Enebærgryde med kartoffelmos
Enebærgryde er en rigtig klassiker fra min mors køkken og fra min barndom.
Fløjlsblød kartoffelmos og en god enkel gryderet med den skønne aromatiske smag af enebær – over årene har jeg udviklet lidt videre på opskriften som min mor lavede den og her får I min version af den klassiske enebærgryde.
Den er fyldig, lækker og efterårsperfekt med champignon, porre og en skøn sauce.
Prøv også: min bedste opskrift på karbonader >>
Arbejdstid 40 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Enebærgryde med kartoffelmos
- 250 g champignon, skåret i kvarte
- 1 løg, finthakket
- 1 porre, halveret og skåret i helt tynde skiver
- 10 enebær, tørrede
- 1 stængel frisk rosmarin
- 2 spsk hvedemel
- 400 g skinkekød i tern
- 2 dl mælk
- 2,50 dl piskefløde
- 2 dl cremefraiche 18 %
- 2 spsk smør, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Kartoffelmos
- 1 kg kartofler
- 75 g smør
- 3 spsk sødmælk
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 1 dl hasselnødder, finthakket
- 2 spsk frisk rosmarin, finthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Sauter champignonerne i smør ved høj varme på en sauterpande, til de har fået farve. Skru lidt ned for varmen, tilføj løg og porrer og sauter dem, til de er blevet bløde. Kom det i en skål, som sættes til side et øjeblik.
Knus enebær og rosmarinnåle godt sammen i en morter, til det er helt fint, og bland krydderierne i en skål med mel og salt. Vend skinketernene heri, til de har fået mel på alle sider.
Smelt resten af smørret i sauterpanden ved middelvarme og brun kødet godt på alle sider under omrøring. Det kan godt sætte sig lidt i bunden af panden, men når kødet er brunet af, tilsættes mælk og fløde, og der røres godt i sauterpanden med en træpalet, til melet har sluppet bunden igen.
Kog op, tilsæt cremefraiche samt champignoner, løg og porre og lad det simrekoge i 45 minutter.
Smag godt til med salt, peber, evt mere piskefløde. og server med kartoffelmos, et drys hasselnøddekerner og frisk rosmarin.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i rigeligt vand uden salt, til de er møre. Hæld vandet fra og pisk de møre kartofler med smør, tilsat i små tern. Pisk med en håndmikser, til kartoffelmosen er lækker og luftig og pisk derefter mælk i til den rette konsistens. Smag til med salt, peber og muskatnød.
Selvom jeg virkelig nyder sensommeren, så glæder jeg mig til efteråret kommer. Gang i brændeovnen og lækre efterårsretter/gryderetter med kartoffelmos :-)
Det er bare så helt enormt hyggeligt, ik´ :)
Lækkert…
Jeg er også fra generationen der er vokset op med Enebærgryde, fra Kaolines kogebøger..
Jeg lavede det sidste vinter, og havde helt glemt at ifølge den originale opskrift, skal kartoffelmosen i ovnen, og toppes med hakkede hasselnødder.. Det får en lækker sprød skorpe… Prøv det engang… Det er osse MUMS…
Tak for skøn inspiration her på bloggen.
Hej Louise,
Skægt at det oprindeligt er en karolines køkken opskrift :) Jeg har lige tjekket den online og kan se at den oprindelige er noget anderledes i fremgangsmåden og uden porre og champignon – så enormt hyggeligt, hvordan opskrifter udvikles og ændres over årene :)
Jeg må helt bestemt prøve dit forslag med hasselnødder på kartoffelmosen næste gang
Kh AC
Sidder her og blir helt sulten – tak for endnu engang dejlig inspiration, skal handle senere idag – så måske skulle jeg kaste mig ud i den her ret? Den inviterer til fredagshygge med et godt glas vino til også ;)
Ha en skøn weekend, Kh. S.
Uhh, det lyder da bare som den dejligste plan du har for fredagen :)
Skøn weekend til dig også
Kh AC
Jeg er total fan af dine opskrifter :0) – og denne er ingen undtagelse.. – den skal prøves.
Jeg har i øvrigt lige ved et tilfælde fået din bog med hjem fra biblioteket – var slet ikke klar over, at du havde lavet en bog. Og hold da op en bog!! – rigtige dejlige billeder og fantastisk opskrifter, som man slet ikke kan lade være med at prøve. Fantastisk stykke arbejde, det kan du godt være rigtig stolt af.
Tak for daglig inspiration :0)
Mange hilsner
Sandra
Ihh, hvor skønt! Det er jeg da vildt glad for at høre :)
Det er nogle år siden jeg udgav bogen, og jeg overvejer da lidt indimellem om jeg måske skal udgive flere ;)
Tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine. Det ser mega lækkert ud! Tror jeg skal prøve kræfter med det snarest :)
Jeg har dog lidt svært ved at se (måske det er mig der er blind) hvornår du hælder løg/champignon i? :) Jeg kan se det skal sættes til side, men ikke hvornår det skal i?
Ej, men hvor er det godt du skriver det – jeg kom da helt fra at komme dem i igen i teksten ;) De er på plads nu :)
Ej, tak for at minde mig om Enebærgryde… den kommer på menuen i næste uge :) Kan allerede dufte, hvor skønt, hyggeligt og dejligt det bliver – takket være dine fine billeder :)
De bedste hilsner
Charlotte
Tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
Dejlig dag til dig
Kh AC
Tak for skøn inspiration i hverdagen. Jeg har samme spm som Emma; altså om champignon/løg/porrer skal simre med i 45 min. eller tilsættes inden servering?
Jeg har opdateret det, så det er med nu
– tak for at gøre opmærksom på det. Godt vi fik det rettet til :) Og tak for den søde hilsen
Hvor sjovt… Mens jeg står her midt på eftermiddagen og tilbereder enebærgryde, så ser siden pludselig anderledes og mere lækker ud… God opdatering der… Nå anyway… Jeg havde også lige en sqaush, der skulle bruges, så den har jeg snittet fint og puttet i også. Glæder mig til aftensmaden. Kh Trine
Hvor dejligt! Og ja, der er virkelig sket noget her inden for de sidste timer :)
Mange tak :) Og rigtig god fornøjelse med aftensmaden
Kh AC
Elsker enebærgryde, men i min bog har det bedste altid været kartoffelmosen der blev bagt med pisket æg og vendt med hasselnødder… den der luftighed og sprøde øverflade og crunchy bagte nødder…
Jeg mindes ikke vi fik den med bagt kartoffelmos da jeg var barn – men nu er den også bare lavet frit fra hukommensen og med en del ændringer sidenhen – men kunne snildt forestille mig at den du fortæller om smager vildt godt :)
Mmh nu skal det være, så denne ret skal laves til vi får gæster næste gang ? Havde dog planlagt at lade det langtidssimre et par timer. Er der så noget i fremgangsmåden jeg skal ændre?
Hej Malene,
Det lyder lækkert. Jeg ville nok vente med at komme champignon ved den sidste tid 30-45 min og ellers gøre som beskrevet.
God fornøjelse
Kh AC