Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/salt-karamel-is/

Saltkaramel is

Mums, det var en skøn og så absolut vanedannende saltkaramel is – som jeg viste på instagram i forgårs og lidt for hurtigt svarede, at opskriften allerede lå på bloggen, da der var et par stykker  der spurgte … men det gjorde den da slet ikke. Eller billederne til opskriften, som jeg knipsede i sidste uge, lå her som en kladde og da blogindlæg eller opskrifter, så åbentbart ikke skriver sig selv, så måtte jeg da lige i gang med det her til morgen ;)

Det er en drønlækker is.

– Og hvis I er til mere lækker saltsmag sammen med alt det søde og vanilje lækre is, så drys gerne et par små saltflager i isen – det er en fryd når det salte og det søde blander sig i smagsoplevelsen.

PT3H

Saltkaramel is

Tid i alt3 timer
Arbejdstid30 min.
Holdbarhed2 måneder
Kan frysesJa
Antal1 portion
Ingredienser
  • 6 æg, æggeblommerne herfra
  • 125 g rørsukker
  • 4 dl sødmælk
  • 4 dl piskefløde
  • 1 vaniljestang
  • Karamel
  • 100 g rørsukker
  • 150 g piskefløde
  • 0,50 tsk flagesalt
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

Saltkaramel
Smelt sukker i en gryde ved middel varme. Det skal blive gyldent og få en lækker karamelfarve. Skrue en anelse op for varmen og tilsæt så fløden langsomt under omrøring, mens at gryden stadig står på varmen. Fløde og sukker skal blive helt ensartet i konsistensen og tykne til karamel.

Rør et nip salt i og tage gryden af varmen. Lad blot karamellen stå i gryden.

Saltkaramel is
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Den tomme vaniljestang kommes i en ny ren gryde, sammen med mælk og fløde og det hele koges op til kogepunktet.

Pisk nu æggeblommerne, vaniljekorn og sukker sammen i en skål og fjern vaniljestangen fra gryden. Kom mælken i æggeblandingen langsomt og i en tynd stråle langsomt, mens der piskes, piskes, piskes indtil al mælken er i og det hele er rørt godt sammen.

Blandingen kommes tilbage i gryden og varmes langsomt op, mens der hele tiden røres med et piskeris i gryden. Det skal op omkring de 85 grader, brug gerne et sukkertermomenter eller hold bare godt øje med det. Det må ikke koge, men skal blot lige tykne en lille anelse. Tag gryden af varmen og rør ca 1/3 af saltkaramellen i – det gør ikke noget hvis det ikke er nemt at røre ud. Bare lad det være og kom iscremen i en beholder med låg, sæt det på køl og lad det stå der nogle timer.

Hæld cremen på ismaskine og lad den køre i 15 minutter. Tilsæt halvdelen af  den resterende saltkaramel, i en tynd stråle rundt i isen og kør 5 minutter mere. Kom det sidste saltkaramel i isen, så isen bliver marmoreret en smule af karamellen, hvis det giver mening … det skal være sådan at man kan se at der er karamel i og lige få en intens smag af karamel hist og her, når saltkaramel isen nydes.

Sæt isen i fryseren i minimum 2 timer inden servering

valdemarsro youtube

Se med i videoen her, hvor jeg viser hvordan jeg laver karamel >>

800 ml is