Chiagrød
Jeg er blevet ret så vild med den kolde chiagrød lavet på mandelmælk og toppet med friske bær, rabarberkompot, marinerede jordbær eller hvad vi nu lige har i haven eller i køleskabet. Når chiagrøden serveres med et blødkogt æg og en kop dampende varm kaffe bliver min start på dagen, når det gælder morgenmåltidet, ikke meget bedre.
Chiagrød er også ideel som et lækkert eftermiddagsmåltid og så gør den kolde grød sig faktisk ganske glimrende som en lille dessert, serveret i små slanke glas.
Arbejdstid 5 min.
Antal 1 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Chiagrød
- 1 dl mandelmælk
- 1 spsk chiafrø
- 1 knivspids vaniljepulver
- 2 dl græsk yoghurt 10 %, eller skyr
- 1 tsk akaciehonning
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Bland mandelmælk med chiafrø og vaniljekorn og rør det godt rundt. Lad det stå i 30 minutter eller til næste dag i køleskabet.
Rør chiablandingen godt igennem og rør den sammmen med græsk yoghurt eller skyr. Smag til med honning.
Nyd den kolde chiagrød med fx rabarberkompot, friske bær, banan og peanutbutter. En smule honning og hakkede mandler er også skønt
Dejligt at jeg ikke er den eneste, der har “set lyset” mht. til chia-grød :-) …eller chia-budding, som jeg kalder det :-) … Jeg tager dog ½ dl chiafrø og blander med 4 dl mandelmælk … lader det stå og trække 10 min., rører godt rundt med en gaffel, låg på og i køleskabet til næste dag :-) … jeg laver smoothie hver morgen … en stor portion og deler den til morgenmad og frokost … fylder et glas halvt op med smoothie, så 5-6 skefulde chia-budding/grød og så fylde op til kanten med smoothie … det er bare SÅ lækkert og SÅ mættende et måltid … og holder blodsukkeret stabilt i mange timer :-)
Smoothie og chiagrødskombination – det lyder også dejligt!
Jeg kommer ofte lidt chiafrø i min smoothie, elsker de små kerner, som giver et godt knas ;)
Jeg er også blevet rigtig glad for chiafrø, men laver dem på en anden måde. En dåse kokosmælk med 4 spsk chiafrø, trækker på køl. Næste morgen tager jeg en sjettedel og rører op med yoghurt naturel. Så der er til 6 portioner . Jeg pynter så gerne med cacaonips, hakkede mandler og frysetørrede eller friske bær.
Jeg ved ikke hvad det er, men jeg kan virkelig få stor trang til at spise det.
Og så har jeg lige opdaget, at det gør underværker for huden, som ellers bliver meget tør og kløende efter bad for tiden, men det er pst. væk efter morgenmad med chiagrød.
Rigtig spændende med din bog, næsten som et barn mere…
Held og lykke med den.
Anne-Marie
Hvor fint det hjælper på huden også!
Og tusind tak for lykkeønskninger med bogen <3
Hej – Jeg er også helt vild med chiafrø. Men mangler inspiration til brug af dem.
Så denne opskrift er meget kærkommen og idéen om at brug chia-buddingen i en smoothie er da genial.
Hvis man nu laver en lidt størrere portion, hvor længe kan det mon holde sig på køl? Jeg har ingen erfaring med mandelmælk.
Nok en gang – Tak for en skøn blog.
Hilsner Mette
Jeg kommer dem også indimellem i bananpandekager, bare lige en tsk chiafrø i en af opskrifterne. Dét er godt!
Jeg plejer at lave det til dagen efter, men mandelmælken kan snildt holde sig 3-4 dage og det vil jeg tro at chiagrøden også sagtens kan.
Kh AC
Det kan sagtens holde sig 3-4 dage i køleskabet, men lav en mindre portion ad gangen, så du får det så frisk som muligt :-)
Jeg er faktisk ikke så vild med chia grød – men nu får det altså en chance mere. Jeg tror, jeg skal prøve varianten med kokosmælk og så skyr i stedet for yoghurt natural :-)
Mvh Kathe
Det skal prøves!! Både grød, mandelmælk og kompot :-)
Dét er en skøn kombination :)
Jeg har tænkt mig at bruge denne opskrift i en brunch, men da jeg bor i sydamerika er der ikke så stor chance for at få fat i friske bær, selvom det ser så flot ud. Til gengæld er der masser af bananer og peanutbutter. Men hvordan placerer jeg det så det ser pænt ud? Jeg elsker når serveringen er indbydende…..
Ps. Jeg bruger chia i knækbrøds opskifter og stenalderbrød istedet for eks. solsikkekerne og græskarkerner, som jeg ikke kan få her……..
Hej Camilla,
Jeg elsker også når det ser pænt ud, så med bananer og peanutbutter, ville jeg mose bananerne med lidt krydderier, som kanel eller kardemomme og så arrangere det lag på lag med chiagrød, bananmoussesmoothie, peanutbutter og måske kakaonibs, hvis du kan få det? Ellers finthakket mørk chokolade – bare en lille smule. Det smager fantastisk med banan og peanutbutter og vil se ret så fint ud med den mørke farve.
Jeg bliver mere og mere glad for chiafrøene og skal da prøve at bruge dem i brød også. Tak for tippet
Kh Ann-Christine
Det lyder som en super god ide! Havde, slet ikke tænkt på at det kunne gøres med mosede bananer, men selvfølgelig. 1000 tak for hjælpen og dejlig inspiration. Jeg så forresten på en anden side hvor nemt det er selv at lave kokosmælk for tanken om kold kokosmælk fra dåse, (eller flaske som det fåes på her) fascinerede heller ikke lige mig.
Det må jeg prøve, Tusind tak for tippet :)
Kh AC
Kan man godt bruge soyamælk som alternativ for mandelmælk? :)
Ja, det kan du sagtens, eller havremælk, rismælk, hasselnøddemælk, komælk – det er alt efter hvilken smag man foretrækker :)
Jeg har bagt dine koldhævede boller med et par skefulde chiagrød og med mandelmasken fra mandelmælken. De blev lidt svampede men smagte skønt.
Vh Bebs
Jeg har siden jeg fandt opskriften på chiagrød fast smidt en dl. i min morgenskyr sammen med diverse frugtstykker. Pt ofte pære. Det giver en fantastisk mæthed. Længe.
God ide, det vil jeg da prøve. Lyder lækkert :)
Hej Ann-Christine
Det er godt nok nogle flotte billeder. Man får helt
lyst til at spise noget chiagrød.
Jeg er super glad for at en kendt blogger som dig,
skriver indlæg om chiafrø. Jeg synes det skal udbredes meget mere
i Danmark, da det er et fantastisk sundt kosttilskud.
Mvh Line
Tusind tak, Line :)
Og det giver jo det dejligste crunch til sådan en grød.
Kh AC
Æres skal den der æres bør: Jeg troede helt ærligt ikke på den her opskrift. Men jeg havde lyst til at prøve noget nyt til morgenmad, og nemt så det jo ud. Nu sidder jeg så og spiser chiagrød med hjemmelavet brombærmarmelade på – det smager vildt godt! Tak for opskriften.
Hvor godt! Jeg er vild med at du gav den en chance – og synes om den, ikke mindst :)
Lyder altså også virkelig lækker med brombærmarmelade til
Kan det laves uden mandelmælk?
Ja, du kan fint bruge en hvilken som helst mælk du foretrækker :)
Det lyder dejligt.Det prøver jeg. Jeg laver selv mandelmælk ind i mellem, men jeg smutter dem godt ikke.Syntes ikke rigtig det er nødvendigt.
kan man stille den i køleskabet hvis man laver til flere dage?
Ja, det kan du sagtens – det kan holde sig 1-3 dage på køl
Jeg drikker og bruger kun havremælk og det fungerer fint og blev til en lækker chia grød, budding – kald det hvad du vil nam nam.
Min chiagrød havde slet ikke suget væsken til sig, til trods for en hel nat i køleskabet. Har du en idé til hvorfor det kan være? Har brugt din opskift bare med almindelig mælk i stedet.
Havde chiafrøene slet ikke ændret form? Blandingen af mælk og chia vil stadig være flydende, men de enkelte chiafrø vil svulme op, når de absorbere væden og blive lidt gele agtige.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for mange skønne opskrifter og inspiration.
Mon chiagrød kan fryses ned? Jeg har lige jævnet en gang brombærmarmelade med chia og bliver i tvivl om det kan fryses ned…
Hej Jette
jeg har ikke testet det, så det må endelig komme an på en prøve. jeg kan dog forestille mig at det vil skille efter optøning, men du må endelig skrive igen hvis du prøver det af :)
Kh Ann-Christine