Fastelavnsboller

fastelavnsboller

Det er tid til fastelavnsboller og hjemme hos os skal de være fyldt med creme og lækre sager – som jeg skrev på bloggen i lørdags, så ville jeg forsøge at genskabe smagen i den lækreste fastelavnsbolle jeg nogensinde har smagt (det er så omkring 15 år siden …) Nøj, hvor var den lækker, fyldt med nødder og et smagfyldt cremet indre – jeg synes, det er lykkedes til min fulde tilfredshed at lave en fastelavnsbolle som snildt kan måle sig med den smagsoplevelse.

Hvis man ser bort fra det farvestrålende pynt, så ligner det jo egentlig en ganske almindelig bolle – men det skal man ikke lade sig snyde af, for det er virkelig den lækreste fastelavnsbolle, jeg kan tænke mig. Den krydrede dej bagt med lidt groft mel giver en skøn krumme til fastelavnsbollen og med lækkert fyld af både remonce, creme og crunchy nødder, så bliver jeg ikke meget gladere. Resultatet er simpelthen lige spot on og er blevet min personlige fastelavnsbolle favorit!

de-bedste-fastelavnsboller-opskrift

Vi pynter dem lidt forskelligt, men de farvede chokoladeknapper hitter hos Johan og Julie.

Opskrift på 15-20 fastelavnsboller

  • 1 ½ dl mælk
  • 2 æg
  • 100 g smør
  • 50 g sukker
  • 1 dl grahamsmel, eller groft ølandshvede
  • 4-5 dl hvedemel, måske en smule mere
  • 25 g gær
  • 1 vaniljestang, kornene herfra
  • 1 tsk kardemomme
  • ½ tsk salt

  • Remonce
  • 100 g sukker
  • 100 g marcipan
  • 100 g smør
  • 1 tsk kanel

  • Creme
  • 1 vaniljestang, kornene herfra
  • 1 æg
  • 20 g sukker
  • 2 spsk. maizenamel
  • 2½ dl mælk
  • 75 g hakkede smuttede mandler
  • 25 g hakkede usaltede pistacie kerner

  • Glasur og pynt
  • Flormelis
  • Lidt koldt vand
  • Kakao, usødet

  • Pynt: chokoladeknapper og usaltede pistaciekerner

Dejen
Mælken lunes i en gryde, til det er omkring 40-45 grader varmt. Tag gryden af varmen og rør smørret i mælken. Når smørret er smeltet, så smulres gær i og rør rundt. Ølandshveden blandes i en skål med vanilje (knus vaniljekornene sammen med 1 spsk sukker for at frigøre vaniljekornene), sukker, salt og kardemomme. Tilsæt de to æg og de tørre ingredienser i gryden. Rør godt rundt. Tilsæt derefter hvedemel, lidt efter lidt. Ælt dejen godt på bordpladen i omkring 5 minutter. Dejen skal være smidig og blød uden at klistre til hænderne. Lad dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i 30-45 minutter.

Creme
Pisk æg, sukker, maizena og vanilje godt sammen i en skål. Varm mælken i en gryde til omkring 60 grader og hæld den over i æggeblandingen i skålen. Rør sammen og hæld blandingen af æg og mælk tilbage i gryden. Pisk med et piskeris, mens blandingen varmes op og cremen bliver tyk og perfekt i konsistensen. Vend derefter de hakkede pistaciekerner og mandler i og lad cremen køle af.

Remonce
Ælt sukker og marcipan sammen, pisk derefter hurtigt smør og kanel i med en elpisker, det må endelig ikke overpiskes.

Form fastelavnsbollerne
Når dejen har hævet, så rulles den ud i en stor firkant, lidt under ½ cm tykt, og skæres ud i firkanter a ca. 15×15 cm. På hver firkant lægges 1 spsk. remonce og 1 spsk. creme. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet og klem dejen godt sammen i samlingerne, så der ikke er nogen steder hvor fyldet kan løbe ud. Læg dem på en bagepladen med bagepapir og samlingen nedad.

Lad fastelavnsbollerne hæve igen i omkring 30-45 minutter under et rent viskestykke. Når de er hævet færdigt, pensles med mælk og så sættes fastelavnsbollerne i en 175 grader varm ovn, bages i omkring 15-20 minutter.

Lad fastelavnsbollerne køle lidt af på en rist og pisk imens en tyk hvid og chokoladebrun glasur. Jeg bruger en elpisker. Pynt med glasur, chokoladeknapper og hakket pistaciekerner.

De er klart bedst når de stadig er lune – det slår bare alt! Men de er også gode dagen efter. De fleste er kommet i fryseren lige efter de er samlet, så tager jeg dem op og lader dem først tø op, derefter efterhæve i en times tid og så bager jeg dem. På den måde kan man nyde nybagte fastelavnsboller i lang tid, men kun bage en gang. Smart, ik´ ;) .


gammeldags-fastelavnsbolleropskrift-fastelavnsbolle

Print Friendly
Relaterede indlæg:

74 kommentarer til Fastelavnsboller

  1. Mette skriver:

    Nu blev jeg så vildt sulten, og er rigtig glad for den beslutning jeg tog inden jeg kom ind på siden – i weekenden skal der bages fastelavnsboller :-)

  2. Berit C. skriver:

    mmmh, sådan nogle skal jeg vist have lavet. Double-win, I like!!!

  3. Uh, lækre fastelavnsboller – den dej låner jeg lige. Har fået fat i sigtet ølandshvede, så forsøger mig med 50/50. Tak for en dejlig opskrift :-)

    • Ann-Christine skriver:

      Ølandshvede har også bare en særlig plads i mit bagehjerte (ej, det lød mærkeligt) Men det er dælme godt!
      Selv tak, jeg har på fornemmelsen at de lige er dig ;)

  4. Hanne skriver:

    Uhmm, det ser godt nok gode ud og lyder lækre.

    Havde egentlig bestemt, at jeg havde bagt de fastelavnsboller jeg skulle i år – men men men man kan jo blive fristet over evne. Man har vel et standpunkt til man tager et nyt. :-)

  5. Mette skriver:

    Uhm, hvor ser de gode ud.
    Tilpas forhold mellem dej og fyld. Der kan så nemt blive for meget dej :-)

  6. Tina Dahl skriver:

    Så blev jeg atter inspireret til at prøve en af dine lækre opskrifter af.
    Glæder mig til at prøve din opskrift på fastelavnsboller!

  7. Ulrika skriver:

    Dem skal jeg bare prøve! Mm…de ser superlækre ud! Og endnu mere syndige end mine – remonce og creme det ser bare godt ud! Desværre har jeg travlt i dag med andre gøremål, men imorgen vil jeg prøve din opskrift.
    Kh Ulrika

  8. Maiken skriver:

    Pokkers, nu fik jeg simpelthen SÅ meget lyst til fastelavnsboller. Og jeg skal ikke ud i flere overspringshandlinger i dag. ;)

    De ser virkelig lækre ud, men jeg skal vist have opsporet en opskrift uden æg, da Agnes er allergisk over for æg. Jeg glæder mig til den dag hun forhåbentlig vokser fra allergien…

  9. Nord skriver:

    Det ser virkeligt lækkert ud!

  10. Camilla Maria skriver:

    1000 tak for en helt fantastisk opskrift! Jeg har glædet mig siden din teaser og jeg må sige at de er ud over al forventning! Jeg har netop skrevet et indlæg om dem på min blog! Wauw MUMS!!!

  11. Janne skriver:

    Hej Ann-Christine.
    Mums nogle lækre fastelavnsboller! – mon jeg i denne uge skulle give mig i kast med en portion :-) – tiden er jo ligesom til det – med eller uden ‘tønde’ :-)
    Faldt over billedet med dit grå krus. Hvor har du købt det?
    Ha’ en dejlig dag!
    – Janne :-)

  12. Silke skriver:

    Årrhh, hvor er de fine! :)

  13. Birgitte Søndergaaard skriver:

    Hej
    Jeg bliver lige nødt til at spørge hvor dine kaffekrus er købt henne? De er super flotte :o) Der er bl.a. et gråt krus med på ét af billederne i forbindelse med den her opskrift.

    Kh
    èn af dine faste læsere, Birgitte

  14. Malin skriver:

    Det er sjovt at danske fastelavnsboller er så forskellig fra de norske, og de svenske (men de kender jeg ikke så godt!) Normalt synes jeg ikke de danske versioner, som ligner mere en “danish” end en bolle er særligt fristende, men dine ser superlækre ud! Skal bestemt prøves :) I Norge er en fastelavnsbolle en almindelig thebolle fyldt med flødeskum og hindbær/jordbærmarmelade, drysset med flormelis!

  15. Pistacie – hvilken god idé! Tak for inspirationen. Må blive en tilføjelse til familieopskriften, der skal bages efter i weekenden. Eller måske lidt før… Er netop gået på barsel, og al den fritid frister jo med tid til at bage hver eneste dag :-)

  16. Lone H skriver:

    Er nødt til lige at smide en kommentar, for kastede mig ud i projektet i går aftes, så kollegerne kunne få lidt godt i anledningen af forestående barsel.

    Stor ros, fantastisk smag og de så faktisk super flotte ud. Puttede først glasur og pynt på her til morgen, og lige inden servering fik de lige lov at lune sig på en rister, så indholdet var ekstra lækkert og smagte nylavet.

    Link til din opskrift er nu delt ud, og bollerne tåler i den grad at blive lavet igen:-)

    • Ann-Christine skriver:

      Hvor er det dog skønt at høre! Jeg er super glad for at min opskrift faldt lige i jeres smag også.
      Og de er også lækre at bage så man lige har lidt lækkert i fryseren under barsel ;) Rigtig god fornøjelse med den, nyd det :)

  17. Heidi skriver:

    Har en svaghed for fastelavnsboller og dine fantastiske billeder gør mig bare endnu mere overbevist om, at jeg helt sikkert skal have gang i sådan en portion i weekende.. – hold nu fast de ser lækre ud!:O) Og sikke et godt tip med at fryse dem “rå”, det er jo perfekt, at man kan servere nybagte fastelavnsboller, hvis der pludselig dukker gæster op – ja eller hvis man bare selv får lyst;O)

    • Ann-Christine skriver:

      Det holder nemlig max! Og de smager så meget bedre når de er lune og nybagte – det gør alt bagværk jo egentlig. Du kan også gøre det samme med mine kanelsnegle, altid lækkert at få en lun søndagssnegl til weekendmorgenbordet.

  18. Alex skriver:

    Jeg skal holde fastelavnsfest på søndag, så skal bage mange!!! Jeg kan rigtigt godt lide dit tip med nedfrysningen… Har dog lige et spørgsmål omkring optøningstiden på sådan nogle… Tak for opskrift!

    • Ann-Christine skriver:

      Jeg har selv testet det et par gange og synes det fungere godt når jeg tager dem op af fryseren og sætter dem direkte på bagepladen med bagepapir – og så lader dem stå og tø op + hæve i omkring 2 timer. Det kommer ret meget an på hvor lunt der er der hvor de står, så hold lidt øje med dem.
      Rigtig god fastelavnsfest i morgen :)

  19. Betty skriver:

    Hold da helt ferie – sikke en himmerigsmundfuld. De er jo bare helt fantastiske :-) og jeg måtte endda snyde lidt . Kunne ikke finde usaltede pistacie nødder, så minus dem . Cremen var bare en lyn creme , hvori jeg blandede hakkede smuttede mandler , men alligevel super lækre :-)
    Tak for opskriften Ann-Christine

  20. Tina Buus Andersen skriver:

    Jeg har netop bagt dine fantastiske fastelavnsboller – desværre løb en del af cremen ud, så næste gang skal jeg bruge mere tid på at “pakke” dem. Du anfører 1/2 tsk salt i listen af ingredienser men det nævnes ikke i fremgangsmåden. Det samme gør sig gældende med kanel i remoncen

    • Det er ændret nu.
      Det kan være lidt sværere at pakke dem, hvis man bruger for meget mel på bordet i udruldningen. Så klistre de ikke så godt sammen når man folder dem – det kan evt afhjælpes af at komme lidt vand på fingrene.
      Kh Ann-Christine

  21. Anette V skriver:

    Har allerede prøvet nogle af dine opskrifter og synes det er dejlig med inspiration i hverdagen.
    Nu er disse fastelavnsboller i ovnen, og de ser rigtig gode ud. Har dog lige et spørgsmål, skal dejen æltes igen inden den rulles ud ? Jeg fik nemlig kun dej til 13 stk på 15×15 cm.
    Go’ week-end :-)

  22. Nicoline skriver:

    Kan dine børn godt lide dem? Altså tænkte på om de ville falde i god jord til en drengefødselsdag, eller smager de meget af nødder? Tænker på om de er for voksne? :-)

  23. Mette Wolf Gammelby skriver:

    Først TUSIND tak for mange meget inspirerende opskrifter.

    Tror du, at man kan bage fastelavnsbollerne på koldhævet dej? (når nu man som mig er lidt presset på tiden, men slet ikke har lyst til at undvære fastelavnsbollerne ;-))

  24. Mai Kristiansen skriver:

    “Tør” næsten ikke fortælle min familie, at jeg har i tankerne at bage dine fastelavnsboller i denne uge. De vil så næsten være “lovet væk” og spist, INDEN jeg får dem lavet :-)
    De fik i alt fald ALT for hurtige ben at gå på sidste år.

    • Ann-Christine skriver:

      Ih, hvor dejligt og uhm, jeg synes det lyder som en super dejlig plan, er sikker på at de bliver glade :)
      – og jeg håber du selv når at smage også ;)

  25. Marianne skriver:

    Jeg har lavet nogle ligende hvor jeg har prøvet at komme lakridsmarcipan i, det kan klart anbefales:-)

    • Ann-Christine skriver:

      Lækkert! Jeg har faktisk aldrig forsøgt mig med lakridsmarcipan selv, men det giver da en fin grund til at skulle bage to portioner ;)

  26. Tina Johansen skriver:

    Det er de lækreste og mest smagfulde fastelavnsboller jeg har smagt. Jeg brugte dog fuldkornshvedemel i stedet for grahamsmel. Prikken over i’et var en god chokoladeglasur. Uhm…. Lækkert til en god kop the …..

    • Ann-Christine skriver:

      Yeahh, hvor er det dejligt at høre – sådan har jeg det nemlig også selv med denne opskrift :)

  27. Vicki Grønlund skriver:

    MUMS de ser gode… De skal prøves i vinterferien
    Tak for en skøn blog ;-)
    Vicki

  28. Hanna Luna skriver:

    Jeg synes det er lidt længe til fastelavn i år! Sidste år lavede jeg dine overskønne fastelavnsboller. Nu kan jeg ikke vente længere, og går derfor i krig med dem. Og jeg kan næsten ikke vente med resultatet! :-)

    • Ann-Christine skriver:

      Ja, den ligger da også virkelig sent i år ;) Jeg er også slemt fristet til at gå i gang med at bage dem igen snart :)
      Rigtig god fornøjelse med bagningen og rigtig dejlig weekend

  29. Lene B skriver:

    det er jo lige dem jeg skal bage i morgen :0))

    de ser så lækre ud,og min søn har bestilt fastelavnsboller med creme, og jeg vil gerne have nogen med marcipan. At slå 2 fluer med et smæk, er jo bare lykken.

    Så skal jeg alligevel ikke bage 2 slags. ;0)) smil Lene.

    • Ann-Christine skriver:

      Perfekt! Så bliver det jo ikke meget bedre, og i en fastelavnsbolle, kan man bare ikke få for meget af det gode på en gang ;)
      God fornøjelse :)

      • Lene B skriver:

        Jeg bagte dem i går, og de smager himmelsk, og der er lidt på bloggen om dem, og din opskrift.

        http://justlove2ndhandbyleneb.blogspot.dk/2014/02/englene-synger-vintergkker-og-lidt-om.html

        Min søn var svært begejstret for dem, han fik en i morges, efter sin morgenmad. Han lukkede øjnene og sagde bare UHHHHM, den er perfekt! så tak for lån af opskriften.

        håber det er helt okay, at jeg har nævnt dig i dagens indlæg på min blog. :0)) smil Lene.

        • Ann-Christine skriver:

          Ej, hvor lyder det dejligt! Det er så skønt at bage lækkerier, som ens børn bliver så begejstret over.
          Og ja, det er jeg skam kun glad for og beæret over – tusind tak for de søde ord :)
          Rigtig skøn fredag til dig
          Kh Ann-Christine

          • Lene B skriver:

            Det er rigtig glad for Ann-Christine, at du
            har taget godt imod det.

            Og min søn bliver ved med at spørge, om der er flere tilbage, haha, jeg forsøgte mig med at putte dem i fryseren efter de var færdigbagt, og det fungere helt fint, lader dem bare tø langsomt op på køkkenbordet, og så luner jeg dem lidt på brødristeren. Min søn kan slet ikke vente med, at de bliver lunet, han spiser dem med det samme ;0)) he he

            • Ann-Christine skriver:

              Ha ha, det er altså også et dejligt trick det med fryseren :) Glad for at I kan lide dem!

  30. Dina skriver:

    Mums, de ser gode ud. Kan jeg samle dem dagen før og så smide dem i køleskabet natten over? Også bage dem om morgen så de er lune til arbejdet? Måske tage dem ud en halv time før de bages?

    • Ann-Christine skriver:

      Hej Dina,
      Jeg det tror jeg muligvis sagtens vil kunne lykkedes rigtig fint.
      God fornøjelse med dem :)
      Kh Ann-Christine

  31. Gitte skriver:

    Hej Ann-Christine
    Jeg følger med på din blog på andet år nu – siden min barsel, hvor din daglige update var et must for mig:-) Jeg planlægger at bage dine fastelavnsboller til en fødselsdag næste weekend, hvor gæsterne kommer allerede 8.30.
    Ved du, om man kan lave kagerne, forme dem og stille dem i køleskabet, hvor jeg så ville tage dem ud i god tid og derefter bage dem?
    Vh. Gitte

    • Ann-Christine skriver:

      Hej Gitte,
      Hvor er det hyggeligt, det er jeg altså glad for at høre – at min blog er et hyggeligt must i din dagligdag :)
      Jeg har ikke selv prøvet med køleskabshævningen, men mon ikke det kan lade sig gøre? Det tror jeg! Jeg overvejer lidt om du måske skal skrue en smule ned for gær, og fx kun bruge 20 g i stedet for 25 …
      Rigtig god fornøjelse med dem
      Kh Ann-Christine

  32. Grete L. Hansen skriver:

    Fastelavnsbollerne er fantastiske, MEN de holder bare ikke særlig længe. Der blev ingen til fryseren …

  33. Maj Ravnbøl skriver:

    Idag bliver dine fastelavnsboller bagt i Kuwait, hvor vi ska slå katten af “piñatas”.

  34. Anette Nielsen skriver:

    jeg har mange gange bagt efter dine opskrifter og jeg mener der var en bolleopskrift
    med ølandshvede som jeg bare ikke kan finde nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>