Æblegele


Fra den første høst af havens æbler har jeg lavet en sød og fristende æblegele, fyldt med vanilje og masser af velsmag.
Jeg forestiller mig, at vi kommer til at bruge denne æblegele til æbleskiver, i pandekager, smurt på kiks eller en lille skefuld på morgengrøden vil også være lykken. Jeg har kun lavet et par enkelte glas, for jeg laver så mange forskellige små ting, og ellers får vi ikke det hele spist. Men man kan sagtens gange opskriften op – så der er lækker æblegele til hele julen også.
Se under opskriften, hvor der er tips til hvad man kan gøre, hvis æblegele ikke vil stivne.
Arbejdstid 20 min.
Antal 1 glas

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Æblegele
- 1 kg æble, se note
- 4 dl vand
- 300 g sukker
- 1 vaniljestang
Skyl æblerne grundigt og fjern blomsten og stilk – men ikke kernehus.
Skær æblet i grove tern, inkl kernehuset. Kom æbler og vand i en gryde og kog op, lad det simrekoge under låg i ½ time og si derefter gennem en fin eller et rent bomuldsklæde.
Hæld saften tilbage i en ren gryde.
Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og skil vaniljekornene fra hinanden i sukkeret. Kom vanilje, sukker og den hele vaniljestang i æblesaften. Kog op og lad det simrekoge under låg i 10 minutter.
Tag en prøve med en teske for at se om det stivner lidt, når det køles af. Når det gør det, fiskes vaniljestangen op og æblegeleen er klar til at blive hældt på glas. Hvis der er kommet skum på toppen, skal det skummes af med en ske.
Hæld geleen på skoldede rene glas – gerne skyllet i cognac, lad geleen køle af og sæt derefter låg på.
Opskriften giver ca 5 dl gele

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hvad kan man bruge æble “resterne” til?
Hej Sabrina
Du kan mose komme det gennem en sigte og lave æblesmør
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg kom æblerne i en si for at dryppe dem af og mosede dem derefter igennem sien, så jeg endte op med en lækker æblemos, der bare skulle have lidt sukker (og fløde).
God ide! Det lyder rigtig lækkert!
Kh Ann-Christine
Hej
Nu har jeg prøvet din opskrift på æble gelé den er bleven god efter et ekstra opkog og der fandt jeg ud af at man ikke må lukke glassene før det er koldt og stivnet. De skal stå tildækket med et rent viskestykke til det er koldt, det var så ikke lige nævnt i opskriften
Mvh. Birte
Hej Birte
Du har helt ret og det er opdateret, så det står tydeligt nu.
Jeg håber det smager skønt!
Kh Ann-Christine
Men holder det så ikke dårligere – normalt lukker man jo glasset så snart man har hældt det på?
Vh Stine
Hej
Du skriver, at det er opdateret, så det nu fremgår af opskriften, at man først må lukke glassene, når geleen er kold. Så må det være teknikken, der driller (eller mine øjne 😜), for jeg kan ikke se, at der står noget om det i din opskrift 🤓
Venlig hilsen Aase