Små solsikkeboller med gulerødder
Haps, var det noget med små solsikkeboller med rugbrød
Disse solsikkebrød med gulerødder har jeg bagt i en fast muffinform, men de kan dog næppe gøre det ud for en kage – medmindre dog, at man smører dem generøst med honning og hasselnøddepasta, som jeg gjorde forleden dag …
De er sunde og lækre, og i mini størrelse, hvilket gør sig rigtig godt til de små frugtmadpakker, som vi smører dagligt til Johan og Julie. De er også gode til eftermiddagshygge, som brød til suppe, morgenmåltidet – ja, et minibrød som passer til det meste, faktisk! Solsikker og gulerødder er bare et ret godt match
Arbejdstid 20 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Minibrød med gulerødder og solsikker
- 3 dl vand
- 0,50 dl yoghurt naturel
- 20 g gær
- 100 g gulerødder, groftrevet
- 75 g solsikkekerner
- 30 g finvalset havregryn
- 1,50 tsk salt
- 220 g hvedemel
- 180 g grahamsmel
- 25 g solsikkekerner, til bunden af bollerne
- 1 æg, sammenpisket
- 1 spsk smør, eller olivenolie til at smøre formen
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med vand.
Tilsæt yoghurt, salt, solsikkekerner, havregryn og revet gulerod.
Derefter røres melet i, lidt efter lidt indtil dejen er fast og der ikke længere kan røres med en grydeske. Ælt dejen kort på køkkenbordet med lidt mel.
Lad dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i 4-6 timer.
Smør en fast muffin form godt med olie eller smør. Drys solsikkekerner i bunden, så det dækker og med en ske fyldes formen med dejen fyldt op til omkring 1 cm fra toppen. Lad hæve en halv times tid og pensl med sammenpisket æg.
Bag i en forvarmet ovn i 18 minutter ved 175 grader varmluft.
Hej Ann-Christine
Mon jeg kan følge opskriften indtil bollerne er i de smurte muffinforme, og så sætte dem i køleskab til næste morgen, og dernæst sætte dem i ovnen? Lidt ligesom dine lækre franskbrød , du også lader hæve i formen på køl….
Kh
Anna
Hej Anna
Ja, så nøjes blot med at lade dejen hæve i en time på køkkenbordet, og derefter kom dejen i smurte muffinsforme. Lad dem hæve i 30 minutter mere på køkkenbordet og sæt derefter på køl. Det tror jeg vil fungere glimrende.
God fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Hej..kan ikke dined grahams Mel her i den del af Verden hvor jeg bor….har læst mig frem til at fuldkorns mel er stort det samme..men vil du anbefale at bruge det i stedet for grahams mel.
Hej Carsten
I langt de fleste opskrifter kan du snildt erstatte grahamsmel med fuldkornshvedemel.
Grahamsmel er en smule grovere malet end fuldkornsmel, men det går fint med at erstatte det
Kh Ann-Christine
Hej,
Hvornår skal ægget i? Eller skal det bruges til at pensle overfladen med?
/Camilla
Det er til at pensle med – er skrevet ind nu :)
Det er sådan en lækker side du har her, og nu hvor datteren starter i børnehave henter jeg masser af inspiration og ikke mindst opskrifter.
Du bruger rigtig meget at dejen skal langtidshæve, det kan jeg ikke umiddelbart få til at passe ind i vores hverdag… og tænker ofte at hvis man bager i weekenden er det tørt når man når hen sidst på ugen.
Er der noget generelt trick til hvordan man kan lave det til alm. 1 – 1½ times hævning?
Hej Mette,
Tusind tak og hvor er det dejligt at høre at du finder god inspiration her på min blog ♡
Helt generelt kan du blot skrue op for mængden af gær og så lade hævetiden være en time på køkkenbordet.
Det giver ofte et bedre resultat på både smag og krumme, med langtidshævning + den lange hævning udvikler mælkesyrebakterier i brødet, som er gode for fordøjelsen og optagelsen af vitaminer og mineraler i brødet. For at passe den lange hævetid ind i hverdagen, så kan det måske være en mulighed at komme en smule mindre gær i, i denne opskrift kan du reducere fra 20 g til 5 eller 10 gram gær, og så lade det hæve i køleskabet i 12-24 timer, alt efter hvad der nu passer. Derefter tager du dejen ud, og lader den stå på køkkenbordet en time eller i denne opskrift kan du komme den direkte i muffinsformene og der lade den hæve i en time.
Håber det måske kan hjælpe og inspirere. – og uanset, så er det jo bare om at få hverdagslivet til at gå op, og der må man jo bare gøre hvad der skal til for at få det til at fungere :) Også at springe langtidshævning op, hvis det fungere bedre ♡
Kh AC
Super dejligt svar, som jeg bestemt kan bruge til noget.
Jeg må lige se hvordan jeg kan få det til at hænge sammen i den nye hverdag.
Tak :)
Jeg overvejer, at erstatte gulerødder med squash. Tror du bare jeg skal gå efter samme mængde?
Ja, det vil du sagtens kunne
Kh AC
Er jeg den eneste der ikke kan se gulerod i ingredienslisten? Hvor meget skal der i af det?
Det ser ellers lækkert ud! :-)
Det duer da heller ikke med gulerodsbrød uden gulerødder :) – det må være smuttet i opskriftsopdateringen, så det var godt du sagde det. Det er på nu :)
Dear Ann-Christine,
Sorry I will write in English – I am still in a process of learning Danish.
I am very unsuccessful to bake boller at all. This time I followed your recipe precisely just changed sunflower seeds with pumpkin seeds and instead of grahamsmel took 3 dl of fuldkorns hvedemel. But the buns are very hard, dry and raw inside. What could a mistake for that?
Thank you in advance
Julia
Hej Julia,
Er det okay at jeg svarer på dansk? :) Ellers sig til!
Det er virkelig svært at sige hvad der er gået galt. Det kan være at de skulle have lidt mere mel. Lidt afhængig af sæson og friskhed, så afgiver gulerødder en del fugt under hævningen og der for kan dejen nogle gange godt bruge lidt mere mel. Det kan også give udfordringer, hvis man har en ovn der svinger op og ned i temperaturer (sådan en har jeg selv og det kan være lidt svært at arbejde med). Prøv evt også at ælte dejen lidt mere næste gang.
Håber det kan hjælpe lidt
Kh Ann-Christine
Ej, hvor lyder de bare lækre – de skal helt klart prøves af!
xxoo, Amelia
Gør det noget hvis dejen kun hæver 3 timer?
Nææh, det vigtigste er at du kan se på den at den har hævet nok.
MUMS!
Fed opskrift ;)
Uhmmm, de skal med i madpakken i næste uge!
Det er de herhjemme hos os i denne uge :)
hvor er de fine – det tror jeg også jeg vil prøve.
Jeg har sådan en smart muffinsform i silikone fra tupperware som alt for sjældent bliver brugt – den er jo oplant at bruge til disse :-)
Tak for inspirationen
kh Maria
Jeg bruger også for sjældent min muffinsform, så dette er jo ret fint. Og det er nemmere at styre at brødene hæver op istedet for ud ;)