Rabarbersirup


Jeg er ellevild med vores rabarber i haven, de fine røde stilke giver os virkelig mange lækkerier i køkkenet. Jeg lavede forleden dag en pink rabarbersaft med vanilje og stjerneanis, en smule af saften kogte jeg videre ind til en lækker rabarbersirup. Siruppen har vi de sidste par dage nydt på ymer og skyr.
Det kan varmt anbefales! En koncentreret smag af rabarber og sødme, prikket med sorte vaniljekorn. Det kan man da kun blive glad af.
Prøv også: min opskrift på rabarbersaft >>
Rabarbersirup
- 3 dl vand
- 200 g rabarber
- 100 g sukker
- 1 drys vaniljepulver
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Kom rabarber og vand i en gryde og kog op med låg. Lad det simre i ca 20 minutter, hvorefter saften sigtes.
Kom rabarbersaften tilbage i en ren gryde sammen med sukker og vanilje.
Lad rabarbersiruppen koge i 20 minutter uden låg, det skal ikke blive tykt i gryden, da det tykner når det køler af. Tag eventuelt en skefuld op og sæt i køleskabet i et par minutter, så kan du vurdere konsistensen.
Hæld derefter på en rengjort skoldet flaske.
Næringsindhold

Pr. 100 g
(xxx kcal)
Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Elsker din blog – den er SÅ lækker – alt er så gennemført – ikke mindst din fotos. Hvor har du lært det? Går ikke ud fra du er selvlært;-)
Mange hilsner
Charlotte
Hej Charlotte,
Tusind tak! Det er jeg virkelig glad for at du synes.
Jo, det er faktisk helt selvlært og bare øvelse, øvelse, øvelse :)
Kh Ann-Christine
Mmm den her opskrift kommer da også lige med på ferien, sammen med din rabarberkompot ;-)
Lyder som en dejlig plan ;)
Mums :)
Vi fik engang på et fint slot i Tyskland en velkomstdrink af rabarbersirup, seco/boble-vin og hvid rom… mums… måske jeg skulle igang med at lave sirup ;)
Tak for alle dine fine tips ;)
Det lyder ellers godt nok som en rigtig dejlig sommerdrink – tror hellere jeg må prøve at teste en af dem i weekenden ;)
Super lækkert! Rabarberne er bare så gode her for tiden – sommerens bedste kageingrediens. Meget kreativt at bruge det i en sirup :)
Mange madhilsner
Hvor er det en lækker og nem opskrift på din rabarbersirup. Den er super lækker med Gin, tonic og citronskive.
Jeg er vild med dine opskrifter, de er altid lige til at gå til.
Tak for al den inspiration.
Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for at høre.
Dejlig sommer til dig
Kh Ann-Christine
Tusind tak for din søde hilsen :)
Jamen for pokker AC :) … du får mig jo gang på gang til at tænke WOW :)
Så nu har jeg også for første gang i mit 38 årige liv lavet rabarber kompot i går aftes kl. rigtig sent…. da det bare var en af de ting jeg ville nå denne weekend :)
Jeg forsøger at undgå sukker og puttede lidt sødemiddel i og kardemomme… ved ikke om det bare er min u-erfarenhed.. men jeg tilføjede lidt vand 2 gange undervejs, synes det blev lidt klæg.. ??? er det mon fordi det mangler rigtig sukker ..???
Men det smager nu fantastisk godt. Lige til at blive afhængig af ;)
Synes nu lige du skal høre dette:
Sidder i toget lige nu på vej hjem fra arbejde i nord Århus – har ringet hjem til min mor i Sønderjylland for at få hendes helt fantastiske opskrift på rabarber kagemed creme fraiche. Og så skulle jeg jo lige herind forbi hos dig og se hvad du har gang i … ;) og sandelig så er der også rabarber her igen…. så nu må jeg hellere se at få fat på nogle flere af de røde stilke, så jeg kan øve mig i at lave sirup :)
Ha en dejlig aften :)
Og tusind tak for skøn skøn inspiration endnu engang. :)
Knus Majbrit
Hej Majbrit,
Hvor er du sød :) Tak!
Jeg har slet ikke erfaring med sødemidler, så jeg ved ikke hvordan det fungere i mad.
Din mors rabarberkage lyder fristende ;)
Ha´ en smuk dag
Kh Ann-Christine
FINESTE bloggen med de beste oppskriftene, og nydelige bilder :-) God sommer fra Oslo!
Årh, mange mange tak :)
Jeg håber du får den dejligste sommer i Oslo
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Fantastiske billeder. Jeg er netop i færd med at lave rabarbersaft – og sirup og til trods for en glimrende smag er jeg lidt skuffet over, at mit resultat slet ikke kommer i nærheden af dit sådan rent farvemæssigt. Får kun sådan svagt lyserød saft. Jeg har faktisk tidligere oplevet, at det kun er indimellem, at de ting jeg laver med rabarber bliver lyserøde. Kompot bliver eksempelvis ofte lysebrun. Så der er jo nok mest tale om et æstetisk problem :). Men ved du om der er forskel på rabarber? Hvilke giver lyserøde resultater og hvilke ‘brunlige’?
Dbh, Astrid
Kære Astrid,
Jeg oplever at det kommer an på sorten, men især på hvor intens røde rabarberstænglerne er hele vejen igennem stænglen. Måske har det også en sammenhæng hvor meget sol rabarberen har fået, det skal jeg ikke kunne sige.
Mine rabarber er vinrabarber og jordbærrabarber. Specielt vinrabarberen giver fine lyserøde drikke og rabarberkompot. Min mor har de store, mere klassiske rabarberplanter, og sidst jeg lavede noget med dem blev det også fint lyserødt. Jeg har dog også prøvet at lave en kompot der blev mere brunlig og jeg tænkte at dels var stænglerne mere grønne i det og dels kogte jeg det vist lidt for længe dengang.
Jeg håber det lykkedes dig at få fat på noget virkelig lyserøde stængler og fremtrylle lyserød saft og kompot næste gang, for jeg kan sagtens følge dig – det ser nemlig rigtig fint ud med den lyserøde farve :)
Kh Ann-Christine
Hej
Elsker elsker rabarber og er igang med at prøve dine opskrifter. Tænkte på om jeg kan lave “lager” af saft og sirup til efterårets og vinterens mørke dage??? Eller skal jeg fryse rabarberne ned i små stykker istedet for og så lave det hen ad vejen.
God sommer
Anita
Hej Anita,
Du kan godt gøre begge dele (dog skal du være ekstra opmærksom på at skolde opbevaringsglassene, og skylle glasset med spiritus for at konservere lidt)
Jeg foretrækker selv at fryse de rå rabarberstykker ned og så lave mindre portioner løbende.
Rigtig god sommer til dig også – og god fornøjelse med rabarberne :)
Kh Ann-Christine
Hej
Hvis man gerne vil opbevare, saft, syltetøj, sirup lidt længere, er det en god ide, at man efter at have vasket, glas eller flasker o.l., at man slutter med at skylle i en lille smule 60% vodka.
Jeg købte en flaske for mange år siden, og man bruger jo bare et par cl. hver gang, og jeg har den endnu. Til gengæld har jeg ingen problemer med, at mine hjemmelavede ting holder vinteren over, og jeg undgår at bruge Atamon.
Hej Ann Christine
Jeg pønser lidt på at lave noget sirup. prøvede sidste år med rabarber og også med hyldeblomst. Men jeg synes der er meget stor forskel på hvor tykt det bliver. Ved du hvad det skyldes? er det afhængig af hvilken sirup, kogetid/metode eller bare på hvor meget sukker der kommer i?
Mange hilsner
Mette
Hej Mette,
Jeg synes godt der kan være forskel på hvilken frugt/bær jeg koger sirup på, men ellers er det primært sukker og kogetid der virker + fordampningsfladen. Når jeg ikke har så meget tid, bruger jeg en gryde eller sautepande med stor fordampningsoverflade (kan man ikke godt kalde det sådan?!) Og så fordamper vandet hurtigere af og siruppen bliver tykkere
Kh AC
Lækre opskrifter. Kan siruppen holde sig et par uger i køleskabet, ligesom saften?
Det kan den sagtens – tror den fint kan holde sig 3-5 uger på køl :)
Hej du,
Hvor længe kan det mon holde sig? ca? Og skal det stå på køl?
Kh, Pernille
– glem det, har fundet svaret på det :D
Jeg har en stor portion rabarber sirup efter din opskrift til som skal bruges til drink.
Siruppen er efter den har været i køleskabet natten over blevet meget tyk, så tyk at jeg næsten ikke kan få den ud….
Nogen ideer til hvad jeg kan gøre for at fortynde den…
Holder fest på lørdag hvor vi skal bruge siruppen.
Du kan fint koge den op igen med vand – sæt evt glasset i et vandbad først.
Sidste år havde du en opskrift på når man HAVDE lavet rabarbersaft og kunne bruge noget af det til sirup. Den savner jeg.
Jeg har noget saft fra sidste år og er igang med at lave sirup. Men jeg kan ikke finde sukker og vanille mængde og nu har det stået meget længe på komfuret.
Din opskrift virkede bare perfekt hver gang…..
Hej Helle,
Det er 2 dl hjemmelavet rabarbersaft, 1 dl sukker og 1 knivspids vaniljepulver, kogt sammen til det er lettere tyktflydende. Bliver det for tykt, så er det endelig blot at komme mere vand i
Kh AC
Hvordan er det så med tiden hvis man ska have ganget den op ska det så stadig have samme tid eller ska det også ganges op
Det kommer an på grydens overflademål (ift vandfordampning) og temperaturen. Med sirup er det vigtigt at tjekke konsistensen – men ja, den skal have lidt længere tid, men nok ikke dobbelt så lang tid.
Kh AC
Hvor længe vil du mene siruppen kan holde sig på køl?
minimum 1 måned og sandsynligvis også en del længere :)
Hej Anne-Cathrine
Havde ca 0,5 l saft der var gæret da jeg kom hjem fra ferie :( Men er det ikke rigtigt at man så kan give det et opkog og/eller tilsætte sukker og koge det ind til sirup?
-og apropos holdbarhed, så kan man vel gøre dette igen – hvis der på mystisk vis skulle være mere tilbage :)
Hilsen Christina
Hej Christina
Prøv det endelig af, det er da ihvertfald helt sikkert et forsøg værd :)
God fornøjelse
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Ann-Christine! Undskyld :)
Jeg er meget begejstret for denne opskrift, jeg er i gang med at lave seks dobbelt portion :) Så tak for en god opskrift!
Bruger du rabarstykkerne til noget efterfølgende? Tænker på om jeg kan tilsætte sukker til dem, og evt fryse dem ned og bruge dem til mousse på et tidspunkt.
Hej Mathilde,
Hvor er det dejligt at høre ♡ Jeg bruger dem gerne til kompot eller rabarbermarmelade – men at fryse ned til mousse vil også være vildt lækkert :)
Kh AC
Hej!
Kan læse, at du bruger det overskydende rabarber til kompot. Må jeg spørge hvordan? Skulle bruge lidt rabarber til en kage og har netop 200 gram tilbage og vil så gerne udnytte alt rabarberen til fulde – især fordi der stadig går lidt tid før vi kan få dem friske jo:)
Mvh. Amalie
Jeg blender det eller rører det godt sammen og så er det dejligt til ymer, grød, som alternativ til marmelade
God fornøjelse
Kh AC
Hvor længe kan siruppen holde sig? Og kan jeg anvende frosne rabarber til både saft og sirup? Og hvad kan jeg lave ud af “pulpen” der bliver tilovers?
Tak for en fantastisk blog som jeg har brugt rigtig meget. Især opskriften på din fantastiske daal. Den er så god!
Mvh. Helle
Mange tusind tak for din søde hilsen :)
Holdbarhed på står i info til opskriften, det har jeg netop opdateret på alle de opskrifter hvor det er relevant :)
Den pulp der bliver til overs kan du bruge til marmelade, kompot eller en rabarber crumble
Skøn dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej.
Tusind tak for nogle helt fantastiske opskrifter og ikke mindst inspiration.
Jeg synes min sirup bliver meget tynd (vandet konsistens) selvom jeg giver den længere tid, hvad kan jeg gøre for den bliver lidt tykkere??
Hej Annelie, Prøv at lade den koge i lidt længere tid, eller komme lidt ekstra sukker i og koge den godt op igen – uden låg i 10-15 minutter
Kh AC
Hej hvorlænge kan saften holde sig på køl.
Bh Kim
Rabarbersaften kan fint holde sig nogle uger og kogt til sirup kan det holde sig minimum en måned.
Kh AC
Hvordan laver du kompot af pulpen? Det er jo også saften, der giver smag og den er jo siet fra :)
Vh
Eva Pernille
Den kan fint blendes og bruges som kompot, der er jo stadig smag og saft tilbage efter det er sigtet :)
Kh AC
Hejsa! Kan man fryse siruppen ned, så den kan holde i nogle måneder? Fx i nogle isterningeposer? Eller vil man skulle bruge konserveringsmiddel i så fald? ? Tak for en masse lækre opskrifter!
Hej Emilie
Du kan sagtens fryse den ned, også som isterninger – og behøver endelig ikke at bruge konserveringsmiddel i den.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Altid skønne opskrifter …. men denne opskrift på rabarber sirup vil ikke blive tyk ? er tynd som saft ? skal jeg koge med mere sukker
Hej Vibeke
Tusind tak
Du kan fint prøve med mere sukker, eller med en større gryde (større overflade mål og endelig uden låg) og så kog det yderligere ind, så væden fordamper og siruppen tykner en anelse, når du tager en tsk sirup op og lader den køle af 1-2 minutter i køleskabet – så er siruppen klar.
Kh Ann-Christine
Hej hvad er vaniljepulver, er det det samme som vaniljesukker?. Hvor købes det hvis det ikke er det samme?
Hej Birgit
Vaniljepulver er usødet ren vanilje lavet at pulveriseret vaniljestang og kan købes i flere supermarkeder, urtekram har dem fx i sortiment.
Du kan fint bruge både vaniljesukker eller vaniljepulver til mine opskrifter her på Valdemarsro, 1/2 tsk vaniljepulver svarer til ca 2 tsk vaniljesukker.
Kh AC
Siruppen kan fint bruges i en G&T (gin og tonic) – det smager MUMS 😋
Hej,
Kan man bruge vanilje sukker i stedet for pulver?
Vaniljepulver er bare vanvittigt dyrt pt 🙈🥲
Ja, sagtens. Jeg har skrevet om det her: https://www.valdemarsro.dk/tag/vanilje/
Kh Ann-Christine
Gid duften også kunne komme på flasker 🥰
Uhm ja ♡
Hej.
Kan man fortynde størknet sirup? Tror den fik for lang tid på blusset :-/
Du kan prøve at komme passende mængde kogende vand i og derefter lune siruppen langsomt op igen. Er det helt størknet i glasset, så sæt glasset i et vandbad først.
Kh Ann-Christine