Fødselsdagsboller


Bløde og lækre fødselsdagsboller, som smager helt fantastisk smurt med smør, eller serveret med smør, syltetøj og ost.
Dette er min opskrift på helt klassiske fødselsdagsboller med kardemomme, som er dejlige at servere til fødselsdagskaffen pyntet med fine flag og måske ledsaget af en dejlig lagkage eller andet sødt bagværk.
Det er de bedste skønne fødselsdagsboller af den slags som hurtigt bliver en tilbagevendende tradition år efter år.
Prøv også: flere lækre fødselsdagsopskrifter >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fødselsdagsboller
- 20 g gær
- 3 dl sødmælk, stuetempereret
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1,50 tsk stødt kardemomme
- 1 æg
- 75 g smør, smeltet
- 50 g fuldkornshvedemel
- 470 g hvedemel
- Til pensling
- 1 æg, til at pensle med
Rør gær ud i en skål med mælk. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen, gerne på røremaskine ved lav hastighed i 10 minutter.
Lad dejen hæve en time på køkkenbordet.
Del dejen i lige store stykker og form helt runde fødselsdagsboller. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og stil bollerne til hævning under et viskestykke i 45 minutter.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft i cirka 15-17 minutter.
Lad bollerne køle lidt af på en rist, inden de serveres.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Er det saltet eller usaltet smør?
Hej!
Jeg vil gerne lave dobbelt portion, 24 boller.
Jeg tænker at lade dem koldhæve, men vil det så sige at der skal bruges 35g gær? Det tænker jeg, men må hellere dobbelttjekke :D (der står 15g i “tips” men det er så til en portion med 20g gær?)
Hej Cecilia
jeg plejer sjældent at hæve gærmængden væsentligt, selv om jeg fordobler portionen af dej. Så strækker jeg hellere hævetiden lidt længere. Når du lader dem koldhæve, så lad dem blot hæve 45-60 minutter på køkkenbordet først og sæt derefter på køl.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-christine. Tak for din overflod af dejlige opskrifter. Når jeg læser dem, fristes jeg til at gemme dem alle sammen, bortset fra dem jeg har i mine to kogebøger. Men det bliver lidt uoverskueligt med tiden, og nogen af opskrifterne, vil jeg gerne slette – men hvordan gør jeg det?
Tak fordi du er min lørdagsveninde.
Hej Kirsten
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre! Det er dejligt du har glæde af mit ugentlige nyhedsbrev :)
Hvis du gerne vil gemme alle de opskifter du synes godt om, så kan du måske have god glæde af favorit-funktionen som Valdemarsro Premium giver: https://www.valdemarsro.dk/valdemarsro-premium/ Så har du din helt egen side her på Valdemarsro med dine favoritopskrifter, som du kan filtrere efter kategori for hurtigt overblik + det er nemt at slette opskrifter fra listen igen.
Samtidig undgår du også alle reklamer på Valdemarsro hjemmesiden og meget mere.
Kh Ann-Christine