Fødselsdagsboller


Bløde og lækre fødselsdagsboller, som smager helt fantastisk smurt med smør, eller serveret med smør, syltetøj og ost.
Dette er min opskrift på helt klassiske fødselsdagsboller med kardemomme, som er dejlige at servere til fødselsdagskaffen pyntet med fine flag og måske ledsaget af en dejlig lagkage eller andet sødt bagværk.
Det er de bedste skønne fødselsdagsboller af den slags som hurtigt bliver en tilbagevendende tradition år efter år.
Prøv også: flere lækre fødselsdagsopskrifter >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fødselsdagsboller
- 20 g gær
- 3 dl sødmælk, stuetempereret
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1,50 tsk stødt kardemomme
- 1 æg
- 75 g smør, smeltet
- 50 g fuldkornshvedemel
- 470 g hvedemel
- Til pensling
- 1 æg, til at pensle med
Rør gær ud i en skål med mælk. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen, gerne på røremaskine ved lav hastighed i 10 minutter.
Lad dejen hæve en time på køkkenbordet.
Del dejen i lige store stykker og form helt runde fødselsdagsboller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og stil bollerne til hævning under et viskestykke i 45 minutter.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft i cirka 15-17 minutter.
Lad bollerne køle lidt af på en rist, inden de serveres.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hejsa! Jeg vil lave 24 boller og lave dem hæve i køleskabet over natten, hvor meget gær skal jeg bruge?😓
Hej Nadi
Jeg har skrevet om det under tip til opskriften – og jeg vil bruge samme mængde til 24 boller.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Mange tak for lækre opskrifter :-)
Jeg tænker at bage bollerne tidligt om morgenen for ikke at stresse – men får først gæster på besøg kl. 13. Hvordan er det bedst at opbevare dem efter de er kølet af? I en kurv med et viskestykke over?
Hej Sidsel,
Tak for din søde hilsen, jeg er glad for at du har glæde af opskrifterne.
Jeg ville gøre helt som du skriver mht opbevaring af bollerne.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er det saltet eller usaltet smør?
Hej Anna
jeg bruger altid saltet smør i mine opskrifter, medmindre der specifikt står noget andet :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine