Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/enebaergryde/

Enebærgryde med kartoffelmos

Enebærgryde er en rigtig klassiker fra min mors køkken og fra min barndom. Fløjlsblød kartoffelmos og en god enkel gryderet med den skønne aromatiske smag af enebær – over årene har jeg udviklet lidt videre på opskriften som min mor lavede den og her får I min version af den klassiske enebærgryde.

Den er fyldig, lækker og efterårsperfekt med champignon, porre og en skøn sauce.

PT60M

Enebærgryde

Tid i alt60 min.
Arbejdstid40 min.
Holdbarhed2 dage
Kan frysesJa
Antal4 pers.
Ingredienser
  • 2 spsk smør
  • 250 g champignon, halveret og skåret i tynde halve skiver
  • 1 porre, halveret og skåret i helt tynde skiver
  • 1 løg, finthakket
  • 400 g skinkekød i tern
  • 10 enebær, tørrede
  • 1 stængel frisk rosmarin
  • 2 spsk hvedemel
  • 0,25 l piskefløde
  • 2 dl cremefraiche 18 %
  • 2 dl mælk
  • flagesalt
  • sort peber, friskkværnet
  • Kartoffelmos
  • 750 g kartoffel
  • 4 spsk smør
  • 1,50 dl sødmælk
  • 1 knivspids muskatnød, fintrevet
  • flagesalt
  • sort peber, friskkværnet
  • Tilbehør
  • 30 g hasselnødder, finthakket
  • 1 håndfuld frisk rosmarin, finthakket
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

Sauter champignon ved høj varme i en sauterpande i 1 tsk smør. Når champignoner har fået farve, tilsættes løg og porre og der skrues lidt ned for varmen. Sauter til løg og porre er blevet bløde.

Kom det i en skål, som sættes til side et øjeblik.

Knus enebær og rosmarinnåle godt sammen i en morter til det er helt fint og bland krydderierne i en skål med mel og salt. Vend skinketernene deri til de er melet godt til på alle sider.

Smelt smør i sauterpanden og kom kød med melblanding på panden ved mellemvarme. Brun kødet godt på alle sider under omrøring.

Det kan godt sætte sig lidt i bunden af panden, men når kødet er brunes tilsættes mælk og fløde og der røres godt i sauterpanden med en træpalet til melet har sluppet bunden igen.

Kog op, tilsæt creme fraiche, samt de lune champignon, løg og porre og lad det simre sammen i 45 minutter.

Tilbered imens kartoffelmos (opskriften på kartoffelmos finder I her), samt evt en god salat.

Smag enebærgryden til med salt, peber og evt lidt mere fløde og server den rygende varm med fløjlsblød kartoffelmos.