Gå til forsiden
Menu

Gulerodsboller med solsikkekerner og havregryn

Kategori: Opskrifter


Først og fremmest vil jeg lige sige, at de her gulerodsboller blev virkelig lækre. Helt som jeg havde ønsket mig dem. Sprøde uden på og bløde og saftige med masser af smag inden i.

Gulerodsbollerne var bagt som tilbehør til den grøntsagssuppe vi skulle have til aftensmad. En grøntsagssuppe som lige blev bikset sammen af hvad vi havde af grøntsager. bouillon og krydderier. Den slags tilfældigheder plejer faktisk at gå meget godt. Jeg mener, med gode råvare, gode krydderier og den slags, kan det så gå virkelig galt?!

Men det gjorde det  – eller det kommer nok an på hvem man spørger … Jeg var ihvertfald svært skuffet over suppen, som simpelthen ikke smagte mig. På ingen måder. Jeg bliver i det hele taget svært skuffet, når madlavningen en sjælden gang kikser (det er ikke for at prale, men det er altså heldigvis ret sjældent det kikser)

Men Johan og Julie var vilde med den grøntsagssuppe. Virkelig livrets-agtigt vilde med den. De bad om flere portioner og sagde “det smager godt” og “uhmm, mere suppe” og den slags udtryk, som jeg bare elsker, at de strøer om sig med under måltidet. De kunne også godt lide bollerne (selvfølgelig) men det med suppen forstår jeg simpelthen ikke. Vi var alene hjemme, os tre, til aftensmaden og jeg lod selvfølgelig som ingenting, men det er altså virkelig sidste gang jeg laver lige præcis den grøntsagssuppekombination. Medmindre de selvfølgelig ønsker sig den til deres fødselsdag, for så har jeg vel ikke rigtig noget valg …

Gulerodsboller med solsikkekerner, dem laver jeg til gengæld gerne igen og igen. De blev nemlig virkelig gode. Så opskriften på dem deler jeg gerne med jer.

Gulerodsboller – 10-12 stkUdskriv opskrift

Gulerodsboller – 10-12 stk

  • 3 dl vand
  • 1 dl ymer
  • 10 g øko gær
  • 40 g solsikkekerner
  • 40 g havregryn
  • 120 g revet gulerod
  • 1 1/2 tsk salt
  • 250-350 g hvedemel

Gæren røres ud i vand. Ymer, salt, solsikkekerner, havregryn og gulerod røres i. Derefter røres melet i, lidt efter lidt. Jeg ælter ikke dejen med hænderne, rører bare godt rundt – dejen skal være let klistret, men så fast til sidst, at du næsten ikke kan rører den. Så kommer jeg film over skålen og sætter skålen i køleskabet, gerne natten over. Næste dag former jeg 10-12 boller af dejen og sætter dem på en bageplade med bagepapir. Hæver 1/2 times tid ved stuetemperatur og kommes i ovnen ved 260 grader i 4 minutter, hvorefter jeg skruer ovnen ned til 225 grader og bager færdig i 16-18 minutter.


49 kommentarer

  • Anne skrev:

    De ser rigtig lækre ud!
    Hvordan kan det være, at man skal skrue ned for ovnen efter 4 min.?

    • Ann-Christine skrev:

      Jeg har eksperimenteret lidt med det og synes bollerne er blevet ret saftige på den måde. Men med en sprød skorpe. Bagetemperaturer og tider, er vist en af de ting jeg aldrig bliver helt færdig med at eksperimentere med – lige som melsorter og kombinationer af disse :)

  • Theresa skrev:

    varmluft eller alm. ovn!? er ikke mester ud i bagning, men disse boller lyder til at være nemme at gå til :)

  • Hvor er det sjovt som der er forskeld på børn og voksensmag ikke? Generelt synes jeg børnene foretrækker en lidt mindre smagsintens suppe, men de skulle jo også have mere følsomme smagsløg.

    Jeg foretrækker iøvrigt også almindelig ovn til brød og kage.

    • Ann-Christine skrev:

      Jo, det er virkelig pudsigt. De plejer godt at kunne lide alle former for suppe og det kan jeg også – men denne var virkelig kedelig og måske smagte den alligevel af meget for dem. Som du siger deres smagslød er mere følsomme.

  • Øglemor skrev:

    Uhm, de skal da klart prøves. Ligner lidt en variation over nogle “smat-boller”, jeg tidligere lavede hele tiden, men jeg havde helt glemt dem, efter jeg er begyndt at bage brød i Römertopfen. Nu vil HDD imidlertid gerne til at have madpakke med på arbejde, og så er boller jo lidt lettere at gå til.

    Øglen hjalp mig med at måle af, så det er vist en underdrivelse at sige, at dejen er lavet “på slump”. Prøvede også at putte lidt æble i, så nu er jeg spændt på i morgen, hvor de skal stå deres prøve. Tak for opskriften, i hvert fald :-)

    • Ann-Christine skrev:

      God ide med æble, det har jeg aldrig prøvet i brød. Blev det godt?
      Jeg ønsker mig også en Römertopfen, den er genial ik´

      • Øglemor skrev:

        Det blev faktisk ret lækkert med æble i dejen. Havde bare brugt et lille Discovery-æble, så det ikke overdøvede de andre ingredienser, og det gav en god syrlighed (og saftighed).
        Og jo, Römeren er genial. Overvejer dog at ønske mig en mere, så jeg har én, jeg kun bruger til brød og én, jeg kan bruge til anden mad, så leret ikke begynder at afgive smag til de forskellige retter…

  • Deborah skrev:

    Jeg kendte engang en lille dreng (for længst voksen) og han ELSKEDE også grønsagssupper! :-) Så jeg er ikke overrasket. Som du siger, så er det sjældent, at den slags går helt galt, men selvfølgelig kan det ske. Pyt skidt, det var det positivt, at ungerne kunne lide.

    Bollerne lyder dejlige og bestemt værd at prøve ved lejlighed. God weekend.

    • Ann-Christine skrev:

      Ja, de fik en skøn aftensmad – og de plejer godt nok også at elske grøntsagssuppe, det gør jeg også selv, så det kom ikke bag på mig. Men at de var vilde med den kedelige suppe jeg præsterede den aften, det overraskede ;-) God weekend til dig også, Deborah

  • Johannes Larsen skrev:

    Jeg blev nødt til lige at kommentere på de her, og sige tusinde tak for den her geniale opskrift. Vi brugte dem som burgerboller til hjemmelavede burgere på et tidspunkt, og der er de også helt fantastiske!

    • Ann-Christine skrev:

      Det er jeg virkelig glad for at høre, mange tak for din kommentar og ja, det var da en super ide at bruge bollerne til burgere også :)

  • Amalie skrev:

    Jeg ved ikke om det er et helt vild dumt spørgsmål, men kan man godt stille dem i køleskab i en time og så lave dem derefter?

    • Ann-Christine skrev:

      Det er da ikke dumt, jeg skal bare være sikker på hvad du mener :)
      Stille dejen i køleskabet eller?

  • Tanja skrev:

    Hej…
    Tusind tak for nogen fantastiske opskrifter..
    Ville lige hører om disse gullerodsboller
    Behøver at stå til hævning natten over?

    Mvh Tanja

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Tanja,
      Nej, det gør de ikke. Bare tilsæt lidt mere gær og måske en anelse mere mel, så hæver de hurtigere op.
      Kh Ann-Christine

  • Katrine skrev:

    Hej :-) hvor meget mere gær, og mel vill du putte i, og hvor længe skal de så hæves om man skal lave dem i aften ?

    • Ann-Christine skrev:

      hej Katrine,
      Vil du bage dem færdig i aften, og så forkorte hævetiden til fx 1-2 timer?
      Så ville jeg tilsætte omkring 40 g gær og komme nok mel i så du kan ælte den på bordpladen – den skal gerne være fugtig og lettere klistret. Men skal kunne æltes. Hævetid i 1 1/2 time under et rent klæde i en skål på køkkenbordet, så formes bollerne, lægges på en bageplade med bagepapir og hæver videre i 1/2 time mens ovnen varmer op.
      God bagning – hvis du når det :)
      Kh Ann-Christine

  • Michelle skrev:

    Hej Ann-Christine

    Dine boller ser lækre ud og jeg har tænkt mig at bage dem i aften :-) Jeg har dog et lille spørgsmål – kan de fryses?

    Hilsen Michelle

  • Rikke skrev:

    Jamen dog. Jeg havde jo ikke ledt ordentlig i dine opskrifter inden jeg stillede mit spørgsmål til “verdens bedste boller”. Jeg fandt lige denne opskrifter med gulerod i, så bliver min mor glad.
    Jeg har lige et enkelt spørgsmål til denne opskrift, for lige at have styr på dejens konsistens. Er det så rigtigt forstået, at det er den slags dej der så klistret at man former dem med skeer? Altså, dejen bliver ikke sådan at man kan stå og ælte og forme bollerne, vel? :-)

    • Ja, præcis. Den skal være ret klistret. Men ikke våd! Gulerødderne afgiver en del væske under hævning, så derfor skal den ved sammenrøring være lige præcis, så du næsten ikke kan røre den rundt længere. Så bliver de perfekte :)

  • Lene Holmboe skrev:

    Hej Ann-Christine

    Tusind tak for en super super lækker opskrift….. :-) Har prøvet dem et par gange nu – sidst med revet æble – de smager fantastisk. Jeg har ikke haft dejen til at hæve natten over, men har alligevel ikke kommet så meget mel i, at jeg kan ælte dejen på bordet – de bliver alligevel dejlige, luftige og sprøde – og dejligt, ikke at skal have fingrene i den:-) Nu er jeg jo blevet mere modig – har du prøvet at komme andet grønt i, end gulerod og æble?

    Glade bagehilsner
    Lene

  • Anja jessen skrev:

    Hej.. Denne opskrift var ikke nogen succes i mit bager køkken..jeg bager eller bød utrolig tit..de blev faste i dejen,og dermed heller ikke spor luftige. Nærmest lidt klæge.. Øv når jeg nu stod før op for at bage til familien… Anja j

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Anja,
      Hvor ærgeligt – der er ikke noget værre end en dag med dårlig bagekarma. Jeg skal ikke kunne sige hvad der gik galt, da jeg ikke selv har haft samme oplevelse med denne opskrift
      Kh Ann-Christine

  • Louise skrev:

    Mmh, denne dej er simpelthen bare så god! Helt fantastisk. Jeg har brugt den til at bage pølsehorn, som skal med i madpakken, og de blev mindst ligeså gode som bollerne :-)

  • Ida skrev:

    Jeg bruger 1/2 gulerod og 1/2 rødbede – kæmpe succe ( har to piger der bare synes alt er lidt sjovere når maden er lidt lyserød) En rigtig god opskrift, tak!
    Vil også bare sende en “generel” tak for din blogg, vi er blevet stor forbrugere af dine opskrifter med stor succes – så dejligt :-)

    • Ann-Christine skrev:

      Fantastisk – det skal jeg prøve næste gang. Tror også det vil være et hit herhjemme :)
      Og tusind tak for den søde hilsen, jeg er meget glad for at I kan bruge mine opskrifter og inspiration!
      Kh Ann-Christine

  • Susanne skrev:

    Hej Ann-Christine.

    Nu er det vidst på tide, at jeg får skrevet et par ord til dig :) Jeg er virkelig en stor “fan” af din blog! ;) Jeg går hjemme på barsel med Oliver på 4 mdr. (er også mor til Oscar på 6 år), og jeg besøger faktisk din blog næsten hver dag. Det er meget inspirerende at surfe rundt herinde.. Jeg har fundet utrolig mange lækre opskrifter, og jeg nyder virkelig dine flotte billeder og generelt den måde, du skriver på. Det er så autentisk; du kan virkelig lide det her, og det hele er bare skøn læsning! :)

    God aften til dig og din familie :)

    Mange hilsner, Susanne

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Susanne,
      Det er jeg godt nok glad for at du gjorde :) Tusind tak for din søde hilsen, det varmer virkelig på sådan en smågrå efterårsdag! Det er dejligt at vide at min glæde ved at blogge kan mærkes ved at læse med, og det er virkelig en stor fornøjelse at mine indlæg kan inspirere.
      Mange tusind tak for din hilsen.
      Rigtig god tirsdag til dig
      Kh Ann-Christine

  • Martin skrev:

    Kan man ikke bruge noget fuldkornshvedemel frem for almindelig hvedemel? Har du erfaringer med det og i så fald, hvilken mængde af hver?

    • Ann-Christine skrev:

      Sagtens. De bliver grovere og melet suger mere væske til sig. Prøv dig lidt frem med mængden til dejen er smidig og lækker at arbejde med

  • Sandra skrev:

    Hold nu op, hvor har jeg brugt denne opskrift mange gange nu. I sommerhus med vennerne, til morgenmad med familien, til hygge i vuggestuen osv osv. Tak for en lækker opskrift! Har lige lavet den endnu en gang, så der er friske morgenboller imorgen. Mhhmm

    • Ann-Christine skrev:

      Hvor skønt! Det er virkelig også en favorit herhjemme og jeg er rigtig glad for at høre at den også er blevet det hos dig :)

  • Kristina skrev:

    Mmm, tak for den opskrift! Sindssygt gode boller

  • Louise skrev:

    Hej ;-)
    Jeg ville bare høre om du kan fortælle mig cirka hvor
    mange kalorier én bolle cirka indeholder?

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Louise,
      Det kan jeg desværre ikke hjælpe med. Mon ikke der findes et sted hvor du kan taste ingredienslisten ind og så beregne?
      Kh Ann-Christine

  • Heidi Clemmensen skrev:

    De ser skønne ud! Jeg skal prøve at bage dem i aften. Ved du om man kan bruge yougurt natural fremfor ymer?

    • Ann-Christine skrev:

      Det kan man sagtens :)
      Håber du fandt ud af det – har haft vældig ‘travlt’ med at være offline og har bare stornydt sommervejret hele dagen ;)
      God fornøjelse med dem
      Kh AC

  • Mette skrev:

    Jeg bager næsten aldrig, men tænkte, at nu skulle det være. Og sikke en succes det blev.
    Bollerne blev helt fantastiske. Jeg bagte dobbeltportion og brugte 1 dl skyr og 1 dl creme fraiche i stedet for ymer og det gik simpelthen så godt. Jeg skal her tre dage efter allerede i gang med en ny portion – eller dobbelt igen :)
    Mange tak for opskriften!
    God aften! :) vh Mette

    • Ann-Christine skrev:

      Hej Mette,
      Det er jeg bare så glad for at høre! Tusind tak for din søde hilsen og god bagelyst til dig
      Kh AC

  • Tak for en lækker opskrift, som min mor også kan spise da den er uden sukker. Jeg bagte 42 boller til min fødselsdag, min stakkels røremaskine kunne ikke følge med. Velkommen hjem til Danmark!

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *