Brombærsyltetøj
Hjemmelavet brombærsyltetøj er så lækkert og nemt at lave selv.
Det er smagen af ren forkælelse og er eminent til både lune nybagte boller, til pandekager og til yoghurt.
Brombær kan ofte findes i krat, sommerhusområder og skove i efteråret, måske er man heldig at have nogle i haven eller man kender nogen der har så man kan komme forbi og plukke selv. Det er nogle smukke mørke bær, som er virkelig dejlige at spise og bruge i syltetøj.
Jeg bliver ofte spurgt efter hvor længe den slags kan holde sig – men jeg ved det faktisk ikke. Det bliver nemlig aldrig for gammelt herhjemme. Vi laver små portioner syltetøj, marmelade, kompot, sirup og den slags. Og så spiser vi det inden for 2-3 uger – på boller, ostemadder, ymer, skyr osv. Sådan en spsk brombærsyltetøj rørt i en god ymer eller yoghurt neutral, giver fx den lækreste frugtyoghurt.
Arbejdstid 10 min.
Antal 1 glas
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Brombærsyltetøj
- 200 g brombær
- 0,50 dl vand
- 1,50 dl sukker
- 0,50 vaniljestang, kornene herfra + den tomme stang
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og bland med sukker så vaniljekornene skilles.
Brombær, vand og sukker, vanilje og vaniljestangen kommes i en gryde og røres godt sammen. Lad det trække en times tid.
Kog op under gryden og lad det koge i minimum 10 minutter i en gryde uden låg til det er kogt lidt ind.
Kom den færdige syltetøj i et rent skoldet glas.
Nøjjj det ser lækkert ud, men brombærsyltetøjet må vente til næste år.. Jeg har udpint alle nabolagets buske, og der er ikke flere.. :P
Er du så heldig at der er ‘vilde’ brombær?
Jeg fandt i sommers en masse vilde ribsbuske her i nabolaget – måske jeg skulle gå på brombærjagt også ;)
Nøj hvor ser det lækkert ud og hvor lyder det bare helt vildt hyggeligt med hjemmearbejde og kursus, jeg ville også virkelig også gerne have været med :-)
Det kan jo være vi ses næste gang ;)
Jeg er virkelig også glad for at det er lykkedes at få mit arbejdsliv sådan i løbet af det sidste års tid, det har langtfra altid været sådan her.
Fantastisk frokost!
Ja, ik´ :)
Lyder spændende med jeres blogging kursus – har i et nyt på tegnebrættet i den kommende tid? :-)
Uhm! Det lyder lækkert. Jeg har spottet en vildtvoksende brombærbusk i nærheden som bugner af frugt. Uheldigvis er der et kæmpemæssigt hegn imellem, så jeg har vist spist alle dem jeg kan komme til (og med ridsede arme til følge). ;)
Det lyder også som det perfekte arbejdsliv til dig. Dejligt at høre bloggerkurset forløb godt.
Hvor lækkert! Jeg må på brombærjagt, det vil jo faktisk være ret fantastisk at med sådan et guldfund i området ;)
-Og mht arbejdsliv – det er det også! Det er på mange måder stadig nyt, men jeg nyder det meget.
Til alle jer der overvejer næste blogkursus, vil jeg gerne give min varmeste anbefaling ;)
Lars og Ann-Christines kompetancer supplerer hinanden perfekt og man bliver fyldt op med nye indput!!!
Det er virkelig dejligt at høre! Mange tak, Rikke :)
Ja det var et super godt kursus i Århus…. og en super dejlig frokost – hvor bliver det billede af ??smiler…
Hej Hanne,
Ja, hvor bliver det af ;) Jeg har det på kameraet stadig, det er aldrig kommet videre – kommer på lige pludselig.
Og tak for sidst, det var hyggeligt at møde dig.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Jeg har nu prøvet denne opskrift, da jeg har haven fuld af brombær. Det er simpelthen som en bid af paradis, og slet ikke til at sammenligne med færdigkøbte marmelade.
Alle I familien er helt vilde, og her bruger vi den til alt vi kan komme i tanke om. Særligt pandekager m. vanilleis og en skefuld brombærmarmelade gør, at man bliver glad i låget.
Jeg har ligeledes lavet sirup som vi bruger i vores kaffe latte, på skyr, o.a Simpelthen fantastisk.
Fryseren er godt pakket, så vi er klar til at gå vinteren i møde. #sortguld
Vh Nina.
Åh, mums! Hvor lyder det bare vildt lækkert! Så skønt med en have fyldt af brombær, det er jo netop sort guld :)
Rigtig dejligt efterår til jer
Kh Ann-Christine
Alt syltetøj kan nemt holde sig 3 – 4 år, hvis glas er skyllet med cognac eller atamon:)
Hej.
Jeg lavede brombær syltetøj i aftes, men min marmelade blev helt tynd og flydende.
Jeg lavede dobbeltportion, og kun 1/2 dl. vand. Nu har de to glas stået i køleskab natten over. Det smager skønt men gennemvæder brødet. Kan det reddes eller er det så bare til pandekager? ?
Det kan sagtens koges op igen, evt med pektin, hvis du gerne vil have den mere marmelade-agtig.
Der er ikke super meget naturligt pektin i brombær, og alt afhængig af fordampningsflade og kogetid i gryden, så kan det resultere i en mere ‘flydende’ syltetøj.
Kh AC
Hvor tyk/ tynd er denne syltetøj? Jeg kan nemlig godt lide dem lidt cremet ?
Jeg synes den er ret lækker i konsistensen – du kan fint justere det ved at komme mindre eller ingen vand i og/eller lade den simre lidt længere.
Jeg kan ikke læse hvornår vandet skal i. Skal det i med det sammen, eller først når det skal koges op?? Glæder mig til lækker marmelade :-D
Det er fluks opdateret i opskriften nu :)
God fornøjelse ♡
“Smag til med lakrids”..? Er det tastefejl?
Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, men brombærmarmeladen er tynd som suppe. Hvordan får den nu en fastere struktur? Skal jeg f. eks. som min afdøde farmor bruge kartoffelmel til at tykne med?
Brombær indeholder ikke super meget pektin ift fx ‘kun lige akkurat modne ribs” – vil du have en fastere marmeladekonsistens i stedet for en mere flydende syltetøj, så kan du tilsætte pektin eller geleringsmiddel og syltetøjet kan sagtens koges op igen hvorefter du kan tilsætte det.
Kh AC
Hm.. ja valdemarsro er jo ellers et godt sted at besøge, men brombærsyltetøjet kan vist godt opgraderes. Der skal vel lige skummes af. Bærene bør skylles inden brug, hvis de er indsamlet i det fri.
Bare sådan lige for at få de værste smådyr væk.
Min personlige smag er så mindre sukker og saft fra en citron, men kanelstangen det er fint.🙂
Hej Carl
Tak for din hilsen, jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter.
Jeg skyller ikke brombær, hvis de er helt frisktplukkede, medmindre der er smådyr ved, som fx tordenfluer og det kommer mest af alt an på vejret, oplever jeg.
Uanset, så vil skylning og skrælning af grøntsager, frugt, bær altid være uden for selve opskriften i min fremgangsmåde, så det er ikke beskrevet i selve fremgangsmåden :)
Kh Ann-Christine
Bedste opskrift ever👍
Mange tusind tak! Det er jeg glad for du synes ♡
Kh Ann-Christine
Synes det er for meget vand. Den blev meget tynd.
Hej Ann-Christine,
Kan man bruge frosne brombær, og hvis ja, skal de så tøs op først, før de trækkr en time med de andre ingredienser?
Mvh Jakob
Hej JaKob
Jeg lader dem bare tø op i gryden med de andre ingredienser og vender dem et par gange undervejs – og måske lader dem trække en smule ekstra, hvis de er lang tid om at tø (afhængig af hvor stor portion man laver)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine