Her har være stille i weekenden, vi har været en tur i Jylland hos bedsteforældrene, hvor vi er blevet forkælet og haft stor, stor glæde af deres mægtige kælkebakke, som var beklædt med knitrende hvidt sne.

I aften skal vi have en rigtig Lady og Vagabonden ret og som er et kæmpe his hos Johan og Julie. Den perfekte kombination af spaghetti, krydrede små kødboller, smagfuld tomatsauce og de små hvide kugler af frisk mozarellaost. De elsker det. Og Martin og jeg elsker det – og vi elsker også at det er en super fin måde at få børnene til at spise både broccoli, bladselleri og andre sunde grøntsager. Grøntsager skjult i tomatsauce. Opskriften er til inspiration, for der kan bruges et væld af grøntsager, det vigtigste er blot tomatpure til at overdøve smagen, hvis du forstår ;) Jeg plejer at lave en k æ m p e stor portion, og fryser det ned i mindre portioner, så er der til de dage, hvor vi hellere vil bygge togbane og lave perleplader end lave aftensmad. I dag er en af de dage, kan jeg allerede afsløre.

Opskriften på en kæmpe portion tomatsauce kunne fx se sådan ud: 

  • 1 broccoli, skåret i stykker a omkring 2 cm
  • 1 squash, revet
  • 2 løg, fint hakket
  • 2 fed hvidløg, fint hakket
  • 5 gulerødder, revet
  • 2 stængler bladselleri, finthakket
  • 5 ds flåede tomater
  • 3-6 dåser tomatpure (start med 3 og smag til med mere tomatpuré)
  • 2 spsk oregano, evt mere
  • 2 tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 1 spsk olivenolie

Løg og hvidløg sauteres i en stor gryde i olivenolie ved middelvarme. De skal blot lige være bløde og klare. Tilsæt alle de andre ingredienser, start dog kun med 3 ds tomatpure. Rør godt rundt og kog op. Sæt låg på og lad det simre i 5-8 minutter under låg. Blend saucen rigtig godt og grundigt. SMAG til. Er den for grøntsagsagtig? Tilbage på kogepladen og tilsæt mere tomatpure og evt mere flåede tomater, oregano, måske lidt chili, måske lidt mere salt.

Opskrift på krydrede kødboller

  • 250 g oksekød
  • 1 tsk tørret timian, eller 1/2 dl fint hakket friske krydderurter
  • 1 spsk friskrevet parmesan
  • 1/2 tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 1/2 l grøntsagsboullion

Bland ingredienserne godt sammen, form dem til kødboller. Kog bouillion op i en gryde og kom kødbollerne i. Lad dem koge i et minut, fisk dem op igen og kom dem i den varme tomatsauce, hvor de står og simre med i 5 minutter inden de serveret med spaghetti og friske kugler af mozzarella (eller små snebolde, som vi kalder det i disse dage)