. Men ca.10 år senere, sagde hun pludselig: hvis Jørgen Morten var død juleaften, ville vi ikke holde op med at fejre jul, og optog hun traditionen igen, hun er død for 20 år siden. På selve aftenen får vi ofte Andebryst al’orange. Og den nærmeste weekend efter er alle mine børn børnebørn og svigerbørn hjemme til : svampesuppe af vilde svampe, And med det hele og rødvindkogte pærer med råcreme. Min søn hedder Morten, og vi elsker alle den tradition .
Mange hilsner
Susanne Schmidt.
Mange tak for alle dine skønne opskrifter, som vi alle i familien bruger flittigt.
Kære Susanne,
hvor er det en trist historie for jeres familie.
– og det lyder som en dejlig måde at mindes ham på denne dag.
Det er helt rigtigt at det er den 10. november det er mortensaften, det ved jeg – og jeg tænker det må være tastefejlen i nyhedsbrevet du henviser til♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann Christine
Jeg har overvejet denne opskrift her Mortens Aften. Har du nogle forslag til tilbehør dertil, fx hvilken slags kartofler?
Mvh Stine Marie
Hej Stine Marie
Jeg synes den er vildt lækker med knuste kartofler (jeg undlader blot hvidløg når jeg servere den til and)
Kh Ann-Christine
Hej Ann Christine.
Jeg skal lave andebryst a l’orange næste weekend. Hvad kan du anbefale af tilbehør.
Vh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg har de sidste gange serveret knuste kartofler eller pommes anne + en god salat efter årstiden. Hvis der er frugt i salaten kan du evt udskifte det med fileteret appelsin.
Du kan finde opskrifterne her: https://www.valdemarsro.dk/tilbehoer-til-aftensmad/
Kh Ann-Christine
Mums, det er godt.
Skiftede Contreu ud med Amaretto, og citron ud med limesaft.
Manden kalder det et “Gude måltid”
Åh, hvor dejligt! Så er det jo virkelig skønt at lave mad :)
Tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Tak for inspiration til dejlig aftensmad 😁
Med sous-vide’dede andebryst i fryseren som efter optøning fik fedt smeltet af på panden og samtidigt brunet og orangesauce efter din opskrift og metode, spidskålssalat med æble og tranebær, blev det et virkelig dejligt måltid 🤩
Det er ikke første gang, jeg får inspiration/opskrift fra din blog – og bestemt heller ikke sidste gang, tak 🤗
Hvor lækkert! Det er dejligt at høre du er glad for mine opskrifter
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg vil lave din opskrift på and i morgen, men kan ikke finde ud af beregningen, hvis jeg ændrer til flere personer. For der står hele tiden 2 dl fra x appelsiner og 1 spsk. saft fra x citroner. Så hvor meget appelsinsaft og citronsaft skal jeg bruge til 8 pers.?
På forhånd tak!
Hilsen Dorthe
Hej Dorthe,
Teknikken kan kun regne mængderne ud der er skrevet først, så det er blot at gange eller dividere op og ned selv i de oplysninger, når man retter mængden til i opskriften.
Så her er det 4 dl + 2 spsk :)
Håber det smagte dejligt
Kh AC
Hej Ann-Christine. Jeg bruger meget dine opskrifter som inspiration , men da jeg til andebrysterne i tirsdags skulle lave l’orange sauce og brugte din opskrift, hvori der stod 1 citron, ca. 3 spsk, blev jeg meget overrasket. Jeg kunne simpelthen ikke få sødme i saucen. Jeg prøvede at rette det op med ekstra appelsinsaft og Contreau, men det hjalp ikke meget. Hilsen Anders
Jeg vil gerne servere andebryst som frokostret til en pigefrokost. Har du en god idé? Jeg skal lave det dagen i forvejen. På forhånd tak.
Mvh Gerda
Hjælp mig kan jeg stege andebrysterne på panden og senere stege den færdig i ovnen
Det har jeg ikke forsøgt mig med ved andebryst, men mon ikke … -endelig blot pas på de ikke får for meget og bliver tørre :)
Kh AC
Hej AC :)
Tak for rigtigt mange gode opskrifter!
Ville det være muligt at lave saucen i forvejen og medbringe til dagen hvor andebrysterne skal laves? Det lyder nemlig rigtig lækkert! ?
PS. Jeg laver også din rødkåls salat med æble og din banoffie pie til dessert samme dag.?
Hej Jesper,
Du kan glimrende lave saucen i forvejen, sigte den og medbringe den i en beholder og så blot følge det sidste step på panden, når andebrystet er tilberedt.
Hvor er det dejligt at høre at du bruger mine opskrifter! Mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg overvejer, at lave disse andebryster i weekenden, hvor vi skal have gæster. Det vil derfor gøre arbejdet lidt lettere, hvis jeg kunne stege andebrysterne i ovnen i stedet for på panden. Hvor lang tid vil du stege dem, og er det også med skindsiden nedad? Hvor mange andebryster vil du bruge – vi bliver 14 voksne.
Tak for en skøn blog, som bruges flittigt :-)
VH Pernille
Hej Pernille,
I ovnen skal skindsiden endelig være opad. Jeg ville nok forsøge mig med at sætte dem i en kold ovn og tænde på 125 grader. Efter 30 minutter skrue op til 225 grader, og give den 15 min her + evt kortvarig grill tilsidst, hvis skindet ikke er sprødt.
Jeg beregner altid et halvt andebryst til hver, af den slags jeg plejer at købe fra Gothenborg som er store og flotte i størrelsen.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej
Kan man erstatte det der contreau eller grand marnier med noget andet? Jeg har nemlig ikke sådan noget, og synes det er lidt dyrt at købe en flaske for at skulle afprøve en opskrift :-)
Tak for en fantastisk blog, jeg er en meget flittig bruger :-)
Mvh. Mette Aagaard
Hej Mette,
Du kan evt blot undlade det – det vil også blive lækkert uden.
Og tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre ♡
Kh AC