Hyldeblomstsaft
Det er sæson for hyldeblomstsaft.
Hylden blomstrer og det er så dejligt at lave den aromatiske lækre saft selv.
Min opskrift på hyldeblomstsaft er nem og tager ikke lang tid at lave, den giver den skønneste saft og jeg deler alle mine bedste tips lige under opskriften. Jeg kan godt lide enkelhed i madlavningen og fremstilling af en hyldeblomstsaft som denne – at man kan få den gode smag frem blot ved lidt omsorg og en smule kendskab til hvad der smager dejligt sammen.
Prøv også: hyldeblomst, ingefær og gin cocktail >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 2 liter
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Hyldeblomstsaft
- 1,50 liter vand
- 700 g sukker
- 3 øko citron
- 3 spsk citronsyre, godkendt til levnedsmiddelbrug
- 30 hyldeblomst, skærme
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Klip så vidt muligt alle stilke af hyldeblomstskærmene. Det er ikke nødvendigt at skylle hyldeblomstskærmene, ryst dem blot for smådyr.
Kom vand og sukker i en gryde. Kog det op til sukkeret opløses og tilsæt citronsyre, fintrevet citronskal og evt citron i skiver (se under tip) Pres derefter citronenerne og tilsæt saften også.
Kom hyldeblomstskærmene i og rør godt rundt til hyldeblomstskærmene bliver dækket af vand.
Sæt låg på og stil det i køleskabet. Lad det stå og trække i 3-4 dage, rør gerne i det hver dag med en ren skoldet ske.
Si saften igennem et rent klæde og hæld den på rengjorte flasker eller direkte i isterningbakker og isterningposer. Så holder det sig længe og man kan bare lige tage et par hyldeblomst-isterninger i et glas vand eller bland med vand, danskvand eller en mousserende vin på en varm sommerdag. Jeg blander det cirka i forholde 1 del saft til 4 del vand – men endelig smag til.
Hyldeblomssaft er bare noget der skal laves hvert år! Vi skal helt sikkert også snart i gang med en portion :-) God idé med isterningerne ;-)!
Ja, det er den bedste sommerdrik :)
Hej Ann-Christine,
Jeg har lavet hyldeblomst drik i rigtig mange år og har fundet frem til en metode, som jeg synes er virkelig god…
Mængdeforholdet er nogenlunde det samme som dine…
* 2,5 kg rørsukker
Overhældes med 3 l kogende vand
Når sukkeret er smeltet tilsættes
* 5 – 7 dl økologisk citronsaft (efter smag)
Lagen holdes lige under kogepunktet
* 50 (cirka) skærme (af 2 – 4 omgange) lægges i overfladen – kun med blomsterne i lagen med stilkene stikkende op – hver “omgang” i et kvarters tid.
Når alle skærmene er “brugt” slukkes blusset og
* 3 økologiske citroner i tynde skiver tilsættes
Når saften er blevet lunken (efter nogle timer) sies saften og kommes på flasker. (giver ca 7 liter koncentreret saft)
Tippet er hermed at arbejdsgangen bliver væsentligt kortere (altså timer i stedet for dage) og ikke mindst at saften IKKE bliver bitter – jeg er overbevist om at det er stilkene, der ellers giver den bitre og ikke særlig behagelige smag.
De venligste hilsner fra Helle Bresson
* mængdeforholdene
(forkert stavet i første omgang 😉)
Helle Bresson, fisker du de “brugte” skærme op efterhånden, eller lader du dem ligge i til portionen er færdig?
Jeg fisker dem op efterhånden.
Det lyder som om I er ved at finde jeres ‘nye’ liv og Jeg håber også indkøringen er blevet bedre? Jeg har også lavet den klassiske hyldeblomstsaft, og er ved at eksperimentere med nogle sukkerfrie slags, men jeg er godt nok spændt på resultatet..Uhh, det bliver spændende at høre om din sirup, det lyder lækkert. God weekend:)
Vi er SÅ glade for at bo her og det går så småt bedre med indkøring, men ikke helt godt endnu. Jeg håber næste uge bliver bedre!
Jeg er spændt på at høre om din sukkerfri version, læste noget om æblesaft og stevia på instagram. Jeg har aldrig smagt stevia, men forestiller mig at æble- eller druesaft kunne være et hit som sødemiddel. Glæder mig til at læse om det :)
God weekend til dig også
Hej Ann-Christine
Tak for opskriften og dejlig blog, den er meget inspirerende.
Du skriver at saften er holdbar i 2 måneder, er det for en sikkerhedsskyld ? Jeg mener, ville den ikke kunne holde vinteren over på atamonskyllede flasker ?
Kærlig hilsen Maria
Hej Maria,
Jeg bruger ikke atamon og holdbarheden er altid minimum.
I stedet for at bruge atamon fryser jeg det hellere ned, fx som isterninger og så holder det vinteren over
Kh AC
Sidste år frøs jeg hyldeblomstsaft i isterningeposer. Tænkte det var mega smart 😉Det var det desværre ikke . De bliver ikke hårde som is, og det er svært at få dem ud af poserne, uden at der går en del til spilde. Og man får fingrene helt smurt ind i saft
Hvis saften skal fryses, bør du spare på sukkeret.
Du kan evt. søde din saft når du tilbereder den.
Mange hilsner
Anne-Liese
Hej jeg ville spørge om det er normalt at blomsterne bliver lidt brune efter mn har ligget dem i det kogte vand?
Ja det gør de 🙂
Dejligt let opskrift, godt nok skal vi male udvendigt i morgen, men der skal i hvert fald også plukkes hyld. Så må prøve din opskrift, har godt nok kun 500 g muscovadosukker. Super idé m. Isterningerne. Tak for opskrift og tip.
Lys eller mørk muscovado? Tror da det kunne være et helt fint krydderi til saften, samtidig med at det søder :) God fornøjelse med malerarbejdet i morgen
Har også lige lavet en stor omgang – og den ene gryde blev med en blanding af rørsukker/brun farin og ingefær – er spændt på at smage den :)
Skulle man have trang til en god likør, kan man hælde et par flasker vodka over de frasiede blomster når saften er færdig, og lade det stå et par uger mere :-)
Jeg har lige lavet denne, men jeg synes desværre den er blevet alt for sur og at citronen dominere alt for meget. Farven var tilgængelig fantastisk. Næste gang undlader jeg 2 at citronerne til sådan en lille portion.
Uhm, det lyder dejligt!
Min mor laver altid ‘hyldevodka’ af det sidste ‘pulp’ agtige. Og det smager skønt til silden til jul og påske – hvis man kan gemme så længe :-)
Det er blevet tradition og de unge, som nu er voksne efterspørger det, hvis det mangler.
Drikker I det rent eller hvordan?
Uhmm, det tror jeg da skal være en tradition herhjemme også ;) Tak for tippet :)
jeg elsker også den opskrift. Jeg har dog udskiftet en del af citronen med appelsin (3-5 appelsiner uden skal) og det smager skønt :-)
Dét lyder altså også bare virkelig lækkert!
Uhmm! Så er der lavet en portion :-) Hvor længe mon saften kan holde sig på køl?
Uhm, hvor dejligt!
Min plejer at kunne holde sig en 3-5 uger. Men ellers så kan den fint fryses :)
Jeg har aldrig nået at få det lavet, men nu er vi flyttet i eget hus og har en kæmpe hyld i baghaven, så nu skal din opskrift afprøves! Mon ikke det bliver lige så skønt som det plejer at blive når man følger en af dine opskrifter ??
Jeg er dog lidt nervøs for om det kommer til at smage meget af citron? Men måske det bliver for kvalme-sødt uden?? ??
Mvh Sandra
Ej, hvor er I heldige. Det er så skønt med hyldeblomst og hyldebær senere på sæsonen.
Jeg håber du synes om det og hvis du tænker at det bliver for meget citron, så prøv evt at fordoble hyldeblomstmængden, og så kan du altid smage til med mere citron efterfølgende :)
Kh AC
Det skal helt sikkert prøves. Hvor lang tid kan det holde sig på flaske, og skal det opbevares i køleskab?
Det kan holde sig længe. Som nogle skriver så har de snildt held med at den holder sig op til et år.
Jeg tror ikke det behøver at være på køl, men i et køligt rum/skab på omkring 16-17 grader går nok også fint.
Hvis nu den er kommet til at stå længere end de 3-5 dage. Er den så stadig brugbar?
Ja, det kan det sagtens
Hej med jer – vi har lige drukket den sidste flaske fra sidste år – den havde gemt sig inde bag ved. Altså – den kan fint holde sig – og vi skal helt sikkert have lavet en ny stor portion.
Hvor er det dejligt at høre, Else-Marie.
Tak for at dele din erfaring med holdbarheden her :) Vi får det nemlig altid drukket i løbet af sommeren, så det er rart med lidt mere fakta på!
Kh AC
Har lige brugt din opskrift, ej hvor er det en skøn opskrift.
Tusind tak, Sophia, hvor er det dejligt at høre :)
Hejsa. Er det meningen at man blander den færdige saft op med vand? Og i hvilket blandingsforhold?
Mvh Thilde.
Ja, vi blander den op med vand. Hvor meget er lidt et spørgsmål om smag og behag, jeg plejer at blande et sted mellem 1:4 eller 1:6 med denne opskrift – afhængig af hvor mange isterninger der også kommer i saften :)
Vi har lige lavet Blomsterbergs version, den skal blandes ca. 1:6. Så prøv med det.
Ved du at du kan fryse blomsterne og lave saft senere på året? Det smager helt som den friske selvom blomsterne bliver grimme af at ligge i fryseren.
Er det virkelig 3 spsk og tsk citronsyre der skal bruges? På min pakke står der ca 1 tsk til 1 liter saft.
Nej, det vidste jeg faktisk ikke, men smart tricks hvis man ikke når at lave saft nu.
Tak for at dele tippet :)
Jeg puttede skærme i fryseren sidste år. De kan sagtens bruges, dog går de i stykker og bliver fnulder, men jeg har brugt det som smagstilsætning i is te og det smager skønt.
Ser lækkert ud! Vi lavede hyldeblomstsaft i aftes, og den står nu og trækker. Jeg kan anbefale at skrælle citronen inden den kommes i. Det gør ikke en kæmpe forskel, men jeg synes, saften bliver lidt “rundere” i smagen uden det let bitre fra skallen.
god ide, hvis der er meget hvidt på – alternativt kan man også rive den gule del af skallen i – her sidder masser smag, men uden helt de samme bitterstoffer som i den hvide inderside af skallen :)
Så fik jeg prøvet den! Men, jeg synes den er lidt bitter i eftersmagen, er det meningen? Ikke at det gør noget, men har nok alt tænkt at hyldeblomst saft er lidt sødt? Har jeg gjort noget forkert?
Det er lidt forskelligt hvor meget bitterstof der kommer fra citronerne – alt det bitre sidder i den hvide hinde mellem yderskal og frugtkød.
Hejsa.. Nu skal jeg prøve for første gang at lave hyldeblomst saft, og det bliver din opskrift jeg afprøver.. nu er mit spørgsmål er saften drikkeklar med det samme eller er der et blandingsforhold vand:saft
Hej Tina,
Jeg er netop også igang med at lave hyldeblomstsaft for første gang og efter opskriften her. Det dufter himmelsk!
Af de tidligere beskeder kan jeg se at den færdige saft skal blandingen i et forhold mellem 1:4 og 1:6 alt efter behag ☺️
Hvor dejligt at du hjælper, Mette <3
Tusind tak for det :) Og dejlig dag til jer begge to
Kh AC
EEEEELSKER hyldeblomst saft. laver det hvert år i rigelige mængder. fryser det ned i mælkekartoner (toppen skåret af og en frysepose inden i lukket med knude eller klemme) de er perfekte til at stable i fryseren og lige til at tø op når lysten til saft melder sig. Bruger dette til alt den saft jeg laver (rabarber, æble, hyldebær, jordbær, ribs, mirabelle, blomme ol) så er der saft til hele vinteren og om man undgår div. tilsætningsstoffer. Når de er tøet op opbevarer jeg den i en glasflaske på køl, og her holder de sig fint i et par uger.
laver desuden hyldeblomst- salt, -sukker og -eddike dejligt krydderi.
har lige set dit indlæg på hyldeblomst vodka, det må jeg prøve.
Nicoline
Sikke en mægtig god ide til opbevaring. Det vil jeg da lige huske, når det lige snart er sæson for ribs og solbærsaft!
Tusind tak for tippet.
Når du har siet saften fra skal du endelig ikke smide resten ud. Put det hele i henkogningsglas og dæk med vodka eller klar brøndumsnaps. Sæt på køl og lad det stå så længe du har tålmodighed til (jeg har haft det stående helt til jul ?). Si det og server koldt eller ved stuetemperatur. ☀️☀️ Så er det nærmest sommer hele året.
Det er også blevet et hit herhjemme – hyldeblomstvodka
Hej.
Bliver denne opskrift stærk ?
Altid skal den blandes op med vand ? :)
Mvh. Rikke.
den skal blandes op med vand efter smag – det bliver en koncentreret saft :)
*altså :)
Kan jeg hælde saften direkte på flaske og lade den trække der (har læst, at man ikke bør opbevare hyldeblomssaft i aluminiumgryder grundet syreindholdet) i op mod 5 dage??
Tusinde tak for en fantastisk blok!
Kh Britt
Du kan fint hælde den på fx henkogningsglas, med hyldeblomst osv så den trækker der og det er nemt at si hyldeblomsterne fra derefter og over på flaske.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Ser spændene ud
Jeg er bare vild med din hjemme side mega hyggelig og altid lige hvad jeg mangler opskrift på . Jeg ser frem til dine ugebreve, de så hyggelige og inspirerende
TAK ???
Hvor er du sød! ♡ Tusind tak, det er jeg glad for at høre
Kh AC
Dejlig blog!!
Kommer du noget i for at den kan holde sig så længe?
nej, det plejer jeg ikke. Så fryser jeg hellere saften ned og opbevarer den på den måde
Okay, tusind tak! :)
Kære Ann-Christine
Tak for en dejlig opskrift.
Jeg havde af en eller anden grund ikke fået sat det på køl i de 4 dage det trak, det har bare stået ved stuetemperatur. Ville du smide det ud, eller hvad tænker du?
VH Elisabeth
Hej Elisabeth, Hvis det ser fint ud, så kan du sagtens bruge det :)
Super lækker og nem opskrift. Dog synes jeg at den er blevet lidt for bitter. Tror du man kan koge saften op igen og putte mere sukker i? :)
Kogte du den med citronskiver? For det kan den godt blive lidt ekstra bitter af – sukker tager dog bitterheden. Så du kan evt prøve at koge op med mere sukker og evt lidt citronsaft, for syrlighed.
Godmorgen, er du interesseret i skærme fra Sort Hyld, det giver rød saft, med mere fylde. Jeg har en sort hyld, der er helt vild i år og skal beskæres , så mine høns kan nyde mere sol.
Hej Annette.
Det lyder super dejligt at du tænker på at dine høns kan få mere sol.
Og at du så får en masse lækker sort(rød) hyldesaft ud af det, det er da bare en herlig bonus.
God sommer!
Mine børn og jeg har været på jagt efter hyldeblomster for første gang, og vi kunne desværre ikke nå så mange af de store skærme, så det er lidt svært med målene. Har du en idé om hvor mange gram der skal bruges? Tak for en meget inspirerende blog, herhjemme er vi store fans!
Vores er altid lidt en blanding af store og små skærme, og det kommer sig ikke så nøje.
Omkring en lille grydefuld, så skal det nok blive en dejlig saft
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
tak for dine mange opskrifter. normalt kommenter jeg ikke, men din side her fortjener en kommentar. har brugt flere af dine opskrifter, med støre eller mindre held, når det mindre, skyldes det min egen skyld ;)
bedste hilsner
Allan
Tak for din fine hilsen, Allan :) Det er dejligt at høre at mine opskrifter bliver brugt med stor fornøjelse
Kh AC
Har læst alle de fine kommentarer og svar med glæde. Har lige lavet hyldeblomstsaft og det smager himmelsk, men saften er grumset. Og der er lidt bundfald. Hvordan kan man gøre den klar?
Kh AB
Du kan lade den stå til bundfaldet har lagt sig på bunden og derefter forsigtigt hælde den på en ren flaske gennem et rent klæde, uden at hælde bundfaldet med. Så bliver saften ren og klar :)
God fornøjelse og tak for din fine hilsen ♡
Jeg lavede en portion i går aftes, der nu står og trækker og dufter skønt. Dog har jeg vist misforstået din opskrift, da jeg har kogt blomsterne med. Skal jeg mon starte forfra?
Hvis det smager dejligt af hyldeblomst, så prøv endelig bare at lade det trække videre :)
Lige et spørgsmål til resterne:
I skriver at man kan komme resterne (blomster og citronskal) på flaske og hælde vodka over. Kan man gøre det samme med gin?
Hvorlænge er holdbarheden mon?
Og bliver holdbarheden kortere når jeg nu ikke har presset “resterne” helt fri fra saft.
Det kan du sagtens gøre med gin også.
Holdbarheden er lang og jeg har fint kunne have det til at stå i +1 år, for både alkohol og sukker konservere super godt. Jeg tror dog godt at holdbarheden kan blive kortere hvis alle resterne ikke er sigtet fra.
Kh AC
Tusind tak for svar.
OKay, så når den har trukket i nogle dage, så ville det være en god idé at sigte det fra?
Derudover har jeg opbevaret det i køleskabet, det gør vel ingen forskel?
Ja, det tror jeg – jeg har selv haft det til at stå i et par uger i et køligt skab ved omkring 18-19 grader og derefter sigtet det. Så jeg tror fint dit kan holde sig glimrende på køl.
Nu har jeg mavet en hel masse hyldeblomstsaft efter din opskrift, og det smager fantastisk.
Jeg tænkte på at lave en kage med hyldeblomstsaft. Er det noget, du har forsøgt dig med? Måske ville opskriften være nogenlunde den samme som en citronkage?
Ja, det tror jeg sagtens du kan – og erstatte en dl citronsaft med hyldeblomstsaft i fx denne lækre citronkage
Det kunne være lækkert!
Hej!
Jeg har lige været ude at plukke hyldeblomster ved stien herude for skal lave hyldeblomst pandekager :-)
Men de dryssede helt vildt med noget gult noget? Er de spiselige når de smider alt det gule støv? Altså modne?
Jeg laver min hyldeblomst drik med blodhyldeskærme. Af samme grund plantede vi for 7 år siden 2 blodhyld i vores have, da vi ellers skulle køre langt efter dem. Den der gror bedst er den, der hedder black lace. Black Beauty er lidt mere pink, men vokser langsommere.
Det giver den smukkeste lyserøde/pink saft. I år vil jeg prøve at lave den med appelsin.
Jeg bruger alm.sukker. Jeg synes rørsukker ødelægger farven. smagen er mildere og mere aromatisk end gul saft, så vi laver begge, der kan noget forskelligt.
Det er blot pollenstøv og noget af alt det der giver smag til saften :)
Jeg forstår ikke helt det med citronsyre? Findes der noget særligt til mad? Den jeg kender er fra Borup kemi og kan afkalke vaskemaskinen, tænker ikke det er den sammen jeg skal bruge til saft? :-/
Citronsyre til levnedsmiddelbrug kan købes i fx matas – og der skal stå på emballagen om den er godkendt til levnedsmiddelbrug – det tænker jeg umiddelbart ikke, at der gør på den du har til rengøring …
(der er en anden opløsning i citronsyre, der bruges til rengøring og det kan være tilsat kemikalier, så det må endelig ikke bruges til saft, medmindre der står det også er til levnedsmiddelbrug)
Tak for endnu en skøn opskrift. :-)
Jeg har netop nu sat en option over og glæder mig til resultatet! Jeg vil høre, om du tænker, at saften kan bruges i en mousse? Jeg overvejer nemlig at lave en hyldeblomst-mousse i min studenterkage til sommer :-)
Kh Maiken
Ja, det kan den sagtens – det vil være vildt lækkert!
God fornøjelse med kagen.
Nu skal der laves saft. Min yngste søn havde lavet det i børnehave og vil så lave det herhjemme også.
Kan man komme vanillestang i uden vanille kommer til at dominere i smage B?
Det vil helt sikkert være lækkert at komme vanilje i, så det kan du sagtens gøre :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej!
Jeg har lavet saften i dag og kogte blomsterne med et par minutter, mest for at være sikker på at evt bakterier er væk. Men går det mon ud over kvaliteten/smagen?
Det skal jeg ikke kunne sige om det gør. Meget af smagen sidder jo i det fine blomsterstøv. Det er ihvertfald ikke nødvendigt at koge blomsterne, men blot ryste dem for evt små døgnfluer mv.
Det er spild af sukker at komme sukkeret i før du har den siede saft.
Det sætter sig jo også i blomster/citron som skilsmisse væk.
Det er jeg ikke enig i :) For jeg genbruger nemlig gerne den gode pulp til denne überlækre hyldeblomst vodka – den kan også bruges til gin eller snaps.
Hej
Kan man bruge øko appelsiner i stedet for øko citroner?
Det har jeg aldrig forsøgt med hyldeblomst, så det må komme an på en prøve. Det vil give et temmelig anderledes resultat … men det er da forsøget værd :)
Hej!
Måske et dumt spørgsmål: Det der citronsyre, som skal i, er det det, som man køber i Matas eller kan man købe det i supermarkeder?
Det kan sikkert købes begge steder hos større supermarkeder (jeg køber det selv i matas), tjek endelig at der står på emballagen at det er til levnedsmiddelbrug :)
Det er uvenligt overfor brugerne, at udskriften fylder 2 sider, fordi der skal være plads til reklamer for cookies
Hej Hans,
Det er på ingen måder ment herfra at være uvenligt over for brugerne.
De cookies er lovgivning som vi ikke kan slippe uden om, og de kommer med på udskriften hvis du ikke godkender dem.
For at undgå dette kan du gøre følgende:
1. enten godkende cookies og derefter udskrive opskriften
eller
2. tilrette udskriften i den pop up der kommer frem inden du printer, der vil du kunne vælge blot at udskrive side 1.
Bedste hilsner
Ann-Christine
Hejsa….
SKAL man bruge citronsyre? Jeg kan ikke opdrive det i øjeblikket…Det ender jo med at blomsterne blir til bær,inden jeg kan købe syren….?
Annette
Du kan godt lave hyldeblomst saft uden :)
1000 tak:)
Havde ikke set dit svar,så du skal være se bort fra mit nye indlæg….?
Helt ok ♡ Godt du fandt det :)
Hej du….
Jeg prøver lige at sende mit spørgsmål een gang til : Behøver man at komme citronsyre i? Det er nærmest umuligt at opdrive i de forretninger jeg handler i…alt er udsolgt og det ender med at blomster blir til bær…
Annette ?
Hejsa :-) Har ikke lige scrollet alle kommentarerne igennem, så måske er dette tip allerede givet. Jeg piller/skræller altid citronerne, ligesom andre citrusfrugter for på den måde at fjerne det hvide, bitre. Synes, det er lettere på denne måde. Og iøvrigt en sjov oplevelse- man piller jo ikke ellers citroner- men de er så fine med deres sarte lysegule frugtkød :-)
Og igen Ann-Christine- Valdemarsro.dk er min til evig tid bedste “kogebog”, jeg finder altid, hvad jeg søger herinde og der er så megen lækker inspiration at få!
Kh Tina
Hej Tina
Skønt tip du deler!
Tak for det og mange tak for din søde hilsen til Valdemarsro, det er jeg vel nok glad for at høre ♡
Kh Ann-Christine
H ad er holdbarheden efter det har stået og trukket??
Det kan variere, jeg plejer gerne at fryse det ned hvis det skal stå længere end 1 måned.
Hej :)
Hvad tænker du om at bruge hyldeblomster plukket inde i Kbh C? Måske ikke lige ved siden af Åboulevarden eller lignende men fx fra en have … Er de ‘rene’ nok?
Hilsen Tellina
Hej Tellina,
Hmm, det er et godt spørgsmål … umiddelbart så tænker jeg at hvis det er fra en have eller park eller lign, så går det jo nok – der er selvfølgelig mere luftforurening end ude på landet, men jeg tænker ikke at en lille portion hjemmelavet hyldeblomst, er anderledes end at gå lange ture rundt i byen hver dag.
Personligt ville jeg ikke selv være bekymret for det, men det er nok en smagssag :)
Kh AC
Hej
Først vil jeg lige rose de mange gode og brugbare opskrifter du bringer videre – de fungerer bare altid.
Jeg har et spørgsmål til hyldeblomstsaften. Jeg skal have lavet en del og vil gerne fryse det ned i glasflasker jeg har fra æblemost. Jeg vil jo helst ikke at glasset går i stykker i fryseren, så det hele er spildt – gode råd?
Jeg tror jeg vil prøve at gøre som dig; at lægge blomsterne i blød i vodka, men hvordan opbevarer jeg det bedst – det skal først bruges til august?
På forhånd tak og god sommer?
Anne
Hej Anne
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er vel nok dejligt at høre :)
Jeg synes det er en super skøn ide at fryse hyldeblomstsaften ned på flasker og tror sagtens du kan lykkedes med det. Hvis du har plads, så kom hyldeblomsten på flaskerne fyld op til ca 8-10 cm fra toppen, læg låget på (uden at skrue det op, men så det sidder helt løst) og stil flaskerne på højkant. Når saften er frosset, kan låget skrues fast.
God fornøjelse med det
Kh AC
Hej ?
Bruger du enten citronsyre eller citronsaft eller skal begge dele i?
Mvh Rie
Hej Rie,
Jeg bruger begge dele – saften fra 3 citroner + citronsyre
Kh AC
Tak for en helt igennem skøn hjemmeside med fantastiske opskrifter. Her går man ikke galt i byen :-)
Vi har forsøgt os med at lave hyldeblomstsaft og skal helt sikkert igang igen da vi har en del hyldetræer på vores nye landejendom. Mit spørgsmål går på om man kan bruge resterne efter saften er siet fra til at komme i kage?
Mange hilsner AK
Tja, måske jeg har aldrig prøvet det.
jeg plejer at hælde vodka over og lade det trække til en skøn sommer vodka – og ellers har jeg lige hørt fra en læser at hun fylder det i en kylling som derefter helsteges og det skulle give en fantastisk lækker smag. Det er jeg selv ret fristet af at prøve.
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Tak for en fantastisk blog!!
Jeg har dog et lille spørgsmål – kan man bruge hyldeblomst, som man plukkede for 2-3 dage siden, men som har været i køleskabet? (Kunne ikke få fat i citronsyre desværre)
På forhånd tak :)
Elena
Tusinde tak! Jeg giver mig i kast med den nu:)
Hav en vidunderlig dag!
Hvis de virker friske og dufter godt, så tror jeg det går fint :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Kan man gemme hyldeblomsterne på køl til næste dag? Hvis jeg nu først kan lave saften dagen efter de er plukket? :-)
Eller er det bedre at ligge dem i vand?
Jeg tror fint det kan lade sig gøre, sæt evt stilkene i vand, som var det en buket.
Kh AC
Og når saften efter de 3 dage er færdig, så tager jeg hyldeblomstkvaset op (uden at dryppe af) i en anden skål , hælder vodka på og stiller det endnu tre dage på køl. Sies og hældes på flaske og vi har nu den skønneste sommersnaps.
Det gør jeg også – det er virkelig lækkert :)
Hej Valdemarsro. Jeg har lige sat en gang hyldesaft til at trække, men jeg har brugt Borup citron syre og nu bliver jeg helt i tvivl om den kan bruges?? ?
Mvh. Linda
ADVARSEL… Borups Citron Syre er syre der ætser og til husholdingsbrug, så lad den endelig blive langt væk fra din hyldeblomst…
Jeg ville selv kun bruge det hvis der står det er godkendt til levnedsmiddelbrug – det ved jeg ikke om der gør på den du nævner
Mange tak for opskriften :-) Vi glæder os til at skal smage!
Jeg havde brugt 3 spsk citronsyre men vi synes at det var alt alt for syrlig for os, så vi brugte kun 1 spsk til sidst :-)
Skal den trækkes i minimum 3 dage?
God sommer, Lai
Hej Lai,
Jeg synes den skal trække i 3 dage for at trække ordentlig smag fra hyldeblomsterne, men det er jo altsammen smag og behag :)
God sommer til dig
Kh AC
Her er et lille tip, når i hælder saften fra skærmene og citroner så vent med at smide dem ud! Hæld istedet en flaske vodka på og lad det trække et par dage igen, du får så den skønneste “hyldeblomcello” som du kan servere iskold i et snapseglas?
Hej John,
Mange tak for at dele, vi er også vilde med den lækre hyldeblomstvodka – det fungere også virkelig godt med snaps, som fint kan holde sig frem til næste påskefrokost fx
Kh AC
hej.
hvis der dannes sådan en grumset masse i bunden af flasken, er det så dårligt eller bare bundfald?
Uden at have set det, så vil jeg næsten tro at det er bundfald.
Du kan evt sigte den gennem et helt rent lærred
Kh AC
Er det nødvendigt med citronsyre? Hvad gør den ved saften??
Du kan godt lave hyldeblomstsaft uden, men citronsyren har en lettere konserverende effekt, trækker smagen ud af hyldeblomsterne og balancere syre/sødme.
Hvis du undlader det, så kan du evt erstatte med 1 dl friskpresset citronsaft.
Kh AC
Det er jo en absolut vanvittig mængde sukker. Brugte det halve, og min saft er stadig voldsomt sød og skal fortyndes 1:4.
Har kastet mig ud i dette projekt og glæder mig til det er færdigt om et par dage :) når jeg skal filtrere saften, kan det så gøres igennem et kaffefilter eller skal det være et klæde (evt. viskestykke)?
Hej Malene,
jeg synes det nemmeste er gennem et rent klæde, men begge dele kan fint fungere.
Rigtig god fornøjelse med det, jeg håber det bliver en skøn saft du får lavet :)
Kh AC
Hvor pudsigt. Har allerede lavet en omgang efter din opskrift i weekenden. Den smager dejligt, men jeg mindes at den jeg lavede sidste år – var meget bedre. Samme opskrift…..Måske spiller min hjerne mig et puds ? Summa summarum så er det en virkelig lækker og nem opskrift. TAK.
Når det overskydende overhældes med vodka.
Skal det så stå på køl eller kan det bare trække på køkkenbordet?
Tak for en lækker opskrift!
jeg plejer at sætte det i et køkkenskab, gerne lidt mørkt og køligt, men det behøver ikke være i køleskabet
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AV
Tak for din søde hilsen! Det er jo lige sæson for den lækre saft igen ♡
Opskriften er helt den samme, men måske de citroner du brugte sidst smagte anderledes. Det kan der jo være forskel på, ellers bør det være nogenlunde ens.
Kh AC
Uh det er piv surt. Jeg har kommet over dobbelt så meget sukker i og det er bestemt ikke for sødt. Jeg er ikke til, at det er for sødt, men munden snerpede helt, da jeg smagte på det
Det her er simpelthen og uden sammenligning den bedste hyldeblomstsaft og jeg har lavet din opskrift nu på 7 år.
Det er smagen af sommer og jeg lader altid det hyldeblomstsmovs der bliver tilovers efter jeg har sigtet saften trække med vodka, til sommercocktails med naboerne, det er blevet en helt tradition at de spørger efter om jeg har lavet din saft igen ;-)
TAK for opskriften.
Hvor er det skønt at høre, Mette
Sikke dejligt du har lavet den hvert år, det er så hyggeligt med sådanne sommertraditioner
Skøn sommer til dig
Kh AC
Jeg har lavet snaps/likør og marmelade af resterne efter saft. Fedt at udnytte alt 100%. Mon du har et bud på en god Marmelade-opskrift også? ??
Det må jeg lige overveje, har ikke lavet en opskrift på det (endnu) :)
Plejer at hælde vodka over resterne til sommerens cocktails ;)
Kh AC
Kære Ann-Christine
Tak for mange gode opskrifter.
Ved du om man kan lave hyldeblomstsaft og vente med at bruge til en konfirmation til foråret. Har du måske en ide/opskrift til en velkomstdrink/drik til en konfirmation, hvor konfirmanden ønsker sig hyldeblomstdrik.
Kan man evt. hælde noget gin Over det der er til rest når hyldeblomstsaften er blevet siet fra.
Kære Bente,
Mange tak for din søde hilsen. Du kan evt fryse den ned til foråret.
Der kan sagtens hældes vodka eller gin over: https://www.valdemarsro.dk/hyldeblomstvodka/ og der er en opskrift på cocktail her: https://www.valdemarsro.dk/hyldeblomst-ingefaer-og-gin-cocktail/ både med og uden alkohol :)
Kh AC
Jeg lavede din opskrift sidste år og blev inspireret af isterningerne. Hvad er din bedste erfaring her? Jeg lavede det i isterningposer, men pga det høje sukkerindhold, bliver det meget fedtet. Et det nemmere i bakker, eller måske frostsikre beholdere?
Hej Anne Grethe
jeg laver den gerne i isterningebakker eller i sodavandsisbakker, for ja, det bliver lidt sukkerfedtet med saften i fryseposerne.
Kh AC
Min saft er blevet en anelse for bitter. Kan jeg tilføre ekstra sukkervand og citronsyre? – nogle gode råd?
Sød smag neutralisere bittersmag, så du kan prøve at tilsætte mere sukker. Kog en dl sukker op først i en dl vand, så sukkerkornene smelter inden de tilsættes til saften
Kh AC
det smager mega godt!!1!1
Tusind tak :)
Det er lidt urealistisk med en arbejdstid på 10 minutter
Ja, det har du da helt ret i, det er rettet nu :)
Hej Ann-Christine☺️
Jeg har et par spørgsmål til henholdsvis din hyldeblomstsaft og din hyldeblomst-vodka, som jeg håber du kan svare på?
1. Jeg har lige lavet din hyldeblomstsaft, som forresten smager helt fantastisk, men da jeg læste forkert i opskriften har jeg kun kommet 3 TESKEFULDE citronsyre i en dobbeltportion. Så nu er jeg lidt bekymret for at saften er begyndt at gære, fordi den bruser lidt op hvis man ryster den. Jeg lavede saften I tirsdags, altså den 23/6. Men måske er det bare citronsyre der gør det? Er ikke vant til at bruge det?
2. Jeg overhældte efterfølgende pulpen med vodka. Nu rejser vi så på ferie på fredag den 3/7 og er væk en uge. Skal jeg så stille det I køleskabet mens vi er væk? Det står på køkkenbordet nu, hvor jeg rører i det af og til, fordi vodkaen ikke dækker pulpen helt og jeg derfor er nervøs for at det som ikke er dækket af vodka begynder at blive dårligt. Men er min nervøsitet ubegrundet?
Mvh Esther Krogager
Hej Esther,
1. Det går helt sikkert fint også med 3 tsk citronsyre. Citronsyren giver smag og har en let konserverende effekt. Jeg tænker ikke det har nogen indflydelse på at den evt bruser lidt.
– brusen tænker jeg heller ikke du skal være bekymret for. Måske en lettere naturlig fermenterings proces, som ikke skader noget. Hvis du har skruet ned for sukkermængden eller har brugt andet sødemiddel end rigtig sukker, så skal du dog være ekstra opmærksom på holdbarheden
Kommer der mug på, skal den ud – lidt brus er ikke skadeligt.
2. kombinationen af vodka og sukker konservere en del og smagen efter det trækker fungere næsten lige fint på køl som ved stuetemperatur, så stil den bare på køl hvis du har det bedst med det og hvis hyldeblomstpulpen ikke er helt dækket af. Så er du ihvertfald på den sikre side.
God fornøjelse og god ferie
Kh AC
Har du nogen erfaring med at bruge honning i stedet for sukker?
Det kan du godt gøre, men det har næppe helt samme konserverende effekt – smagen tror jeg vil være rigtig skøn :)
Kh AC
Jeg synes 700 g sukker er for meget til den mængde vand og citroner, der angives i opskriften. Drikken bliver efter min smag alt for sød. Jeg forslår at reducere til Max 500 g sukker.
Det er naturligvis smag og behag – vær dog opmærksom på kortere holdbarhed jo mindre sukker du bruger, da sukkeret konservere saften
Kh AC
Hej Valdemarsro.
Tak for mange dejlige opskrifter.
Har prøvet din Hyldeblomstsaft. Vil lige komme med en kommentar:
I stedet for at sætte saften til at trække i køleskab, satte jeg den i garagen. Normalt, når jeg laver hyldeblomstsaft, rører jeg i den et par gange om dagen. Det skrev du ikke, og så tænkte jeg, at det ikke var nødvendigt.
Resultatet blev desværre, har jeg nu erfaret, at nogle af skærmene stak over sukkerlagen, og det må have medført at de mugnede, uden at det var synligt, fordi nogle uger efter saften var blevet hældt på flasker, var der mug på alle overfladerne.
Jeg kan nu se, at du skriver, at det skal i køleskab, det kan være, at det gør forskellen.
Har læst andet sted, at det at man rører sikrer, at alt bliver konserveret
Med venlig hilsen
Dorthe
Hej Dorthe
Mange tak for din søde hilsen og gode input!
Jeg oplever ikke der kommer mug på når det står på køl og alle redskaber er helt rene og jeg har ladet det stå på køl uden at røre i det.
Det kan være det skyldes for varme temperaturer ift køleskabet i garagen, det kan også være at det blot har været en uheldig tilfældighed. Uanset, så sker der ihvertfald intet ved at røre det igennem. Det sikre ikke at det bliver konserveret i sig selv, da der jo kun er sukker og lidt citronsyre til at konservere og give holdbarhed (syltetøj kan jo også mugne selv om det er fyldt med sukker, hvis der er kommet de svampesporer i, som danner mug) men det skader ihvertfald ikke og er hermed skrevet til at man kan røre det igennem hver dag.
Kh AC
Der er ikke noget der hedder mugbakterier ;)
Det er (skimmel-) svampesporer som bogstaveligt talt findes i alt, og vokser ved rette betingelser.
Hej Lars
Det har du helt ret i :) – det er rettet nu
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har lavet hyldeblomstsaft i flere år uden sukker, tricket var masser af blomster og mindre citronsyre.
Ingen har klaget over manglende sødme – tværetimod.
og så henkoger jeg flaskerne, for at undgå konservering.
Mvh Steen
Opskriften:
Hyldeblomstsaft uden sukker
En indkøbspose totalt proppet med hyldeblomster – klip blomsterne af stilkene – jo mere stilk des mere bitterhed
6 citroner som naturen har skabt dem
75 g citronsyre (smag til når det er puttet i vandet )
10-12 liter vand
Bring vandet og citronsyre i kog på komfuret.
Put blomster i gryden.
Skær citronerne i tynde skiver og læg dem over blomsterne.
Læg låg på gryden og sæt den i et køligt rum/køleskab 3 dage. Rør i gryden af og til.
Hæld saften gennem et rent klæde og fordel den i egnet emballage alt efter opbevaringsønske.
Henkogning
Flaskerne må ikke fyldes helt, når de skal henkoges. Luften i flaskerne udvides under opvarmningen, og der skal være lidt ekstra plads.
Henkoges 1 timer ved 85 °C.
Efter åbning af en flaske eller et glas, skal opbevaring foregå i køleskab.
Mega mange tak Steen den opskrift vil jeg prøve med det samme for vi har mere en en indkøbspose. Lyder super lækkert👍
Kh Freja j
Hej Steen,
Mange tak for dine gode og brugbare tips, det er rigtig dejligt du deler din erfaring med sukkerfri saft.
hvor længe oplever du det kan holde sig?
Kh Ann-Christine
Det holder mindst et år, men drikkes som regel inden.
Henkogning er jo en fantastisk form for konservering.
Har æblemos stående på glas, der er tre år gammelt og stadig smager helt friskt :-)
Så godt!
Jeg har ikke prøvet henkogning af saft uden sukker, så det er rigtig godt at høre.
Tusind tak for at dele din erfaring og tips.
Det er der helt sikkert mange der vil få god glæde af.
Kh Ann-Christine
Til de mange, der skriver om holdbarhed. Jeg hælder den færdige saft på 1/2 liters sodavandsflasker, rengjorte og af plastik selvfølgelig, og lægger dem i fryseren. Så kan de tages op i det tempo, man har brug for dem. Hvis man vil være helt sikker på holdbarheden, kan flaskerne skylles i vand tilsat atamon, inden saften hældes på.
Jeg havde 3 abrikoser der trængte til at blive spist, dem skar jeg i både og kom i. Er spændt på om det kan smages.
Ang holdbarhed så pasteuriserer jeg den færdige saft. Dvs Varmer op i gryde til 85 grader og hælder på skoldede flasker .Holder fint 2 år (der var ikke mere tilbage).Jeg begyndte på det da jeg fik gæring i flaskerne. Smadderirriterende….Noget af det gærede saft lod jeg gære videre og fik efter 2 uger en lækker hyldeblomst drikkecider med perler. Lidt a la gammeldage gemmemost som man gjorde med æblesaft for holdbarhed. Man kan checke flere gange om den taber for meget sødme og så drikke når den er tilpas tilsæt evt vand. jeg har 400gr sukker i en liter men det er altså ikke nok til at hæmme gæring.
Skal det ikke køle af før det kommer i køleskab?
Jo hurtigere nedkøling, jo mindre risiko for bakterier i saften.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Skal lagen koge når man heller hyldeblomstskærmene i?
Kh Freja j
Tak for dine super lækre opskrifter( jeg elsker din chokoladekage👍)
Tusind tak for din søde hilsen :)
– jeg slukker komfuret, lige inden jeg kommer hyldeblomsterne i.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Mange tak for den gode opskrift – det er ikke første gang jeg får opskrifter fra “Valdemarsro” og det er bestemt heller ikke sidste gang.
Jeg har nu prøvet at hælde Gin over “resterne”. Skal det så stå i køleskab i et par uger, eller kan det bare stå fremme – det er jo egenlig rigtig dekorativt.
Hvor dejligt ♡ Du kan fint lade det stå på køkkenbordet, blot der ikke er for varmt her i sommervejret, så kan du sætte det lidt køligere.
Kh Ann-Christine
Hvad er grunden til at der skal røres i den hver dag? Jeg har selvfølgelig lige sat en omgang hyldeblomst saft over, og kom i tanke om at vi skal i sommerhus fra fredag morgen til søndag eftermiddag 🙄 Bør jeg finde en barnepige til min saft? 😅
Det skyldes udelukkende at hyldeblomsterne vil flyde lidt til tops og det kan i værste fald risikere at mugne hvis det får luft.
Hvis du sørger for at alt i gryden er dækket af vand, og det står koldt, så går det helt sikkert fint
God tur i sommerhus :)
Kh Ann-Christine
Det smager fantastisk, selvom den er fra igår. Jeg havde kun hyldeblomst, vand og sukker i går. Men det har trukket et døgn nu og idag kom citronsaft, skal og syre i i en lille smule kogne vand. Røre rundt og en smagsprøve. Muns. Glæder mig til det skal hældes på flasker og resten bruges til vodkaen.
Hej – jeg har lige hældt den lækre hyldeblomstsaft på flasker for tredje år i træk, og den er igen i år blevet helt fantastisk. Jeg har nu hældt Vodka over, som de forgangne år også, og kom til at tænke på om den egentlige behøver at stå på køl mens den trækker? Det har jeg haft gjort tidligere, men nu har jeg lavet så stor en portion at det kniber med pladsen
Har du vodkaen på køl eller blot et køligt sted, evt. skur/garage?
Dine opskrifter falder altid i god jord herhjemme, så tusind mange tak for inspiration og retter det bare altid bliver lækre
valdemarsro er en sikker vinder
Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften. Hvor er det dejligt at høre! ♡
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Jeg ville prøve en ny opskrift i år og det blev din. 😊
Jeg ville lige dele et citron tip, som jeg synes er nemt og hurtigt. Jeg skræller dem med en kartoffelskræller så får du kun det gule og det er meget hurtigere og mere effektivt end at rive. Så piller jeg dem, og det er pivnemt, nemmere end en appelsin. På den måde undgår man helt det bitre hvide. Så bare i skiver og i. Super nemt.
🧡 Tak for mange gode opskrifter
Maluna 🌺
Mange tak for din søde hilsen og for at dele dit tip!
Så dejligt du er glad for opskriften,
Skøn sommer til dig
Kh Ann-Christine
Hej!:-)
Først og fremmest vil jeg lige sige tusind tak for fantastiske opskrifter!
Jeg brugte også din hindbærmoussekage med chokoladebund til en eksamen på min skole, og fik et flot 12-tal. Tak for opskrifterne!👏🏼
Jeg har været i gang med og lave hyldeblomstsaft, og har nu indset, at saften er blevet lidt for bitter til os. Er det muligt og opkogte saften igen efter jeg har fjernet blomsterne og citronskiverne, og så putte lidt mere sukker i?
Mvh Mathias☀️
Hej Mathias,
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at du har glæde af mine opskrifter – og stort tillykke med det flotte 12 tal :)
Sukker kan neutralisere og balancere bitterhed, så endelig prøv med tag citron og hyldeblomsterne op og kog en sukkerlage af fx 2 dl sukker og 1 dl vand, kog til sukkerkornene smelter og smag til med sukkerlagen i saften.
Kh Ann-Christine
Hyldeblomst er bare en fantastisk alsidig råvare!
Jeg plukker gerne kæmpe mængder i løbet af sæsonen og putter en hel masse i min dehydrator.
Tørret og pulveriseret hyldeblomst er lækkert som smagsgiver i alt fra småkager (prøv en fransk sables) til rimmet laks.
Uhm ja, det lyder skønt :)
Kh Ann-Christine
Hejsa og tak for en skøn opskrift!
Hvor meget vodka skal man hælde over for at lave hyldeblomstvodka?
Min hyldeblomstsaft er færdig i morgen og syntes da, det er smart, hvis jeg kunne bruge den overskydende pulp til noget :)
Mvh. Pernille.
Hej Pernille,
Det kan du læse mere om her: https://www.valdemarsro.dk/hyldeblomstvodka/
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har nu lavet din hyldeblomstsaft, hvis jeg syntes, at den er lidt for “sur” kan jeg så tilsætte lidt sukker, her efter saften er hældt på flaske?
Mvh. Gitte Laursen
Ja, se også tip til det i kommentarfeltet lidt længere oppe :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg har desværre fået lavet min hyldeblomstdrik for sød. Kan det på nogen måde gøres om, så den ikke er så sød? Hvad gør jeg?
Du kan spæde den op med friskpresset citronsaft, det giver ekstra syrlighed, så den bliver nok mere som en frisk citron/hyldeblomstlemonade, men det er også virkelig lækkert :)
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Jeg har også lavet hyldeblomstsaft i MAAANge år og er også glad for din opskrift, som ligner den jeg arvede fra min mor! Og indlægget fra juni 2019 med vodka skal bestemt afprøves. Jeg vil gerne dele min glæde over hyldeblomst-marmelade med dig – forholdet mellem ingredienser har jeg kun på ‘slump’. Jeg skræller også citron – og appelsiner (3+2) , skærer det bitre hvide fra og skiver frugterne ned til blomsterne. Når det hele har trukket og er siet fra tager jeg frugtkødet og en del blomster, blender det lidt, tilsætter vand så det knapt dækker og lidt sukker og koger en marmelade forsigtigt op med en tsk melatin og hælder på rene skoldede glas. Marmeladen er blevet et kæmpehit både i familien og som en lille værtindegave! Go fornøjelse!!
Uhm! Hvor lyder det dejligt, tak for at dele det skønne tip – det vil jeg prøve. Vi har masser af hyldeblomster stadig :)
Skøn sommer til dig
Kh Ann-Christine
2. omgang er også blevet dårlig. Hvad gør jeg mon galt i år??
Har lavet hyldeblomstsaft i flere år nu og aldrig haft problemer. Men jeg må gøre noget anderledes selvom jeg ikke forstår hvad. Måske du kan hjælpe. Jeg følger din opskrift men da jeg laver store portioner koger jeg det ind efter det har stået og trukket i tre dage. Det gjorde jeg også sidste år og fik den fineste lysegule sirup jeg så kunne fortynde op. I år har jeg af to omgange fået en mørk sirup der smager bitter/kemisk. Kan det være citronsyren der ikke er glad for at blive kogt efterfølgende. Kan nemlig ikke huske om jeg har undladt det de sidste par år og bare brugt citron! Hvad vil være dit bud for er super ked af det og vil k hvert fald gerne undgå det samme til næste år…
Tak!
Hej Nathalie
Jeg har aldrig selv kogt saften ind, så det bliver et gæt herfra. Jeg forestiller mig at bitterstofferne fra citron er blevet koncentreret og måske også citronsyren kan agere bittert ved kogning. Det skal jeg ikke kunne sige. Men det kan sagtens være det der er årsagen til det.
Kh Ann-Christine
Hej:)
Kan hyldeblomsterne kun bruges så længe, at de er hvide eller kan de også bruges, når de er grønne?
Mener du når de er afblomstret og der er kommet grønne bær på?
Grøn hyld kan være giftige og kan ikke anbefales at spise. De modne hyldebær skal koges inden de kan spises – se nærmere under tip her: https://www.valdemarsro.dk/hyldebaersuppe/
Kh Ann-Christine
Hej!
Min sirup er netop blevet faerdig. Det smager meget laekkert, MEN eftersmagen synes jeg er maerkelig. Jeg har svaert ved at komme med et eksempel, men den er lidt jordet, eller bitter?
Jeg har skaaret det hvide fra citronerne vaek, og skaaret det meste af grenene af…saa har svaert ved at forstaa hvor smagen kommer fra.
Har du erfaringer med det?
Det har jeg ikke oplevet. Men kan det være gæret undervejs mens det har trukket, hvis det fx har stået lidt for varmt?
Kh Ann-Christine
Hej 🙂
Jeg har ikke lige læst alle kommentarerne i gennem.
Jeg bruger din opskrift hvert år, i år er jeg kommet i besiddelse af en hel kasse lime frugter
Kan jeg bruge dem i stedet for citron, eller i kombi og i hvilket målestok forhold?
Jeg har ikke testet hyldebærsaften med lime – men tror det vil være lækkert og ville selv bruge samme mængde
Skriv endelig hvordan det går :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Jeg synes det er lidt svært det med citronsyre til levnedsmiddelbrug 😅 Er det mon denne her, du har refereret til fra Matas i dine tidligere kommentarer? https://www.matas.dk/matas-citronsyre-400-g
Hej Turid
Nej, den du linker til er ikke godkendt til levnedsmiddelbrug.
Jeg kan ikke finde en på matas hjemmeside der er lige nu, så det kan være de ikke har det mere i sortiment. Men så kan det købes i supermarkedet :)
Kh Ann-Christine
Hej!
Min saft er dsv blevet bitter du skriver at man skal tilsætte noget sukker hvis man er ude for det. Skal jeg sætte det over og koge igen eller hvordan?
Du kan evt gøre det på den måde at du koger blot 1-2 dl af saften med rigeligt sukker og bruger det til at smage til med, så du får den smag du ønsker
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Ved du mon hvad hyldeblomstkvaset er?
Har fundet en opskrift på en kage med kvas. Er det det, der bliver siet fra efter 3-4 dage i køleskabet eller er det grene/stilke/blade, der er tilovers, når man har taget skærmene fra?
Hej Iben
Det er det der bliver sigtet fra efter at have lavet saft, fx bruger jeg det til denne opskrift: https://www.valdemarsro.dk/hyldeblomstvodka/
Kh Ann-Christine
Hej
Hvis man nu kun har ca. halvdelen af det foreslåede antal hyldeblomstskærme, er det så stadig den mængde sukker m.m. som nævnes i opskriften eller bør jeg halvere det?
Hej Helen
jeg ville halvere det
God fornøjelse
Kh Ann-Christine