Havregrynskiks


Det er både nemt og lækkert at bage havregrynskiks selv. Fuldstændig lige så nemt, som at bage småkager og dejen kan fint gøres klar i forvejen og hvile i køleskabet i 2-3 dage – eller den rå dej kan fryses ned.
Min opskrift på havregrynskiks smager lidt a la Digestive. De er perfekte at spise som de er, eller med en skive ost på og serveret med en god kop te.
Prøv også: opskrift på hjemmelavet kakaopulver
Havregrynskiks
- 90 g havregryn, finvalset
- 1 dl kogende vand
- 100 g smør, stuetempereret
- 45 g rørsukker
- 120 g hvedemel, eller ølandshvede
- 1/2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk flagesalt
Hæld 1 dl kogende vand over havregrynene i en skål og lad dem trække et par minutter.
Bland smør og sukker sammen i en anden skål og tilsæt mel blandet med salt og bagepulver. Tilsæt de iblødsatte havregryn og ælt hurtigt dejen sammen.
Saml dejen, kom den i en skål med låg, sæt i køleskabet i en time.
Tag dejen ud af skålen og rul dejen ud på en meldrysset bordplade.
Stik kiksene ud med et glas, din ynglingsudstikker eller skær dem i firkanter.
Sæt kiksene på en bageplade med bagepapir og prik dem med en gaffel.
Bages i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i ca 15 minutter.
Lad dem køle af på en rist.
Hver dag når Johan og Julie kommer hjem fra vuggestue, ‘lander’ vi lige herhjemme med en kop te, lidt frugt, grøntsager og en kiks.
Indtil for nyligt havde jeg ikke prøvet at bage havregrynskiks selv. Jeg tænkte på kiksebagning, som et ret overskudsagtigt projekt. Så det blev udskudt lidt. Og lidt længere. Og nu skulle det så være og de sidste par uger har jeg forsøgt mig frem og efter noget tid lavet den lækreste opskrift på hjemmebagte havregrynskiks.
Nu tænker jeg bare, at det skulle jeg da have gjort for længe siden.
Mon jeg nogensinde kommer til at købe kiksene igen? Det er jo både billigere og virkelig lækkert at bage dem selv. Jeg har ideer til mange flere forskellige kiksevariationer, som jeg skal prøve af.
Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *
- Camilla skrev:31. januar 2012 kl. 09:43
Uhm.. de ser lækre ud! Dem må jeg snart afprøve. Vil være gode som alternativ til de hjemmelavede myslibarer vi plejer at spise om eftermiddagen, når vi kommer hjem fra børnehaven.
- Ann-Christine skrev:31. januar 2012 kl. 22:21
Hjemmelavede müslibarer er heller ikke det værste. Måske jeg snart skal lave dem herhjemme, det er jeg sikker på at Johan og Julie vil sætte stor pris på
- Maria skrev:31. januar 2012 kl. 11:39
Uh de ser så lækre ud – og jeg har lyst til at bage dem med det samme! Har du et forslag til hvad jeg kunne bruge i stedet for ølandshvede som jeg aldrig har hørt om før i dag. Jeg har nærmest alt andet mel til min rådighed :)
- Ann-Christine skrev:31. januar 2012 kl. 22:26
Jeg ville bare bruge hvede eller spelt. Eller måske halvt hvede, halvt grahamsmel. Jeg elsker Ølandshvede, det har en herlig smag og men havren tager ret meget over i disse kiks, så alm hvede vil også være helt fin
- Maiken skrev:31. januar 2012 kl. 11:45
Uhm de ser lækre ud. Elsker alt med havregryn i, så må vist hellere prøve dem her engang :)
Mvh Maiken - Ann-Christine skrev:31. januar 2012 kl. 22:27
Endelig, de smager skønt når de er helt friskbagte
- Benedikte Capion skrev:31. januar 2012 kl. 12:09
De ser virkelig gode ud og lyder lækre! Kan faktisk lige forestille mig smagen af dem :)
- Ann-Christine skrev:31. januar 2012 kl. 22:27
Jeg får faktisk helt lyst til at hapse en med en skive ost på nu. Selv om jeg ellers sjældent spiser natmad ;)
- MissMuffin skrev:31. januar 2012 kl. 12:10
Perfekt med sån en lækker opskrift!
Jeg er i fuld gang med at lære at bage gode kiks selv. Første forsøg med vaniljekiks duede ikke, men nu ligger der en portion dej til nødde-og havrekiks og venter på efterbehandling. Så håber jeg, at de bliver gode. Næste forsøg må være dem her, for alle ingredienserne er på lager..- Ann-Christine skrev:31. januar 2012 kl. 22:29
nødde og havrekiks, det lyder dejligt. Jeg har faktisk altid ingredienserne på lager til disse, vældigt praktisk ;)
- Laura skrev:1. februar 2012 kl. 16:06
Jeg har lige smidt dejen i køleskabet.
håber det kan skabe lidt glæde i (de ellers lidt kedelige SU-venlige) madpakker herhjemme.- Ann-Christine skrev:1. februar 2012 kl. 20:57
Det håber jeg at de kan. Her har det været et kæmpe kæmpe hit at jeg har lavet nogle af dem i hjerteform. Tror jeg skal have flere sjove udstikkere, det gør virkelig børnene glade med kiks i andre forme
- Laura skrev:3. februar 2012 kl. 10:53
Nu er det et par andre studerende, jeg bor sammen med – men det gør vist ikke glæden ved kiks i sjove former mindre
- Ann-Christine skrev:3. februar 2012 kl. 13:35
ha ha, ved ikke lige hvorfor jeg bare antog at det var til børnemadpakker. Men enig, kiks i sjove former gør alle glade :)
- Mia skrev:3. februar 2012 kl. 15:14
Mums en lækker opskrift.
Har netop nydt de varme kiks sammen med mine små tvillinger som også var vilde med dem. Lavede dem med fuldkorns ølandshvede og ruggryn – det kan varmt anbefales :)- Ann-Christine skrev:5. februar 2012 kl. 20:25
Mmm, det lyder dejligt med ruggryn. Hyggeligt at du også har tvillinger, er de på alder med Johan og Julie mon?
- Sally skrev:9. februar 2012 kl. 21:14
Fin idé til en anden slags kiks – men kan jeres unger li’ dem? Jeg får altid skyld for at ville være for sund. Hvis der ikke er chokolade på den ene side af kiksene, er de ”halvt” fordømt på forhånd. Hvad synes jeres børn om havregrynskiksene?
- Ann-Christine skrev:11. februar 2012 kl. 13:06
Mine børn elsker dem her. Især hvis de er stukket ud i hjerteform eller lign – Men jeg tror faktisk aldrig de har smagt en chokoladekiks, så de har ingen holdning til, at det vil de hellere have ;)
- Mia skrev:13. februar 2012 kl. 15:39
De er lidt yngre, kun 14 måneder ;)
Men elsker at følge med i din blog og prøve opskrifterne. De er forresten fuldstændig vilde med “dine” knækbrød, så de bliver lavet ofte :)- Ann-Christine skrev:13. februar 2012 kl. 21:34
Hvor dejligt at høre. Det er altid lidt sjovt at høre fra andre som også har tvillinger :) Jeg pønser på at lave en samling af mine børns favoritter, spændende om nogle af dem også kunne blive dine børns favoritter :)
- Mia skrev:14. februar 2012 kl. 21:09
Det lyder som en fantastisk ide med den samling opskrifter, synes det kan være svært at finde inspirerede opskrifter som er børnevenlige…
Min dreng hedder forresten Valdemar :) ved ikke hvor .dk navnet stammer fra??- Ann-Christine skrev:15. februar 2012 kl. 12:26
Valdemar er et smukt navn :) Jeg har skrevet lidt om hvor navnet til min blog kommer fra her: http://www.valdemarsro.dk/pa-vej-tilbage-til-valdemarsro/
Og tak for feedback, det er jeg glad for :)
- MichelleS skrev:28. juni 2012 kl. 13:28
Hej Ann-Christine!
Jeg ville lige høre, om du tror, at man kan lave dejen om aftenen og så lade den stå i køleskabet til dagen efter? Jeg vil nemlig gerne have dem helt friskbagt til en fødselsdagsfest. Tror du, at man sagtens kan rulle dejen ud osv. hvis det har stået natten over?
- Ann-Christine skrev:28. juni 2012 kl. 13:42
Det tror jeg sagtens at du kan, jeg har ikke prøvet det selv godt nok … Men tror fint at det kunne lykkedes :)
Kh Ann-Christine
- SineA skrev:9. juli 2012 kl. 16:30
Jeg har ledt længe efter en kikseopskrift og endelig fandt jeg frem til en.
Det er virkelig en god opskrift på kiks og så kan jeg godt lide de ikke smager alt for sødt :)
Tak fordi du gider og dele den. - Ditte Damgaard skrev:5. september 2012 kl. 19:55
Super lækker dej at arbejde med! Håber kiksene bliver lækre! Og tak for inspirationen! :-)
- Ann-Christine skrev:6. september 2012 kl. 09:31
Hej Ditte,
Tak for din hilsen, jeg er spændt på om de blev gode?
Kh Ann-Christine
- Karina skrev:21. oktober 2012 kl. 13:12
Har netop bagt den første plade, og plade nr. 2 er i ovnen. Jeg får ca. det dobbelte i kiks af samme portion, og synes, at de er pænt tykke. Pyt, de smager rigtig godt (måtte lige smage en helt friskbagt – omend lidt varm). :) Der skal eksperimenteres med grovere gryn/grovere mel og evt. med julekrydderier.
- Ann-Christine skrev:22. oktober 2012 kl. 13:50
Uhh Julekrydderier, det var en glimrende ide. Det vil jeg prøve :)
- Annemette skrev:26. december 2012 kl. 13:37
Kiksene lyder virkelig lækre! Dem skal jeg prøve :)
Hvad er egentlig forskellen på at lade dejen ligge på køl i en pose kontra i en skål?
Mvh Annemette- Ann-Christine skrev:27. december 2012 kl. 23:27
Hej Annemette,
Det giver det samme, men mindre opvask ;-)
Kh Ann-Christine
- Kristina skrev:28. januar 2013 kl. 22:34
Først og fremmest tak for en vidunderlig inspirerende blog – min absolute yngling:-)
Jeg har flere gange lavet dine skønne havregrynskiks- sidst var til brunchbordet til min søns barnedåb. Jeg havde stukket dem ud som små æbler og min nevø på 6 år har efterfølgende spurgt sin mor flere gange om hun ikke kunne købe nogle af de der gode “æblekiks”;-) Så de er et stort hit i hele familien…
Skal have lavet en portion igen, som denne gang skal serveres for mødregruppen – og skal derfor høre hvor tyndt du ruller dem ud?? Synes nemlig at resultatet har været lidt blandet når jeg har lavet dem…
Mvh Kristina- Ann-Christine skrev:29. januar 2013 kl. 07:39
Hej Kristina,
Hvor er det bare rigtig dejligt at høre. De havrekiks er også populære herhjemme :)
Jeg ruller dem så tyndt som muligt, ellers synes jeg de kan være lidt svære at få sprøde. Nu tror jeg at jeg vil eksperimentere med rugkiks i dag, mon ikke det også kunne være godt ..
Ha´ en dejlig dag
Kh Ann-Christine
- Michelle skrev:6. februar 2013 kl. 11:17
De lyder virkelig gode – og samtidig et overskueligt projekt evt med hjælp fra børnene.
- Ann-Christine skrev:7. februar 2013 kl. 09:43
De er også lækre, i går lavede jeg dem i en ny variant med kardemomme. De er på bloggen i dag og blev også super lækre :)
- Silke skrev:30. april 2013 kl. 15:17
De smager super godt!
Har lige bagt dem, mums.
Næste gang tror jeg at jeg skal lave dem lidt tykkere, de blev vidst lidt for tynde!- Ann-Christine skrev:1. maj 2013 kl. 13:09
Det lyder dejligt :) De er så gode når de er het friskbagte og sprøde
- Heidi skrev:5. august 2013 kl. 10:59
Faldt over din opskrift og prøvede den fordi den har knap så meget smør i som de fleste andre kikse opskrifter. Mums den er god, har lavet den to gange, anden gang med lidt ekstra rørsukker i. Det bliver min faste grundopskrift og jeg har tænkt mig at prøve alt fra chokolade, ingefør ogver i alverdens nødder.
Mange tak
Heidi- Ann-Christine skrev:6. august 2013 kl. 09:56
Hej Heidi,
Hvor er det dejligt at høre – og det lyder virkelig som nogle lækre smagsvarianter du har planer om – jeg bliver vist nødt til også at prøve dem af ;)
Prøv også at server dem med et tyndt lag dulce latte mellem to kiks: http://www.valdemarsro.dk/dolce-latte-cremet-karamel-kogt-i-et-glas/ – det smager fantastisk
Kh Ann-Christine
- Anita skrev:3. oktober 2013 kl. 20:29
Super lækre kiks og så nemme!!! Lavede dem med grahamsmel/hvedemel….rigtig godt :-)
Lavede dem sammen med sønnen på 21 mdr – det blev til traktorer, tog, biler og flyvere med hans nyindkøbte udstikkere og han blev simpelt hen så glad for dem. Ikke sidste gang de bliver lavet :-)
- Ann-Christine skrev:4. oktober 2013 kl. 11:20
Nårh, hvor dejligt! Det lyder virkelig som om I havde et super hyggeligt lille bageprojekt sammen :)
- Sisse skrev:1. november 2013 kl. 21:44
Tak for opskriften! Jeg har lige prøvet den og den er dejlig nem, smager dejligt men alle mine kiks er desværre blevet bløde :( Jeg har desværre ikke en ovn med varmluft så går ud fra det er der d
en er gået galt men opskriften skal helt sikkert have chancen igen når jeg har mulighed for at bruge en anden ovn :)- Ann-Christine skrev:4. november 2013 kl. 09:31
Hej Sisse,
Jeg bagte dem også uden varmluft i min tidligere ovn. Jeg tror måske bare du skal give dem lidt mere eller skrue 10 grader op for ovnen.
Det er så forskelligt med ovne, men prøv i første omgang at give dem lidt ekstra næste gang.
Kh AC
- Anette Nielsen skrev:12. november 2013 kl. 15:23
Hej jeg bagte dine kiks forleden men synes de blev meget bløde, hvad har jeg gjort forkert.
- Ann-Christine skrev:13. november 2013 kl. 12:38
Jeg tror at de enten ikke har været rullet tyndt nok eller at de skulle have lidt længere i ovnen.
- Anette Nielsen skrev:15. november 2013 kl. 22:28
Tak for svaret det vil jeg prøve næste gang, jeg har brugt dine opskrifter
Flere gange og med held. Det er rigtig god hjemmeside som jeg vil bruge fremover. - Lisbeth Andersen skrev:20. januar 2014 kl. 19:01
Forbistret gode kiks. Bagte den første portion i eftermiddag, og nr. 2 ligger i køleskabet. Der bliver hapset fra bageristen, hver gang et familiemedlem går forbi…og de gør de tit. Tak for opskriften :-)
- Ann-Christine skrev:21. januar 2014 kl. 10:19
Ih, hvor jeg kender det ;)
Skønt at høre at de kan lide kiksene, jeg tror sørme jeg vil bage en portion med mine børn i eftermiddag :)
- Grethe Larsen skrev:26. marts 2014 kl. 14:09
Jeg synes dine havregrynskiks er lækre, men sidste gang jeg bagte dem
Erstattede jeg halvdelen af havregrynene med finthakkede mandler -bestemt ingen dårlig ide!- Ann-Christine skrev:27. marts 2014 kl. 07:51
Jeg er lige begyndt at gøre lidt det samme og er vild med resultatet, så det er så sjovt du nævner det – Der kommer nemlig en mandel/havregrynskiks med i min kommende bog også ;)
- Emilie skrev:14. juni 2014 kl. 00:06
Hej,
Jeg har planer om at forsøge mig med denne opskrift. I den forbindelse vil jeg høre med holdbarhed; kan de bages nogle dage i forvejen? Hvor længe kan de holdes lækre og sprøde? De skal bruges en lørdag og vil meget gerne bage dem før da jeg skal lave meget mad. Tænker om det kan gå at bage dem tirsdag?
Også vil jeg også lige takke for en lækker blog :)
Bagehilsner Emilie- Ann-Christine skrev:14. juni 2014 kl. 08:52
Kære Emilie,
Mange tak :)
Jeg vil ikke anbefale at du bager dem et par dage før, de er virkelig lækre når de er helt friskbagte, men de holder sig ikke sprøde til dagen efter. Der smager de dog stadig godt.
Dejen kan du dog godt lave dagen eller to dage før og så opbevare den på køl.
Jeg håber det lykkedes, uden at blive for presset med tiden og alle de andre ting der skal laves
Kh Ann-Christine
- Ann-Christine skrev:10. august 2014 kl. 14:17
Jeg oplever at det bliver meget hurtigere absoberet af grynene – det fungere bare en smule bedre, synes jeg :)
- Pernille skrev:9. august 2014 kl. 11:25
Jeg har lige lagt en portion dej i køleskabet, med finthakket gulerod i. Dem glæder jeg mig meget til.
- Ann-Christine skrev:10. august 2014 kl. 14:20
Dét lyder som en virkelig god variant. Jeg håber de bliver gode! :)
- Rikke skrev:28. august 2014 kl. 14:18
Hey.
Tusind tak for en fed blog, er herinde hver dag! Har lige læst “den hemmelige kok” af Mats-Eric Nilsson, som undersøger hvordan fødevarerproducenterne fusker med vores madvarer – så nu laves alt fra bunden herhjemme, og din blog er super god inspiration, tak :-)Hvor mon du køber hvede og ølandshvede? Har både har været i Føtex og i helsebutik:)
Hilsen én som godt kunne bruge lidt mere i SU;)- Ann-Christine skrev:29. august 2014 kl. 10:10
Hej Rikke,
Hvor er det rart at høre – mad lavet fra bunden er nemlig også en af mine små hjertesager :) Og det er ærlig talt lidt skræmmende at tænke over hvad der indimellem bliver puttet i produkter man kalder mad … Måske jeg lige skulle skrive den hemmelige kok på min læseliste :)
Jeg køber oftest mel, både alm hvede og Ølandshvede i Superbrugsen, der har de et mærke med økologisk mel fra Claus Meyer, som jeg er rigtig glad for.
Kh Ann-Christine- Rikke skrev:31. august 2014 kl. 10:23
Jeg ville klart anbefale den:) Det er i hvert fald en øjenåbner og en kæmpe motivation for mig.
Tak for tippet – superbrugsen it is.
God regnvejrsdag.
Hilsen Rikke
- Louise skrev:16. oktober 2014 kl. 14:32
Hej Ann-Christina.
Jeg har bagt disse kiks før, hvor jeg fulgte opskriften, og resultatet blev bare kanon!! De er SÅ lækre. Nu vil jeg bage dem igen, men har ingen ølandshvede. I stedet har jeg: fuldkorns hvedemel, durumhvedemel, speltmel, ruggryn og så selvfølgelig hvedemel. Hvad ville det bedste alternativ til ølandshvedemel være?
Hilsner fra den bageglade ;-)- Ann-Christine skrev:17. oktober 2014 kl. 10:51
Hej Louise,
Hvor er det dejligt at høre :)
Jeg ville blande fuldkorn hvede og speltmel 50/50 og så bruge det i stedet. Det bliver godt, tror jeg :)
Kh AC - Louise skrev:16. oktober 2014 kl. 14:33
Sikke en træls stavefejl. Ville selvfølgelig skrive Ann-Christine! Det må du undskylde :-)
- Ditte skrev:22. oktober 2014 kl. 18:44
Hej Ann-Christine,
Jeg har det sidste års tid misbrugt dine skønne opskrifter på det groveste :-D een af dem jeg er særligt glad for er denne på kiks, jeg har de sidste par gange skiftet havregrynene ud med hvedeklid, det giver en meget sprød kiks der holder sprødheden i hvertfald et par dage, formentlig også længere, men det vides ikke i skrivende stund, da de kun holder til anden dagen her i huset :-D … Og så er sidegevinsten at de kommer højt op i kortfiber indhold :-)
Bare et lille tip. Tusind tak for en skøn blog
Mvh Ditte- Ann-Christine skrev:23. oktober 2014 kl. 09:27
Hej Ditte,
Tusind tak for tippet, det vil jeg prøve! :)
Og hvor er det dejligt at høre at du har stor fornøjelse af mine opskrifter. Det er jeg rigtig glad for :)
Kh AC
- Mie skrev:13. januar 2015 kl. 19:47
Hej…
Hvor længe kan de holde sig skal bruge dem til tilbehør til ostebord og ville gerne lave dem 2-3 dage i forvejen…- Ann-Christine skrev:14. januar 2015 kl. 08:26
De er allerbedst lige når de er bagt, for så er de sprødest, men jeg tror dog sagtens de kan holde sig 2-3 dage og stadig være gode
- Louise skrev:26. januar 2015 kl. 08:15
Mums. De ser lækre ud. Er det groft eller fint ølandshvede du bruger?
- Ann-Christine skrev:26. januar 2015 kl. 16:05
I disse har jeg brugt den almindelige ølandshvede, det må være den fine
- Hanne K Jensen skrev:3. februar 2015 kl. 11:13
Skøn opskrift…. Sønnike elsker dem i forhold til de mere vaniljeagtgie kiks.
Udstikker dem med en flagermuseudstikker og vupti er vi klar til Batman-fødselsdgsfesten i Bh, hvor de sukkerholdige kager ikke er velkomne. En kiks med frugt og smoothie er dog godkendt. :-)
Takker for en god blog – læser altid gladeligt med. :-)
- Ann-Christine skrev:3. februar 2015 kl. 17:05
Tusind tak, det er jeg glad for at høre. Og hvor fint og seje batman figurer lyder som et rigtigt fødselsdagshit :)
- Maria skrev:29. marts 2015 kl. 19:12
Jeg brugte 1. LITER vand hahahha OMG. Jeg sá forkert.. det var ikke sá godt :)
- Ann-Christine skrev:31. marts 2015 kl. 08:28
Åhh nej :)
Ups – fik du så bagt rigtig mange kiks? ;) Eller gav den et forsøg mere?
- Amalie skrev:6. juni 2015 kl. 11:49
Har du et forslag til hvilket glutenfrit mel der ville kunne bruges i stedet for? Tænker selv boghvedemel måske?😊
- Ann-Christine skrev:7. juni 2015 kl. 21:32
Jeg tror også boghvedemel vil være rigtig fint. Sig endelig til hvis du prøver :)
- Katrine skrev:27. juli 2015 kl. 11:55
Rigtig lækre kiks, laver dem tit med min søn. De holder sig glimrende i en boks i køleskabet uden at blive bløde. Herhjemme ruller vi dejen ud, prikker huller med en firkantet perleplade og så stikker vi dem ud :-)
- Ann-Christine skrev:28. juli 2015 kl. 08:24
Hvor er dét smart! Fint lille køkkentricks, det vil vi da lige forsøge os med næste gang vi bager kiks :)
- Marie Sofie skrev:14. marts 2016 kl. 16:15
Mums, har netop bagt disse med min 3årige datter.. De er bare lækre😃 vi puttede 1dl hvedemel og 1dl rugmel og så puttede vi lidt ristede kokos og hakkede mandler – det kan godt anbefales.
Tak for en fantastisk blog, som vi ofte bruger👍
- Ann-Christine skrev:16. marts 2016 kl. 10:11
Uhm, det lyder lækkert – og som et hyggeligt bageprojekt :)
Og tusind tak, det er jeg glad for at høre
Kh AC
- Voss skrev:10. april 2016 kl. 22:06
Har lige bagt dem, vildt hurtig opskrift – perfekt til bagedag for små skolebørn.
men vidste ikke om kiksene skulle være tynde eller tykke, så lavede min 2 cm og tror desværre de 1,5 cm blev lidt for tykke.
jeg synes de blev lidt scones agtige.
Men smagen er lækker.
Næste gang vil jeg prøve lidt mere sukker og mandler.- Ann-Christine skrev:12. april 2016 kl. 22:15
Dejligt at høre!
Jeg plejer at lave dem ca 1/4 cm tykke – prøv evt også denne opskrift: http://www.valdemarsro.dk/havregryns-cookies/ det er gode og lidt chewy cookies som er så skønne også :)
- Louise skrev:19. juli 2016 kl. 14:36
Tak for dejlig opskrift. Her blev de nydt i fulde drag af lillepigen på 15 måneder og af farmand. Jeg fik dog nærmere 30-35 stk :)
- Ann-Christine skrev:20. juli 2016 kl. 11:08
Hvor dejligt at høre :)
– mine havregrynskiks er nok også lidt større end normalt ;)
- Pia Conradsen skrev:21. september 2016 kl. 11:08
Hej Ann-Christine
Bruger tit dine opskrifter, er virkelig fan af din hjemmeside:)
Jeg har aldrig brugt Ølandshvede, så kan du fortælle mig, er det lidt groft eller fint ligesom hvedemel. Du skriver at man i stedet kan bruge hvede, spelt eller halvt hvedemel og grahamsmel. Når du skriver spelt er det så fuldkornsspelt du tænker på her og hvilke at disse melsorter vil du vælge, hvis man ikke lige har Ølandshvede.På forhånd tak.
Pia
- Ann-Christine skrev:21. september 2016 kl. 11:37
Hej Pia,
Hvor er det dejligt at høre! :)
Denne opskrift er så taknemmelig så den kan du faktisk bare bruge hvad du synes (både fuldkorn og sigtet mel)- hvis du skal købe en mel til formålet, så køb en god en, der også er skøn at bage brød og boller med. Det er både spelt, hvede og ølandshvede – så køb bare den du foretrækker eller har lyst til at prøve af. Min varmeste anbefaling er at prøve sig frem og se (og smage) hvordan resultatet bliver godt men forskelligt med de forskellige melsorter.
Ølandshvede er lidt grovere end sigtet hvedemel. Når man fx bruger det til at bage boller af, så kræver det mere tid til at suge væske til sig, og det suger også mere væske end sigtet hvedemel – hvorfor der kan bruges mindre mel ved bagningen. Så ølandshvededej kan med fordel æltes ved høj hastighed i 10-15 minutter på en røremaskine, hvor imod fx spelt slet ikke skal æltes så voldsomt og længe.
Tror da næsten at jeg vil lave en melguide på et tidspunkt :)
Håber det hjalp lidt
Kh AC- Pernille Spenner skrev:23. november 2016 kl. 13:34
Hej og tusinde tak for en virkelig god og inspirerende blog.
Jeg har netop lagt første portion dej i køleskabet, og jeg glæder mig SÅ meget til at smage dem :-)
Jeg har dog lige et spørgsmål: jeg vil meget gerne udstikke dejen i fine forme til min lille datter, men jeg synes, at dejen var temmelig svær at samle da jeg havde æltet den. Den blev lidt ligesom en specie-dej. Er det sådan, den skal være?
På forhånd mange tak for svar :-)- Ann-Christine skrev:23. november 2016 kl. 22:30
Den bliver nemmere at have med at gøre, når den har været på køl i lidt tid, for den skal lige samle sig. Håber det går an :)
Tusind tak for din søde hilsen.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
P.S opskriften på pebernødder er også super skøn til at udstikke i fine former og den er skæg for børnene at forme i sjove små kager- Pernille Spenner skrev:24. november 2016 kl. 13:08
Hej igen,
Tak for dit hurtige svar :-)Jeg må lige fortælle dig, at de blev en KÆMPE succes, både hos min datter på knap halvandet men også hos min mand samt undertegnede ;-) ;-) Jeg har sjældent set min mand så begejstret for en snack der ikke var chips eller chokolade!
Hvad angår udstikningen, så gik det ok (dog var den stadig lidt porøs). Men det blev til fine juleformer.
Tak for opskriften på pebernødder, men da min datter ikke skal have (for meget sukker), er jeg på udkig efter opskrifter med så lidt sukker som muligt. Jeg må se, om jeg kan finde sådan nogle på her på bloggen.
Vh Pernille
- Ann-Christine skrev:25. november 2016 kl. 12:10
Hvor er det skønt at høre! Jeg er glad for at det gik godt og så er jeg helt vild med at du har din lille halvandet årige datter med i køkkenet, og kan sagtens følge dig mht sukker i hendes alder :)
Jeg ved ikke om du har set denne opskrift, som jeg har på hverdagsmuffins, men den vil måske lige være et hit hos jer, hvor hun kan være med til at mose bananer, fylde formene osv. De er et stort hit hos mine børn de muffins.
Rigtig god fornøjelse og tak for tilbagemeldingen :)
Kh AC
- Natasja Michael skrev:4. marts 2017 kl. 15:07
Jeg har bagt dine skønne havrekiks flere gange. – Er i sommerhus denne weekend og trængte til noget ekstra lækkert: Har derfor forsøgt mig med at putte hakket mørk chokolade i halvdelen af dejen og rullet denne halvdel af dejen lidt tykkere ud end ellers og stukket kagerne ud med et mindre glas. Voila, så er der småkager til kaffen og kiks til osten.
- Ann-Christine skrev:6. marts 2017 kl. 12:24
Uhmmm, det var da en virkelig dejlig ide! Det skal prøves :)
- Heidi skrev:25. november 2017 kl. 15:10
Hvordan for du dem kikse sprøde, og hvordan forbliver de sprøde.
Hilsen Heidi- Ann-Christine skrev:25. november 2017 kl. 22:38
De er sprøde når de er helt frisktbagte – og kan derefter opbevares i en småkagedåse. Men de beholder ikke helt den samme sprødhed, som når de er helt frisktbagte :)
- Mia skrev:28. august 2018 kl. 09:58
Min datter har mælkeallergi
Hvad kan jeg skifte smørret ud med for at de fortsat bliver gode. Vil margarine kunne gå?
Hun er i tiden meget kræsen med smag, konsistens så det er meget svært at finde på hvad hun kan få med i madpakken som giver energi og mætter og som er lækkert.
Tak for lækker blok😉- Ann-Christine skrev:28. august 2018 kl. 13:01
Hej Mia,
Jeg er ikke selv så begejstret for margarine, så jeg vil anbefale en god laktosefri smør i stedet – fx har naturmælk dette i sortiment.
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC- Mia skrev:28. august 2018 kl. 20:31
Lækre kiks!
Brugte margarine i denne opskrift de smagte lækkert!
Naturlig smør bliver hurtig meget blød så det er spørgsmålet om det er godt til småkager ol..
God aften- Ann-Christine skrev:29. august 2018 kl. 08:16
Dejligt at de blev gode :)
Jeg bruger altid udelukkende rent smør til småkager og det både fungere og smager super godt ♡
- Christina Rosenkvist skrev:28. januar 2019 kl. 15:44
Hejsa.
Jeg har lige lavet dine kiks med havregryn,de er dælme gode😁 Jeg har bare et spørgsmål. Skal dejen være så tør når den skal rulles ud?
Jeg kunne næsten ikke rulle den ud,så nogle af kiksene blev ret tykke og bløde og den smulrede for mig.
Har du et fif til den dej😁Og tak for at du laver sådan nogle nemme opskrifter😀👍
Vh Christina
- Ann-Christine skrev:28. januar 2019 kl. 20:55
Hej Christina,
hvor er det dejligt at høre at du synes godt om dem.
Prøv evt at tage dejen ud af køleskabet efter 30 minutter eller alternativt komme 1-2 spsk vand i dejen, så tror jeg den bliver lidt nemmere.
Tak for din søde hilsen, det varmer ♡
Kh AC- Christina Rosenkvist skrev:28. januar 2019 kl. 20:58
Tusind tak for svar😁 min datter på 8 var også vild med dem.
Vh Christina
- Ann-Christine skrev:3. juli 2019 kl. 09:30
Jo, gerne – det sætter jeg på vores liste til efterårsvideoer, som vi starter op med igen til september :)
- Anne skrev:11. november 2019 kl. 15:25
Når jeg ruller ud til kiks, gør jeg det mellem 2 stykket plastic (en opsptættet alm 4 liters plastpose) = intet griseri med mel på bordet.

Jeg hedder Ann-Christine, er mor til to skønne 10 årige og gift med Martin.
På Valdemarsro deler jeg mine skønneste madopskrifter, rejseguides, inspiration til gode bøger, samt en små hverdagslykkeglimt.
Læs mere om Valdemarsro her >>
Se med når jeg laver mad i mit køkken ...
Har du lyst til at se mine opskrifter på video - så kig endelig med indenfor, når jeg laver mad i mit køkken på
Valdemarsro YouTubekanal her >>