Forloren hare
Forloren hare er en vaskeægte mormorret.
En dejlig klassisk dansk ret, som smager fantastisk, når den forlorne hare fyldes med velsmag, gode råvarer og smag.
Jeg elsker at give de klassiske retter et twist, så de bliver serveret på en lidt ny måde, som passer til vores måde at lave mad og spise på. I denne opskrift har jeg tilføjet flere krydderier og gode sager, samt tilberedt retten med rødbeder og kartofler, som tager smag fra farsbrødet. Vi springer over den klassiske sauce og kogte kartofler, men der er tips under opskriften hvis du gerne vil have sauce til.
Prøv også: min bedste opskrift på boller i karry >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 6 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Forloren hare
- Fars
- 800 g hakket svinekød
- 3 skiver bacon, ristet sprødt og skåret i små tern
- 2 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 2 dl mælk
- 0,50 dl piskefløde
- 2 æg
- 20 g finvalset havregryn
- 2 spsk frisk timian, finthakket
- 1 tsk frisk rosmarin, finthakket
- 2 tsk salt
- sort peber, friskkværnet
- Desuden
- 4 spsk rasp
- 15 skiver bacon
- 250 g rødbede, i grove tern
- 250 g gulerødder, i tern
- 400 g kartofler, i grove tern
- 3 spsk frisk timian, finthakket
- frisk timian, til pynt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom alle ingredienserne til farsen i en stor skål og pisk det sammen med en håndmikser i 3 minutter.
Form farsen til et farsbrød i et fad, der er stort nok til at der både er plads til den forlorne hare, samt til rodfrugterne i tern.
Drys den formede fars med rasp og læg et fint lag bacon hele vejen henover farsbrødet.
Kom rodfrugter og finthakket timian langs begge sider af fadet.
Sæt i ovnen og bag i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i omkring 35-40 minutter (afhængig af ovnen, stegetemperatur ca. 75 grader)
Vend kartoflerne og rodfrugterne et par gange undervejs. Drys med lidt frisk timian inden servering.
Og haps, så fik jeg lige lyst til forloren hare – den havde jeg ikke set komme
Ha ha, lad mig endelig høre om du bliver begejstret for den :)
Jeg har allerede blevet bedt om snart at lave det igen ;)
Forloren hare med rodfrugter – vi har masser af rødbeder (og snart også pastinakker) i urtehaven. Så den må meget snart på menuen.
Elsker også de klassiske mormor retter med et tvist :-) I den kommende vinter skal vi have twistet de klassiske boller i karry en del, jeg elsker retten, men syntes ofte den kan blive lidt for tung (for meget kød og for lidt grønt).
Det er SÅ godt med rodfrugter! :)
Jeg har også være sådan lidt … med boller i karry, men er blevet fan! Jeg har lavet en ny opskrift som er med i bogen, og vi spiser retten lidt som denne kylling i karry: http://www.valdemarsro.dk/kylling-karry/ Dét er et hit og ikke spor tungt på den måde :) God fornøjelse med dit twist af retten også :)
Bum.. Så kom den forlorne hare på næste uges madplan.. :D
Yes! Det er jeg glad for at høre :)
Sådan :)
Tænk, at du kan få forloren hare til at se appetitligt ud! Det er noget af et talent! ;-)
Ha ha, jeg takker :)
Lidt grønt timian hjælper altid på det meste – også ondt i halsen siger min mor :D
Ser rigtig lækkert ud. Må nok erkende at sidst jeg fik forloren hare var på en spejderlejr for nok cirka 30 år siden (og den så altså ikke helt så lækker ud :-)). Måske den skal have en revival hjemme hos os – vi elsker ihvertfald “mormormad”
KH
Dorte
He he, det er heller ikke en ret der tidligere har været i højsædet hos mig, men det har ændret sig efter jeg lavede denne opskrift – og jeg har allerede fået en genbestilling på menuen herhjemme ;)
lad mig endelig høre hvad du synes, hvis du tester den :)
Kh AC
Forloren hare er en af mine yndlingsretter, når det kommer til traditionelt dansk mad. Men jeg har aldrig lavet det. Måske skulle jeg kaste mig ud i din version. Den ser virkelig lækker ud.
Tak! Det synes jeg kunne være så fedt, hvis du gjorde :) Og lad mig endelig høre hvad du synes om den
Herhjemme er det min kæreste som laver forloren hare med fed tyttebær-sauce! Meget vigtig og ualmindelig god! Sådan virkelig god. Men med efterårets rodfrugter og krydderier er vist noget jeg skal have sneget ind ;) Med nogle venner/familie over må det være et efterårshit :)
Kombinationen af denne her med en super lækker tyttebærsauce – det kunne jeg virkelig godt forestille mig :) Mums!
Super idé med rodfrugterne, det er allerede skrevet på menuen til på fredag. Kæresten var ret let at overtale, så snart han så dine fine billeder :-)
Ej, hvor skønt!
Rigtig god fornøjelse med retten :)
Først og fremmest en stor ros til dig for din kreativitet.
Og opskriften på forloren hare blev udført og serveret i går aftes til børn og mand. Opskriften kommer med i favorit kogebogen.
God weekend,
Charlotte
Hej Charlotte,
Tusind tak, det er jeg glad for at høre :) Den er også kommet med blandt vores familiefavoritter.
Rigtig dejlig dag til dig
Kh AC
Uhmm det ser bare SÅ lækkert ud. Har med stor succes prøvet en masse af dine opskrifter og glæder mig helt vildt til din bog udkommer :-) Bacon ovenpå, er den ikke stegt inden den lægges på “haren”? Den ser utrolig sprød ud. Den står på menuen til imorgen :-)
Hej Susan,
Hvor er det dejligt at høre :) Tusind tak!
Jeg har lige holdt lidt blogfri i weekenden, så ser først dit spørgsmål nu. Men jeg steger ikke baconen først, den bliver lækker sprød i ovnen.
Kh AC
Det her ser så läkkert ud ! Jeg blev ret nostalgisk over den der mormorsdressing, hvad har du i den ? Tak i övrigt for en dejlig og inspirerende blog :)
Hilsener fra Finland, Mette
Tusind tak, Mette :) Hyggeligt med en læser fra Finland!
Jeg har en opskrift på mormordressingen her: http://www.valdemarsro.dk/mormordressing/
Kh AC
Hvor lækkert! Jeg plejer at tilføje oliven (stenfri), peberfrugt, soltørrede tomater og feta i min fars og med en tomat sauce til. Det var sådan min farmor lavede den. Mmmm… :)
Uhm, det lyder som et helt lækkert græsk farsbrød! Mums :)
I dag står menuen på forloren hare – og du har æren! Glæder mig helt, det er flere år siden sidst :)
Uhmm, hvor dejligt!
Jeg håber den smagte skønt :)
Nu har jeg sat den forlorne hare i ovnen og venter i spænding. Min mor lavede det”altid” til mine fire børn i firserne. Har ikke fået det siden. Hele bradepanden er fyldt ud med udskårne rodfrugter.
Uhmm, hvor dejligt!
Ren nostalgi-mad. Det er hyggeligt. Jeg håber det smager rigtig godt :)
Rigtig god opskrift! Lækkert med en masse rodfrugter i fadet.
Den ene af mine piger spiser ikke kartofler, så denne opskrift er perfekt, for hun er vild med rodfrugter :-)
Tusind tak, det er dejligt at høre og hvor fint at rodfrugterne her også er et hit hos jer :)
Super lækker forloren hare. Din twistede version, høstede mange komplimenter fra både børnene og manden. Manden er ikke specielt vild med forloren hare- så tak for twistet ;-)
Ej, hvor skønt! Det er dejligt at høre at denne version blev et hit :)
Uhmmm…. :) Ih hvor det dufter dejligt i mit køkken!!!!
Vil bare takke dig for dine skønne mormor/farmor retter, som alle er med et lille twist! Jeg er stor tilhænger af at mine børn vokser op med “smagen” af Danmark… De gamle dyder må da gerne passes på, midt i alt det nye, anderledes og vildt lækre mad der også findes…!
-opskriften var så nem,(som mange af dine opskrifter) så begge drenge, 3 og 1.5 år, var med til at lave farsen. :)
Og så er dine opskrifter generelt bare overlækre, hyggelige billeder og jeg bliver så inspireret!
TAK for dit store arbejde.
– Randi
Tusind tak for din dejlige hilsen, den varmer og jeg er virkelig glad for at du kan bruge og har fornøjelse af mine opskrifter. Sådan en rar hilsen og sød kompliment, giver mig bare endnu mere lyst til at blogge :)
Jeg er helt enig med dig og synes også vi skal passe på de klassiske retter, men også gerne udvikle og tilpasse dem lidt og jeg er glad for at du kan lide mine twist på retterne :)
Kh Ann-Christine
Tak for en skøn skøn opskrift. Forloren hare er min mands livret. og den blev, endnu en gang, serveret til hans fødselsdag, men den har aldrig været bedre end i år. Jeg brugte dog ½ svine- og ½ oksekød som jeg plejer. Vi må være en storspisende familie:o) Vi var 4 voksne og 1 barn og ud over de 600 g rodfrugter kom jeg 300 g kartofler og 1 rødløg i kvarte med i fadet. Alt tilbehør blev spist rub og stub. Lækkert med den grønne salat.
Ej, hvor lyder det godt! Det er jeg glad for at høre – tusind tak for den søde hilsen og stort tillykke med ham :)
Det r en helt fantastisk ret. Og den grønne salat klær retten.. Foruden timian og rosmarin, kom jeg også lidt mynte i farsen, men ikke for meget..
Tak for helt igennem dejlig inspiration..
Det var en skøn ide med mynte i en ret som Forloren Hare. Det havde jeg ikke selv tænkt på, men det skal da prøves – jeg kunne godt forestille mig at det gav et friskt og lækkert twist på retten.
Tak for tippet
Kh AC
Jeg kom tilfældigvis forbi den her opskrift den anden dag. Jeg er normalt ikke den store fan af farsbrød og lign., men den her fungerer bare så godt. Også selvom jeg lavede lidt små justeringer ud fra udvalget i køle- og køkkenskab. Jeg anbefalende den til en kollega få dage efter og nu spørger hele min arbejdsplads efter opskriften :D :D
Ej, hvor skønt! Det er da bare så hyggeligt :)
Tusind tak for din søde hilsen, du må lige hilse dine kollegaer fra mig og sige at de også endelig må prøve det græske farsbrød så ;)
Rigtig dejlig aften til dig
Kh AC
Hej
Jeg skal netop til at lave denne lækre opskrift. Hvordan med væde fra kødet? Min mand er ret glad for sovs så vil det blive for meget at lave en brun sovs ved siden af?
Hej Trine,
Hvis du spørger min mand og mine børn, så er det heller aldrig for meget med brun sauce til en ret som denne ;) Jeg laver det normalt ikke til denne ret, da jeg synes at rodfrugterne og kartoflerne får så dejlig meget smag og væde fra kødet. Men det vil helt sikkert ikke gøre noget med en god sauce til også.
Kh AC
Har tilberedt din opskrift på forloren hare, og den var god. Tak? Rart at få brugt rodfrugterne. Har du en ide til hvordan jeg tilsmager bagte rodfrugter så smagen ikke er så fad. Citron bliver for skarp, synes jeg.
Jeg bruger tillige æbletern og halv okse og halv flæskefars til haren.
Hej Dorte
Hvor dejligt at høre :) Jeg har en opskrift på bagte rodfrugter her, den er et stort hit hos os
God fornøjelse
Kh AC
Man kan med fordel – og for sundhedens skyld – anvende blendede havregryn i stedet for rasp, fx til forloren hare.
Hilsen Susanne
Tak for RIGTIG god inspiration! Jeg har endelig igennem dine opskrifter “lært” at lave mad. Bedre sent end aldrig. :-)
Jeg vil på fredag lave din opskrift og tilføje feta og frisk persille.
Tænker du ikke jeg godt kan udskifte rosmarin med persille?
I din opskrift fremgår det ikke, om ovnen stå på 200 grader alm. ovn eller varmluft?
Kh. Nanna
Hej Nanna,
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det da dejligt at høre at du er glad for mine opskrifter :)
Jeg har fluks rettet det til med ovnen – i dag ville jeg bruge 180 grader varmluft, så det er noteret. Jeg er sikker på at det vil være rigtig lækkert med både feta og frisk persille i retten, det skal nok blive skønt.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Jeg er lidt forvirret – du skriver at I springer kartofler over, men de står under ingredienser som “300 g kartofler, i grove tern”?
På billedet ligner det dog også mere gulerødder end kartofler..
Jeg kan sagtens forstå forvirringen – jeg bruger gerne kartofler i fadet (men de kan nu også fint erstattes af andre rodfrugter), og springer over de klassiske kogte kartofler og sauce. Har lige omskrevet det lidt :)
Kh AC
Tak :-)
Var der brun sovs til haren.?
Skal kartofler i fadet sammen med kødet??
Det plejer jeg at gøre :) – det tager dejligt smag fra retten og det kan være en fordel at vende kartofler et par gange undervejs.
Hejsa
Det er ganske vist et ældre indslag, men må jeg anbefale lidt knust enebær i farsen, og en lille klat skimmelost i sovsen, kog nye kartofler, og lav en agurkesalat til så er det sommermad.
Bruger tit dine opskrifter som inspiration, de er gode og indholdet er noget de fleste har i skabet…..ja selv en kvinde i tresserne kan få ideer fra dig, tak
Hej Britta
Mange tak for din søde hilsen og fine ide til et sommerligt twist af opskriften, det lyder super lækkert!
Kærlig hilsen
Ann-Christine
⭐⭐⭐⭐⭐⭐ Super god opskrift.
Dejligt med rodfrugter der ikke er mos :-)
Lækker mad der varmt anbefales!
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Faldt over denne super lækre opskrift til i morgen aften, – meeeeeeen tror ikke jeg får den solgt, uden en eller anden form for sovs (ja er jyde) dertil……. hvad vil du anbefale ? Mine børn bryder sig overhovedet ikke om den traditionelle opskrift på forloren hare, men denne lyder simpelthen så lækker, så prøves det skal den ;)
Hej Camilla,
Du kan snildt hælde lidt af væden fra fadet i en skål og lave en klassisk ala denne pandesauce af det.
Kh AC
Kan jeg bruge stegesoen til din forloren hare?
Ja, men vær opmærksom på at baconen vil ikke blive sprød når du har låg overe retten.
Kh AC
På billedet er der gulerødder sammen med kartofler og rødbeder. Dig står der intet om gulerødder under ingredienserne?
Jeg går meget op i at bevare de traditionelle danske retter, herunder forloren hare. Jeg kalder det for mor-retter, da jeg er lidt over 50.
Jeg husker forloren hare, som en farsret med klumber af spæk, og selve farsbrøddet var rullet i rasp, og blot med et par skive bacon ovenpå.
Lad mig endelig høre, om andre har den samme erindring.
blancherer du rodfrugterne først? Jeg synes, at jeg har erfaring for at rødbederne farver alt lilla.
Jeg er begyndt at bruge tørret, røget sydtysk skinke i stedet for det der papirstynde bacon. Det smager af mere. Det er ikke nær så fedt, og kiloprisen er ikke så langt fra.
Personligt vil jeg ud over rodfrugterne lave pommes duchesse og en vildtsauce – det er jo hare og dermed vildt.
Det plejer jeg ikke at gøre, men det kan du fint vælge.
Det lyder som en fremragende menu, du har planlagt her :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
her er min vildtsauce – indrømmet den er baseret på en opskrift fra nettet, men med mine tilretninger
Vildtsauce
Ingredienser
• 50g smør.
Noget friskhakket timian og rosmarin.
4-6 enebær mast flade med siden af en kniv
1 lille finhakket løg.
2Dl vildtfond evt, kalvefond.
2½ dl fløde efter smag og behov.
50g røget bacon skåret i bittesmå tern.
1 spsk ribsgelé.
• Fremgangsmåde
Smørret smeltes i tykbundet gryde. Tilsæt derefter krydderier, hakket løg og bacon. Når løgene er bløde tilsættes vildtfond og fløde. Lad saucen stå og simre i minimum 30 min jo længere den står jo kraftigere bliver smagen. Saucen kan derefter tilsættes lidt ribs gelé samt smages til med salt.
Uhm! Lyder skøn.
Tak for at dele :)
Kh Ann-Christine
Super lækker forloren hare og tilbehør. Bestemt ikke sidste gang jeg laver det sådan.. serverede mirabelle chutney til hvilket passede perfekt 😊
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej. Vil gerne lige høre hvis jeg nu lave 2 stk. klar til ovn. Kan jeg så godt fryse den ene rå, tø den op og bage den sener ?
Ja, det kan du godt gøre.
Kh Ann-Christine
Kan man bruge hakket oksekød til den forlorne hare
Ja, det vil give en anden smag og konsistens – men også blive godt
Kh Ann-Christine
Den bedste opskrift på forloren hare, vi og alle elsker den, 🙏 tak
Ej, hvor dejligt! Det er jeg så glad for at høre :)
Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Jeg stikker hele cocktailpølser ned i farsen (pindsvin) det smager lækkert, desuden putter jeg lidt vand ved når jeg sætter den i ovnen, det giver en lækker sky til sovsen.
Kan man mon bruge hakket kyllingekød til denne ret? Jeg er ikke super glad for hverken svine- eller oksekød ..
Det kan du godt gøre. Lammekød vil også være godt, hvis du kan lide det :)
Rigtig god fornøjelse og god weekend :)
Kh Ann-Christine
Stegetiden i ovnen er mindst det dobbelte af hvad du skriver…
Det kan variere fra ovn til ovn. I min ovn passer det meget godt med omkring 40 minutter.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Først og fremmest skal du have tak for en fantastisk hjemmeside. Jeg er flittig bruger ! Og nu glæder jeg mig til at bruge din opskrift på Forloren Hare. Vi får børn og børnebørn til middag. Tak.
Peter