Saltkaramel is
Saltkaramel is er en lækker og skøn isdessert at lave, og den skønne karamel med en anelse saltsmag giver så dejlig smag til isen.
Nyd den lækre is som den er, eller server den til bananasplit, en god chokoladekage eller med sommersøde bær.
Man kan sagtens bruge en færdiglavet karamel, eller man kan lave den selv. Hvis du har lyst, så prøv også at komme chokoladestykker i. Det smager også drøngodt.
Prøv også: opskrift på Rocky Road is >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Saltkaramel is
- 8 æggeblomme
- 175 g sukker
- 3 dl sødmælk
- 7 dl piskefløde
- 1 vaniljestang
- Karamel
- 100 g sukker
- 150 g piskefløde
- 0,50 tsk flagesalt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Saltkaramel
Kom sukker og piskefløde i en stor gryde og kog det op. Lad det koge under jævnlig omrøring, til karamellen er 110 grader. Lad det køle af i gryden og rør et nip salt i.
Saltkaramel is
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Fordel vaniljekornene i sukkeret og kom vanilje, sukker og æggeblommer i en skål. Pisk en luftigt og hvid æggesnaps med en håndmikser på højeste hastighed.
Kom den tomme vaniljestang i en gryde sammen med mælk og piskefløde og kog op til 90 grader.
Fjern vaniljestangen fra mælken og fløden og hæld langsomt vaniljefløden i æggesnapsen i en tynd stråle, mens der konstant piskes.
Kom blandingen tilbage i gryden sammen med 2 spsk. saltkaramel og varm langsomt op under omrøring til temperaturen er præcis 80 grader – mål med et sukkertermometer.
Kom iscremen i en beholder med låg og stil i køleskabet i minimum 1 time eller til næste dag.
Hæld cremen på ismaskine og lad den køre til isen har konsistens som en fast softice.
Kom i en isbeholder og fordel striber af saltkaramel og vend karamellen i isen. Der må gerne være hel stykker af karamel, så det skal ikke røres ud.
Sæt isen i fryseren i minimum 2 timer, inden servering.
Hej, Jeg skal lave is som jeg så gør en gang imellem, nu vil jeg prøve at lave den med karamelsauce, jeg har købt karamelsaucen fra Odense Marcipan, jag skal lave af 1/2 L. piskefløde, hvor meget karamelsauce skal jeg bruge, der er 175 g i flasken. Med venlig hilsen, Poul Nielsen.
Hej Poul,
Der bliver ca 1,75 dl færdig karamel af min opskrift på saltkaramel i opskriften her :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan jeg bruge laktosefri mælk og fløde til din is her? Jeg skal have besøg af en der er intollerant, men vil gerne lave saltkaramel-is, så derfor spørger jeg :)
Ja, det kan du sagtens gøre :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for en skøn is der smager fantastisk. Jeg oplever at min saltkaramel bliver helt hård og er nærmest som granulat, når jeg skal til at hælde den i isen… Sådan som jeg forstår din opskrift er karamellen stadig flydende… Hvad gør jeg lige forkert? For at få farve på karamellen må den jo lige varme et stykke tid…
Hej Søren
Tak for din fine hilsen :)
Bruger du et termomenter til at måle temperaturen på karamellen? For hvis den står på varmen efter den er nået de 110 grader, så kan den godt sætte sig for meget til at kunne være blød, også efter den er vendt i isen.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Ja jeg bruger termometer.
Når jeg når de 110 grader er karamellen stadig helt lys og slet ikke færdig. Gør jeg noget forkert? Skal sukkeret smelte før fløden kommes i, eller…? 😊
Tusinde tak for svaret.
Karamelmassen har sikkert været for varm. Det lykkedes at opvarme den ved svag varme. Jeg opvarmede den og tilføjede lidt mere fløde og en klat smør, så blev konsistensen fin. Og familien jublede.
Mange venlige hilsner
Lisbet
Hej Lisbet
Godt at høre den blev reddet :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Desværre så jeg videoen efter jeg havde lavet karamelmassen. Nu har jeg et problem. Mens jeg lavede isen, er karamelmassen størknet totalt. Jeg kun med stor besvær hakke to spiseskefulde karamel løs til opløsning i isen. Men hvordan kan jeg blødgøre karamelmassen, når jeg i morgen vil hælde den over isen i ismaskinen?
Jeg bruger med glæde dine dejlige opskrifter, men måske du lige kan hjælpe mig.
Mange hilsner
Lisbet
Hej Lisbet
Har du målt temperaturen på karamellen, som beskrevet i opskriften? Så burde det ikke ske at den bliver for fast.
Jeg tror du kan løse det ved at lade den stå ved stuetemperatur eller sæt den i en 50 grader lun ovn i 15 minutter, så den bliver lidt blødere igen. Så kan du forhåbentlig skære den i stykker og vende den i isen.
Kh Ann-Christine
Hejsa
Kan jeg bruge karamel lavet af kondenseret mælk i stedet?
ja, sagtens :)
Kære Ann-Christine.
Tak for dine dejlige opskrifter.
Jeg har lavet karamelisen, og den blev lækker.
Jeg haf ingen ismaskine, så jeg brugte flormelis i stedet for sukker, og rørte i isen ca fire gange i løbet af indfrysningen.
Flormelis skulle modvirke krystallisering.
Jeg brugte desuden muscovadosukker, den mørke, i stedet for alm rørsukker, og det giver en meget dyb, intens smag til karamellen
Glædelig jul
Har aldrig prøvet den metode til karamel før. Smart at det så ikke brænder så nemt på. Men syntes den blev meget lys, selvom det var godt over 110 grader. Den blev også grynet. Er det bare sådan den skal være?
(Forståeligt, hvis du ikke lige kan huske detaljerne i opskriften)
Hej Christian,
Det kan blive grynet hvis man rører for meget i det (kan det være derfor?), og jeg tænker også det kan være årsagen til du oplever den som meget lys.
Kh Ann-Christine
Uhmmm, det lyder lækkert med muscovado ♡
Tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul til dig
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Super lækker is. Den kommer helt klart ind i favoritkategorien
Hvor er det skønt at høre! Også en favorit her ;)
Den ser noget så god ud denne her is!
Jeg har dog lige ét spørgsmål..
Jeg nævnte for min søde mor at jeg havde fundet denne lækre opskrift, og jeg ville prøve at lave den til dem en dag.
Hun sagde dog med det samme at salten ville få den til at smelte meget hurtigt.
Hvad er din erfaring? :-)
Den er så lækker :)
Jeg har ikke oplevet at den smelter hurtigere end de andre hjemmelavede is jeg laver.
De smelter selvfølgelig hurtigere end købe is, fordi der ikke er alt muligt krimskrams og fortykningsmidler og den slags i – men jeg oplever ikke forskel på denne og fx en hjemmelavet vanilje is.
Kh AC
Hej Ann Christine,
Hvor ser det lækkert ud. Denne og din chokoladeis skal helt sikkert afprøves- Tænker dog om der er en grund til at du kører den på ismaskinen og så kommer den i fryseren efter? Kan jeg lige så vel køre den færdig på ismaskinen og så servere med det samme? :)
Du kan sagtens servere den med det samme – den er bare lidt mere ala softice. Ihvertfald fra min ismaskine, men det kommer nok lidt an på hvilken man har :)