Ribsgelé
Hjemmelavet ribsgele er rigtig lækkert og det er nemt at lave selv.
Har man plads til en ribsbusk eller to i haven, så er det virkelig vidunderligt hvor mange lækre bær man kan høste år efter år.
Ribsgele kan gemmes til brug i vintermånederne og er også virkelig lækkert at spise som sommeren på nybagte boller, rørt i vaniljeis eller til en grillet kyllingesteg og nye danske kartofler. Det smager bare så lækkert!
Prøv også: min opskrift på ribssaft >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 2 glas
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Ribsgele
- 1,50 kg ribs, med stilk, skyllede
- 3 dl vand
- 700 g sukker
- 1 spsk cognac, til at skylle glasset
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Lad vand og ribs koge i en gryde med låg i 20 minutter. Sigt saften gennem et bomuldsklæde i en sigte og pres gerne saften lidt ud af de kogte ribs.
Kom den rene sigtede saft i en ren gryde og tilsæt sukker.
Kog op og lad det derefter simre svagt ved lav varme under låg i 45 minutter.
Skold rengjorte glas med kogende vand og ryst derefter glassene med cognac eller anden stærk spiritus, som derefter hældes ud.
Kom den varme ribsgelé på glas. Sæt låg på og opbevar køligt. Det vil stivne natten over.
Fantastisk god opskrift!
Vi plejer at spise porcherede æbler med en klat ribsgelé i midten til jul. Det passer perfekt til andestegen og hvis kanten på æblet skæres med en “zig-zag kniv” og ribsklatten bliver lavet med et julienne jern er det et smukt lille surt/sødt indslag til et lækkert julebord.
Uhm, så lækkert ♡
Hej hvad gør jeg når der er klumper i ribsgelé
Hvordan klumper? – fra hele bær eller fordi den er stivnet uens?
Kh Ann-Christine
Mmmmhh ribsgele.. Det er altså også et hit lige at røre en skefuld i den brune sauce inden den serveres til flæskesteg eller and :) Det runder saucen rigtig godt af
Uj jeg har aldrig kunnet undvære det som tilbehør til gammeldags eller vildstegt mad – og slet ikke juleaften. De er et rent hit i halve æbler kogt i sukkerlage, fyldt ud med ribsgele i hullet.
Hos mig er ribs gele et uundværligt tilbehør til forloren hare, har aldrig prøvet det til flæskesteg, sjovt som traditioner er forskellige. Bare tålmodig Ann -Christine dine buske bliver mere produktive med årene
Mere produktive? Det vil jeg da kun være glad for, er jo vældig tilfreds med hvor meget de giver allerede :)
Jeg har ikke tømt min ene busk endnu og har indtil nu plukket mere end 5 kg, har også lavet saft med rabarber og ribs, og en blanding med jordbær stikkelsbær ribs og rabarber.
Jeg har 2 gamle buske og 1 opstammet busk der er 2 år gammel den har dobbelt så store bær, her skal jeg plukke i weekenden. Heraf ideen med at tørre ribs
Hvor er det vildt! Hvor ofte beskærer du din ribsbusk? Jeg gjorde ikke sidste år, men har gjort det i år efter vi plukkede de sidste bær. Jeg har læst mig frem til at det var det bedste tidspunkt. Men hvad er mon din erfaring, – med så produktive ribsbuske :)
Jeg har testet de tørrede bær, kom ikke sukker ved, hvilket var en fejl – tror jeg. De blev lidt for syrlige. Så jeg må lige eksperimentere videre næste år.
De gamle buske kender jeg ikke alderen på de stod i haven da vi købte sommerhus, jeg tog en gammel stamme sidste år. Jeg har aldrig brugt det med at besærer hvert år mere sådan på gefuhl, hvid grenene spære for plukning. Min opstammede busk har givet 3 kg, den har jeg haft 2 år
Jeg kører også gefühl-stilen :) Godt at høre at det kan virke helt fint.
Her i huset laves der også rigtig gerne ribsgele, men jeg laver det efter den gamle metode, “et pund til en potte”, dvs. lige dele saft og lige dele sukker, koges op og står og småkoger, skummes af og til, og når det kan klare skeprøven, så er det klart.
Jeg har altid lært, at man ikke må lukke gele til før det er kølet, for det kan ødelægge stivheden i geleen. Til gengæld har jeg stadig ribs gele der er lavet tilbage i 2010, og det smager stadig lige himmelsk!!
Det lyder lidt som vi bruger samme metode :) Jeg har dog ikke hørt det med først at lukke låget, når geleen er kold tidligere. Min ribsgele er stivnet helt perfekt alligevel, men det kommer måske lidt an på pektinniveauet i ribsene.
Hej. Min gelé er flydende, har fulgt opskriften. Jeg har lavet gelé af hvide ribs. Kan det være derfor? Kan jeg redde den?
BH Helle
Hej Helle
Jeg er lidt i tvivl om pektin indholdet i hvide ribs, – og så betyder det en del at ribsene (ihvertfald ved røde ribs) ikke er for modne) – se gerne tip under opskriften til at redde den :)
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Det er en fordel at plukke alle ribsene, også de grønne, for de giver mest pektin. Selv i gamle dage lagde man et viskestykke over de fyldte glas til næste dag – mon ikke det er for at undgå kondensvand i glassene. Jeg dypper cirkler af madpapir i cognac og lægger oven på gelén, så det går lidt op ad glasset – så undgår man, at geléen mugner. Jeg fryser ofte bærsaft ned; man kan godt lave gelé af saft, der har været frosset, hvis man tilsætter et geleringsmiddel – sommetider går det endda uden. Et god idé, hvis det kniber med tiden her i sommervarmen! Hele bær kan også fryses i portioner med sukker – så kan man servere rysteribs til julemiddagen. Lange flotte ribber fryser jeg for sig – de pynter på fadet med en god steg.
Min søn siger, æblekagen kun er helt rigtigt, hvis der er små klatter af ribsgelé oven på flødeskummet; sådan gjorde min mormor nemlig – også oven på flødeskummet i de fine hjemmebagte kræmmerhuse, der stod i sukker i en fin krystalskål til søndags-eftermiddagskaffen. Jeg bruger også ribsgelé i min rå rødkålssalat, sovs og mange andre ting. Ribs og -gelé er næsten helt uundværlige!
Sikke en fin kommentar og med mange gode tricks og tips!
Tusind tak, Elsebeth :) Den blev jeg glad for.
Jeg er vild med ribs og er så glad for at vi har dem i haven, det er næsten som at have det pureste guld i egen have. Jeg tror faktisk, at jeg vil være ret vild med en lille smule ribsgele i min rå rødkålssalat. Det havde jeg ikke ellers lige tænkt var en mulig kombination
Ann-Christine, du får lige et par tips mere! Køb den specielle tragt med vid åbning til at stikke ned i sylteglas (og når du hælder suppe og andre ting i en smal, rund beholder); den er kort med stor åbning i bunden. Man undgår at spille syltetøj og gelé på kanten og siderne af glasset. Den og øsen skal også steriliseres inden brug, da det gælder om at holde en høj hygiejne. Hvis du ikke kan finde én i Danmark, kan den købes i Tyskland, f.eks. hos WMF på gågaden i Flensborg. Når jeg fryser saft (også hyldeblomstsaft) ned, lægger jeg en 2 L frysepose i en bageform, hælder saften i, lukker godt og sætter i fryseren. Husk at skrive på posen, INDEN du går i gang! Næste dag kan du tage den fineste flade mursten og lægge ned i fryseren oven på de andre; de fylder mindre end frosne bær og er nemme at tø op i gryden og lave grød eller andet af. Poserne skal ikke være større, for saften skal bruges inden for en rimelig tid.
Mange tak for endnu flere tips ♡ Jeg vil lige huske at fryse lidt ribssaft til efteråret, det er jo virkelig så skønt at have i fryseren til de kolde måneder.
Hejsa.. Herligt emne med ribs – havens rubiner.. I år vil jeg prøve at koge nogle rosenblade fra gl.roser med. Tænker at det vil smage skønt, for jeg er også vild med rosengele. Mon der er andre som er kommet på den ide :-)
God sommer!
Uhm, det lyder som en virkelig dejlig ide! Det vil jeg da også prøve i år :)
Tak for tippet og inspirationen og rigtig god sommer til dig
Kh Ann-Christine
Tak og i lige måde, Ann-Christine!
jeg vil bare lige sige, at du skal glæde dig til rosen-ribsgeleen.. den er virkelig god! Jeg har vist opfundet en ny tradition her i familien :o) – glæder mig at kunne give idéen videre.. gode ideer skal nemlig helst blomstre som roser i haven :o)
kh Lisbeth
Ja, det skal de nemlig meget gerne, og jeg er glad for at du delte :)
@ Lisbeth – det er en fin gelé, som man vel i snart to menneskealdre har lavet og solgt på Egeskov Slot som “Rosengelé” – med ribs som de bærende bær.
Din opskrift på ribsgelé er fantastisk, jeg havde det ligesom dig, spiste kun ribs til kogte æbler, men nu syntes jeg det smager vild godt. Min favorit har kun være solbær.
Tak
Hvor er det dejligt at høre ♡ Og vores ribsbusk er lige nu helt perfekt høstklar, så jeg glæder mig til at lave en stor portion ribssaft og gelé de næste dage.
Kh AC
Har lige i dag lavet en gele af 11/2 liter frisk lavet saft, og mener da at have gjort det næsten samme måde, eneste var at sukkeret kom i inden saften kogte og den kogte i 45 min, men jeg tror ikke de bliver stive. Første gang var det af bær der havde ligget i fryseren siden sidste sommer.
Er det virkelig så meget forskel på bær
Ja, det kan der godt være temmelig stor forskel på. Det er indholdet af pektin der kan drille og der er væsentligt mere pektin i lettere umodne (eller lige akkurat modne) bær end i bær der er godt modne.
Nu har vi fx selv haft ribs der har været klar til pluk i 4-5 dage og jeg kommer først til at plukke dem i dag eller i morgen – der vil pektin indholdet være en del lavere end hvis jeg havde plukket dem i sidste uge og de får derfor lidt sværere ved at stivne.
Med ribs kan det godt drille lidt og jeg haft oftere selv oplevet det omvendt drilleri med at min ribssaft blev til gele i løbet af en dag i køleskabet, uden at det helt var planen – fordi der var så meget naturlig pektin i.
Håber uanset at det er lykkedes og at ribsgeleen er stivnet efter at være sat i køleskabet.
Kh AC
Kan ribsgelé holde sig udenfor køleskabet??
Det kan det fint – i et køligt mørkt rum eller et skab (ala viktualierum) med en temperatur på omkring 18-19 grader eller derunder
Hejsa. Tak for mange gode opskrifter! Jeg bor i Norge og fik igår lov at plyndre naboens store ribs buske så idag har den stået på ribs saft og -gele lavning.
Saften er super, men geléen er næsten som karamel i konsistensen efter blot nogle timer på køl?. Den smager super godt – ribs gele er jo helt undervurderet? – men jeg tror den har kogt på for høj varme. Lader du virkelig din stå og koge? Tak for en god blog!
Ja, det gør jeg – ikke bulderkoge, men simrekoge ved svag varme.
Håber din blev god alligevel ♡ og tak for din søde hilsen
Kh AC
Jeg er simpelthen vild med dine opskrifter og det overrasker mig gang på gang når jeg søger en opskrift, at du faktisk allerede har et bud på en opskrift. Stor stor fan!
Hvor er du sød! Tak, det er dejligt at høre ♡
Hej hej ..
Vi er ikke have vant men har overtaget en lækker have med en stikkelsbær busk (røde/lilla farvede)..
Men vi kan både se og smage at de er så modne som de overhovedet kan være..
Altså “spis os nu – eller aldrig”..
Jeg har aldrig lavet marmelade eller gele før. Kan man stadig gøre det med de her nærmest overmodne stikkelsbær.?
Og Hvis, kan jeg så evt fryse portioner ned for at lave det på et senere tidspunkt.
Eller har vi misset øjeblikket.?
Pft tak for hjælpen ?
Hej Sonja,
Sikke skønt med lækre stikkelsbærbuske i den nye have.
Det er nemt at lave gele af stikkelsbær da de også indeholder meget pektin lige som ribs. Men de skal helst være lige knap modne når der laves gele.
Til gengæld, så vil de fint kunne bruges til stikkelsbærkompot eller syltetøj nu og du kan sagtens fryse dem ned til vinteren og lave kompot eller syltetøj løbende
Kh AC
Tusind tak for svar forresten.. Min 5 årig søn har plukket til fryseren (imens min 3 årig datter valgte at kigge på og drille).. og han lyste ud af øjnene da jeg nævnte syltetøj.. så det må jeg hellere få prøvet inden længe .. ?
God sommer..
Hej. :)
Jeg er vild med din blog, fyldt med gode opskrifter. Jeg er nybegynder i at sylte og bruge havens lækkerier, og hsr haft stor succes med stikkelsbærmarmelade. Men min ribsgelé er blevet grynet! Hvad kan man gøre, for at fikse det?
Hej Anne-Dorte
Mange tak for din søde hilsen!
Jeg har aldrig prøvet at ribsgeleen blev grynet, så hvad det skyldes må jeg være dig svar skyldig på.
Måske du kan koge det langsomt op igen, og sigte det gennem et rent klæde.
Kh AC
Vil man kunne bruge rørsukker?
Ja, det kan du stort set altid skifte sukker ud med og omvendt.
Kh AC
Hej!
Lige et godt husmoderråd til ribsgelé: Kommer man en håndfuld grønne ribs ved inden kogning, stivner den bedre.
vh
Åse Marie
Skønt forslag og tip! Tak for at dele
Kh Ann-Christine
Hejsa :-)
Jeg har ikke forstand på Atamon. Må jeg spørge, hvorfor du ikke vil bruge det?
:-) Hilsen Katrine.
Ja, det skyldes at atamon ikke er godkendt til økologiske produkter / madlavning.
Det aktive stof Natriumbenzoat er mistænkt for blandt at kunne udløse allergi og jeg synes helt enkelt det er ganske unødvendigt i mit køkken at bruge det :) Så fryser jeg hellere ned, laver små portioner, rengør og skolder godt og skyller glas med spiritus.
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg har fulgt din opskrift men geléen er ikke stivnet her dagen efter jeg lavede den Jeg ser nu i andre opskrifter at geléen skal stå på køkkenbordet uden låg og køle af for at stivne Men det skriver du ikke noget om? Jeg satte låg på og stillede den mørkt og koldt som du skriver man skal dvs i køleskab. Hvad gør jeg nu? Har stillet den på køkkenbordet uden låg nu men vil det virke?
Mvh Dorte
Det gør jeg ikke selv og oplever ikke det er nødvendigt. Men evnen til at stivne afhænger som beskrevet i tips under opskriften af hvor modne ribsene er. Læs evt tips under opskriften for lidt mere info og tips
Kh Ann-Christine
Sidder lige og undre mig over du ikke nævner (Gele prøven) hvordan man kan se når ens gele er klar til at blive hældt på glas. Det med man tager en ren ske og dypper ned i gelen og så tager den op og lader det dryppe af, bliver det en lang dråbe er den klar.
Hej Annette
Det nævner jeg ikke her, da ribs indeholder meget pektin, og hvis man kører en alm sirups test, så risikere man nemt at have lavet ribsgele i stedet for sirup
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Tak for alle jeres gode opskrifter, som jeg har meget glæde af. I dag gik det desværre ikke så godt. Indtil jeg lod ribssaften simre under låg i 45 minutter, var den smuk og fin – men endte med at blive en brun, sirup-lignende masse, som desværre er til at smide ud. Jeg undrer mig over, hvorfor den skal simre så længe? Det ser jeg ikke i andre opskrifter? Og som sagt ødelagde det saften her.
Bedste hilsner Gitte
Hej Gitte
Mange tak for din hilsen, det er dejligt du har glæde af mine opskrifter ♡
Jeg tænker det i dette tilfælde handler mest om definationen af simre, det kan variere lidt fra ret til ret – og jeg har derfor skrevet det mere tydeligt nu, at det er simre svagt og ved lav varme. Hold endelig altid gerne øje med indholdet undervejs – marmelader, sirupper, gele mv kan have brug for kortere og længere tid alt efter hvilken gryde osv der bruges.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej
Tak for dine lækre opskrifter – jeg bruger dem meget.
Jeg lavede denne gelé for et par dage siden. Nu opdager jeg, at den ikke er stivnet. Kan jeg godt redde den ved at koge den op igen, evt. med husblas? Eller er det bedre at bruge den til saft?
Vh Margit
Hej Margit
Se gerne tip til at koge op igen i Tips til opskriften, som du finder lige under selve opskriften :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har fulgt opskrift men da jeg kiggede til glasset næste dag i køleskab var det stadig flydende. Kan det reddes?
Det skyldes pektinindholdet i ribs, som nok har været lige modne nok på dette tidspunkt i sæsonen.
Se tips under opskriften omkring dette.
Kh Ann-Christine
Min ribsgele blev tynd som saft
Hvad kan man gøre
Hej Lotte
Det har jeg skrevet om i tips, der står under opskriften.
Kh Ann-Christine
Hej, skulle lede efter ribsgelé og tog som sædvanligt din opskrift.
Så læste jeg kommentarerne og undrer mig over at der er ingen der laver syltetøj af ribs. Det har jeg gjort i flere år. Det tager tid at ordne ribs, men jeg får det flotteste rubinrøde syltetøj med små diamanter i..😄😄
Tak for en dejlig side og fine opskrifter..
Hej Pia
Mange tusind tak for din søde hilsen.
Jeg er helt enig med dig, ribssyltetøj er super lækkert!
Rigtig god sommer
Kh Ann-Christine
Nu har den stået i køleskabet i tre dage, og den er stadig ikke stivnet – slet ikke. Stadig flydende. Har fulgt opskriften til punkt og prikke. Hvad har jeg gjort forkert, og kan jeg gøre noget for at få den reddet? :-) vh Mathilde
Det lyder til at indholdet af naturlig pektin ikke har været så højt i de ribs du har brugt. Måske har de været for modne.
Se gerne tip under opskriften om det + hvordan du kan redde den :)
Kh Ann-Christine
Hej, skal der samme mængde sukker i til røde og hvide ribs?
Kommer meget an på sødmen i ribsen, ribs til gele skal gerne være lidt umodne og vil dermed også være lidt ekstra syrlige. Men smag endelig til og vurder efter hvor søde/syrlige dine ribs er.
Sukkeret hjælper både til sødme/syrebalancen, men er også afgørende for holdbarheden af geleen
Kh Ann-Christine