Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/grydestegt-kylling-og-hjemmelavet-kyllingefond-bouillion/

Grydestegt kylling og hjemmelavet kyllingefond – bouillion

I går havde jeg god tid til at have en stor kødfuld hanekylling til at stå i en gryde og simre i nogle timer. Jeg elsker virkelig simremad, især om efteråret og vinteren – at have en grydestegt kylling stående over lav varme og simre med lækre sager i, det er for mig virkelig luksus og rigtig rart at tage sig tid til den slags.

Jeg har valgt en hanekylling, da der er rigtig meget kød på hanekyllinger fremfor en almindelig kylling. Denne kylling jeg havde fået fat i, havde ihvertfald fået lov at leve et relativt langt liv og oparbejdet muskler og masser af smag. Efter at have overvejet lidt hvad jeg skulle stille op med den,  besluttede jeg mig for, at den skulle være et måltid til mange dage. Normalt ville jeg nok have stoppet den med krydderurter, hvidløg,  citroner og have stegt den i ovnen eller på grillen, men denne her kylling skulle simre i en gryde og udover at være gavmild med lækkert kød, skulle den også bidrage til den skønneste fond. Sådan en hjemmelavet fond er en sand gave til grøntsagssupper, glæder mig allerede til næste gang vi skal have kartoffelsuppe baseret på denne fond.

Efter at have kogt hanekyllingen færdigt, kunne jeg se, at der snildt er det fineste og møreste kyllingekød til både clubsandwich, caesar salad, en ekstra kyllingesalat og en god kyllingesuppe med masser af fyld. Aftensmad til fire mennesker i 4 dage! Dertil fik jeg lavet hele 3 poser med hjemmelavet kyllinge og grøntsagsfond, som kan bruges til alt fra suppe til sauce. På den måde bliver sådan et styks fjerkræ, til en ret så økonomisk spise!

PT6H

Grydestegt kylling og efterfølgende hjemmelavet fond / kyllinge boullion

6-8 pers    6 timer
6-8 pers
Ingredienser
Udskriv opskrift
6 timer
Fremgangsmåde

Alle grøntsagerne renses og snittes i grove stykker. Kyllingen renses, gnides med salt og stoppes med persille og hvidløg. Kyllingen brunes godt i en gryde i smør og olie. Derefter tilsættes vand og alle de andre lækre råvarer. Kom låg på og lad det simre svagt under løg i 1 1/2 – 2 timer. Jeg gav kyllingen 2 timer og da jeg tog den op af gryden, var den ved at falde helt fra hinanden. Tegn på ultimativ mørt kyllingekød!

Jeg lod den hele kylling hvile på et skærebræt med saftrille. Alt vandet med grøntsager siede jeg i en sigte over i en ny og ren gryde, grøntsagerne var udkogte og kom i skraldespanden. Jeg pillede kyllingen mens den var lun, det er nemmest. De store stykker brystkød er lige til at pille hele af og resten af kødet faldt af i store flotte stykker. Alle de største ben og det kød der er mindst ved, i det her tilfælde kunne jeg max samle et par spsk mindre fint kød – det kom i gryden med vandet fra før, sammen med et par gulerødder, bladselleri og en håndfuld timian og persille. Det fik lov at simre uden låg på i et par timer. Derefter sies det igen og fonden koges ind til den konsistens du ønsker. Det danner sådan et gelantinelag på toppen når det bliver koldt. Det må du endelig ikke si fra, det giver så utrolig meget lækker smag til supper og saucer og det er der al magien ligger (+det er super sundt).
Køl af og hæld i beholdere eller fryseposer og opbevar på frost eller brug lidt af det allerede nu til fx kyllingesuppe eller sauce. En del af kyllingekødet blev brugt til lækre clubsandwich, resten kom i køleskabet til de næste dages måltider.