Flammkuchen


Flammkuchen bringer skønne minder til vores mange fine rejser og ferieminder fra Tyskland.
Det er et dejligt alternativ til pizza og her har jeg tilmed sørget for at lave en dej, der ikke skal hæve, hvilket gør at det er en hurtig og skøn ’i sidste øjeblik’ løsning. Flammkucken, som oprindeligt kaldes for Tarte Flambée i det franske køkken, er en meget tynd og sprød bund, smurt med creme fraiche og toppet med rødløg og bacon. Helt enkelt og virkelig lækkert.
Spis den lækre flammkuchen med en god salat til, eller skær den ud i tynde strimler og server den som appetizer, hvor den er skøn med et glas kold hvidvin (fx riesling) eller en god øl.
Flammkuchen
- Dej
- 3 dl vand
- 2 spsk olivenolie
- 100 g tipo 00 mel
- 250 g hvedemel, Evt. lidt ekstra til æltningen
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk salt
- Fyld
- 400 g cremefraiche 18 %, eller 38%
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
- 1 nip muskatnød, fintrevet
- 250 g bacon, skåret i tynde strimler
- 2 rødløg, i tynde skiver
- 1 håndfuld frisk timian
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Dej
Rør tipo 00 mel og hvedemel sammen med bagepulver og salt.
I en anden skål røres vand og olie sammen og melblandingen røres i lidt efter lidt, til dejen kan æltes glat og smidig.
Sørg endelig for at ælte dejen grundigt igennem – gerne i 7-10 minutter.
Fyld og bagning
Tænd ovnen på højeste varme og lad enten bagepladerne blive i ovnen eller brug en bage- eller pizzasten, som varmes op sammen med ovnen. Drys en bordplade med rigeligt mel, del dejen i to og rul hvert dejstykke meget tyndt ud, til det har samme størrelse som bagepladen. Placer de to deje på hver deres bageplade beklædt med bagepapir.
Rør cremefraiche med salt, peber og en anelse muskatnød. Smør hver pizzabund med cremefraiche
Og fordel løg og bacon ovenpå. Tag den første brandvarme bageplade ud af ovnen – den anden skal blive i ovnen, da der optimalt bages én flammkuchen ad gangen. Træk nu bagepapiret med den ubagte flammkuchen over på den varme plade og sæt den straks i ovnen på højeste rille og bag den i ca. 12-15 minutter, til skorpen er sprød og lækker. Drys lidt friske timianblade over inden servering.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Åh der reddede du lige min “jeg kommer sent hjem dag”
Jeg er på tarte flambee ?
Perfekt ♡
Hej
Skal den også bages ved max varme??
Vh Tanja
Ja, – afhængig af ovn dog. Det var 250 i min gamle ovn og 300 i min nye ovn.
250 grader er passende og hold øje med den konstant, så du kan tage den ud når den er perfekt sprød og lækker
Kh Ann-Christine
Endnu en fantastisk opskrift! Valdemarsro er min blevet min bedste allierede i køkkenet. Tak for det store arbejde du gør!
I Alsace og syd Tyskland, hvor den stammer fra er der hverken gær, bagepulver eller anden hævemiddel i. Det er så en knaldsprød bund. Men jeg vil prøve med bagepulver. Jeg bager den på mit bagestål. Det er super.
Det er vigtigt at både løg og bacon er super tynde , ellers bliver de ikke sprøde eller færdige inden bunden er for mørk.
Tak for alle dine opskrifter, som jeg benytter flittigt.
Tusind tak for din søde hilsen, jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter :)
Kh Ann-Christine
Hvor er du sød ♡ Tusind tak og skønneste weekend til dig
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hvad er Tipo 00 mel? Har aldrig hørt om det før. Nyder din side og dine opskrifter – så tak for dem :-)
Det er en meget fintmalet hvedemel, perfekt til formålet, samt pizzaer og pasta – de har den blandt andet i Super Brugsen og føtex, jeg bruger den af mærket Il Fornaio i øjeblikket.
Kh AC
Tusind tak for svar, det må jeg på jagt efter så :-)
Vi laver den en gang imellem med Pikantost i stedet for creme fraiche (oftest fordi vi altid har det i huset) og det smager virkelig godt. Kh. Birgitte
Det lyder også virkelig lækkert :)
Der gjorde du min mand glad, det var lige noget han kunne lide ?
Hvor er det skønt at høre :)
Uh, lavede den igår, og når ikke man kan komme til Berlin, så må Berlin komme til en – det var den oplevelse vi havde. Det smagte så godt! Tak for endnu en dejlig opskrift, nyder at læse med hos dig.
God weekend,
Karen
Hvor er det dejligt at høre – så hyggeligt at I også havde en skøn oplevelse af at nyde lidt rejseminder i spiselig udgave med denne ret :)
Tusind tak for din søde hilsen og rigtig god weekend til jer
Kh AC
Steger du baconen inden den kommer på?
Nogle gange, men det er ikke et must :)
Det kommer lidt an på hvilken bacon der bruges, hvis det er en hård, tørsaltet bacon så er det ikke så nødvendigt.
Kh AC
Tak for svar. Er det et bestemt mærke du køber?
Vi, eller det vil sige Martin, salter og røger økologisk hjemmelavet bacon af ribbensteg – jeg er i gang med at lokke hans opskrift og vejledning ud af ham, men han siger at den er ikke helt finpudset endnu ;)
Men ellers så har Aalbæk en rigtig god tørsaltet bacon, den er dog desværre ikke økologisk – og derudover går jeg bare efter at der står “økologisk og tørsaltet” på pakken når vi handler, mener også at Nemlig har en god økologisk tørsaltet fra Slagter Lund.
Kh AC
Elsker dine opskrifter. Prøvede flammkuchen i aftes og bunden blev hård og lidt sej. Hvad mon jeg gjorde galt? Hvor varm er din ovn, når du skriver max?? Tror problemet er der.
mvh
Charlotte
Min ovn når op til 300 grader, når den er på max – men det burde fint kunne lade sig gøre med 275 grader også
Bruger du varmluft eller alm. ovn?
Varmluft, men det kommer sig ikke så nøje i denne opskrift
Kan man rører dejen samme om formiddagen, og først bruge den om aftenen ????
Ja, det kan den fint klare :)
Kan man lave dejen et lille døgn forinden ? Bare fordi jeg gerne vil være i god tid til en del gæster :)
Det kan du fint, men så vil jeg anbefale at bruge gær i stedet for bagepulver. Brug 5 g gær og ellers samme fremgangsmåde med koldhævning på køl.
Kh AC
Uhm. Har smagt det i Tyskland og vil gerne selv prøve at lave den. Men hvad er er tipo mel?
Hej Annette,
Tipo00 mel er en italiensk meget fintmalet hvedemel som er særligt god til pizza. Du kan sagtens erstatte det med alm sigtet hvedemel.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Tror du man kan fryse Flammkuchen?
Ja, det tror jeg fint du kan.
Hyggede mig med læse Vademarsro opskrifter her i Spanien. Fik lyst til flammkuchen og havde ingredienserne med følgende variation: kun hvedemel, salatløg, youghurt naturel og god spansk skinke samt en lidt sløv ovn. Resultatet blev perfekt med bla tynd sprød bund og lækkert fyld. God opskrift.
Hvor hyggeligt – og det lyder som en skøn variation af den gode flammkuchen
Tak for din fine hilsen
Kh AC
Har lidt svært ved at gennemskue dejens konsistens – er den til at rulle ud?
Ja, det er den. Det er som en god smidig dej, der er nem at rulle ud.
Kh AC
Hej AC
Tak for alle de dejlige opskrifter, her går jeg aldrig fejl. Jeg vil gerne høre om man evt kunne bytte cremefraiche ud med en mager friskost som f.eks. Philadelphia light? Har du nogle erfaringer med det?
Med venlig hilsen Ulla
Hej Ulla,
Mange tak for din søde hilsen. Du kan helt sikkert fint bruge flødeost på i stedet for creme fraiche
Kh AC
Forresten så glemte jeg at skrive et lille tip i forhold til bagepapir og meget varm ovn, det har jeg set at du har fået spørgsmål om tidligere til andre af dine opskrifter.
Jeg smører 1 tsk rapsolie på pladen med et stk. køkkenrulle, så drysser jeg pladen med lidt hvedemel, det fordeles jævnt ved at slå stille og roligt på pladens kanter, samtidig med at man tipper den fra side til side ( man skal ikke smøre det ud med hænderne eller lign) nu er pladen klar til brug, både til boller brød eller pizza og efterfølgende kan man tørre den af med køkkenrulle eller vaske den under rindende vand. Det er meget let at vaske det overskydende af.
Mvh Ulla
Lægger du dejen med bagepapir ovenpå pladen med rapsolie og mel? Jeg forstår det ikke helt. Tænker jo man bliver nødt til at bruge bagepapir til at trække dejen over på pladen med?
Nu har jeg brugt denne opskrift to gange, og begge gange er dejen blev utrolig klistret og træls at arbejde med, og jeg bruger meget mere mel end der står i opskriften. Har du mon et bud på, hvad der går galt?:)
Men det kan være alt fra valget af mel til forventning om hvor fast/klistret en dej skal være før den er god :) – Jeg kan generelt godt lide at bruge så lidt mel som muligt, da jeg synes det giver de bedste resultater, men uanset, så synes jeg nu ikke denne dej er super klistret, for den sætter sig godt under den lange æltning.
Kh AC
Sådan som det er beskrevet, skal 2 personer altså dele en Flammkuche? Har jeg ret?
Ja, men det kommer naturligvis an på hvad man servere til og sammen med.
Vi servere dem med en, måske to, salater og så passer det glimrende til en familie på fire.
Kh Ann-Christine
Hvad er formålet med at bruge tipomel i denne opskrift når den alligevel ikke skal hæve. Typisk bruger man vel tipomel for at fremme bageevnen.?
I øvrigt en virkelig god opskrift :)
Mange tak :)
Jeg synes tipo00 giver en ekstra god krumme til skorpen i denne opskrift :) – hvis jeg ikke lige har det i køkkenet, så kan sigtet hvedemel også fungere glimrende.
Kh AC
Det kommer fra Alsace/Elsaß!
SÅ lækker en opskrift, det spiser vi tit 😃 Hvor er den flotte runde rist fra? Sådan én kan jeg vist ikke leve uden 🙈 Mvh Gitte
Den rist har jeg haft i mange år, og kan desværre ikke huske hvor den er købt. Men prøv bare at google rund rist :)
Kh AC
Hejsa.
Jeg er virkelig glad for dine opskrifter 👩🍳❤️
Jeg har lige et spørgsmål.
Jeg vil forsøge mig denne ret til forret til nytårsaften. Kan man udrulle og klargøre dejen tidligere og så evt opbevare dem køligt? er ked af at have mel over det hele efter gæsterne er ankommet da vi sidder i køkken/alrum 😊
Hilsen Mette
Hej Mette
Tak, hvor er det dejligt at høre ♡
Jeg vil tro det fint kan lykkedes. At rulle den ud på bagepapir, som rulles og sættes på køl.
Jeg tror næsten at jeg ville lave den på min alm pizzadej .
Den ville jeg lave dagen før, lade koldhæve, rulle den ud som beskrevet og sætte på køl igen indtil den skal klargøres og bages. Så kommer der ekstra god smag i bunden.
Glædelig jul og godt nytår
Kh Ann-Christine
Som “skabs-tysker” må jeg siger :den sidder lige i skabet. Og så er det en god måde lige at få brugt nogle grønsager (og tomater) der snart bør spises…… sådan en kold januar-dag som i dag, efter aftenvagt, er det så dejligt at servere en brandvarm Pflammkuchen og bare læne mig tilbage og kukkelure tv…… så kan det regne eller sne som det vil. Dine opskrifter er fulde af smag. Valdemarsro har generelt givet mit køkken et pift ;) god søndag.
Årh hvor dejligt! Mange tusind tak for din søde hilsen.
Rigtig god søndag til dig
Kh Ann-Christine
Og hvad kan vi erstatte bacon med hvis den skal gøres vegetarisk, har du en idé??
Jeg tænker måske opblødede tragtkantareller de smager af meget…andre ideer
Kan man/må man bruge røremaskine til dejen, eller skal den æltes by hand? Det ser meget lækkert.
Og tak for de mange skønne opskrifter, som mine og jeg ofte nyder.
Gerne røremaskine :)
Tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har du et alternativ til creme fraiche? Jeg tåler ikke mælkeprodukter
Kan man bruge creme fraiche 9 % til Flamkuchen i stedet for 18% ?
Har også lavet Flammkuchen efter denne opskrift nogle gange, og det bliver superlækkert. Jeg bruger kun 2 dl vand istedet for 3, da jeg ellers synes dejen er for svær at arbejde. Har set på andre Flammkuchen opskrifter, og deres forhold mellem vand og mel, matcher også mere 2 dl vand
Jeg lavede dine flammkuchen her til aften, og de blev rigtig gode!! Men jeg måtte hælde en hel del mere mel i, end der står i opskriften. Efter målene i opskriften var den stadig meget flydende. Hvad har jeg gjort galt? :-)
Jeg oplever mængden passer ret godt med den mel jeg bruger. Dejen skal ikke føles hård og fast.
Hvilken mel bruger du?
Tipo 00 og hvedemel :-)
Jeg mente, hvilket mærke og producent :)
Flammkuchen kan jeg lave dejen i forvejen og stille den i køleskabet?
Så ville jeg lave den med gær i stedet for bagepulver. Jeg ville bruge 15-20 g gær og lade dejen hæve 30-45 min på køkkenbordet i en skål og derefter sætte den i køleskabet i 8-18 timer.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Elsass er stedet til de bedste Flammenkuche