Valdemarsro http://www.valdemarsro.dk/svenske-kottbullar-med-kartoffelmos-og-sauce/

Svenske Köttbullar med kartoffelmos og sauce

Svenske köttbullar og potatismos … Mine köttbullar er med et lille twist af bacon og hvidløg, det kan undlades, for den mere klassiske udgave – men det smager nu altså virkelig godt!

Dette er en ret som må siges at bringe minder frem fra dengang hvor Valdemarsro.dk startede i 2007 og hvor Martin og jeg boede i Sverige.
Svenske Köttbullar er et kæmpe hit hos Johan og Julie, som elsker den ret og de synes at det er mægtig skørt, at Martin og jeg engang har boet på de kanter, hvor det var nationalspisen

PT40M

Svenske Köttbullar med kartoffelmos og sauce

4 pers.    40 min.
4 pers.
Ingredienser
  • Köttbullar
  • 500g hakket blandet okse og svinekød
  • 2 løg
  • 1 dl rasp
  • 2 dl mælk
  • 1 æg
  • 25 g bacon skåret i skiver(kan undlades)
  • 1 fed hvidløg (kan undlades)
  • Salt og peber
  • Olie og smør til stegning
  • Sauce
  • 2 dl piskefløde
  • 1 dl sødmælk
  • 1/2 dl oksefond
  • lidt majsstivelse
  • Pandefedtet + evt lidt smør
  • 1 tsk. ribsgele
  • 1-2 spsk. Worchester sauce
  • salt og peber
  • Kartoffelmos
  • 600g kartofler
  • 3-4 spsk. smør
  • 1 dl mælk
  • Lidt muskatnød
Udskriv opskrift
40 min.
Fremgangsmåde

Köttbullar
Kom rasp og 1 dl mælk i en skål og lad det trække. Steg bacon til det lige netop er sprødt og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle, hvorefter det skæres i tern.

Kom løg, hvidløg og resten af mælk i en skål og blend det til mos med en stavblender. Kom nu løgmosen, kød, raspgrøde, æg salt og peber i en skål og pisk det sammen med en elpisker i 3-4 minutter. Pisk til sidst baconstykkerne i.

Form de små köttbullar med en teske og koldt vand på hænderne. Så bliver de fint runde. Steg dem på en pande ved middelhøj varme i olie og smør – sørg for at vende dem hyppigt.

Sauce
Når alle köttbullarne er stegt, så kommes lidt ekstra smør på panden hvis den er tør, samt mælk, fløde, oksefond og en smule majsstivelse til at jævne med. Smag til med salt, peber, ribsgele og Worchester sauce.

Kartoffelmos
Kog møre kartoflerne i usaltet vand. Når kartoflerne er færdige, hældes vandet fra os kartoflerne moses med smør og piskes derefter med en elpisker. Tilsæt mælk lidt efter lidt til mosen er cremet og fløjlsblød. Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød.