Skidne æg
Skidne æg er en rigtig påskeklassiker med kogte smilende æg i sennepssauce, som er en dejlig tradition at spise til påskefrokosten påskelørdag.
Påskeretten består af smilende æg, serveret og anrettet på en velsmagende sennepssauce og drysset med sprødstegt bacon, friskklippet purløg og karse og så spiser man de lækre æg i sennepssauce med godt rugbrød til.
En skøn frokostret, både som et måltid i sig selv eller en del af en større samling af lækre påskeretter.
Se også: alle mine samlede påske opskrifter >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Skidne æg
- 30 g smør
- 30 g hvedemel
- 4,50 dl mælk
- 2 spsk grov sennep
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 8 æg
- 1 håndfuld purløg, finthakket
- 1 spsk karse, klippet
- 2 skiver bacon, sprødstegt og i tern
- 4 skiver rugbrød
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt smør i en gryde ved lav varme, pisk mel i og derefter en smule mælk til det er ensartet i konsistensen.
Pisk derefter mere og mere mælk i og kog saucen op, lad saucen koge i omkring 3-4 minutter under konstant piskning.
Smag til med sennep, salt og peber.
Kog æggene i en gryde med kogende vand i 7 minutter, til de er smilende. Hæld koldt vand over, så kogningen stopper. Pil skallerne af og halver æggene.
Fordel saucen i et fad, anret de smilende æg på saucen, drys med bacon, purløg, karse og lidt flagesalt og friskkværnet peber.
Server med godt rugbrød til.
Det er en af mine yndlingsretter, men jeg er den ABSOLUT ENESTE her i familien, som kan se det fantastiske ved det koncept, så vi spiser det aldrig. Nu savner jeg det helt vildt :-)
Så synes jeg bestemt, du skal lave en portion til dig selv :-)
Du skulle næsten lave en herlig portion til dig selv en af dagene, det er heldigvis ikke så tidskrævende en ret :)
Endnu en klassiker der aldrig er blevet spist af mig – ganske enkelt har vi aldrig fået det derhjemme da jeg var barn, hvilket er utroligt.
Og forstår vist devist Julie – kommer det fra hver sin beholder på bordet skal de ikke blandes på tallerkenen.. Sovs må endelig ikke komme over kartoflerne eller kødet. Det er meget vigtigt.
Ja, det er nemlig MEGET vigtigt ;) Og jeg tror faktisk du har helt ret, hvis det er arrangeret og anrettet når det bliver serveret, så er der som regel ingen problemer.
Uhm, det er noget af det bedste. Jeg husker, at vi altid fik det, når vi var hos Mormor til Påske.
Det er også en rigtig påskeret, jeg tager vist lidt forskud på foråret her ;)
Her i huset er det en ret der kommer på påskebordet. Kun min lillebror og jeg sætter pris på den.
Måske jeg skulle lave den til mig selv en dag.
Ja, det var da en dejlig ide :)
Så har du gjort det igen – lavet et twist på en ret, som jeg ikke har smagt længe, og som jeg helt ærligt ikke har, eller rettere havde, høje tanker om. Men din version af skidne æg, smager simpelthen for godt. Igen tak for super god inspiration.
KH Rikke
PS: mine børn havde virkelig vilde ideer om, hvor navnet skidne æg kommer fra. Ingen af dem kan nævnes her!
Hahaha, de er altså skønne – kunne godt forestille mig at det har mindet om den snak vi har haft herhjemme om samme ret ;) Mine børn er også helt færdige af grin over navnet. De synes jeg laver det skøreste mad … skidne æg, skipperlabskovs, baba ganoush og den slags :D
Skønt at høre at retten også lige faldt i jeres smag og tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Jo jo kan huske det fra jeg var barn/yngre tror jeg vil begive mig ud i prøvelsen idag . Go tirsdag derude
Jeg fik den ret i min barndom hvert år til påske, og har taget traditionen med, og mine børn er vokset op med den ret.
Og jeg skal helt sikkert lave den i påsken, når jeg skal ud til min handicappede søn, som elsker den?..
Tak for alle dine fantastiske opskrifter…
Hvor hyggeligt :) Der er virkelig noget rart og trygt ved skønne retter som bare hører til på bestemte årstider og som man nyder igen og igen år efter år
Rigtig dejlig påske til jer og tak for din søde hilsen
Kh AC
Jeg mener jeg for cirka 45-50 år siden spurgte min farmor hvorfor retten kaldes “skidne æg”.
Forklaringen jeg fik var at bønder og husmænd behold de “mindre pæne” æg til sig selv og solgte de “pæne” æg.
Og denne ret var en måde at få spist de “mindre pæne” æggene.
Kære Ann-Chistine.
Jeg skal lave skidne æg til påskebordet i morgen.
Er det muligt for mig at lave sennepssovsen i dag, og så give den en let luner i morgen? Æggene koger jeg naturligvis først i morgen.
Tak og god påske/lørdag.
Bh Emma
Kære Emma
Det kan du sagtens gøre
Rigtig god fornøjelse og dejlig påske til dig
Kh Ann-Christine
Vi får gerne skidne æg hver påske men dog til kartofler og uden andet end hele æg i sovsen, til gengæld hygger vi gerne med lidt om aftenen
Lyder virkelig hyggeligt :)
God påske til jer
Kh Ann-Christine
Hej, jeg forstår ikke helt dette:
“Tip
Portionen er angivet med mål udfra om det er til et større frokostbord eller som en frokostret i sig selv.”
Jeg skal lave det som aftensmad, rækker portionen til 4 personer?
Mvh Thomas
Hej Thomas,
Den var lidt uklar og er skrevet tydeligere nu.
Afhængig af hvor sultne I er, så er det fint med 2 æg pr person til en frokost (og måske med en salat eller ekstra brød til, som aftensmad)
God påske
Kh Ann-Christine