Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/hvidloegsolie/

Hvidløgsolie

Hvidløgsolie er næsten et must på bordet sammen med chili olie, når der serveres kebab shawarma, pizza og lignende retter. Mange af de bedste kebabsteder har hjemmelavet chiliolie og hvidløgsolie stående på bordet, lige til at dryppe over pita, pizza og durumruller efter smag og behov.

Jeg har brugt en del tid på at eksperimentere mig frem til en drønlækker hvidløgsolie og I er mange der har spurgt på denne opskrift efterhånden. Og nu er den her!

Efter min mening skal hvidløgsolie smage af noget – men heller ikke udvikle en overdrevet skarp smag over tid. Frisk hvidløg tager til i styrke og bliver skarp i smagen, når olien får lov at trække og her er jeg mere interesseret i en aromatisk og tydelig hvidløgssmag, som både er mild og fyldt med smag på en og samme tid.

Til min opskrift på hvidløgsolie, bager jeg derfor hvidløg i olie sammen med lækre krydderurter, så det bliver en krydderurteolie, der kan filteres. Herefter kan den enten bruges som den er, klar og uden hvidløgsstykker – eller man kan, koge 2-3 fed hvidløg i et minut. Hakke dem fint og komme dem i olien. Både blancheringen og bagning gør, at den pivskarpe hvidløgssmag forsvinder og den mere aromatiske hvidløgssmag træder frem. Olien trækker mere smag efter nogle dage, men uden at blive altoverskyggende hvidløgsstærk.

PT1H15M

Hvidløgsolie

3 dl    1 time 15 min.
3 dl
Ingredienser
  • 4 hele hvidløg
  • 3 dl. olie, fx solsikkeolie til friture
  • 4 kviste frisk timian
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 1 tsk. sorte peberkorn
  • evt to knust fed hvidløg, blancheret (kogt i et minut)
Udskriv opskrift
1 time 15 min.
Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 125 grader varmluft.

Kom olivenolie, peberkorn, timiankviste og rosmarin i et lille ovnfastfad. Skær hvidløgene over på midten (se billede) og placer dem i fadet, med den overskårede halvdel vendt ned. Dæk fadet til med et større fad eller folie. Bages til hvidløggene er helt møre – det tager ca. en time.

Sluk ovnen og lad det køle af til det stuetemperatur. Sigt olien og opbevar derefter hvidløgsolie på glas eller flaske, 1-2 uger i køleskabet.

De bagte fede hvidløg kan smuttes over en salat, blandes med en mayonnaise eller spises som tilbehør til alverdens dejlige retter lige fra lammekød til bagte rodfrugter.