Grovboller


Lækre nemme og koldhævede grovboller, som er fyldt med god smag, fibre og en god krumme.
De lækre boller er gode til morgenbordet og smager fantastisk med en god ost. Koldhævede grovboller er også gode til madpakkerne og som sandwichboller.
Jeg er vilde med sådanne opskrifter som denne, hvor dejen bare skal tages ud af køleskabet om morgenen og skæres ud til lækre boller. Duften af nybagt brød er jo virkelig en sikker vinder fra morgenstunden!
Prøv også: Opskrift på lækre gulerodsboller >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Grovboller
- 10 g gær
- 5 dl vand, stuetempereret
- 1 spsk honning, eller sukker
- 50 g hørfrø
- 50 g solsikkekerner
- 75 g grovvalset havregryn
- 1 tsk salt
- 150 g fuldkornshvedemel
- 325 g hvedemel
- 1 tsk olivenolie, til skålen
- Til pensling og drys
- 1 æg, sammenpisket
- 25 g grovvalset havregryn
- 20 g solsikkekerner
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Rør gæren ud i en skål med vand. Tilsæt honning, hørfrø, solsikkekerner, havregryn, salt, fuldkornsmel og hvedemel.
Rør dejen på røremaskine i 15 minutter ved lav-middelhastighed til dejen er blød, smidig, blank og ensartet.
Kom dejen i en ren skål smurt med lidt olie. Lad dejen hæve på køkkenbordet i 30 minutter og sæt derefter skålen i køleskabet natten over, eller i minimum 12 timer.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og brug en bagespartel til at skære dejen ud til boller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys med havregryn og solsikkekerner.
Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i 15 minutter. Skrue derefter ovnen op til 230 grader og bag i yderligere 5-7 minutter, til skorpen er smukt gylden og sprød.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Kan man lave brøddet som et franskbrød, i stedet for boller.
Hvilke bagetider ?
Er det stadig 15 min ved 200 grader og herefter 7 min ved 220 eller hvordan.
Skal de5 evt være 2 brød?
Vh
Jan Hansen
Hej Jan
Jeg vil anbefale at tage udgangspunkt i en af mine opskrifter på brød i form og rette til ift de bagetider mv jeg angiver i disse opskrifter.
Prøv dig endelig frem :) God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg blev lidt forvirret da jeg skulle til at udprinte opskriften på Grovboller igen. Den var blevet ændret. Jeg var ellers meget glad for den oprindelige opskrift. Findes den tidligere opskrift andre steder på hjemmesiden?
Hej Claus
Jeg beklager forvirringen. Jeg har gennemtestet den opskrift nogle gange på det seneste og valgte så at tilpasse den lidt, så den matcher min nuværende måde at skrive bageopskrifter på
– mest af alt er dl ændret til gram, da det giver en mere præcis opskrift ved bageopskrifter. Derudover har jeg erstattet 50 g valnødder med tilsvarende mængde mere fuldkornshvedemel. Det kan du fint tilpasse som du synes bedst om. Valnødder er også lækkert i brødet.
Skriv endelig igen hvis du har spørgsmål til det
Kh Ann-Christine
Jeg lavede mine boller samme dag med en times hævning på køkkenbordet og to timer efter de var formet på bagepladen. Det er dog IKKE muligt at pensle dem med æg uanset hvor forsigtig man er. De faldt allesammen sammen. Så det bør måske nævernes at det skal udelades hvis man bager samme dag uden koldhævning. Øv hvor ærgerligt og spil af tid.
Hej Natasha
hvor ærgeligt! Jeg tror måske næsten det kan skyldes sommervarmen, at de så hæver lidt for hurtigt og derfor falder sammen med pensling. Jeg oplever normalt ikke det er et problem, heller ikke når jeg ikke koldhæver.
Kh Ann-Christine