Fermenteret kål med ingefær og æble – kraut
Fermenteret kål smager fantastisk, er stjernesundt (læs mere om de gavnlige sidegevinster længere nede i indlægget) og er tilmed en genial måde at få brugt en lidt kedelig rest kål – og dermed undgå madspild.
Min opskrift på fermenteret kål er enkel og nem. Jeg bruger den således at jeg enten spiser den som den er – lige en spsk som tilbehør til langt de fleste aftensmåltider er lækkert – eller jeg rører den op med fx karry, spidskommen og mayo til en sund og lækker remoulade.
Arbejdstid 20 min.
Antal 1 liter
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fermenteret kål med æble og ingefær - kraut
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad
- 1 kg hvidkål, rødkål eller spidskål, skyllet og groftrevet (gem et par store kålblade til at komme i toppen af glasset.)
- 3 æble, skyllet og groftrevet uden kernehus og stilk
- 20 g ingefær, skrællet og groftrevet
- 1,50 spsk salt
Kom alle ingredienserne i en stor skål, rør det godt sammen og lad det trække i 30 minutter. Men rene hænder masseres det derefter godt og grundigt sammen til kålen klasker sammen, bliver blød og afgiver en masse saft.
Kom det hele på et rent 2 liters patentglas, pres det godt sammen og sørg for at lagen dækker kålen. Kom evt et par rene store kålblade øverst i glasset og pres godt ned, så det ligger under lagen. Luk låget til og stil i et køligt skab 2-4 uger.
VIGTIGT
Låget skal gerne åbnes hver dag. Fermenteringsprocessen danner overtryk og i værste fald kan få glasset til at sprænge, hvis der ikke bliver lukket lidt luft ud.
Efter 2-4 uger er kålen klar. Det handler mest af alt om smag – så smag på den og når krauten har den syrlighed som du kan lide, så er den klar til at man kan spises af den. Opbevar den herfra i køleskabet, hvor den kan opbevares længe.
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad












Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Kan man lave det så det ikke bliver slasket men stdig lidt sprødt ?
Hey. Jeg kan også best lide når en kraut er sprød. Hvis du skærer kålen i lidt grovere strimler, i stedet for at rive den, får den dejligt meget crunch(:
Hej Malin
Det vil falde en del sammen i fibrene, så det bliver mørt. Det er en naturlig del af fermenteringen. Men jeg synes stadig det har bid og lidt ‘knas’ i konsistensen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvordan laver jeg lagen som skal over de revne ingredienser?
Hej Lotte
Der skal ikke laves en lage, lagen kommer fra den saft der kommer naturligt fra kålet
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er det muligt at bruge en minihakker i stedet for at rive kålen?
Hej Margit
Ja, det kan man godt, men vær opmærksom på at det ikke bliver alt for finthakket. Det er selvfølgelig en smagssag, men jeg kan godt selv lide det lidt groft.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine