Ribssaft
Ribssaft er en af de dejligste hjemmelavede saft man kan lave om sommeren. Det smager simpelthen så godt!
Den på en gang søde og syrlige smag er rigtig lækker og det er en dejlig tradition hvert år at lave flasker med den dejlige hjemmelavede ribssaft.
Ribssaften skal blandes med vand eller danskvand alt efter smag, og den er også ualmindelig lækker at bruge i en dejlig sommercocktail eller at servere med cava.
Prøv også: min opskrift på rabarbersaft >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 2 liter
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Ribssaft
- 1,50 kg ribs, med stilke, skyllede
- 2 liter vand
- 0,50 vaniljestang
- 300 g sukker
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom ribs i en gryde med vand og kog op.
Lad vand og bær småkoge under låg i 20 minutter.
Sigt ribssaften gennem et bomuldsklæde i en sigte. Kom den sigtede saft i en ren gryde og tilsæt sukker og vanilje.
Kog op og lad saften simrekoge i 10 minutter under låg, fjerne eventuelt skum med en ske.
Hæld saften på rengjorte skoldede flasker og opbevar i køleskab.
Smagen er skøn, men farven er fantastisk :)
Den er jeg også vild med :)
Mmmh :) Det er smagen af barndom i flydende form.. Vi har også været flittige saftkogere hos bedsteforældrene i weekenden – solbær og ribs røg i gryden sammen-, vi er desværre ikke de heldige ejere af en have endnu :)
Det er også en dejlig kombination, vi har også lavet en blandingsversion – det er Johans favorit :)
Det smager fantastisk og ja farven er helt utrolig. Jeg plejer at lave en stor portion og så bruger jeg halvdelen til ribsgele, det smager fantastisk til forloren hare. Der findes også en “ribs plukker” som man kan købe på nettet. Jeg ikke selv prøvet den men de lover at det gør arbejdet nemmere.
Hilsen Trine
Ribs gele har vi også fået lavet i år, det er så lækkert.
Jeg synes ikke vi har behov for en ribsplukker, det gik så nemt og at plukke med hænderne, men måske hvis man har rigtig mange ribsbuske kan det være en ide :)
Kh AC
Sikke en farve, den saft har!
Jeg må straks igang – har nemlig fået tillusket mig en masse ribsfra min mors have!
Rigtig god fornøjelse med ribssaften – vi er så vilde med den herhjemme.
Prøv at tilsætte 200 g rabarber sammen med ribsene. Jeg synes det fungerer som et interessant alternativ efter mange liter ribssaft.
God ide! Mine rabarber er også ved at komme sig, så kan godt nå at plukke nogle snart.
Prøv at tilsætte en enkelt stjerneanis til saften mens den koger op. Du kan løbende smage til, og hurtigt fjerne den når du synes den har afgivet nok smag. Det gør saften utroligt lækker. Ligesom lidt ingefær også giver et lækkert tvist
Uhmm, det lyder som en dejlig ide – tak for tippet :)
Kære Ann-Christine
tak for en dejlig inspirerende blog
Jeg har kogt noget usødet ribssaft som jo ligesom
Er basis for de forskellige ribs opskrifter. Jeg kunne godt
Tænke mig at lave noget saft. Nu læser jeg her om forskellige varianter med
andre bær. jeg har nogle frosne hele jordbær i fryseren. kan man kombinere
Ribs og jordbær ? Og evt hvordan gør jeg nu med jordbærrene ? hvor længe kan ribsgele holde sig ? Jeg har lavet et par glas.
Mange sommer hilsner
lene
Hej Lene,
Tusind tak
Blandet jordbær og ribssaft lyder skønt! jeg ville koge denne saft: http://www.valdemarsro.dk/jordbaersaft/ og så smage til med den usødet ribssaft og mere sukker efter smag.
Ribsgele kan holde sig længe, hvis det sættes mørkt, køligt. Jeg bruger det selv inden for 4-6 måneder, men har hørt om længere holdbarhed også.
Kh Ann-Christine
Sukker er en slags konserveringsmiddel. Jo mere det er sødet jo længere holder det. Køligt og mørkt kan det holde i årevis.
En mulighed er ar tilsætte en smule vodka. Det smages ikke og skader ikke. Desuden er spritten i vodka også med til at forlænge holdbarheden og holde saften ren. Jeg skyller alle mine glas og flasker i vodka, det dræber alle bakterier.
Elsker simpelthen alle de opskrifter jeg har prøvet indtil nu herfra…. Uhmm…
Nu har jeg fået frosne ribs fra min mormor, som jeg vil prøve at lave til gele. Hvordan tror du jeg skal ændre i opskriften i forhold til vægt?
Mvh Sanne
Tak, det er jeg glad for at høre og hvor skønt med ribs lige nu.
Jeg har denne opskrift på ribsgele som du kan bruge :)
Hej Ann-C.
Ser super lækkert ud med saften og vil helt sikkert kaste mig ud i det i år. Hvor længe kan det holde med og uden konservering?
Hej Camilla,
Jeg bruger ikke konserveringsmidler, udover sukker, som også konservere. Jeg skolder i stedet glas og flasker grundigt, og skyller dem evt efterfølgende i fx cognac og så holder mine saft osv sig fint indtil jeg får det brugt. Ved ikke præcis hvor længe, men har endnu ikke haft noget der ikke kunne holde sig til vi fik det brugt.
Saft kommer jeg gerne i fryseren, og tager blot op så vi kan nå at bruge det i løbet af 2-3 uger.
Kh AC
JO des mer sylt sukker, des mer söd og hålbar, og stiv,
men tänk på med alle mulige råd til Ann-Christine, om at komme det og det i og blande, som rababer, og andra forslag, AT; så er det jo ikke ribs saft eller gel, mer, og det er synd, lad ribs saft blive ved det, annet blandet i, så er vi over i “frukt saft” der det kan väre alt muligt, og til dem som vil blande, så er prensipen samme, bara andra eller blanded frukter eller bär, men denne enkle ribs saft, blev perfekt, smager godt og herlig en varm sommerdag.
tak Ann.C, mvh Stefan
Hvor lækkert! Vi er lige flyttet til en lejlighed ved Krengerup Gods og i dag gik vi en tur i den nærliggende skov, hvor der r ribsbuske! Det er så dejligt!
Sikke en dejlig bonus, så er det endelig at plukke løs :)
Lyder som et dejligt sted I har fundet jer :)
UUU :) den er så smuk!! og smager himmelsk, bare ærgeligt at min lille busk kun gav 1200 g.
Lidt dumt spørgsmål…men koger du det med stilke på…?
Ja, det gør jeg. – skyller dem grundigt og nipper bare de groveste stilke fra.
Kh AC
Kan man bruge ribbede ribs, da det er det eneste jeg har?
Ja, det kan du sagtens :)
Dejlig opskrift, der er let at lave. Jeg brugte kun 100 g sukker, da jeg har plukket de mest modne bær. Kan anbefales med 1 del vand, 1 del danskvand og 2 dele af saften.
Skønt at høre, tak for din søde hilsen ♡
Fik anbefalet din side af familien, og vil gerne sige stor TAK for fine og tilgængelige opskrifter bla. den om ribssaft, hvor du koger saft med stængler – der sparede du mig for et langt sejt træk
Hvor er det dejligt at høre, tusind tak for din søde hilsen
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann Christine.
Tak for alle dine altid superskønne opskrifter og din aftensmadsbog ligeså.
Jeg har netop plyndret mine 2 ribsbuske som gav 6 kg lækre solfuldmodne bær. Nu skal der gang i saftkogeriet.
2 spørgsmål inden start:
-1): Tænker om man kan bruge lys muscavadosukker i et passende forhold til rørsukker eller almindelig sukker til ribssaft ? Vil det evt. give en kedelig saftfarve?
-2): Hvorfor vil du “kun” bruge tom vaniljestang ved kogningen ?
Varm sommerhilsen,
Elin, Odense
Hej Elin,
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt!
Du kan fint bruge lys muscovado som vil tilføje en let krydret karamelsmag til saften eller blot almindelig hvid sukker, som giver ekstra plads til smagen af ribs.
Mht vaniljestang, så kan du sagtens komme ekstra vanilje i ved at skrabe kornene ud og tilføje dem, bruge vaniljesukker eller vaniljepulver.
jeg har ofte en tom vaniljestang i overskud og den bruger jeg gerne
Skøn sommerdag til dig
Kh AC
Hej :)
Kan det drikkes rent eller skal det fortyndes?
Tak.
Jeg plejer at blande det op, men endelig smag efter hvor meget du synes den skal have
Kh AC
Har lige lavet den af 1,6 kg ribs og 1 liter vand. Smagt til med 200 g lys rørsukker, 150 g mørk muscovadosukker og 1 tom vaniljestang. Wow der er smæk på smagen
SÅ skønt! Det er så dejligt med ribs i sæsonen lige nu :)
Kh Ann-Christine
Jeg havde et par poser med frosne ribs, som desværre tøede op ved en fejltagelse; jeg siede saften fra de rå bær og kan ikke finde en opskrift for ukogt saft. Hvad er forholdet saft-sukker i det tilfælde? Jeg vil være meget glad for råd, på forhånd tak.
Omkring 250-50 g sukker pr lidt ren saft er en meget god tommelfingerregel uanset frugt/bær, alt afhængig af hvor sød du ønsker saften og hvor syrlige bærrene er.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, så er jeg her igen.
Jeg har høstet 3 kg mørkerøde og sprængmodne ribs i dag og er netop færdig med “safteriet”.
Denne gang gik jeg helt frem efter SØE’s opskriftforslag fra den 8. juli 21, – og dén blev helt wow-fantastisk. Brugte dog lys Muscovadosukker i stedet for mørk (da jeg lige havde det i skabet).
Dét bliver helt sikkert også min ribssaftopskrift til næste år, hvor jeg så vil prøve med den mørke Muscovadosukker.
Tak for de mange spændende kommentarforslag og til Ann-Christine for alle dine skønne opskrifter, hele vejen rundt.
Hilsen fra Elin, Odense
Hvor er det skønt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding
Kh Ann-Christine
Hejsa
Jeg har lige lavet både saft og gelé efter dine opskrifter. Med et virkelig smukt og fint resultat. Efter jeg havde lavet det hele og skulle hælde ribs fra klædet i skraldespanden, fandt jeg en lille hvid larve, der har kogt med!! Jeg må have overset den. Har du prøvet det før, og hvad gør du? Er det ud med det hele, eller går det?!?!
Hilsen Maria
Hej Maria
Jeg har ikke prøvet det, men tvivler på at den er giftig eller kan gøre skade, særligt da saften har været kogt.
Rigtig god sommer
Kh Ann-Christine
Kan man mon bruge vaniliesukker i stedet for en stang?
Ja, det kan du sagtens. Du kan se mål her: https://www.valdemarsro.dk/tag/vanilje/
Kh Ann-Christine
Tip
Jeg ribber ribs, så kan pulp efterfølgende bruges i smoothies, kager eller rødgrød. Jeg fryser det ned i mindre portioner.
Skønt tip! Tak for at dele ♡
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Hvad ville du fryse den færdige saft ned i ?
Venlig hilsen
Lene
Hej Lene
Jeg fryser den i rengjorte juiceflasker (plast) eller i patent-henkogningsflasker. Jeg sætter gerne flaskerne på højkant i fryseren og med låget lagt løst på, indtil saften er frosset. Derefter kan låget sættes fast og flaskerne kan stables eller lægges ned.
Kh Ann-Christine