Fermenteret kål med ingefær og æble – kraut


Fermenteret kål smager fantastisk, er stjernesundt (læs mere om de gavnlige sidegevinster længere nede i indlægget) og er tilmed en genial måde at få brugt en lidt kedelig rest kål – og dermed undgå madspild.
Min opskrift på fermenteret kål er enkel og nem. Jeg bruger den således at jeg enten spiser den som den er – lige en spsk som tilbehør til langt de fleste aftensmåltider er lækkert – eller jeg rører den op med fx karry, spidskommen og mayo til en sund og lækker remoulade.
Arbejdstid 20 min.
Antal 1 liter

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fermenteret kål med æble og ingefær – kraut
- 1 kg hvidkål, rødkål eller spidskål, skyllet og groftrevet (gem et par store kålblade til at komme i toppen af glasset.)
- 3 æble, skyllet og groftrevet uden kernehus og stilk
- 20 g ingefær, skrællet og groftrevet
- 1,50 spsk salt
Kom alle ingredienserne i en stor skål, rør det godt sammen og lad det trække i 30 minutter. Men rene hænder masseres det derefter godt og grundigt sammen til kålen klasker sammen, bliver blød og afgiver en masse saft.
Kom det hele på et rent 2 liters patentglas, pres det godt sammen og sørg for at lagen dækker kålen. Kom evt et par rene store kålblade øverst i glasset og pres godt ned, så det ligger under lagen. Luk låget til og stil i et køligt skab 2-4 uger.
VIGTIGT
Låget skal gerne åbnes hver dag. Fermenteringsprocessen danner overtryk og i værste fald kan få glasset til at sprænge, hvis der ikke bliver lukket lidt luft ud.
Efter 2-4 uger er kålen klar. Det handler mest af alt om smag – så smag på den og når krauten har den syrlighed som du kan lide, så er den klar til at man kan spises af den. Opbevar den herfra i køleskabet, hvor den kan opbevares længe.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Min kom der muk på toppen efter lidt tid i køleskabet… er det ok? Eller skal man smide det ud?
Hej Ea
Så skal det smides ud, desværre.
Kan det være at det ikke har været dækket af væde, så kålen har lagt i overfladen?
Kh Ann-Christine
Jeg synes at læse i andre opskrifter, at fermentering skal foregå ved opbevaring i ca. 18 grader de første 2 uger. Er det korrekt at jeg kan sætte kålen i køleskab fra start af?
Hej Inge
Jeg sætter det også helst i et køligt skab (ikke i køleskabet) og gerne ved 16-18 grader. Men har man ikke muligheden for det fx her i sommermånederne.
Alt afhængigt af hvor varmt der bliver i ens hjem i løbet af dagen, vil jeg sætte det øverst i køleskabet i dagtimerne.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Lagen som skal over kålen i glasset er det bare væsken fra kålen efter den har stået i de 30 min? Eller skal man bruge vand eller noget ?
Hej Mia
Det er blot den væske der kommer naturligt fra kålen. Hvis der ikke er nok, kan du supplere med en anelse kogt vand, men det bør ikke være nødvendigt.
Kh Ann-Christine