Farserede porrer


Farserede porrer er vist lidt i ‘mormor-mad’ genren … Det er en af de skønne retter, som måske indimellem bliver lidt overset. Og selv om jeg elsker at vi har muligheden for at spise alverdens lækre retter inspireret fra alle steder i verden, så synes jeg også det er virkelig hyggeligt at tilberede de mere klassiske danske retter og tilpasse dem til vores liv, hverdag og smagsløg.
Jeg er ikke selv så meget til kogte kartofler og brun sauce (Martin og børnene er dog vilde med det!) så selv om mine farserede porrer her, er ret klassiske og traditionelle med frikadellefars omkring de møre porrestykker, så serverer jeg gerne bagte rodfrugter, ovnbagte kartofler og en sprød rødkålssalat eller grønkålssalat til i stedet.
Farserede porrer
- 2 porre
- 1 tsk hvedemel
- 1 æg, sammenpisket
- 100 g rasp
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 spsk smør, til at stege i
- 1 olivenolie, til at stege i
- Fars
- 400 g hakket svinekød, alternativt hakket kylling eller hakket halv svin/oksekød
- 1 æg
- 1 løg, finthakket eller revet på rivejern
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 spsk frisk timian, blade eller tørret timian
- 15 g havregryn, finvalset
- 2 dl mælk
- sort peber, friskkværnet
- 1 tsk salt
Start med at lave farsen
Alle ingredienserne til fars kommes i en stor skål og mikses sammen med en håndmikser i 1-2 minutter. Lad farsen stå på køl indtil porrene er klar.
Porrer
Rens porrerne godt og skær den øverste grønne del af, som ikke skal bruges. Skær porrerne over på midten (ikke på langs!) og skyl dem grundigt under rindende vand. De 4 porrestykker kommes i en gryde med vand og en smule salt, det bringes til kogepunktet og skal simre blidt i ca 5 minutter. Tag porrerne op og lad vandet stå i gryden – det skal bruges igen om lidt
Saml de farserede porrer
Dryp hvert porrestykke fri for vand og drys dem med en smule mel. Del farsen i 4 lige store stykker, som hver formes omkring hver porrestykke. Rul et stykke bagepapir omkring hver porre, så det holder godt sammen på det hele og så den farserede porre er pakket godt ind. Kom et stykke staniol omkring, så der ikke kan komme vand ind og kom nu de 4 pakker ned i gryden med varmt vand. Kog op og lad det simre i ca 7-8 minutter. Hæld vandet fra og pak pakkerne op, når de lige er kølet en smule af.
Vend de farserede porrer i først et sammenpisket æg og derefter i rasp blandet med salt og peber.
Steg dem på en varm pande med olie og smør til de er sprøde hele vejen rundt. Skær over og server varme.
Har lige set filmen med hvordan du laver bagels, ser jo nemt nok ud
Engang kunne man købe bagels med kanel og rosiner, men du har sådan en opskrift
Det kunne være fint her i den kommende juletid ?.
Venlig hilsen
Britta
Det var da en mægtig god ide!
Jeg vil faktisk bare tage helt udgangspunkt i denne bagels opskrift og så tilføje 2 tsk kanel og 1/2 dl hakkede rosiner inden jeg ælter mel i. Det vil være lækkert! :)
rigtig god weekend til dig
Kh AC
Haha, åh farserede porrer. Jeg husker så tydeligt en situation som barn, hvor min mor var ved at lave aftensmad, og jeg spørger, hvad vi skal have. “Frikadeller med overraskelse” siger hun, og i mit naive børnesinde tænkte jeg straks på vingummibamser. Jeg blev så skuffet, da jeg fandt ud af, at frikadellen gemte på en porre, at jeg græd, haha. (Bevares, det havde da været vildt ulækkert med vingummibamser, men altså…)
Haha, det er sådan en sød historie og jeg kan jo lige se for mig, hvor skuffet man bliver over at finde en porre i stedet for en vingummibamse :D Vildt sødt!
Uhm! Hvor ser det bare lækkert ud! Til en fødselsdag vi var til for nylig var menuen netop farserede porrer! Og meget klassisk med kartofler, men med hvid sauce og mange porreskiver i saucen. Det kunne min Mor også have fundet på! Der manglede aldrig sauce, og hvis der ikke var noget til en stuvning, f.eks. bønner eller kål, så var der en opbagt mælkesauce til frikadellerne.
Jeg er ved at lave hvidkålsrouletter til vores frokost i dag! Og dem spiser vi groft brød til og sauce ;-) Uhh!- som det fars smager himmelsk! både med porrer og kål!
Mums! Hvor lækkert – dine hvidkålsrouletter er altså også bare gode :)
Super – manden er opvokset med “farmormad” – og jeg er ikke. Så jeg lavede disse forleden og det lykkedes fint. Lidt omstændigt med gryde osv – måske kunne man lave dem i ovnen, som farsbrød agtige?
De smagte dog super godt – ungerne ville ikke spise de “underlige frikadeller”, men de er nok for små til at sætte pris på den slags mad. Manden udbrød, at det var det bedste mad, jeg havde lavet nogensinde og at “det må være fra Valdemarsro”. Haha, så fik man den :-)
Haha,
Jeg er glad for at høre at de hittede og jeg tror sagtens du kan lave dem i ovnene også – de vil måske (?) ikke blive helt så pænt runde, men det kan jo komme an på en prøve. Jeg er dog sikker på at de smager dejligt alligevel!
Og de kan nok også snildt steges uden kogning først, jeg gør det bare, for så bliver de pænest, synes jeg :)
Du må prøve at lave min opskrift på forloren hare engang – mon ikke den også vil hitte ret meget hos børnene også :)
Rigtig skøn weekend til jer, og tak for din søde hilsen!
Kh AC
De smager fantastisk.
Jeg fandt dog ud af at jeg ikke havde flere løg, så jeg hakkede den grønne del af porrene fint og kom i farsen i stedet. Derudover tilføjede jeg en tsk sennep, hvilket gav dem lidt kant :)
Dine opskrifter er altid et hit!
Uhm, det lyder dejligt! Og tusind tak, det er jeg glad for at du synes :)
Istedet for bagepapir og staniol – så brug film – det er nemmere og hurtigere ??
Det gør min mand ( som er kok)
Kære Ann-Christine
Tusind tak for dine madplaner. Vi er lykkelige for at få madplanen,
Så vi kan skrive vores indkøbsliste efter den. Du har gjort vores hverdag meget lettere efter at vi begyndte at få din ugeplan tilsendt.
Efter 40 års ægteskab og husholdning , var det altså meget svært at finde på nye lækre retter til aftensmad – nu er det ikke længere et problem.
Hvor er det altså skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for
Dejlig aften til jer.
Kh AC
Jeg putter dem i ovnen i stedet for at stege dem på panden :)
Tak for de fine inputs til tilberedningen :)
Hovsa, glemte at nævne, at jeg i stedet for rasp bruger grahamsmel :) Det giver også en sprød overflade.
Jeg forstår ikke helt, skal bagepapiret rundt om porren og så farsen rundt derom og så staniol rundt om farsen, eller skal både bagepapir og staniol rundt om farsen??
Både bagepapir og staniol rundt om farsen.
Kan man fryse disse efter at de er kogt?
Altså inden at de blive panerede og stegt på panden?
Kommer der evt. en video på disse?
Ja, det tror jeg fint du kan gøre.
– og ja, måske, det kan sagtens være vi laver en video på denne også – det er i hvertfald med på listen nu :)
Kh AC
Mener du virkelig, der kun skal 15 gram havegryn i farsen til farserede porrer? Den er ret tynd. Hvis der var lidt mindre mælk eller mere gryn i, kunne man jo springe kogningen over. Eller den er der måske en pointe med…
Generelt synes jeg har jeg glæde i dine opskrifter., og du har glæde af jeg klikker ind på dine opskrifter.. Men jeg må indrømme at på det seneste er nogen ret udfordrende og mærkelige reklamer! Reklamer der flyver ind over en opskrift?? er du opmærksom på hvilke reklamer du tillader ?? Jeg tænker jeg bakker ud lidt og finder opskrifter på andre sider. Prøv og se ind på hvilke reklamer du tillader.. Ok God vind fremover. Kh Inge Lyck
Hej Inge,
Reklamerne på Valdemarsro er leveret af Concept og er 3. partsreklamer, hvilket gør at de ikke er et udtryk for mine personlige præferencer – der kan være reklamer som kun kører i nogle områder af landet osv – og jeg kan ikke se eller godkende alle reklamer på sitet.
Men jeg har da bestemt mine forholdsregler og er lydhør, så skriv gerne hvilke reklamer der specifikt falder dig i øjnene, så kigger jeg på det :)
Kh AC
Har du prøvet at lave farserede porrer med fiskefars?
Det tror jeg at jeg vil eksperimentere med.
Det har jeg ikke, men det lyder virkelig lækkert!
Kh AC
Laver du ikke sovs af kogevandet??
Tak! Skulle bruge en god opskrift på farserede porrer, og endte på den her. Det var et godt valg.
Jeg kan godt lide når der er godt med porre i forhold til kød, og jeg fandt ud af hvordan jeg kunne bruge mindre fars per stk og alligevel få det til at fungere. Men jeg brugte også lidt mindre vinter-porrer.
Resultatet blev rigtig godt. Men hold da op en omstændelig tilberedning! Og med et stort forbrug af sølvpapir. Men jeg kan ikke se hvordan det kunne gøres enklere. Måske kunne man bare stege direkte? Og så lave dem færdige i ovnen? Bare et gæt og en idé man kunne prøve af.
PS Jeg tilføjede dijon sennep og lidt muskat til farsen. Det har jeg erfaring med fra mine frikadeller og det giver lidt mere dybde i smagen. Men alle har jo deres frikadelle-favorit kneb, så det er med fare for at udløse en mindre krig at jeg skriver det :)