Grovboller
Lækre nemme og koldhævede grovboller, som er fyldt med god smag, fibre og en god krumme.
De lækre boller er gode til morgenbordet og smager fantastisk med en god ost. Koldhævede grovboller er også gode til madpakkerne og som sandwichboller.
Jeg er vilde med sådanne opskrifter som denne, hvor dejen bare skal tages ud af køleskabet om morgenen og skæres ud til lækre boller. Duften af nybagt brød er jo virkelig en sikker vinder fra morgenstunden!
Prøv også: Opskrift på lækre gulerodsboller >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Grovboller
- 10 g gær
- 500 g vand, stuetempereret
- 10 g honning, eller sukker
- 50 g hørfrø
- 50 g solsikkekerner
- 75 g grovvalset havregryn
- 10 g salt
- 150 g fuldkornshvedemel
- 325 g hvedemel
- 1 tsk olivenolie, til skålen
- Til pensling og drys
- 1 æg, sammenpisket
- 25 g grovvalset havregryn
- 20 g solsikkekerner
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gæren ud i en skål med vand. Tilsæt honning, hørfrø, solsikkekerner, havregryn, salt, fuldkornsmel og hvedemel.
Rør dejen på røremaskine i 15 minutter ved lav-middelhastighed til dejen er blød, smidig, blank og ensartet.
Kom dejen i en ren skål smurt med lidt olie. Lad dejen hæve på køkkenbordet i 30 minutter og sæt derefter skålen i køleskabet natten over, eller i minimum 12 timer.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og brug en bagespartel til at skære dejen ud til boller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys med havregryn og solsikkekerner.
Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i 15 minutter. Skrue derefter ovnen op til 230 grader og bag i yderligere 5-7 minutter, til skorpen er smukt gylden og sprød.
Uhm – lune og med en god ost – der skal ikke meget fantasi til at forestille sig at det er en godbid – tusind tak for opskriften!
Velbekomme Et cetera :-) Det er en rigtig godbid
Umm har lige nuppet opskriften – tak for den :-)
Velbekom Catarina, glad for at du kan bruge den :-)
Mum lyder lækkert! Har dog ikke lige speltmel i huset, kan almindeligt hvedemel og grofthvedemel bruges istedet??
Sofie,
Velkommen her :-)
Ja det kan det sagtens! -Jeg er bare blevet så glad for spelt, at jeg efterhånden bruger det til alt bagværk ;-)
wow Tak for hurtigt svar!:)
Er det så samme mængde hvedemel man skal bruge? Og er spelt egentlig sundere for os? For så kunne det jo være, jeg skulle invistere i lidt spelt;)
– og hvordan knuser man lettest sine hørfrø, hvis man ikke har en morter??
Sofie,
Selv tak ;-)
Spelt skulle efter sigende indeholde flere næringsstoffer, proteiner, vitaminer og mineraler end den almindelige hvede. -og så synes jeg det smager bedre og giver brødet en bedre “krumme”.
Man kan i nærmest alle bage- og madopskrifter erstatte alm. hvedemel med sigtet speltme. Spelt suger mere vand og man skal derfor bruge lidt mindre spelt end hvede. Jeg har aldrig mål på mængden af mel i brødet, jeg tilsætter lidt efter lidt og mærker på dejen, som skal være let klistret og smidig. Jeg synes, mængden af mel svinger lidt fra gang til gang.
-jeg tror du fint kan knuse hørfrøene i en blender. Ellers kan du også bruge hele hørfrø, det er også godt :-)
Hej.
har købt det hele ind og skal i gang med at bage de lækre boller men er i tvivl om mængden af mel.
Hvor meget i gram?
Hilsen Dorthe
Hej Dorthe,
Tja, der kommer jeg til kort… Jeg tager altid lidt ad gangen og rører i skålen, indtil dejen er klar til at komme ud og blive æltet på bordpladen. Den må gerne være lettere klistret når den skal stilles til hævning.
Jeg kan desværre ikke svare dig på grammet :-) -håber det går fint alligevel
Hej Igen.
Tak for svaret selvom jeg har svært ved at hamle op med alle jer erfarne kokke. :-)
Jeg prøver igen da jeg kan forstille mig at det er en god bolle når den først har fået den rette behandling.
Hilsen Dorthe
Dorthe,
Den er rigtig god og den er forsøget værd ;-)
1/3 groft speltmel
2/3 sigtet speltmel
står der i opskriften, men hvad er det for et mål?
Med Venlig Hilsen
Hejne Andersen
Hejne, det er helt på slump ;-) Tilsæt mel lidt efter lidt, rør og ælt. dejen må gerne være let klistret når du sætter den til at hæve…
Hej, dine boller lyder virkelig lækre, så jeg overvejer at bage dem til ungerne på arbejdet. Kan du sige mig cirka hvor mange boller, der bliver ud af en portion? På forhånd tak:)
Hej Tine, jamen det var da et meget godt spørgsmål. Jeg ved det faktisk ikke lige. Nogle gange laver jeg dem små og andre gange bliver det til store burgerboller…. Men gode er de :-)
Okay, jeg må prøve mig frem så. Tak for svaret i hvert fald:)
Hej;
Kan bollerne fryses ?
//:o)=
Lene, det kan de sagtens.
Har nu i lang tid forsøgt mig med opskrifter på sunde boller, uden held med at finde nogle gode, indtil nu! Disse boller smager jo helt fantastisk! Mange tak gor opskriften :)
Hej.
Kan bollerne hæve natten over i køleskabet? det er fordi jeg påtænker at lave dejen aftenen før, og så slå bollerne op om morgenen….
Christina,
Det tror jeg sagtens de kan, jeg har ikke selv prøvet godt nok.
Diana, det er jeg glad for at høre :)
Jeg vil bare lige sige at det bedste til at knuse hørfrø er en kaffemølle, gerne en elektrisk en ;o)
Jeg vil nok sige man kun skal bruge 10g gær hvis de skal hæve natten over, gær er heller ikke godt for mavsen…
Skal hørfrøene knuses? Kan se man kan købe nogle hos urtekram.
Charlotte, jeg synes selv at begge dele bliver godt, både med knuste og med hele hørfrø.
Har kigget en del på nettet efter nogle lækre boller mine børn kan have med i madkassen og de her lyder både dejlige og sunde…… Pengene er dog lidt små så tror jeg skal prøve med hvad jeg nu har at mel i skuffen – det bliver 1/3 fuldkorns hvedemel, 1/3 hvedemel og 1/3 havregryn…… glæder mig til at prøve det i eftermiddag :D
Så blev bollerne endelig færdige og jeg var virkelig spændt men havde ikke de store forhåbninger for troede faktisk de ville være helt tunge og tørre og de vejer da os godt til – det er en meget bastant bolle! Men jeg må sige jeg er meget positivt overrasket efter at have spist en lun bolle med hytteost og agurk…… mums siger jeg bare og de er ikke det mindste tørre!! Tusind tak for opskriften ;D
Velkommen her, Jette :-) Det er rigtig dejligt at høre at bollerne blev gode, og jeg gør også oftest som dig – bruger det mel jeg har og mikser de forskellige sorter. Jeg elsker at variere det lidt :)
Det bliver nogle tunge boller, men pga af aller kernerne, nødder og frø så bliver de slet ikke tørre. Glad for at du kunne lide dem :)
Dem vil jeg gerne forsøge mig med.
Er der ikke nogen af jer der nu har prøvet opskriften, der kan sige noget ca om det melforbrug? Altså er det fx ca 150/450?
Tak for opskriften. Den ser rigtig god ud. den vil jeg prøve idag :)
Blev de gode, Maria :) Det håber jeg
Hej i stedet for at lave dem til boller kan man lave det i en brød form istedet :)?
Ja, det kan du sagtens.
Kan man bruge overvejende fuldkornsmel(vil helst undgå for meget hvedemel)?
Det vil give et noget anderledes resulatet og jeg har lavet opskriften med de mål, som jeg synes de bliver lækrest med.
Du kan jo prøve og hvis du ikke oplever det er som ønsket, så kan du ellers eksperimentere med gradvist at justere ned på sigtet hvedemel og tilsvarende op for fuldkorn.
Kh AC
Hvor mange boller får du ud af sådan en portion?
Hilsen Irene
Åh, det er faktisk lang tid siden jeg har bagt netop disse boller … men en plade fuld, jeg vil tro omkring 12 boller :)
Kh AC
Kan du ca. sige hvor mange gram mel du bruger?:?
Har lidt svært ved at regne det ud;)
Nææh, det kan jeg godt forstå … ;) Det er en af de helt helt tidlige opskrifter her på bloggen og dengang tænkte jeg ikke nærmere over at andre end jeg selv skulle læse dem igen.
Jeg vil tro at omkring 8-9 dl mel i alt vil være meget passende.
Hej Ann-Christine.
Hvad er din erfaring med speltmel, jeg kan se her at du ælter på bordet – er der en grund til det (og ikke bare i røremaskinen)?
Jeg bruger fortrinsvis spelt da jeg spiser efter low fodmap – men har svært ved at finde gode opskrifter uden meget fedtstof i – de fleste opskrifter med spelt er med fedtstof og æg – hvorfor mon og har du erfaring uden?
Der er også noget med, at spelt ikke på samme måde som hvede bliver bedre af en lang æltning har jeg hørt.
Tak for gode opskrifter!
Vh Lærke
Hej Lærke,
Jeg synes det er virkelig hyggeligt at ælte dej, så det gør jeg ofte på køkkenbordet i stedet for at bruge maskinen.
Spelt er virkelig skønt at bage med, og i mange af mine opskrifter kan du fint erstatte hvedemel med spelt. Også dem uden fedtstof og æg mv. Primært så gælder det blot at spelt skal æltes i kortere tid og man kan derfor ikke bage disse boller
Men fx denne opskrift på valnøddeboller vil være fin med spelt – også uden valnødder. Kom gerne en halv dl mere spelt i, end jeg angiver.
Spelt giver i øvrigt ofte nogle lidt fladere boller end alm hvede, men med en skøn saftig krumme og smag.
Kh AC
Hvornår skal havregryn i? Fremstår ikke af din fremgangsmåde :(
Det er opdateret nu :)
Jeg har ladet dejen hæve natten over. Er det okay?
Og skal de så stadig hæve i 2 timer efter de er formet som boller?
På forhånd tak :)
Du kan fint lade dejen koldhæve i køleskab og jeg vil anbefale omkring 1 time til hævning på køkkenbordet, efter de er formet.
Kh AC
Jeg har lige bagt bollerne og desværre er de helt flade. Efter en time var de fint hævede, men efter to timers hævning, var de faldet sammen. Kan det skyldes varmen i dag??
Hej Helle,
Ja, det lyder til at de har hævet over her i sommervarmen, desværre.
Kh AC
Hej, er det 1 spsk olie eller 1 tsk når jeg skal røre alt ingredienser sammen? Tak.
Er rettet nu :)
Hej
Først vil jeg sige, at jeg er super glad for din hjemmeside og dine mange lækre opskrifter!
Jeg har et generelt spørgsmål til dig. Jeg har lagt mærke til at mange af dine opskrifter på boller anviser at man først skal bage dem ved en høj temperatur i ca. 10 min, og derefter ved en lidt lavere temperatur den resterende tid. Hvad er årsagen til dette?
Tusind tak! Det er jeg glad for.
Skorpen bliver super sprød af det uden at de brænder på. Jeg er dog i gang med at eksperimentere med lidt andre temperaturer, så prøv dig endelige bare frem og se hvordan du oplever det bliver med enten konstant temperatur omkring de 180-200 og med at justere ned fra høj temperatur undervejs i bagningen
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Til at starte med vil jeg sige, at jeg elsker din blog! Og når jeg snakker om vellykkede opskrifter med venner og bekendte, så falder snakken altid på din blog – alle jeg kender har kun haft succesoplevelser med dine opskrifter! :)
Nå,men jeg har holdt mig fra boller i mange år, da vi åbenbart ikke er gode venner. Men nu ville jeg give det et forsøg. Og da jeg skulle lave dine tænkte jeg, at det kunne jo nok ikke gå galt – qua alle mine tidligere positive oplevelser. Men det gjorde det, en smule – de blev ikke luftige men meget tunge. Jeg tror det evt. hænger sammen med den manglende æltning. Dejen er meget klistret, er det meningen og hvordan søren ælter man så dejen? Eller kan det skyldes andet?
Hej Mette
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Denne dej er ret klistret og skal endelig ikke have mere mel, for så bliver bollerne lidt tørre og kompagte i det. Det er lidt svært at beskrive nærmere, men jeg vil gerne lave en video med den en dag, da jeg næsten synes det er den bedste måde at vise det på :)
Måske min opskrift på koldhævede boller er sagen i stedet: https://www.valdemarsro.dk/koldhaevede-boller/ den skal ikke æltes, men blot røres godt sammen i en skål med en grydeske og så forsigtigt op på bagepladen næste dag.
Kh AC
Hej!
Kan man godt lave denne opskrift som et stort brød – i stedet for boller?
Ja, det kan du sagtens gøre :)
Pynter du dem med solsikkekerner inden de ryger i ovnen? Ser sådan ud på billedet. Og er det helt no – go at pensle med æg (eller mælk)?
De bedste hilsner, Mille
Ja, de er lige drysset med lidt solsikkekerner og penslet med æg her – det er ikke et must, men smager dejligt.
– og jeg synes ikek det er et no-go at pensle med hverken æg eller mælk, særligt førstnævnte gør at drys hænger godt ved, smager godt og ser pænt ud.
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg bruger ofte dine opskrifter, da de oftest er rigtig gode.
Disse boller smager også godt, men måske burde man tilføje en advarsel om, at de er meget tunge.
Det er temmelig hård kost,- og ja de var hævet fint.
Mvh
Charlotte
Hej Charlotte
Mange tak for din hilsen, det er dejligt at høre du er glad for mine opskrifter.
Mht disse boller, så tænker jeg det er et spørgsmål om smag og behag … jeg oplever dem som grove, lækre, saftige og fiberrige – og ikke som værende tunge eller hård kost ;)
Hvis man er mere til lettere hvedeboller, så kan det være en ide at skifte en del af det grove mel, kerner, frø og havregryn ud med hvedemel.
Kh AC
Har du en god opskrift på hvid franskbrød med høj kostfibre.
Bruger du slet ikke dejkrogen når du ælter dej til boller – Ellers hvornår benytter du dejkrogen?
Nej, faktisk aldrig … måske bare en vane :)
Jeg har sat grovboller til koldhævning. Skal de så alligevel hæve 2 timer bagefter?
vh
Det kommer lidt an på hvor varmt de står og hvor godt de hæver, så det må du endelig vurdere. Det kan fint være du kan bage dem som ved mine koldhævede boller
Kh AC
Hej, jeg har flere gange bagt bollerne, de er rigtig gode med desværre bliver de ret flade. Hvad kan jeg gøre?
Hej Lise,
Prøv blot at drysse 1-2 spsk hvedemel på køkkenbordet og lidt på hænderne når du former bollerne.
Fold eventuelt dejen et par gange, så bliver den ekstra spænstig og holder formen på bollerne flot under bagning.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har lavet disse fantastiske boller i min nye røremaskine, det er så nemt. Da dejen er lidt klistret, havde jeg bare lidt mel på hænderne, da de blev formet.
Mit spørgsmål er, hvorfor skal de hæve i to timer.? Hvad gør det ved bollerne?
Jeg glæder mig til at smage dem, jeg har ikke lavet dem før 😊
Dejligt at høre! Jeg håber de blev lækre. Hævetid kan altid variere lidt alt efter temperaturen i dit køkken mv, så brug det som guide og hold øje med bollerne, hvornår du oplever de er hævet godt og flot op og er klar til bagning.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Tak for svar, ja bollerne blev super gode. Så jeg har lavet dem flere gange.
Når bollerne har hævet, er de blevet rigtig store, men når Jeg har penslet dem med æg inden bagning, falder de sammen. Det syntes jeg er ærgerligt, når de nu var så flotte inden. Hvad gør jeg forkert, ? for de bliver jo nødt til at blive penslet, når der skal drysset med solsikkekerner på toppen
Det er dejligt at høre.
Kan du mon trykke på dejen, når du pensler dem? Så de derfor mister luften og falder sammen? Jeg pensler dem blot med fine strøg, så de ikke får et tryk på dejen og det synes jeg virker fint.
Kh Ann-Christine
Hejsa. Jeg har bagt disse boller 3 gange,fuldt opskrift til punkt og prikke og hver eneste gang bliver det flade boller når de er bagt. De ser så fine ud når de hæver,men falder total sammen under bagning. Hvad sker der lige for mig? De smager fantastisk og mætter,så vil gerne forsætte med din opskrift men bliver nød til at have hjælp til næste gang. På forhånd Tak.:-)
Kan din ovn falde for meget i temperatur når du åbner lågen for at sætte dem ind? Prøv evt at sænke temperaturen lige før du åbner lågen til 200 grader varmluft og bag ved den temperatur hele vejen igennem. Måske det fungere bedre til din ovn
Kh Ann-Christine
Fantastiske boller, som jeg har bagt et utal af gange 🤩 Tak for dem❤️
Så dejligt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Hej . Kan man bruge groft rugmel istedet for fuldkornshvedemel ?
Jeg bruger tit dine opskrifter,og det bliver altid vellykket, og meget velsmagende .
Vh. Pia
Mange tak for din søde hilsen :)
Rugmel har ikke helt så god en hæveevne som fuldkornshvedemel, men det kan nu fint gå i denne opskrift og bollerne vil blive lækre.
Kh Ann-Christine
Hej 😊
Første gang jeg bagte bollerne, hævede de stort set ikke efter de var blevet formet – var det en fejl at slå dejen ned efter første hævning? Skal de bare formes forsigtigt, så luften ikke slås ud af dejen inden efterhævning?
Venlig hilsen Johanne
Hej Johanne
jeg slår ikke dejen ned, men skære blot antallet af boller ud af dejen og former dem uden at trykke luften ud af dejen, så hæver de flot
Kh Ann-Christine
Så lækker boller. 🤩
Hej
Skal bollerne tages ud af ovnen, mens temperaturen når ned på de 190 grader?
Hilsen Maibritt
De skal blive i ovnen under hele bagningen :)
Kh Ann-Christine
Skønne boller! Men er kommet til at kende en allergiker, så kan man skifte honningen ud med eks. Sukker i så fald hvor meget?
Hej Camilla
det kan du fint, og det vil være samme mængde i denne opskrift
Kh Ann-Christine
Jeg lavede mine boller samme dag med en times hævning på køkkenbordet og to timer efter de var formet på bagepladen. Det er dog IKKE muligt at pensle dem med æg uanset hvor forsigtig man er. De faldt allesammen sammen. Så det bør måske nævernes at det skal udelades hvis man bager samme dag uden koldhævning. Øv hvor ærgerligt og spil af tid.
Hej Natasha
hvor ærgeligt! Jeg tror måske næsten det kan skyldes sommervarmen, at de så hæver lidt for hurtigt og derfor falder sammen med pensling. Jeg oplever normalt ikke det er et problem, heller ikke når jeg ikke koldhæver.
Kh Ann-Christine
Jeg blev lidt forvirret da jeg skulle til at udprinte opskriften på Grovboller igen. Den var blevet ændret. Jeg var ellers meget glad for den oprindelige opskrift. Findes den tidligere opskrift andre steder på hjemmesiden?
Hej Claus
Jeg beklager forvirringen. Jeg har gennemtestet den opskrift nogle gange på det seneste og valgte så at tilpasse den lidt, så den matcher min nuværende måde at skrive bageopskrifter på
– mest af alt er dl ændret til gram, da det giver en mere præcis opskrift ved bageopskrifter. Derudover har jeg erstattet 50 g valnødder med tilsvarende mængde mere fuldkornshvedemel. Det kan du fint tilpasse som du synes bedst om. Valnødder er også lækkert i brødet.
Skriv endelig igen hvis du har spørgsmål til det
Kh Ann-Christine