Risotto med svampe
Den klassiske italienske risotto er en skøn og fyldig ret, som er meget mættende og et godt aftensmåltid, når man trænger til lidt komfort og hygge.
Her tilbereder jeg den lækre risotto med svampe og har brugt de klassiske risotto ris til tilberedningen. Men hvis man vil komme lidt mere budgetvenligt omkring retten, så kan man bruge grødris i stedet.
Retten kan fint udgøre et måltid i sig selv eller kan serveres som tilbehør til kød eller salater.
Prøv også: Bagt gnocchi i tomatsauce >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Risotto med svampe
- 1 løg, finthakket
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 400 g risotto ris
- 300 g champignon
- 1 liter grøntsagsbouillon, + ekstra efter behov
- 50 g parmesan, friskrevet
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk smør
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 50 g parmesan, friskrevet
- 1 håndfuld bredbladet persille, friskhakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Sauter løg og hvidløg i en gryde med olie, til løgene er bløde. Tilsæt ris og rør det godt igennem. Hæld 1 dl grøntsagsbouillon i gryden og rør, til risene har absorberet væden. Tilsæt mere grøntsagsbouillon lidt ad gangen, til al væden er brugt, og risene er møre.
Rist champignonerne på en meget varm pande med smør i 2 minutter og rør dem derefter i gryden med risotto sammen med friskrevet parmesan. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Server med revet parmesan og persille.
Har lige lavet opskriften for første gang, og tænkte om du havde en lækker arancini opskrift til resterne?
Hej Fabrianh
Jeg er ved at lave en opskrift på de lækre arancini, skal nok dele, så snart den er klar :)
Kh Ann-Christine
Hvor meget smør til champignonerne?
Hej Lene
Det kommer lidt an på din pande.
Jeg bruger omkring 1 spsk.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Risen var ikke kogt med 1,2l bouillon. Brugte meget mere end 25m til at lave maden. Vil meget gerne bed hvad jeg har lavet forkert. Brugte arborio ris… lav varme
Det kommer meget an på alt fra grydestørrelse (fordampningsoverflade), temperaturer osv, så det er svært for mig at sige, jeg synes den passer rigtig fint når jeg laver den
Kh Ann-Christine
Super lækker risotto. Man kan fint lave fyldte, bagte peberfrugter eller fyldte bagte squash eller stuffed tomato med den risotto der er tilovers. Eller lave dobbelt portion med vilje….
Hej Ann-Christine,
Tak for en skøn madblog! Vil blot høre om retten kan fryses?
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg vil ikke umiddelbart tro det gør noget godt for retten, men har ikke forsøgt det.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for nogle formidable opskrifter. Jeg har planer om din risotto til gæster, kan risottoen laves om eftermiddagen også blotte riste svampe om aftenen lige inden servering?. Evt varme risene med lidt ekstra væde?
Kh Kim
Hej Kim
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg synes næsten at en god risotto helst skal laves umiddelbart inden servering.
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Hvad vil du anbefale af grønt til retten?
ville jeg lave en simpel vinaigrette og vende i en grøn salat og drysse med lidt nødder til denne salat.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Tak for mange gode opskrifter.
Er det muligt at få en kopi af den oprindelige opskrift på risotto med svampe? Jeg kan ikke helt enes med denne.
På forhånd tak,
Thomas
Hej Thomas,
Jeg gemte et billede af den opskrift du skriver om, dog kun ingredienserne:
375 g risotto ris
300 g svampe, blandede
1 løg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
1,2 l grøntsagsboullion
2 spsk olivenolie
1 håndfuld bredbladet persille, friskhakket
100 g parmesan, friskrevet
salt
sort peber, friskkværnet
Hvis jeg husker rigtigt, så skal hvidløg steges sammen med svampene :)
Jeg har kun lavet denne opskrift på risotto med svampe og synes den er skøn :)
Kh AC
Hejsa!
Tak for en masse lækre opskrifter. I din risotto opskrift med svampe skriver du, at man skal bruge 1 fed hvidløg, finthakket. Men man skal både Sauter løg og hvidløg sammen samtidig med at der skal steges hvidløg sammen med svampene. Er det en halv fed til hver del? Eller misforstår jeg noget? 😊
Det var en fejl, jeg har nu skrevet det rent :)
God fornøjelse med retten og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Fantastisk nem opskrift! Laver den tit året rundt?
Så dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej – virkelig fin opskrift. Tror dog at opskriften skal justeres lidt, hvis man anvender grødris, som du skriver, man kan vælge at bruge. Mine grødris blev i hvert fald ikke møre med 1,2 L bouillon ;)
KH Julie
Simpelhent den lækreste opskrift på risotto!
Jeg skal lave en lidt større portion i morgen, så tænkte på om det kunne laves i en gryde fremfor en pande som normalt?
Så dejligt at høre! Du kan fint lave en lidt større portion i en gryde i stedet.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Som altid super glad for dine opskrifter.
Jeg er lidt nysgerrig på tiden for at lave rissotto, til 8 mennesker i stedet. Bør det tage den samme tid, som til 4, eller hvad tænker du? – mere i forhold til at kunne få det timet til gæsterne kommer.
Hej Trine,
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for!
Når jeg har lavet dobbeltportion har jeg ikke taget tid, men vil tro at du godt kan regne med omkring et kvarters tid ekstra.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
SUPER lækker :-) vil dog bare tilføje at der skulle meget mere bouillon vand end der står på.
Denne opskrift lyder virkelig lækker! Hvis man vil have lidt hvidvin i, vil du så mene det skal erstatte lidt af bouillonen?
Kh Marie
Ja, det kan du fint gøre
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Mange tak for lån af opskrift den er supper dejlig brugte lige lidt fløde til og runde af med og så rullede jeg dem til kugler og friterede dem men supper god opskrift tak.
GODT NYTÅR
Arni Beck
Hej Ann-Christine.
Jeg er helt ny med det her risotto, så jeg er lidt i tvivl: skal risene være helt bløde som i risengrød, når retten serveres, eller skal de bevare noget af deres hårdhed?
Vh Jonas
Hej Jonas,
Risene skal have blot en anelse bid og stadig have lidt struktur, samtidig med at de er cremede og lækre.
Svært at forklare, men smag på det løbende. De skal være behagelige, bløde og lækre at spise, og endelig tages af inden de bliver helt udkogte og smattede – samme princip synes jeg også gælder for risengrød :)
Kh AC
Tak for dit svar – det blev så godt i andet forsøg.
Glædelig bagjul
Nu vil jeg altså prøve at lave risotto :-) skal bruge det til forret med confiteret and. Hvor lang tid tager det cirka? Og kan det godt lunes uden at blive sjappet, hvis man laver det i god tid?
TAK for en skøn blog
Hej Christine,
Det er jo også så lækkert. Jeg vil anbefale at lave det friskt – alternativt kun tilberede det til det er 2/3 færdigt og tilberede det færdigt lige inden servering. God fornøjelse og tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej og tak for god inspiration👍🏻 Jeg vil lave denne risotto (første gang jeg skal tilberede risotto), som tilbehør til hovedret til gæster. Vi skal have fisketapas til forret. Vil gerne forberede risottoen inden forret. Kan jeg det?-evt forberede indtil den del i opskrift hvor der tilsættes svampe og ost? På forhånd tak for hjælpen, bh Birgit
Hej Birgit,
Mange tak for din søde hilsen :)
Hvis jeg skulle lave den i forvejen ville jeg tage gryden af varmen cirka 3-4 minutter før risene er helt færdige og møre. Stille den på køl til næste dag og derefter varme op igen, før jeg fortsatte med svampe og osten. Jeg tror det vil kunne lade sig gøre godt sådan :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Nu har jeg i nogen år fulgt dine opskrifter – og da også resten af siden, Jeg vender altid tilbage til dine opskrifter, som både er velsmagende og lige til at gå til. Skønt med god inspiration og no nonsens vejledning :-)
Det er vel nok dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på mine opskrifter
Kh AC
Kan man tilføje asparges istedet for svampe og med samme fremgangsmåde?
– tak for nogle skønne opskrifter
Hej Camilla,
Ja, det kan du sagtens – det vil være super lækkert! – og grønne friskbælgede ærter også, måske.
Smag evt til med lidt friskrevet citronskal inden servering
Tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med retten
Kh AC
Kan man bruge grødris istedet for risotto ris?
Ja, det kan du sagtens gøre :)
Jeg vil lave min yndlings ret nemlig denne risotto på min fødselsdag på mandag men vil gerne servere en salat dertil så det ikke bliver for tungt, hvilken salat vil du anbefale? ?
det lyder som en skøn fødselsdagsmiddag ♡
Min første tanke var denne rucolasalat – jeg synes den vil passe virkelig skønt til.
Rigtig god fødselsdag til dig
Kh AC
Så lækker, cremet og velsmagende risotto! Tak for endnu en dejlig opskrift:-)
Mvh Julie
Dejligt at høre! Mange tak for din søde tilbagemelding på opskriften
God weekend
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg planer at lave din lækre risotto til nogle gæster – men jeg skal bruge den som tilbehør til en hovedret til 6 voksne. Hvor meget ville du påregne der? Jeg formoder, at denne opskrift er til en ret, hvor risotto er den eneste komponent? :)
Tak for en fantastisk side, som jeg ofte bruge til madlavning, bagning osv.
Mvh. Kimie
Hej Kimie,
Jeg ville lave denne portion, når det er som tilbehør. Det tror jeg vil passe fint :)
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tilføjer du grøntsagsboullionen i en liter vand? Og er vandet koldt eller kogt?
Mvh Johanne
Grøntsagsbouillon i mine opskrifter er altid som færdigblandet boullion.
Mums, lækker og nem opskrift. Og god ide at tage en portion fra til ungerne inden tilføjelse af svampene ?? Prøv at tilføje granatæblekerner på toppen, det smager himmelsk ?
Uhm! Det lyder også lækkert :)
Hej
En virkelig dejlig blog du har:-)
Dejlige opskrifter og virkelig flotte billeder.
Jeg har bare et problem. Hver gang jeg prøver at komme ind på din Safran risotto ender jeg her, på din risotto med svampe..
Tusind tak, både for at gøre mig opmærksom på det og for de søde ord! :) Det er rettet nu, der må have været drillenisser i kodesystemet ;)
Jeg eeeelsker også risotto, og laver det næsten alt for tit. Prøv også en version, hvor der tilføjes Serrano-skinke. MUMS! :-)
Fortsæt det gode arbejde på Valdemarso. Jeg er blevet så inspireret af dig og dine opskrifter!
Tusind tak, Nanna! Det er jeg glad for at høre :) Jeg er også rigtig glad for at blogge her.
Det lyder virkelig lækkert med serranoskinke, jeg kunne godt forestille mig at det smager skønt! Det skal prøves.
Tak for tippet
Det er da helt perfekt at jeg lige har købt svampe i dag. Jeg vidste ikke hvad jeg købte dem til, men de så så lækre ud. Nu ved jeg hvad de skal bruges til :)
Det tror jeg du bliver glad for – altså at bruge svampene på en risotto :)
Hvor ser det bare lækkert ud hva! Det er helt sikkert en opskrift jeg skal prøve af.
Det er nemlig godt og perfekt her om efteråret
Hvor ser det delikat ud. Bruger du boullion fra terning, eller laver du den selv?
Tirsdagshilsner
Charlotte
Tak Charlotte, jeg laver ikke boullionen selv, kunne ellers være ret overskudsagtigt ;-) men her springer jeg let over og bruger den fra Herbamara, den har en dejlig smag, synes jeg
Synes ellers du virker temmelig overskudsagtig…. :o)
Nogen gange, Mette ;-)
Jeg elsker risotto – sjovt nok har jeg næsten lige skrevet om samme version af risotto på min blog. Vi samlede bare svampene i skoven inden – uhmn! Ægte efterårsmad!
KH Marian
Ja, det er virkelig ægte efterårsmad. Vi har også planer om en skovtur snart, tror da det skal kombineret med svampejagt :)
Kan man erstatte noget af bouillonen med hvidvin eller hvordan ville du gribe det an, hvis du ønskede at tilføje vin?
Vh
Lone
Hej Lone,
det kan du sagtens, det smager også dejligt med hvidvin i. Fx 1-2 dl hvidvin og tilsvarende mindre grøntsagsboullion
Kh AC