Foccacia med rosmarin og oliven
Foccacia er herligt tilbehør til mange retter. Året rundt. Særligt her i suppesæsonen spiser vi brød til, men det gør vi faktisk for en stor del af årets vedkommende – til sommerens grillaftener, til suppe, tapas og salater.
Jeg variere gerne mit foccacia med hvad jeg har af toppings, hvad jeg har lyst til og det kan I også gøre. Undlad fx oliven, hvis det er nemmere og eller kom det kun på halvdelen af brødet, hvis alle ikke er vilde med det. Lige sådan med hvidløg. Prøv også at variere med forskellige oste på foccaciabrødet. Det kan være parmesan, vesterhavsost eller en smule blåskimmel.
Arbejdstid 15 min.
Antal 6 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Foccacia med oliven og rosmarin
- 4 dl vand
- 20 g gær
- 3 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- 100 g grahamsmel
- 400 g hvedemel
- Topping
- 4 fed hvidløg, presset
- 2 stængler frisk rosmarin
- 100 g oliven
- 1 tsk flagesalt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med vand.
Tilsæt olie, salt og grahamsmel og rør det godt sammen. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt, og rør det godt igennem til en lind dej. Ælt hvedemel i lidt efter lidt, til dejen er let klistret og blød.
Kom dejen i en ren skål og lad den hæve 1 time på køkkenbordet med et rent klæde over.
Beklæd et ovnfast fad på ca. 25 × 25 cm med bagepapir, tryk dejen ud i formen og lad den hæve i 30 minutter. Pensl dejen med lidt olivenolie og stik derefter dybe huller ned i brødet med fingrene.
Dryp dejen med olie og drys med rosmarinblade, oliven, hvidløg og salt.
Bag den i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i cirka 20 minutter og pynt med lidt frisk rosmarin inden servering.
Bruger du røremaskine til alle dine brøddeje?
Har bagt 2 focaccia brød i dag
Skal have dem med til fammilietræf på lørdag
Lige nu er de i folieforme.
Skal jeg fryse dem ned eller opbevare dem i køleskab?
Tak for dine gode opskrifter
VH Hanne Astrup
Hej Hanne,
Jeg har skrevet lidt om tip til frysning her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Du kan også lade dem stå lufttæt, og forstøve dem med vand og varme dem i ovnen inden du tager dem med på tur i morgen.
Rigtig god fornøjelse med familietræffet :)
Kh Ann-Christine
Nej, langt fra faktisk. Simpelthen fordi den ikke står på køkkenbordet og jeg ofte synes det går nemt med at røre sammen og ælte med hænder og en ske. Denne opskrift er rørt med håndkraft :)
Jeg skriver hvis jeg selv bruger røremaskine i opskrifterne, men man kan dog sagtens bruge røremaskine til alle opskrifterne, hvis man synes bedre om det.
Kh AC
Mange tak for dit svar :-)
Åhh, det er også min yndlingsbrød at bage:-)
Jeg plejer at hæve det 2 x 30 minutter, men hvis det skal gå stærkt gør jeg som i din opskrift – havde faktisk lige glemt foccacia et øjeblik. Tak for reminderen;-)
Det er nemlig bare sådan et skønt brød :)
Ost på toppen er også et hit her – det ser godt ud, er sikkert skønt til tomatsuppe med oliven i.
– A
Uhmm, ja – det vil være så lækkert! :)
Er brødet egnet til at fryse ned?
Ja, det kan det sagtens :)
Ej! Wow har lige lavet dit brød!!! Det smager virkelig godt :) stod til kl. 01.00 hahah fik lyst til at bage?? Har ik fortrudt ???
Fantastisk! ♡
Og hvor hyggeligt med bagning om natten :)
Dejlig dag til dig
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Mit brød endte med 21 min. stadig lyst på toppen. Lidt klædt/tungt inde i. Men med sprækker i overfladen. Disse opstod efter 15 min. Det har ikke hævet længere end du skriver i opskriften og temperaturen var også korrekt. Måske var min form lidt mindre end din. Men i og med der er sprækker i skorpen, så er det jo enten noget med for høj temperatur eller for meget hævning, ik? Skulle jeg så have bagt på 180 grader alm. ovn måske og så i længere tid?
VH Sara
Der kan være stor forskel på bagetid fra ovn til ovn, så det kan være den skal have længere tid i din ovn. Det gør ikke spor at der kommer sprækker i overfladen
Kh AC
Har netop bagt dette, og skorpen var helt sprød da det kom ud. Men nu (ca. 15 min efter) er skorpen blevet helt blød. Ved du, hvad det kan skyldes?
Hej
Kan jeg bruge hvidløgs Salt med samme effekt som alm hvidløg ?
Det bliver anderledes end med frisk hvidløg, men det kan sagtens bruges – undlad i såfald også flagesaltet
Kh Ann-Christine
Det skyldes at brødet (krummen) er super saftig og derfor gør skorpen blød ret hurtigt :)
Hej Ann-Christine
Er det muligt at lave forberedelserne dagen før så det bare lige skal et smut i ovnen?
Du kan ihvertfald sagtens koldhæve dejen i det første step – kom blot 10 g gær i og lad skålen stå i køleskabet.
Det er også forsøget værd at lade den hæve direkte i formen på køl, men jeg har ikke prøvet det af.
Er det bare revet ost man putter på? Fra start bagetid?
Jeg kommer ikke ost på – men det kan man fint gøre :)
Kan man skære brødet i mindre stykker og fryse ned et par uger før servering?
Ja, det kan du sagtens :)
Hej AC
Jeg skal holde fødselsdag i morgen og vil i den forbindelse servere suppe med dette brød til.
Jeg vil gerne opnå et lækkert og smag fyldt brød som muligt. Udnytter altid at langtidshæve hvis tiden er der.
Der er godt proppet i køleskabet, så der er desværre ikke plads til dejen.
Kan jeg lave dejen i eftermiddag med 10g gær og lade den stå på køkkenbordet til i morgen eftermiddag? Får ikke tid til at bage det før. Men er hæve tid i mere end 12 timer skidt? Jeg har også mulighed for at sætte dejen ud i et skur, hvor der jo er køligere end inde… Hvad ville du gøre?
Tak for en dejlig side. Har ønsket mig din nye kogebog ☺
Hej Anne-Marie
Det lyder dejligt! Ja, hvis du kan slippe afsted med at opbevarer dejen udendørs et køligt tørt skur, så er det en rigtig fin løsning. Det er jo dejligt på denne årstid, at vi kan koldhæve udendørs.
Alternativt ville jeg bruge 5 gær og lade det hæve på køkkenbordet. Hold endelig øje med at det ikke hæver over.
Rigtig god fødselsdag, jeg håber du får en super dejlig dag.
Kh Ann-Christine
Jeg kan godt lide at mit foccacia er lidt fedtet på fingreu, er de her det?
Ja, og vil du gerne have den lidt ekstra, så dryp lidt olivenolie over.
Kh AC
Kan man nøjes med hvedemel ? Er udgået for fuldkornsmel :(
Ja, sagtens :)
Hvor stor er den form du bager i? :-)
Omkring 25×30 cm vil jeg tro – det kan dog fint være både lidt mindre eller lidt større
Kh AC
Hvis man hellere vil have små brød, hvor lang mon bagetiden så bliver?
Ved små kuvertbrød alle boller vil jeg give dem 16-20 minutter – alt afhængig af ovnen.
Kh AC
Har bagt det med bløde rødløg og gedeost. Kan også anbefales. Foretrækker den langtidshævede version, af hensyn til smagen af brødet..
De hvidløgsfed som skal i foccacia brødet, – skal de hakkes og drysses over – eller skal de være hele?
Du kan fint gøre begge dele. Jeg presser hvidløgsfed og fordeler over.
Kh AC
Hej tak for en masse lækre opskrifter ☺️
Overvejer at lave denne med soltørrede tomater fremfor oliven. Har du erfaring med det? Tænker særligt på mængden af salt :)
Hej Tilla
Det er super lækkert med soltørrede tomater også, og jeg ville bruge samme mængde salt
Tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Kan man godt lave dejen dagen inden så det kommer til at stå 24 timer og hæve??
Ja, hvis du blot bruger 5 g gær og stiller den på køl under hævning, så går det fint
Kh AC
Kan det hæve natten over i køleskab?
Ja, sagtens. Så kan du bruge 10-15 g gær og lad det gerne efterhæve i fadet ved alm stuetemperatur inden bagning, så dejen ikke er køleskabskold når den skal i ovnen.
Kh AC
Kunne man forestille sig at der inden for nærmeste fremtid udkom en kogebog fra dig med – BRØD :-) ??
Elsker dine opskrifter, og synes det er så lækkert at have dem samlet i en flot bog!
Hej Katrine
Tusind tak, det er jeg glad for! Jeg vil meget gerne lave flere bøger, og på et tidspunkt også med brød og bagværk. Tør dog ikke sætte noget tidpunkt på den bog endnu :)
Kh Anb-Christine
Hej, vil en dobbelt opskrift være tilstrækkeligt til en hel bradepande?
Har lavet dettte brød SÅ mange gange, elsker det, men nu skal jeg lave det til mange 😅
Hej,
Tak for en masse gode opskrifter ;-)
Mit foccaciabrød skulle nærmest have dobbelt så lang tid som der står i opskriften. Og det var stadig ikke færdigbagt inde i midten. Mit fad var ca. 18×28 cm. Ved du, hvad det kan skyldes?
Hej Sandra
Mange tak for din hilsen :)
Der kan være en del forskelle på ovne, men sjældent så meget at bagværk skal have dobbelt så lang tid.
Hvad der er gået galt kan jeg ikke gennemskue.
Kh Ann-Christine
Hej Dorte
Jeg ville nok gange med 2,5 eller med 3 og så får du måske et lidt højere brød.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Gode tips og god opskrift. Her er et andet: man kan overhælde brødet (inden bagning i ovnen) med hakkede tomateri et tyndt lag. Hullerne man laver med fingeren – som du beskriver – udfylder jeg med hele hvidløg og tynde skiver af rødløg.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften – og for at dele skønne tips den anden vej også :)
Kh Ann-Christine
Kold eller lunken vand? Det ser lækkert ud :-)
Stuetempereret er glimrende :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Hvad er fordelen ved at man ikke bare putter den direkte i den form, man bager den i?
Kh
Hej! Kan man godt skifte grahamsmel ud med eksempelvis manitoba? Er bare ikke så glad for grahamsmel generelt, og tænker på hvilken rolle grahamsmel som meltype spiller i melblandingen her :)
Du kan fint skifte med andre meltyper
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej AC. Tak for nogle gode opskrifter.
Hvis man fryser brødet ned efter bagning, skal det så blot tøes op og er så klar til spisning eller skal det varmes i ovnen inden?
Hej Sarah,
Mange tak for din søde hilsen :)
det er ikke absolut nødvendigt at varme det efter optøning, men jeg synes det bliver bedst. Jeg har skrevet om det her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Kh Ann-Christine
Kan det mon bages i en springform, og i så fald hvilken størrelse ville være god?
Det kan du sagtens gøre. Jeg har lavet en omregner, så du nemt kan beregne størrelsen til en anden form her
Kh Ann-Christine
Hej.
Kan man nøjes med at bruge hvedemel kun? Og skal der så 500 gram af det i? :-)
Ja, jeg ville bruge 500-525 g ren hvedemel
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej og tak for dine gode opskrifter
Kan foccacia dej fryses
Med venlig hilsen Cristina
Ja, det kan det i princippet godt.
Jeg synes selv det bedste resultat kommer af at fryse det helt friskbagte brød, tø det op og lune det igen, så er det som nybagt.
Kh Ann-Christine
Hej!
Hvis jeg bager brødet i en aluminiumsbakke/grillbakke, vil du så anbefale at bruge bagepapir
Mvh C
Ja, der ville jeg nok gøre
Kh Ann-Christine
Hvilke oliven vil du anbefale man bruger?
Jeg bruger selv øko kalamate oliven, ofte fra urtekram eller tilsvarende
Kh Ann-Christine