Fermenteret kål med ingefær og æble – kraut
Fermenteret kål smager fantastisk, er stjernesundt (læs mere om de gavnlige sidegevinster længere nede i indlægget) og er tilmed en genial måde at få brugt en lidt kedelig rest kål – og dermed undgå madspild.
Min opskrift på fermenteret kål er enkel og nem. Jeg bruger den således at jeg enten spiser den som den er – lige en spsk som tilbehør til langt de fleste aftensmåltider er lækkert – eller jeg rører den op med fx karry, spidskommen og mayo til en sund og lækker remoulade.
Arbejdstid 20 min.
Antal 1 liter
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fermenteret kål med æble og ingefær – kraut
- 1 kg hvidkål, rødkål eller spidskål, skyllet og groftrevet (gem et par store kålblade til at komme i toppen af glasset.)
- 3 æble, skyllet og groftrevet uden kernehus og stilk
- 20 g ingefær, skrællet og groftrevet
- 1,50 spsk flagesalt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom alle ingredienserne i en stor skål, rør det godt sammen og lad det trække i 30 minutter. Men rene hænder masseres det derefter godt og grundigt sammen til kålen klasker sammen, bliver blød og afgiver en masse saft.
Kom det hele på et rent 2 liters patentglas, pres det godt sammen og sørg for at lagen dækker kålen. Kom evt et par rene store kålblade øverst i glasset og pres godt ned, så det ligger under lagen. Luk låget til og stil i et køligt skab 2-4 uger.
VIGTIGT
Låget skal gerne åbnes hver dag. Fermenteringsprocessen danner overtryk og i værste fald kan få glasset til at sprænge, hvis der ikke bliver lukket lidt luft ud.
Efter 2-4 uger er kålen klar. Det handler mest af alt om smag – så smag på den og når krauten har den syrlighed som du kan lide, så er den klar til at man kan spises af den. Opbevar den herfra i køleskabet, hvor den kan opbevares længe.
Dejlig opskrift den skal klart prøves:-)
Jeg elsker også at sylte og gemme alt godt fra haven.
God weekend til du og dine!
Det er virkelig også både hyggeligt og lækkert med alle de dejlige sager i vinteren :)
Rigtig skøn søndag til dig
Kh AC
Lyder som en spændende opskrift – Den må prøves… Tak for deling
God fornøjelse med den :)
Den vil jeg prøve af i dag. Mit første forsøg med fermentering og det glæder jeg mig lidt til. Det kunne godt blive en hyggelig efterårshobby i år ;-)
Tak for al den gode inspiration
Hvor hyggeligt! Rigtig god fornøjelse med den spændende verden det er at fermentere – der kan man jo virkelig prøve en masse sjove varianter af :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
I dine bedsteforældres køkken er der ikke så mange skabe, men det har deres store viktualierum opvejet. I spisekammeret, som de altid har kaldt det, er der nemlig hylder fra gulv til loft. Og fra gulvet derinde er der en lille trappe ned til et kælderrum. Herligt med sådan et rum lige ved køkkenet! Og helt uundværligt til syltetøjet og de henkogte pærer og moreller. Dengang den bedste måde at opbevare frugten på!
Det er simpelthen en drøm at have sådan et spisekammer lige ved køkkenet :)
Tak for en fin opskrift.
Jeg har nu forsoegt to gange men jeg goer et eller andet forkert. Jeg presser kaalet rigtig godt og det er daekket af vaesken, men paa 2. dagen stiger kaalet ligesom til vejrs og vaesken laegger sig i bunden. Kaalet bliver jo saa brunt. Har du et forslag til hvad jeg goer forkert? Jeg har lavet det i patentglas og har kun aabnet for at ville lufte ud. Jeg haaber at du kann hjaelpe med et svar.
Mvh KK
Du kan trykke det ned med et kålblad i toppen eller sætte en lille skål eller glas oven på – eller blot skubbe den ned på plads igen, hver gang når du ‘lufter den ud’ (jeg gør som regel blot det sidste)
Kålen vil helt naturligt blive presset op og væden vil lægge sig i bunden, så du gør ikke noget forkert :)
Kan man så rede det, hvis det er blevet brunt i toppen, eller skal man så starte forfra?
Jeg formoder man skal bruge et 2 l glas? selvom du i starten skriver 1 l’s!?
Hej . I de to til fire uger det skal stå og fermentere, foregår det i køleskab? Vh Heidi
Det foregår ved stuetemperatur, fx på køkkenbordet, hvor man nemmere husker at lette låget hver dag, så der ikke dannes undertryk :)
Hej
Mange tak. Kan man bruge en plasticskål til opbevaring? Vh Karina
Det skal jeg faktisk ikke kunne sige … jeg har altid brugt glas beholdere. Men mon ikke :)
Jeg har lavet fermenteret hvidkål med æble og ingefær for 4 dage siden og det blev hurtigt mørkt på overfladen og det er det stadigvæk, er det en del af processen?
Det sker hvis det ilter i det øverste lag. Der sker ikke noget ved det og du kan evt blot fjerne det mørke.
Kh AC
Jeg spiste af min sauerkraut igår, som har stået i over 2 uger. Den smagte meget anderledes end det man køber i helsekost forretningerne. Den knaste også, så jeg er lidt bange for, om fermenteringen er foregået rigtigt. Er det fordi det ikke har stået længe nok mon?
Jeg synes selv det er lækkert, når der stadig er sprødhed i kålen, men det er jo en smagssag. Smagen fra det du køber i helsekosten kan variere alt efter hvilken smagsgivere der er brugt (her æble og ingefær) eller om det blot er lavet med salt.
Kh AC
Tak for gode opskrifter, dette er blot en kommentar til dig fra min dovenskab ?? jeg hiver gummiringen af patentglasset, så siver luften fra gæringen lige så stille ud selv. Jeg kan godt lide din kommentar om at sætte det hele i køleskabet, i stedet for at have det ude på køkkenbordet? Er det bedre? Vh Sandi
Super godt tip med at tage gummiringen af! Tak for det, så enkelt og effektivt :)
Jeg stiller det ikke i køleskab, men et køligt skab – ala viktualierum omkring 17-18 grader. Vi har et skab i det nordlige hjørne af huset, som er forholdsvis køligt året rundt – hvorimod der godt kan blive ret varm i køkkenet om eftermiddagen, da det vender mod syd og har store vinduer. Så køkkenenbordet hos os bliver næsten for varmt til opbevaring under fermentering.
Kh AC
Tak for mange gode opskrifter.
Et køligt skab til opbevaring af fermenteret kål er svært at finde i en lejlighed.
Jeg kan godt forstå, at du drømmer om et viktualieskab. Jeg havde det i 30 år i vores gamle hus. Nu nyder vi pensionislivet i mindre rammer, men mangler det kølige skab. Hvad gør jeg?
Hej Kaja,
Det går fint an hvis det er omkring 18-20 grader også, så går det bare lidt hurtigere med fermenteringen :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej. Tak for beskrivelsen :) det er første gang. Jeg laver det, så jeg er lidt i tvivl her: efter at kålen har stået en lille uges tid, og jeg har lettet på låget minimum en gang dagligt for at lukke luft ud, er der ikke mere væske i mit glas. Dvs, at kålen ikke er gennemblødt mere. Er det korrekt? Eller skal jeg smide det ud og have lavet en ny portion?
Hej Lea,
Der skal gerne være væde i glasset fra kålen hele tiden til at dække al kålen.
Prøv evt at smage på det om det smager rigtigt, for så kan det jo fint spises, selv om det ikke holder sig længe uden væde.
Kh AC
Hej AC. Tak for tip. Det smager fint, så jeg vil spise det, men sørge for at gøre det hurtigt, som du anbefaler – bliver vist heller ikke et problem :)
Hej
Hvad skal der i lagen ?
Lagen er blot den saft der kommer af at massere kålen med salt
Hej. Tak for mange gode opskrifter. Jeg overvejer at prøve denne, men har lige et spg.
Hvad så når man er tilfreds med smagen efter de 2-4 uger og så stiller den i køleskabet. Skal man her stadig åbne glasset hver dag for at undgå undertryk?
Hej Thea
Mange tak for din søde hilsen!
Jeg plejer ikke at åbne den hver dag, når den først står på køl. Det oplever jeg ikke er nødvendigt, men test evt et par dage og se om du oplever den stadig er i gang.
Kh AC
Jeg er rigtig glad for at bruge opskrifter råd her på Valdemarsro, men undskyld, du skriver altså noget helt forkert, idet du skriver:
“VIGTIGT
Låget skal gerne åbnes hver dag. Fermenteringsprocessen danner undertryk og i værste fald kan få glasset til at sprænge, hvis der ikke bliver lukket lidt luft ud.”
Nej! der dannes ikke undertryk ved fermenteringen, men OVERtryk. Undertryk vil kræve at der dannes vacum i glasset og det sker ikke ved fermenteringsprocessen.
Bare for at få det tekniske helt på plads.
Hermed rettet :)
– og helt okay, det er fint at få beskrivelsen ordentligt på plads.
Skøn dag til dig og tak for din hilsen
Kh AC
Så er jeg i gang med fermenteringen. Den har stået ca. 14 dage. Der er godt med væske men toppen er dækket af mug som gror længere og længere ned i glasset. Det betyder vel at det hele er mislykket og skal smides ud, eller hvad ?
Det skal helt sikkert kasseres, desværre.
Der må ikke være mug på.
Når den er færdigfermenteret og skal ind i køleskabet, skal væsken så blive i glasset?…eller skal væsken hældes fra?
Mvh. Lennart.
Væsken skal blive i glasset når det kommer i køleskabet
Kh AC
Hvis den står og fermenterer et lunere sted, f.eks. ved 20-22 grader…hvor mange uger vil du så anbefale at den skal stå?
Mvh. Lennart.
Det ved man kun ved at smage på det, så prøv dig endelig frem.
Kh AC
Tusind tak for opskriften. Jeg er vild med smagen.
Dog har jeg i lighed med andre kommentatorer problemer med at få lagen til at dække. Selvom jeg jævnligt komprimerer, er toppen af kålen kun kortvarigt dækket af lage.
Så længe toppen af kålen er opfugtet i samme kulør som resten af glasset og uden mugdannelse, er jeg egentlig ikke bekymret.
Men er der et godt kneb til at få mere væske?
Kunne man evt. tilsætte kogt afkølet vand?
Er det mon fugtniveauet i kålen der varierer?
mvh Rune
Hej Rune,
Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Det er nok processen med at kramme væden ud af kålen der skal have lidt mere tid. Prøv at gøre det i løbet af nogle timer, så du løbende krammer kålen godt i en skål, så vil den afgive mere og mere væde og nok til glasset.
Kh AC
Tusind tak for tippet. Det vil jeg prøve !?
Kan et fermenteret produkt varmes op, eller skal det spises koldt? Hvis jeg fx har lavet en kraut og gerne vil bruge den i en varm ret – fx blande den i en varm gryderet?
Jeg spiser altid kraut koldt eller stuetempereret. Om det vil være godt at mikse i en gryderet må være et eksperiment værd :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har lavet en kraft – en fermentering som den på din hjemmeside. Der har under hele processen været meget væske i glasset. Nu er den færdig efter 4 uger. Jeg har åbnet den og alt så fint ud. Derefter har jeg sat den i køleskabet – og nu få dage efter er der ingen væske tilbage i glasset. Er det normalt eller er der noget der er gået galt?
Hilsen Klavs Eg
Mon ikke alt er som det skal være. Det vil jeg tro.
Prøv endelig bare at smage på det.
Kh AC
Kan man bruge væsken fra tidligere fermentering til evt. at fylde op i glasset hvis der ikke er nok væske.
Det kan jeg ikke se, skulle være noget i vejen med
Rigtig god fornøjelse.
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg har prøvet din opskrift, men jeg fik ikke særlig meget vædske ud af kålen og nu efter nogle dage virker den helt tør uden vædske i henkogningsglasset! Kan man tilsætte vædske for at få processen i gang? Bh. Keld Kristensen
Hej Keld,
Du kan sagtens tilsætte lidt vand med salt, fx 5 dl vand med 10 g salt opløst i vandet.
Kh AC
Med fare for at lyde som en komplet idiot, here goes: Fermentering er vel dybest set om form for kontrolleret forrådnelse. Hvordan ved man om det man fermenterer er spiseligt eller bare rådden kål som giver dårlig mave?
Hvis jeg havde haft en råkostsalat stående på køkkenbordet i 14 dage ville jeg helt sikkert smide den i skralderen. Men det lyder til at jeg måske først skulle smage på den (altså forudsat jeg ikke kan se mug eller andre vækster på den). Er det rigtigt forstået?
P.s. tak for en fantastisk madblog. Valdemarsro er efterhånden det første (og typisk eneste) sted jeg søger opskrifter. Opskrifterne er altid super udførlige, ingredienserne tilgængelige, og smagen er altid fantastisk. Tak.
Mange tak for din fine hilsen. Jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter.
Tja, jeg synes ikke det er et dumt spørgsmål.
Fermentering er brugt i mange ting, som vin, chokolade, ost, surdej, kraut osv. Alt det udviklet af råvarer som også blot kunne gå i forrådnelse.
Med kraut skal der noget salt og væde til. Her er det væde fra kålens eget saft, men man kan også tilsætte fx gulerodssaft eller lign.
Man skal nok være heldig, hvis man skal slippe afsted med blot at lade en råkostsalat stå på køkkenbordet, og se om det udvikler de rette mælkesyrebakterier.
Du kan prøve at købe en færdig saurkraut hos en helsekostforretning, så er der noget at sammenligne med, hvis du gerne vil have smagen af et godt fermenteret færdigt resultat – og så er det jo endelig blot at eksperimentere og prøve af. Der er også mange gode bøger kun om fermentering, hvis du gerne vil nørde lidt mere med det.
Kh Ann-Christine
Hej,
Tak for nogle lækre opskrifter
Jeg har prøvet din opskrift i dag og krydser fingre for, at det lykkes.
Jeg er i mellemtiden kommet i tanke, om jeg må spise fermenteret hvidkål, imens jeg ammer. Har hørt om kombucha som man i hvert fald skal holde sig fra imens man er gravid og ammer, og det er jo også en slags fermentering.
Ved du noget om det?
Vh. Cecilie
Hej Cecilie,
Mange tak for din søde hilsen.
Det tør jeg ikke give gode råd om eller anbefaling til, mon ikke din sundhedsplejeske kan hjælpe med at afklare det.
Kh Ann-Christine
Hej… Har lige lavet fermeteret kål. Den har stået i 14 dage. Jeg har lukket luft ud dagligt men kan ikke se i opskriften eller videoen om jeg skal fortsætte med at åbne låget når den står i køleskabet. Tak for gode opskrifter glæder mig til at smage denne.
Hej Tine
Tak for din søde hilsen :)
Processen går i stå når det sættes i køleskabet. Jeg vil forslå at du prøver at åbne låget efter en dag og derefter efter 2-3 dage, så kan du følge lidt med i hvordan det arter sig :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har tit haft lyst til at prøve sauerkraut, men som vegetar/pescotar er jeg i tvivl om, hvad der vil være godt at spise sammen med krauten. Dér går jeg i stå :-D Nogle gode vege-tips til, hvad der er godt sammen med kraut? Måske er det i virkeligheden alt? :-)
P.s. Din appelsinsauce til risalamande er den BEDSTE!!! <3
Tusind tak for din søde hilsen :)
Jeg ville spise den i tacos (både med fisk og grønt) som tilbehør i wraps, til grøntsagsdeller og især i alverdens lækre bowls, som buddhabowl mv.
Kh Ann-Christine
Vil man kunne “ælte” kålen på laveste niveau i en røremaskine?
Tak for en genial og gennemført blog. Jeg er efterhånden kommet frem til, at jeg ikke gider gå i gang med en opskrift, hvis den ikke findes på Valdemarsro. Så udførligt og nemt at gå til.
Sikke en dejlig hilsen at få! Tusind tak for dine pæne ord, det er jeg glad for!
Det har jeg ikke forsøgt mig med, for der er masser af gavnlige mælkesyrebakterier på ens (rene) hænder, som gerne skal i kontakt med kålen til fermenteringen.
Kh Ann-Christine
Hej jeg har for første gang, fermenteret kål efter din opskrift. Den har nu stået i 4 dage på køkkenbordet og der er godt gang i processen. Men det øverste væske er brunt og der er lidt brunt nioget af kålen. Jeg tænker at jeg vil sætte det i køleskabet. Men duer det, eller skal jeg kassere det hele?
Jeg er stor fan af dine opskrifter.
Venlig hilsen
Lisbeth Riisgaard
Hej Lisbeth
Mange tak for din søde hilsen, og hyggeligt med hjemmelavet fermenteret kål projekt!
jeg synes det lyder til blot at være lidt iltning der er kommet til kålen øverst. Prøv blot at kasser det.
Du skal endelig smide det ud hvis der er mugpletter, men brunt er nok blot iltning.
Kh Ann-Christine
Håber I kommer med en god Kimchi opskrift
– I er altid garant for god smag;)
Hej Merete
Mange tak for din søde hilsen, jeg er glad for du kan lide mine opskrifter og jeg vil rigtig gerne dele min lækre kimchi opskrift på et tidspunkt, når den er helt klar til det :)
Rigtig god weekend til dig
Kh Ann-Christine
Jeg vil høre hvor meget man kan opvarme fermenteret hvidkål? Jeg har det svært med kold mad og en let opvarmning ville hjælpe, måske bare blande det med anden varm mad. Min mave har godt af fermenteret mad ikke kold mad. Har du et svar på det? Annie Nielsen
Hej Annie
Jeg tør ikke sige det med sikkerhed, så du må endelig prøve dig frem eller undersøge nærmere om du kan finde noget faktuelt på det.
Kh Ann-Christine
Lagen som skal over kålen i glasset er det bare væsken fra kålen efter den har stået i de 30 min? Eller skal man bruge vand eller noget ?
Hej Mia
Det er blot den væske der kommer naturligt fra kålen. Hvis der ikke er nok, kan du supplere med en anelse kogt vand, men det bør ikke være nødvendigt.
Kh Ann-Christine