Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/pommes-anna/ Efterår Festmad, Forår, Franske retter, Nytår, Sommer, Tilbehør Aftensmad, Vinter

Pommes Anna

Pommes Anna er en skøn og enkel måde at servere kartofler på en lidt mere fancy måde.

Lækker til fester, nytårsaften og lækre gæstemiddage og skøn, fordi den skal tilberedes i god tid, op til 2 dage før den skal serveres og derfor gør selve gæstemiddagen lidt nemmere på dagen.

Den lækre kartoffelret, Pommes Anna, består såmænd blot af kartofler der er skrællede og skåret i ultra tynde skiver, bagt i lag med smør, salt og peber. Helt enkelt!

Prøv også: opskrift på knuste kartofler >>

PT24HPT45M6

Pommes Anna

Tid i alt24 timer
Arbejdstid45 min.
Holdbarhed2 dage
Kan frysesJa
Antal6 pers.
Ingredienser
  • 1 kg kartoffel, skrællede
  • 70 g smør, + lidt til at smøre fadet
  • 1 tsk timian, tørret
  • 1 tsk flagesalt
  • sort peber, friskkværnet
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Fremgangsmåde

1-2 dage før servering
Skær kartoflerne i ultratynde skiver på mandolinjern eller i foodprocessor.

Smelt smør ved lav varme i en gryde og hæld forsigtigt det klarede smør (dvs. alt undtagen den hvide valle i bunden af gryden) i en skål. Drys en anelse salt, friskkværnet peber og krydderurter i smørret. På den måde er det nemt at tilpasse smagen, men man kan alternativt også vælge at krydre hvert 3. eller 4 lag kartofler en anelse, når det lægges sammen i fadet.

Smør et ovnfast firkantet fad med smør eller beklæd det med bagepapir. (Et fad på omkring 22 x 22 cm til opskriften her).

Fordel kartoffelskiver i ét lag, pensl med smør, fordel et lag kartofler mere, pensl med smør og fortsæt ellers på den måde hele opskriften igennem.

Når alle kartoflerne er brugt, så presses det godt sammen, fx med en plade eller skærebræt, der passer i størrelsen til fadet.

Dæk det ovnfaste fad med et låg eller folie og bag kartoflerne i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka en time og 15 minutter. Mærk om de er møre allerede efter 50 minutter ved at stikke et grillspyd eller en kødnål i kartoflerne.

Når kartoflerne er et par minutter fra at være helt perfekt møre, så tages de ud af ovnen. Læg et stykke bagepapir over kartoflerne, så det ligger helt tæt og stil noget fladt og meget tungt oven på, så kartoflerne bliver presset.  Brug fx et skærebræt eller et ovnfast fat, med en stenmorter, en lille tung støbejernsgryde eller noget andet tungt sat ovenpå.

Stil kartoflerne i køleskab til næste dag eller dagen efter.

Inden servering
Tag fadet med kartofler ud af køleskabet og mens de er køleskabskolde, skæres de ud i kvadratiske stykker med en skarp kniv. Lad dem hvile på en bageplade med bagepapir, mens ovnen varmes op. Bag Pommes Anna i en forvarmet ovn ved 225 grader varmluft i 10-12 minutter, giv dem evt. 1-2 min. grill tilsidst.