Enebærgryde med kartoffelmos


Enebærgryde er en rigtig klassiker fra min mors køkken og fra min barndom.
Fløjlsblød kartoffelmos og en god enkel gryderet med den skønne aromatiske smag af enebær – over årene har jeg udviklet lidt videre på opskriften som min mor lavede den og her får I min version af den klassiske enebærgryde.
Den er fyldig, lækker og efterårsperfekt med champignon, porre og en skøn sauce.
Prøv også: min bedste opskrift på karbonader >>
Arbejdstid 40 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Enebærgryde med kartoffelmos
- 250 g champignon, skåret i kvarte
- 1 løg, finthakket
- 1 porre, halveret og skåret i helt tynde skiver
- 10 enebær, tørrede
- 1 stængel frisk rosmarin
- 2 spsk hvedemel
- 400 g skinkekød i tern
- 2 dl mælk
- 2,50 dl piskefløde
- 2 dl cremefraiche 18 %
- 2 spsk smør, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Kartoffelmos
- 1 kg kartofler
- 75 g smør
- 3 spsk sødmælk
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 1 dl hasselnødder, finthakket
- 2 spsk frisk rosmarin, finthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Sauter champignonerne i smør ved høj varme på en sauterpande, til de har fået farve. Skru lidt ned for varmen, tilføj løg og porrer og sauter dem, til de er blevet bløde. Kom det i en skål, som sættes til side et øjeblik.
Knus enebær og rosmarinnåle godt sammen i en morter, til det er helt fint, og bland krydderierne i en skål med mel og salt. Vend skinketernene heri, til de har fået mel på alle sider.
Smelt resten af smørret i sauterpanden ved middelvarme og brun kødet godt på alle sider under omrøring. Det kan godt sætte sig lidt i bunden af panden, men når kødet er brunet af, tilsættes mælk og fløde, og der røres godt i sauterpanden med en træpalet, til melet har sluppet bunden igen.
Kog op, tilsæt cremefraiche samt champignoner, løg og porre og lad det simrekoge i 45 minutter.
Smag godt til med salt, peber, evt mere piskefløde. og server med kartoffelmos, et drys hasselnøddekerner og frisk rosmarin.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i rigeligt vand uden salt, til de er møre. Hæld vandet fra og pisk de møre kartofler med smør, tilsat i små tern. Pisk med en håndmikser, til kartoffelmosen er lækker og luftig og pisk derefter mælk i til den rette konsistens. Smag til med salt, peber og muskatnød.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Mmh nu skal det være, så denne ret skal laves til vi får gæster næste gang ? Havde dog planlagt at lade det langtidssimre et par timer. Er der så noget i fremgangsmåden jeg skal ændre?
Hej Malene,
Det lyder lækkert. Jeg ville nok vente med at komme champignon ved den sidste tid 30-45 min og ellers gøre som beskrevet.
God fornøjelse
Kh AC
Elsker enebærgryde, men i min bog har det bedste altid været kartoffelmosen der blev bagt med pisket æg og vendt med hasselnødder… den der luftighed og sprøde øverflade og crunchy bagte nødder…
Jeg mindes ikke vi fik den med bagt kartoffelmos da jeg var barn – men nu er den også bare lavet frit fra hukommensen og med en del ændringer sidenhen – men kunne snildt forestille mig at den du fortæller om smager vildt godt :)
Hvor sjovt… Mens jeg står her midt på eftermiddagen og tilbereder enebærgryde, så ser siden pludselig anderledes og mere lækker ud… God opdatering der… Nå anyway… Jeg havde også lige en sqaush, der skulle bruges, så den har jeg snittet fint og puttet i også. Glæder mig til aftensmaden. Kh Trine
Hvor dejligt! Og ja, der er virkelig sket noget her inden for de sidste timer :)
Mange tak :) Og rigtig god fornøjelse med aftensmaden
Kh AC