Fødselsdagsboller


Bløde og lækre fødselsdagsboller, som smager helt fantastisk smurt med smør, eller serveret med smør, syltetøj og ost.
Dette er min opskrift på helt klassiske fødselsdagsboller med kardemomme, som er dejlige at servere til fødselsdagskaffen pyntet med fine flag og måske ledsaget af en dejlig lagkage eller andet sødt bagværk.
Det er de bedste skønne fødselsdagsboller af den slags som hurtigt bliver en tilbagevendende tradition år efter år.
Prøv også: flere lækre fødselsdagsopskrifter >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fødselsdagsboller
- 20 g gær
- 3 dl sødmælk, stuetempereret
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1,50 tsk stødt kardemomme
- 1 æg
- 75 g smør, smeltet
- 50 g fuldkornshvedemel
- 470 g hvedemel
- Til pensling
- 1 æg, til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Rør gær ud i en skål med mælk.
Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen, gerne på røremaskine ved lav hastighed i 10 minutter.
Lad dejen hæve en time på køkkenbordet.
Del dejen i lige store stykker og form helt runde fødselsdagsboller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og stil bollerne til hævning under et viskestykke i 45 minutter.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft i cirka 15-17 minutter.
Lad bollerne køle lidt af på en rist, inden de serveres.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej Ann-christine. Tak for din overflod af dejlige opskrifter. Når jeg læser dem, fristes jeg til at gemme dem alle sammen, bortset fra dem jeg har i mine to kogebøger. Men det bliver lidt uoverskueligt med tiden, og nogen af opskrifterne, vil jeg gerne slette – men hvordan gør jeg det?
Tak fordi du er min lørdagsveninde.
Hej Kirsten
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre! Det er dejligt du har glæde af mit ugentlige nyhedsbrev :)
Hvis du gerne vil gemme alle de opskifter du synes godt om, så kan du måske have god glæde af favorit-funktionen som Valdemarsro Premium giver: https://www.valdemarsro.dk/valdemarsro-premium/ Så har du din helt egen side her på Valdemarsro med dine favoritopskrifter, som du kan filtrere efter kategori for hurtigt overblik + det er nemt at slette opskrifter fra listen igen.
Samtidig undgår du også alle reklamer på Valdemarsro hjemmesiden og meget mere.
Kh Ann-Christine
Hej…
Jeg tænker på at bage disse lækre boller til en børnefødselsdag og vil lave dem i halv størrelse. Hvor længe tænker du de skal ha i ovnen?
Kh Else
Hej Else,
Jeg bager dem i cirka 12-14 minutter når det er halv størrelse. Hold godt øje med dem, for det kan variere lidt fra ovn til ovn
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
De blev bare så lækre og flotte! De første fødselsdagsboller som jeg har bagt, som ikke er blevet flade, så det må ubetinget betegnes som succes. Jeg tilføjede en klat surdej og lidt ekstra groft mel , som altså gør noget for smagen 👍🏻.
Hej Karin
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Det er jeg glad for :)
Kh Ann-Christine