Gule ærter


Gule ærter er en dansk klassiker, der lige som grønlangkål, er en af de ældste retter i vores danske køkken. Det er gammel dansk madkultur, som jeg synes det er værd at værne om og indimellem finde frem og tilberede.
Det er en skøn vinterret og gule ærter er hyggelig simremad, som smager rigtig lækkert. Gule ærter laves af gule flækærter og serveres med kød til. Retten smager endnu bedre dagen efter, når den har fået lov at trække smag natten over, så man kan snildt lave til to dage eller lave den dagen før, man vil servere den.
Prøv også: opskrift på karbonader >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 4 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gule ærter
- Dag 1
- 1 liter vand
- 150 g salt
- 30 g sukker
- 5 peberkorn
- 5 allehånde, hele
- 3 laurbærblade
- 400 g nakkefilet
- Dag 2
- 300 g flækkede gule ærter
- 1 tsk tørret timian
- 3 porre, i tynde skiver + toppene
- 400 g kartofler, i tern
- 3 gulerødder, i tern
- 2 pastinakker, i tern
- 1 løg, i tern
- 1 håndfuld bredbladet persille
- 400 g medisterpølse
- 4 spsk dijon sennep
- 4 spsk grov sennep
- 4 skiver rugbrød
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Kom vand, salt, sukker, peberkorn, allehånde, og laurbærblade i en gryde og kog op under omrøring. Lad det koge i 5 minutter og køl derefter lagen af i køleskabet.
Kom nakkefilet i den kolde lage og lad det trække i køleskabet i 1 dag.
Sæt gule flækærter i blød i en skål med koldt vand.
Hæld saltlagen fra gryden med kødet og hæld frisk koldt vand på kødet over flere gange. Kom kødet i en gryde med friskt vand og kog det op.
Kom porretoppe (gem porrer i skiver til senere) og timian i gryden, læg låg på og skru ned til lav-middelvarme, så det blot simrer let.
Skum af flere gange og hold øje med at det ikke kommer til at koge, men blot simrer i cirka 1-1 ½ time.
Tag kødet op og sæt det til side på en tallerken med låg over. Skum suppen. Sigt lagen, så porretoppe sigtes fra og kom den sigtede lage tilbage i gryden.
Kom kartofler, gulerødder, pastinakker og porrer i skiver i gryden og kog til kartoflerne er næsten møre. Tag grøntsagerne op med en hulske og stil dem til side i en varm gryde med låg, så de holder sig varme.
Hæld vandet fra de iblødsatte flækærter og kom ærterne i en gryde med den sigtede lage og løg. Kog op og lad ærterne simre i 45 minutter til de koger ud og er møre.
Tilbered imens medisteren og skær nakkefileten i tynde skiver.
Blend til sidst de gule ærter og juster konsistensen med lidt boullion, hvis nødvendigt. Smag til med salt og peber og server i dybe tallerkener med kartofler og grønt samt et drys persille. Server medister og lun nakkefilet, sennep, groft rugbrød og et drys persille på en tallerken ved siden af.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hvad skal der ske med medisteren? Skal de koges eller steges? Hilsen Klaus
Hej Klaus
Det er meget en smagssag, jeg foretrækker at stege den på panden.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvad kan man gøre, når de gule ærter bliver for tynde. Når jeg rører lidt i gryden, ligger der et tykt lag i bunden. Det er måske fordi det ikke er kogt længe nok, kan man koge igen, eller prøve at fjerne det tykke lag og koge igen med nye Møllers gule ærter. Håber I kan hjælpe mig, gæsterne kommer i morgen søndag kl. 13.
Hej Annie
Jeg synes umiddelbart det lyder til at det blot skal røres godt igennem i nogle minutter, så de gule ærter fordeler sig godt i retten
Kh Ann-Christine
Skal der virkelig 150 gr. salt i retten?
Ja, den er god nok – det er til sprængning af kødet, lagen skal ikke bruges efterfølgende.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine