Æblegele
Fra den første høst af havens æbler har jeg lavet en sød og fristende æblegele, fyldt med vanilje og masser af velsmag.
Jeg forestiller mig, at vi kommer til at bruge denne æblegele til æbleskiver, i pandekager, smurt på kiks eller en lille skefuld på morgengrøden vil også være lykken. Jeg har kun lavet et par enkelte glas, for jeg laver så mange forskellige små ting, og ellers får vi ikke det hele spist. Men man kan sagtens gange opskriften op – så der er lækker æblegele til hele julen også.
Se under opskriften, hvor der er tips til hvad man kan gøre, hvis æblegele ikke vil stivne.
Arbejdstid 20 min.
Antal 1 glas
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Æblegele
- 1 kg æble, se note
- 4 dl vand
- 300 g sukker
- 1 vaniljestang
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skyl æblerne grundigt og fjern blomsten og stilk – men ikke kernehus.
Skær æblet i grove tern, inkl kernehuset. Kom æbler og vand i en gryde og kog op, lad det simrekoge under låg i ½ time og si derefter gennem en fin eller et rent bomuldsklæde.
Hæld saften tilbage i en ren gryde.
Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og skil vaniljekornene fra hinanden i sukkeret. Kom vanilje, sukker og den hele vaniljestang i æblesaften. Kog op og lad det simrekoge under låg i 10 minutter.
Tag en prøve med en teske for at se om det stivner lidt når det køles af. Når det gør det, fiskes vaniljestangen op og æblegeleen er klar til at blive hældt på glas.
Hvis der er kommet skum på toppen, så skal det skummes af med en ske.
Hæld geleen på skoldede rene glas – gerne skyllet i cognac.
Opskriften giver ca 5 dl gele
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Fantastisk opskrift.. har lavet min første portion igår, spist det på morgen brødet idag og det er SÅ lækkert.
Tak for mange fantastiske opskrifter, har købt dine bøger.
Hej Anita
Mange tusind tak for din søde hilsen og dejlige tilbagemelding på opskriften! Det er jeg glad for at høre og jeg håber du får stor glæde af kogebøgerne også ♡
Kh Ann-Christine
Tak for en rigtig dejlig opskrift og et hyggeligt projekt med familie. Min lille datter på 2 var med i hele processen fra æblerne blev plukket. Virkelig til hyggeligt. Har et spørgmål. Skal man vente med at sætte låg på de skoldede glas med den varme gelé i til det er afkølet? Jeg havde lidt i en skål på bordet der var til overst og det størknede fint, men det i glassene virkede til at blive ved med at være tyndt så tog lågene af igen. Hvad er din erfaring? Måske var det bare fordi de ikke var helt kolde endnu? For tænker at det er en god effekt det får når man lukker glassene når de er varme i fht holdbarhed.
Mange tak for din søde hilsen, det lyder som et rigtig hyggeligt efterårsprojekt I har haft med den dejlige æblegele.
jeg plejer at sætte låg på med det samme, netop af hensyn til holdbarheden. Man kan lade det køle af først, så vil holdbarheden nok blot være kortere. Opbevar det i køleskabet, og så går det forhåbentlig ganske fint alligevel.
Kh Ann-Christine
Hvis æblegeleen ikke stivner har man den mest fantastiske æblesirup der er skøn på vafler eller pandekager og som giver en vintergrå havregrød et skud sødme og sommer
Helt rigtigt! Det er super lækkert med æblesirup til pandekager :)
Tak for din søde hilsen, det er jeg glad for :)
Kh Ann-Christine