Pommes Anna


Pommes Anna er en skøn og enkel måde at servere kartofler på en lidt mere fancy måde.
Lækker til fester, nytårsaften og lækre gæstemiddage og skøn, fordi den skal tilberedes i god tid, op til 2 dage før den skal serveres og derfor gør selve gæstemiddagen lidt nemmere på dagen.
Den lækre kartoffelret, Pommes Anna, består såmænd blot af kartofler der er skrællede og skåret i ultra tynde skiver, bagt i lag med smør, salt og peber. Helt enkelt!
Prøv også: opskrift på knuste kartofler >>
Pommes Anna
- 1 kg kartoffel, skrællede
- 70 g smør, + lidt til at smøre fadet
- 1 tsk timian, tørret
- 1 tsk flagesalt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
1-2 dage før servering
Skær kartoflerne i ultratynde skiver på mandolinjern eller i foodprocessor.
Smelt smør ved lav varme i en gryde og hæld forsigtigt det klarede smør (dvs. alt undtagen den hvide valle i bunden af gryden) i en skål. Drys en anelse salt, friskkværnet peber og krydderurter i smørret. På den måde er det nemt at tilpasse smagen, men man kan alternativt også vælge at krydre hvert 3. eller 4 lag kartofler en anelse, når det lægges sammen i fadet.
Smør et ovnfast firkantet fad med smør eller beklæd det med bagepapir. (Et fad på omkring 22 x 22 cm til opskriften her).
Fordel kartoffelskiver i ét lag, pensl med smør, fordel et lag kartofler mere, pensl med smør og fortsæt ellers på den måde hele opskriften igennem.
Når alle kartoflerne er brugt, så presses det godt sammen, fx med en plade eller skærebræt, der passer i størrelsen til fadet.
Dæk det ovnfaste fad med et låg eller folie og bag kartoflerne i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka en time og 15 minutter. Mærk om de er møre allerede efter 50 minutter ved at stikke et grillspyd eller en kødnål i kartoflerne.
Når kartoflerne er et par minutter fra at være helt perfekt møre, så tages de ud af ovnen. Læg et stykke bagepapir over kartoflerne, så det ligger helt tæt og stil noget fladt og meget tungt oven på, så kartoflerne bliver presset. Brug fx et skærebræt eller et ovnfast fat, med en stenmorter, en lille tung støbejernsgryde eller noget andet tungt sat ovenpå.
Stil kartoflerne i køleskab til næste dag eller dagen efter.
Inden servering
Tag fadet med kartofler ud af køleskabet og mens de er køleskabskolde, skæres de ud i kvadratiske stykker med en skarp kniv. Lad dem hvile på en bageplade med bagepapir, mens ovnen varmes op. Bag Pommes Anna i en forvarmet ovn ved 225 grader varmluft i 10-12 minutter, giv dem evt. 1-2 min. grill tilsidst.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Kan man mon skære kartoflerne i skiver ved at bruge en kartoffelskræller eller giver det for tykke skiver?
Ja, det kan du fint gøre. De bliver en anelse tykkere end dem jeg laver her, men det skal nok blive lækkert! :)
Kh AC
Kære Ann-Christine
Tak for alle dine fine opskrifter.
Hvor stort er det fad, du har brugt til denne opskrift?
Mange hilsner Line
Kære Line,
Mange tak for din søde hilsen. Det var vist omkring 22×22 cm, har opdateret opskriften med det nu :)
Godt nytår♡
Kh AC
Når alle kartoflerne er brugt og man lægger fx et skærebræt på så skal det da ikke med i ovnen vel? Hvordan forbliver de så trykkede flade i ovnen?
Når kartoflerne er under hårdt tryk til dagen efter, så har de samlet sig fint til at de kan bages. Skærebræt skal ikke med i ovnen.
Kh AC
Du er skøn.
Har ville skrive en kommentar for læææænge siden, men ja har ikke fået gjort det.
I aften…… sidste aften i 2019 har vi bare tyvstjålet dine ideer til en perfekt nytårsaften.
Suppen er intet mindre end fantastisk, og vi glæder os til resten…..
jeg skal have bestilt din bog, for den kan kun være en inspiration til hverdag og fest.
Godt nytår til dig og dine.
Hvor er det sødt af dig! Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for og jeg håber du bliver rigtig glad for bogen.
Rigtig godt nytår ♡
Kh Ann-Christine
Ser godt ud skal afprøves snart til os alle fire
Skal servere Pommes Anna lørdag middag, vil gerne lave den nu
(Torsdag d. 16.) er det for tidligt?
Tak for en god hjemmeside, bruger dine opskrifter tit ??
Hej Inge-Lise,
De kan fint laves to dage i forvejen.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre :)
Kh AC
hvad ville du servere af kød til?
Kartoflerne passer skønt til stort set al slags, lige fra oksemørbrad og culotte til pluma af sortfodssvin og kylling
Kh AC
Hej Ann-Christine,
hvor mange mm indstiller du dit mandolinjern på?
Med venlig hilsen
Isabella :)
Hej Ann-Christine,
Hvilken type kartofler bruger du? For nemhedens skyld ville jeg gerne bruge bagekartofler, men et i tvivl om de er for melede?
Og tusind tak for evig inspiration og fantastiske opskrifter
Hej Ann- Christine.
Kan jeg bruge bagekartofler?
Dbh. Louise
Hej Louise
Jeg plejer at bruge almindelige spisekartofler, men jeg tænker fint at bagekartofler også kan bruges.
Godt nytår og rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Vil også gerne vide om bagekartofler kan bruges? 😊
Se gerne svar ovenfor til Louise :)
Rigtig godt nytår
Kh Ann-Christine
Jeg endte med at købe gourmet kartofler 😊 hele herligheden står netop i ovnen, glæder mig til det skal indtages imorgen!
Rigtig godt nytår til dig også, og tak for en lækker madblog 👍🏻
Jeg lavede opskriften i går, mine kartofler blev grå/brune under den første afbagning. Er dette rigtigt eller skal jeg give mig i kast med nogle nye hurtige til i morgen aften (nytårsaften)?
Tak for altid gode opskrifter :-)
Hej Siri
Det kan ske at de bliver lidt grå i farven, hvis de får for meget luft inden de bages.
Håber det gik godt og smagte dejligt alligevel.
Rigtig godt nytår
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej. Blot en lille tip: Da jeg lavede retten i går, duppede jeg kort hvert lag af kartofler med køkkenrulle/viskestykke – synes det bevirkede, at kartoflerne tog bedre i mod smørret
Håber det rigtige svar 😬
Har lavet denne opskrift en gang, hvor de blev helt perfekt.
Men nu var jeg for hurtig og huskede forkert. Jeg har kommet dem rå i lag med smør under pres i koleskabet, men de skulle jo havde været i ovnen først 😱
De ser lidt brune ud, men kan de redes og så ovn nu, og derefter pres..!?
Hej Emilie,
Det er jo ihvertfald forsøget værd! jeg håber det gik godt.
Grunden til de blev brune, er at de rå kartofler har fået ilt, der sker ikke noget ved det, andet end det giver et lidt kedeligere udseende på dem.
Kh AC
Vi har eksperimenteret med Lilla kartofler(blå congo) i den ene ende af fadet, er spændte på om det kan ses i udfaldet! skriver senere
Hvordan gik det med de blå congo kartofler – bevarede de farven, og hvor kan man evt. få fat i dem?
kan man fryse resten ned??
Ja, se tips under opskriften
Rigtig god fornøjelse og godt nytår
Kh Ann-Christine
Hej A-C
Jeg forsøgte mig for nogle år siden.
Det gik ikke så godt; men nu prøver jeg igen.
Er i tvivl om, hvilken slags kartofler der er bedst.
Jeg har nye egyptiske og “egnet til bage og mos” fra Coop.
Hvad skal jeg vælge?
Tak for altid dejlig madinspiration🥰
Kh
Hans
Hej Hans
jeg bruger alm spisekartofler/vinterkartofler til denne ret, ikke bagekartofler, men til at koge – men har dog ikke forsøgt med bagekartofler.
Jeg forestiller mig ikke at nye kartofler er så velegnede.
Kh Ann-Christine
Hvis jeg laver dobbeltportion, vil det så passe med den dybe bradepande fra oven? Skal nemlig lave til 12 personer nytårsaften 😁
Hej Line
jeg har lavet en omregner her: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/
Rigtig god fornøjelse og godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Hej og tak for gode opskrifter!
Hvor store er kvadraterne du skærer ud? Nu tænker jeg ift at de får den rigtige slutbagetid i morgen 😊
Mange tak for din søde hilsen, de er mkring 4×4 cm
Rigtig godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Hej
Tak for altid skønne opskrifter.
Kan jeg erstatte smør med margarine (grundet mælkeprotein allergiker) med et lige så godt resultat?
Hilsen Lotte
Hej Lotte
Mange tak for din søde hilsen.
Det har jeg ikke testet, og jeg har ikke erfaring med erstatninger til smør, men jeg forestiller mig at der kan være en del forskel på smag, konsistens og resultatet i såvel bagværk som retter som denne. Men det må endelig komme an på en prøve, og du må endelig skrive igen her under opskriften, hvis du har gode tips til hvordan det lykkedes :)
Kh Ann-Christine