Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/tips-til-julemiddag-planlaegningen/

Tips til julemiddag-planlægningen

planlaegning-jul

Jeg har efterhånden stået for julemiddagen i en del gange herhjemme og jeg kan virkelig godt lide det!

Det er hyggeligt at være i køkkenet juleaften og tilberede netop denne traditionsrige middag, synes jeg. Men når det er sagt, så er julemiddagen er altså også en middag, hvor øvelse gør mester ift at få det hele til at klappe og være klar til tiden – vel at mærke uden, at man bliver helt stresset midt i rødkålen eller mister overblikket og glemmer noget vigtigt …

For at få det hele med OG ikke mindst for at have overskud til både at nyde, hygge og være sammen med børnene den dag også, så har jeg over tid udviklet min egen lille hjælpeliste til planlægningen af julemiddagen, som jeg følger nøje og justere lidt til år efter år. Gemmer den på computeren, så er den lige klar til at printe ud år efter år.

Det er helt simpelt – en liste med hvad skal laves hvornår og hvad der virker for mig.

Det er ikke nødvendigvis det samme der virker for alle, for vi har jo alle forskellige traditioner og måder at gøre tingene på. Men jeg tænkte, at jeg lige ville dele mit print, hvis det nu kunne hjælpe til at få lidt ro på juleaften – fx hvis det nu er første gang man står for julemiddagen.

Tip endelig i kommentarfeltet, hvis I har flere gode tilføjelser eller tips som glæder jer og gør tingene nemmere hos jer år efter år. organiser-julemiddagen

Et lille punkt der har givet mig en masse ekstra tid og overskud er ganske simpelt at tilberede andestegen (i år er det dog gåsestegen) den 23. december. Jeg havde længe undgået det, da jeg var betænktelig ved om det kunne gå ud over smagen af nystegt steg. Men hvis man følger anvisningen her i at varme meget skånsomt op, så kan vi herhjemme ikke smage forskel. Men det giver tilgengæld så meget overskud i forhold til at koncentere sig om at lave en lækker sauce (meget vigtigt til jul!) rødkål osv.

Først får I her min jule planlægningsseddel

Læs også: Endnu flere tips til at forberede julemiddagen uden stress

juleplanlaegning

Her er min fremgangsmåde til opvarmning af andesteg juleaften:

  • Efter tilberedning af andestegen (eller gås) den 23. december køles anden lidt ned, hvorefter den parteres.
  • Alt fond og fedt mv fra andestegen tilberedning sies og sættes på køl i en beholder.
  • Alle stykkerne lægges pænt i et ovnfastfad, der passer i størrelsen. Dæk over med folie og sæt på køl.
  • 45 minutter før julemiddagen skal på anden ud af køleskabet. Pensl den grundigt med andefedt, fra beholderen med sky og fedt som blev stillet på køl i går.
  • Alt fedtet skrabes nøje af og skyen bruges til at lave sauce af – dette kan evt gøres allerede om fredagen eller tidligere på dagen.
  • Stil fadet med andesteg, som nu er penslet med andefedt og derefter dækket med staniol, ind i en kold ovn og sæt temperaturen på 100 grader. Efter 30-40 minutter tages staniolen af. Mærk på skindet – er det ikke sprødt, så giv anden 5-10 minutter på grill uden staniol over.

Opskrifter til julemiddagen: 

Spørgsmål til opskriften?

Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.

Kommentarer
  • Stina:
    23. december 2020 kl. 11:34

    Hej -:-)
    Tak for en genialt god side. Jeg er nu i fuld gang med at prøve din opskrift på klassisk juleand med æbler til den store aften i morgen. Men ak -vi har ingen sølvpapir eller mulighed for at skaffe det. Hvad ville du så gøre med opvarmning juleaften? Bagepapir vil gøre den tør. Jeg har set en anden opskrift der anbefaler 250 grader i et kvarter uden at dække den -så skulle den blive sprød? Hvad tænker du?
    God Jul

    • Ann-Christine:
      23. december 2020 kl. 14:31

      Tja, det er jo forsøget værd. Jeg tror jeg ville satse på det.
      Smør den godt med andefedt, så krydser vi fingre for en god og saftigt and til julemiddagen, det skal nok gå ♡
      Mange tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul
      Kærlig hilsen
      Ann-Christine

  • Diana:
    17. december 2020 kl. 20:17

    Hej
    Kæmpe fan af din blog og håber dine kogebøger ligger under træet til mig i år😀 vi står for julen i år og skal både have and og flæskesteg. De andre år har vi lavet anden i ovnen på dagen og grisen på grillen. Jeg kunne bare så godt tænke mig at prøve at lave anden i ovnen dagen før, så flæskestegen kan langtidssteges i ovnen (jeg ved bare ikke om jeg tør). Jeg forstår dog ikke helt din liste. Hvis du langtidssteger din flæskesteg og samtidig vil varme anden ca 1 time før i en kold ov, bliver flæskestegen så ikke kold? Jeg kan ikke lige lure hvordan de 2 ting kan komme til at passe sammen. Jeg er mega ande elsker, så jeg frygter at ødelægge anden😅
    Mvh Diana og god jul til jer

    • Ann-Christine:
      18. december 2020 kl. 14:16

      Hej Diana
      Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre du har glæde af det jeg laver og af mine opskrifter.
      Tilberedning af and og flæskesteg til samme middag har jeg beskrevet nærmere her: https://www.valdemarsro.dk/andesteg/ i tips under opskriften.
      Rigtig glædelig jul
      Kærlig hilsen
      Ann-Christine

  • Sabrina:
    9. december 2020 kl. 15:59

    Tusind tak for din liste! Den gjorde lige jule så meget mere overskuelige! :)
    Jeg har dog ét spørgsmål til den. Hvad tid plejer i at spise i forhold til den plan?

    • Ann-Christine:
      10. december 2020 kl. 19:09

      Hej Sabrina,
      Dejligt at høre! jeg lavede dette indlæg da Johan og Julie var 5-6 år, så vi startede gerne julemiddagen omkring kl 18 på det tidspunkt, hvilket planen er lavet ud fra.
      Rigtig glædelig jul
      Kh Ann-Christine

  • Vis alle 57 kommentarer

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.