Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/foccacia/

Foccacia med rosmarin, hvidløg og oliven

Foccacia er herligt tilbehør til mange retter. Året rundt. Særligt her i suppesæsonen spiser vi brød til, men det gør vi faktisk for en stor del af årets vedkommende – til sommerens grillaftener, til suppe, tapas, salater, mormorkøkkenet osv.

Jeg bager mit foccacia med hvad jeg lige har af toppings, hvad jeg har lyst til og det kan I også gøre. Undlad fx oliven, hvis det er nemmere og eller kom det kun på halvdelen af brødet – hvis alle ikke er vilde med det. Lige sådan med hvidløg. Prøv også at variere med forskellige oste på foccaciabrødet – parmesan, vesterhavsost, en smule blåskimmel osv.

I mit brød er der en smule surdej. Det bliver en virkelig god smag, men det kan uden problemer undlades, hvis man ikke har. Jeg har altid et glas af denne surdej til at stå på køkkenhylden og kommer det i stort set alt bagværk med gær. Hvor meget jeg bruger afhænger af hvad jeg bager. Men det er både sundt, smager virkelig godt og gør det meget nemmere for kroppen at optage alt det gode fra brødet.

PT2H

Foccacia med oliven og rosmarin

6 pers.    2 timer
6 pers.
Ingredienser
  • 4 dl vand
  • 20 g gær
  • evt 1/2 dl surdej, hvis I har - kan ellers sagtens undlades uden problemer
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 tsk salt
  • 100 g grahamsmel eller fuldkornsmel (kan være både hvede, ølandshvede, spelt eller lign)
  • 400 g hvedemel
  • Topping
  • 4 fed hvidløg
  • 2 stængler rosmarin
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 dl gode oliven - evt uden sten
  • 1 tsk flagesalt
Udskriv opskrift
2 timer
Fremgangsmåde

Rør gær ud i vand til det er opløst. Rør derefter olie, salt og grahamsmel/fuldkornsmel i (samt evt surdej, tilsæt derefter hvedemel lidt efter lidt, mens der røres godt rundt og tilsidst æltes en dej, der er lidt klistret og blød. Kom dejen i en skål, læg et rent klæde over og lad den hæve en times tid på køkkenbordet.

Smør et ovnfast fad på ca 25×25 cm  eller beklæd det med bagepapir. Fold dejen et par gange på køkkenbordet og tryk den derefter ud i formen. Lad den hæve 30 minutter mere og stik derefter dybe huller ned i brødet med fingrene der lige er smurt med lidt olie. Dryp derefter med olie og drys med rosmarin, oliven, hvidløg og flagesalt.

Bag i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca 15 minutter.

Drys evt med lidt frisk grøn rosmarin inden servering