Først og fremmest vil jeg lige sige, at de her boller blev virkelig lækre. Helt som jeg havde ønsket mig dem. Sprøde uden på og bløde og saftige med masser af smag inden i.

Men. Disse boller var bagt som tilbehør til den grøntsagssuppe vi skulle have til aftensmad. En grøntsagssuppe som lige blev bikset sammen af hvad vi havde af grøntsager. bouillon og krydderier. Den slags tilfældigheder plejer faktisk at gå meget godt. Jeg mener, med gode råvare, gode krydderier og den slags, kan det så gå virkelig galt.

Men det gjorde det  – eller det kommer nok an på hvem man spørger … Jeg var ihvertfald svært skuffet over suppen, som simpelthen ikke smagte mig. På ingen måder. Jeg bliver i det hele taget svært skuffet, når madlavningen en sjælden gang kikser (det er ikke for at prale, men det er altså heldigvis ret sjældent det kikser)

Men Johan og Julie var vilde med den grøntsagssuppe. Virkelig livrets-agtigt vilde med den. De bad om flere portioner og sagde “det smager godt” og “uhmm, mere suppe” og den slags udtryk, som jeg bare elsker, at de strøer om sig med under måltidet. De kunne også godt lide bollerne (selvfølgelig) men det med suppen forstår jeg simpelthen ikke. Vi var alene hjemme, os tre, til aftensmaden og jeg lod selvfølgelig som ingenting, men det er altså virkelig sidste gang jeg laver lige præcis den grøntsagssuppekombination. Medmindre de selvfølgelig ønsker sig den til deres fødselsdag, for så har jeg vel ikke rigtig noget valg …

Gulerodsbollerne med solsikkekerner, dem laver jeg til gengæld gerne igen og igen. De blev nemlig virkelig gode. Så opskriften på dem deler jeg gerne med jer.


Opskrift på 10 – 12 gulerodsboller

  • 3 dl vand
  • 1 dl ymer
  • 10 g øko gær
  • 40 g solsikkekerner
  • 40 g havregryn
  • 120 g revet gulerod
  • 1 1/2 tsk salt
  • 250-350 g hvedemel

Gæren røres ud i vand. Ymer, salt, solsikkekerner, havregryn og gulerod røres i. Derefter røres melet i, lidt efter lidt. Jeg ælter ikke dejen med hænderne, rører bare godt rundt – dejen skal være let klistret, men så fast til sidst, at du næsten ikke kan rører den. Så kommer jeg film over skålen og sætter skålen i køleskabet, gerne natten over. Næste dag former jeg 10-12 boller af dejen og sætter dem på en bageplade med bagepapir. Hæver 1/2 times tid ved stuetemperatur og kommes i ovnen ved 260 grader i 4 minutter, hvorefter jeg skruer ovnen ned til 225 grader og bager færdig i 16-18 minutter.