Risalamande
Risalamande er prikket over i´et og den søde afslutning på julemiddagen.
Jeg glæder mig hvert år til hjemmelavet risalamande med sprøde smuttede mandler, god vaniljesmag fra de sortprikkede vaniljekorn. Min risalamande bliver særligt lækker, fordi vaniljen og sukker får lov at koge med i risengrøden. Det giver en helt fantastisk aroma og dyb smag, som er helt uimodståelig.
Det er SÅ lækkert og smager fabelagtigt serveret med kirsebærsauce.
Prøv også: min opskrift på kirsebærsauce >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Risalamande
- 1 liter sødmælk
- 180 g grødris
- 1 vaniljestang
- 70 g sukker
- 100 g mandler
- 1 knivspids salt
- 4 dl piskefløde
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom mælk og grødris i en gryde og kog langsomt op under konstant omrøring.
Skru ned for varmen til næstlaveste blus. Rør rundt et par minutter og læg låg på gryden.
Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud, vend vaniljekornene sammen med sukker på et skærebræt, så vaniljekornene skilles af.
Kom sukker, vaniljekorn og den hele tomme vanilje stang i gryden, rør rundt og lad risengrøden simre svagt i 45-50 minutter under jævnlig omrøring til risene er lækre og møre. Tag vaniljestangen op.
Kom mandlerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække i 10 minutter, hæld vandet fra og hæld igen kogende vand over og lad dem stå i 2 minutter. Hæld vandet fra og smut mandlerne.
Rør de smuttede hakkede mandler og salt i grøden og lad grøden køle helt af i køleskab i nogle timer eller til dagen efter.
Inden servering – eller en times tid før den serveres
Pisk fløden til en luftig flødeskum og vend den i risengrøden.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Jeg har lavet denne opskrift i flere år nu, og den sidder altid lige i skabet 🎄😁 Så den kan varmt anbefales ❤️
Rigtig glædelig jul.
Kh
Louise W.
Hej Louise
Mange tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften, det er jeg rigtig glad for at høre ♡
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Er der fejl i denne opskrift? Købte ukritisk ind til 14, hvilket vil sige godt 9 liter fløde. Jeg har nu fremstillet 9 liter risalamande, og har 6 liter tilbage. Det kan da ikke være rigtigt at der skulle have været 27 liter færdigt produkt?
Hej Laura
Der er ikke fejl i opskriften, for det er dl (deciliter) der står i opskriften, og ikke liter.
Til 14 personer skal der derfor bruges 9,33 deciliter piskefløde, så knap og nap 1 liter i alt. (her ville jeg blot runde op til 1 liter)
Men al den piskefløde du har i overskud kan fryses, hvis du ikke får den brugt her i julen.
Når piskefløden har været frosset kan du bruge den til alt, hvor fløden ikke skal piskes, fx saucer, pannacotta mv.
Hvis du har fået lavet alt for meget risalamande, så kan det faktisk også bruges til en luksus omgang klatkager i dagene efter jul.
Jeg håber det hele går og at I får en dejlig jul
Kh Ann-Christine
Rigtig god opskrift. Den mangler bare det sidste lille tip, der gør den luftig nok til at man kan lave den mange timer i forvejen: vend først halvdelen af flødeskummet i. Rør godt rundt så massen bliver blød og jævn. Først nu kommes resten flødeskummet i. Så er det let at røre risalamanden helt jævn uden at miste luftigheden.
Hej Mogens
Mange tak for din fine tilbagemelding og tip til opskriften.
Glædelig jul
Kh Ann-Christine