Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/enebaergryde/ Aftensmad Mormormad

Enebærgryde med kartoffelmos

Enebærgryde er en rigtig klassiker fra min mors køkken og fra min barndom.

Fløjlsblød kartoffelmos og en god enkel gryderet med den skønne aromatiske smag af enebær – over årene har jeg udviklet lidt videre på opskriften som min mor lavede den og her får I min version af den klassiske enebærgryde.

Den er fyldig, lækker og efterårsperfekt med champignon, porre og en skøn sauce.

Prøv også: min bedste opskrift på karbonader >>

Enebærgryde med kartoffelmos
Vil du gerne have billede på udskriften?

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.

PT60MPT40M4
Ingredienser
  • 250 g champignon, skåret i kvarte
  • 1 løg, finthakket
  • 1 porre, halveret og skåret i helt tynde skiver
  • 10 enebær, tørrede
  • 1 stængel frisk rosmarin
  • 2 spsk hvedemel
  • 400 g skinkekød i tern
  • 2 dl mælk
  • 2,50 dl piskefløde
  • 2 dl cremefraiche 18 %
  • 2 spsk smør, til stegning
  • salt
  • sort peber, friskkværnet
  • Kartoffelmos
  • 1 kg kartofler
  • 75 g smør
  • 3 spsk sødmælk
  • 1 knivspids muskatnød, fintrevet
  • flagesalt
  • sort peber, friskkværnet
  • Til servering
  • 1 dl hasselnødder, finthakket
  • 2 spsk frisk rosmarin, finthakket
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde

Sauter champignonerne i smør ved høj varme på en sauterpande, til de har fået farve. Skru lidt ned for varmen, tilføj løg og porrer og sauter dem, til de er blevet bløde. Kom det i en skål, som sættes til side et øjeblik.

Knus enebær og rosmarinnåle godt sammen i en morter, til det er helt fint, og bland krydderierne i en skål med mel og salt. Vend skinketernene heri, til de har fået mel på alle sider.

Smelt resten af smørret i sauterpanden ved middelvarme og brun kødet godt på alle sider under omrøring. Det kan godt sætte sig lidt i bunden af panden, men når kødet er brunet af, tilsættes mælk og fløde, og der røres godt i sauterpanden med en træpalet, til melet har sluppet bunden igen.

Kog op, tilsæt cremefraiche samt champignoner, løg og porre og lad det simrekoge i 45 minutter.

Smag godt til med salt, peber, evt mere piskefløde. og server med kartoffelmos, et drys hasselnøddekerner og frisk rosmarin.

Kartoffelmos
Kog kartoflerne i rigeligt vand uden salt, til de er møre. Hæld vandet fra og pisk de møre kartofler med smør, tilsat i små tern. Pisk med en håndmikser, til kartoffelmosen er lækker og luftig og pisk derefter mælk i til den rette konsistens. Smag til med salt, peber og muskatnød.