Appelsinsauce og karameliserede mandler til risalamande


Appelsinsauce og karameliserede mandler med honning er en lidt anderledes og virkelig lækker servering til den klassiske risalamande.
Den vaniljeprikkede appelsinsauce og de sprøde honningkarameliserede mandler er et lækkert alternativ til den klassiske kirsebærsauce, som også smager dejligt og er et hit i mit dessertkøkken i juletiden. Jeg servere den gerne som dessert til Mortens Aften eller som alternativt tilbehør til juledesserten – sammen med kirsebærsauce – på selveste juleaften.
Prøv også: min skønne opskrift på brændte mandler >>
Appelsinsauce og honningmandler
- Appelsinsauce
- 5 dl appelsinjuice, friskpresset
- 1 vaniljestang
- 0,50 dl grand marnier
- 100 g sukker
- Honning karameliserede mandler
- 2 spsk honning
- 100 g mandler
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Appelsinsauce
Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud i sukker på et skærebræt. Fordel vaniljekornene godt i sukkeret, så de skilles fint fra hinanden.
Kom vanilje, sukker og den hele tomme vaniljestang i en gryde sammen med appelsinsaft. Kog saften op og lad det koge i 15 minutter uden låg, så det koger en smule ind og bliver lettere sirupsagtig. Kom Grand Manier i appelsinsaucen og kog i yderligere 5 minutter.
Sigt appelsinsaucen gennem en finmasket sigte og hæld fx på en rengjort skoldet glasflaske, som kan bruges til servering.
Honningkarameliserede mandler
Kom honning på en sliplet pande og varm op til det smelter og bobler let.
Kom mandlerne på panden og rør i dem indimellem til de har den perfekte bruge sprøde overflade. Pas på mandlerne ikke brænder på – og pas også godt på ikke at brænde dig på dem!
Hæld dem op på et stykke bagepapir, og lad dem køle helt af, inden de hakkes groft.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Kan man erstatte Grand Manier med andet spiritus? Rigtig glædelig jul ??
Ja, med anden appelsinlikør fx med contreau – eller du kan undlade det.
Glædelig jul til dig :)
Er i fuld gang med at lave dun appelsinsauce?spiser i den kold???
Glædelig jul
Den kan fint spises både kold og lun til risalamanden.
Glædelig jul til dig også♡
Hvad har jeg gjort galt..
Den er slet ikke tyknet?
Fulgte opskriften dog lod jeg den koge længere og den kogte også ind men…
Den skal blot koge længere og måske i en gryde med større overflade – det er ene og alene et spørgsmål om, at den skal koge ved høj temperatur, så skal det nok lykkedes.
Det skal endelig koge uden låg, så væden fordamper og det koger ind.
Så er det prøvet.. hældte den tilbage i gryden og reducerede kraftigt… så nu står den i køleskabet. Venter spændt?
Den smager i øvrigt vildt godt.
Måske en ny jule”tradition” er skabt????
Det er også sket for mig:(
Se svar og tip på samme ovenfor :)
Øv øv… ville lave denne lækre appelsinsauce til vores risalamande i aften – selvom jeg lod juicen koge længere end opskriften siger, er den stadig juice og langt fra sirup-konsistens… har fulgt opskriften til punkt og prikke, inkl de bedste ingredienser? hvad gik mon galt?
God jul kh Eva
Den skal nu blive perfekt, men den skal blot koge lidt længere og gerne buldrekoge lidt – og vigtigt at den koger uden låg, gerne i en gryde med stor overflade
Hejsa – tak for alle de lækre opskrifter, “besøger” dig jævnligt? Jeg har prøvet at lave de honningristede mandler, men de vil ikke blive tørre rigtigt… Og så er de jo ikke til at hakke. Har overvejet flormelis lige som man gør med bolsjer – men er bange for, at det bliver for sødt. De ligger fortsat på bagepapiret, har du et forslag til, hvordan jeg kan redde dem? Hilsen Karina
Måske de skal have lidt længere tid, prøv evt at bage dem i ovnen ved 175 grader i 15 minutter og se om de ikke efter afkøling bliver sprødere.
Kh AC
Hvor længe i forvejen kan jeg mon lave appelsinsovsen?? Hvis den skal bruges på mandag juleaften, hvor tidligt kan jeg så lave den?
Den kan sagtens laves 3-4 dage i forvejen :)
Rigtig god fornøjelse med den og glædelig jul
Kh AC
Så tror jeg, at jeg vil lave den i aften – mon det samme gælder din lækre kirsebærsovs? ?
Og glædelig jul til dig og dine kære!
Bruger du fast eller flydende honning til mandlerne?
Begge dele fungere glimrende.
Jeg har handlet ind til denne lækre sauce men glemte vaniljestang :( har ikke mulighed for mere handlen i dag. Kan der bruges vanillepulver? Og hvor tænker du ca.? Tak for alle dine lækre opskrifter :)
Du kan fint bruge en halv tsk vaniljepulver i stedet
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Kan man bruge clementiner i stedet for appelsiner?
Ja, det er også lækkert, knap så syrligt, så smag gerne godt til om den skal have lidt syrligt.
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej,
Kan man evt. erstatte honning med noget andet (til mandlerne)? Jeg ved, vi juleaften har en med i selskabet, der er vild med mandler men ikke er fan af honning.
Umiddelbart tænker jeg en form for sirup?
Appelsinsaucen lyder skøn.
Hej Lisa
Ja, du kan bruge alm lys sirup eller ahornsirup.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Fantastisk opskrift og tilbehør til risalamande.
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hejsa
Er det friskpressede appelsiner du bruger til appelsinjuicen? Eller køber du noget juice? Glædelig jul og tak for mange gode opskrifter.
Mange hilsner Anja
Hej Anja,
jeg bruger friskpresset, men du kan også købe en appelsinjuice, det er helt op til dig
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Har lavet saucen og den blev fin i konsistens. Jeg brugte appelsinjuice, hvor der er lidt sukker i og syntes den blev lidt for sød. Vil det kunne påvirke konsistensen, hvis jeg reducerer sukkermængden – og hvor meget vil du anbefale, at jeg reducerer?
.
Det kan variere en del, hvor meget sødme der er i appelsiner – og hvis du har brugt appelsinjuice med tilsat sukker, så kan det regnes fra. Hvor meget skal jeg ikke kunne sige, det kommer an på smag og behag + sødmen i den juice du har brugt.
Smag dig endelig frem og juster evt sødme/syrebalancen med lidt citron.
Kh Ann-Christine
Kan man evt. erstatte spiritussen med cognac?? Eller er det bedre at udelade??
Vh Mette
Hej Mette
Du kan evt blot komme 1 spsk i og smage til, om du synes den skal have lidt mere :)
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine